M. boli dupe kad joj govorimo da ne smije - bacati igračke pod kauč, u kantu za smeće, raditi ovo ili ono...
Ne znam, možda već i ima negdje tema, nisam puno tražila, ali mene njezin prkos i inat, a onda to flegmatično ponašanje u kojem pokazuje da ju nije ni najamnje briga to što mi prijetimo, kažnjavamo, oduzimamo igračke, izluđuju.
Nije tako svaki dan. Nekada je med medeni, ali nekada poludi. Nekada tako sve fino izfilozofira da ja ostanem bez riječi...
Evo situacije: danas nam je došla teta, došli smo s proslave dosta kasno, bila je umorna..., MM i ja smo završavali neke kuć. poslove, ona s tetom u sobi i odjednom teta govori iz sobe "Mama, mene M. tuče lončićem" (mislim, sad mi je smiješno jer se ne zna koja je veće dijete, teta inače ima 80 godina).
Dođem ja, a M. mi se smije u facu. Ja s njom na stolicu i drobim, drobim. Kažem da ću joj uzeti lončić, ona ga baci i on se razbije (emajlirani). Ja u smeće, ona kao nešto drami, ali ništa posebno.
Ustane se sa stolice nakon odslužene kazne (2,5 minute) i opet krene s nekim sranjima (baca igračke pod kauč što mrzimo jer ih natrpa hrpu i onda ih vadi na sve moguće načine). Tu sad MM poludi i kaže joj, ako ćeš bacati igračke pod kauč, bacit ćemo ih sve u smeće". Kaže ona: "Ok, ja ću baciti ovo" i uzme mali tamburin i nekakav češljić lutkice koju je dobila tu večer i odnese hladno u špajz i baci u kantu.
Ja sam bila već umorna od svega, a MM je krenuo inzistirati što mu uopće nije slično i stavio je u kaznu i drobi, drobi, drobi i pita ju: "Je li lijepo to što si napravila?" Ona kaže: "Je". I onda on opet krene drobiti o bahatosti, o djeci koja nemaju... Meni već puna kapa svega, vidim da je umorna, ona samo viče: "Mama jesi draga? (to znači da se ne ljutim na nju), ja joj pokušavam objasniti da je mama uvijek draga, ali da nas ljuti... i opet bla bla bla...
Ona kao da ništa ne kuži! Ili neće skužiti! Ili namjerno to radi!
Uopće ju nije briga za kazne. Kad kažem da će u kaznu, sama ide na stolicu. Kad joj oduzmem igračku koja joj je tom trenu kao najdraža, opet ne drami previše. Kao, ok, dobro... Malo pita za nju, ali zaboravi. Prošle nedjelje na misi je radila totalne cirkuse i oduzela sam joj Fifi i korpicu s cvijećem koje su joj bile u tom trenutku fora, spremila na friz do kraja dana, gledala ih je, pitala je l' smije, ja rekla ne, ona ok i tek je ujutro tražila.
MM tvrdi da joj previše popuštamo.
A šta ja trebam raditi u slučaju kad jede, ne može nešto prožvakati i onda pljune ni manje ni više nego na pod. I sto puta sam rekla da nije problem pljunuti u tanjur, meni u ruku, sebi u ruku, ona nekada jednostavno pljune na pod (danas je na kirbaju pljunula - pljuvačku - u čisti tanjur pred svim gostima; prenerazila me). Šta da napravim, da joj kažem da sad više ne može jesti! Da je stavim u kaznu u pol ručka?
Je ne znam, je li to stvarno mali pubertet, je li ona takvog karaktera, jesmo li mi stvarno prepopustljivi...
Mislim, jesmo. Ali meni je stvarno muka da ja svoje dijete stalno držim u nekakvom strahu, ono, k'o ćuku, da mi ide uz nogu. Meni je to bezveze.
Važno mi je da ona zna da na suncu mora imati šeširić, da ga sama traži, da kad kažem da ne smije u pijesak jer će se prehladiti ona posluša, da neće na cestu bez ruke, da ne može jesti čoksu prije ručka i te neke stvari od životne važnosti. Tu inzistiram i nekako mi se čini da tjerati mak na konac kod tih nekih bezveznih fora nema smisla. A opet me izluđuje. Zapravo me izluđuje to što ju ne diraju kazne. Valjda bi ju diralo jedino da se ja ljutim, a ne pada mi na pamet ljutiti se i duriti na svoje dijete duže od tri minute (mislim, ne radim to ni inače, a ne s njom).
I još samo ovo (znam da sam već pretjerala), neki dan mi se izgubila u Kauflandu. Pobjegla mi. Sakrila se iza polica, ja ju nisam odmah tražila jer sam se bojala da ćemo se mimioići, kad sam vidjela da je nema, krenem je tražiti i mimoiđemo se... jadnica je završila na sasvim drugom dijelu Kauflanda, uplakana, izbezumljena. Moram li reći da je meni skratila život za deset godina, umrla sam od straha jer nisam znala gdje je. Samo zato jer ju pustim da šalabaza okolo, da se MM pita, on bi ju držao čvrsto za ruku, ma, na uzici, ne bi ju pustio da prstićem dotakne bilo što (njega su tako), a meni je to bezveze. Glupo mi je ubijati znatiželju i stalno je klopati po glavi samo zato jer ju zanima kako što izgleda i koliko je teško, je li metalno ili drveno... (mislim, ja stanem pa sve objašnjavam).