Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Cijepljenje-kako donijeti odluku?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Cijepljenje-kako donijeti odluku?

Evo ovakva nam je situacija: imam mjesec dana za odluciti hoce li se dijete cijepiti protiv meningoencefalitisa, dakle FSME. Zivimo kao u visokorizicnom podrucju ma sta to znacilo.
    Imam tri mjeseca odluciti sta ce biti sa MMR priorix cjepivom, tj. hoce li ga primiti ili ne. Ne znam uopce ni primaju li vrtici necijepljenu djecu.
    Prvo dijete mi je cijepljeno redovno, po kalendaru, primila je FSME. E, al ja tada nisam raspolagala sa informacijama s kojima danas raspolazem. Tako da sam u panici i ne usudim se niti odbiti cjepiva za mladje dijete, a bogme se ne usudim ni otici po njih.
    Dajte koji savjet, kako da donesem odluku?? Posto moj muz raspolaze sa manjim brojem informacija, na neki nacin odluku prepusta meni. Samim tim i odgovornost. Sta da radim?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno re

teško će ti netko tu pomoći savjetom. to je samo tvoja (odnosno vaša odluka). ovdje je bilo puno topica na tu temu i puno linkova. pročitaj sve što nadješ, odvagni i odluči.
    ja jesam - ne.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: Cijepljenje-kako donijeti odluku?

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Evo ovakva nam je situacija: imam mjesec dana za odluciti hoce li se dijete cijepiti protiv meningoencefalitisa, dakle FSME. Zivimo kao u visokorizicnom podrucju ma sta to znacilo.
    Jeli se to odnosi na krpeljni meningitis, tj. dali su na tom području krpelji zaraženi. Ako da, ja bih bez razmišljanja cijepila dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Arijana, nase podrucje je oznaceno kao rizicno.
    Al ima nekih stvari vezanih uz to cjepivo koje su problematicne.
    Recimo, dijete se cijepi pa se onda mora docijepiti nakon mjesec dana. I tek onda je mozda efektivno za nekih pedeset posto. TAko kazu. I onda je docjepljivanje za godinu dana i onda mu se kao efektivnost popenje do nekih sedamdeset posto.
    Problematicno je to sto to cjepivo uzima dosta ljudi i broj cijepljenih stalno raste, al brojke oboljelih ostaju otprilike iste. Efektivnost cjepiva je vise nego upitna. Plus sto cjepivo sadrzi taj nesretni thimerosal, konzervans koji ima u sebi zivu. A citam da je npr. Australija vec ukinula sva cjepiva s tim konzervansom za djecu do osme godine. A preporuka je da se izbjegavaju i inace.
    U Njemackoj se javio poprilican broj ljudi sa problematicnim nuspojavama.
    A s druge strane, nije mi bas ni veselo izaci s djecom van i onda strahovati. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravila sam napisati, ovde ne postoji niti jedno cjepivo koje je vise izreklamirano od FSME cjepiva. Skupa sa cjepivima protiv gripe kad im dodje sezona.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kopka me jos i situacija s ovim nesretnim MMR. Ispada da mi cijepimo djecu da bi zastitili odraslu populaciju ili kako?
    Koliko je onda problematicno necije necijepljeno dijete kod susretna s npr. trudnicom?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorana,
    koliko se vi zaista krecete po "rizicnim" uvjetima - po sumi i podrucjima visokih trava? I koliko je cesto do sada netko od vas (bar samo odraslih) pokupio krpelja u za vas ubicajenim situacijama i aktivnostima.
    Nadalje, u sezoni krpelja, ako se bas "rizicno" ponasate onda se mozete dobro namazati po izlozenim dijelovima etericnim uljem ruzmarina ili nekim drugim "odbijacem" krpelja pa time jos vise smanjiti mogucnost da vam se nakaci kakav krpelj.

Isto, probaj pronaci statistike ucinkovitost/rizika cjepiva i vjerojatnosti da te zakaci krpelj i % zarazenih krpelja u populaciji. Nisam bas proucavala ovo, ali cini mi se da nije bas svaki krpelj nositelj. Mozda grijesim...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Informacije su toliko oprecne da je to za ne povjerovat. Negdje pise da podatak da je jedan od dvjesto krpelja zarazen. Negdje pise da je otprilike 0,2 pa do pet posto krpelja zarazeno. Ma kazem ti, ovde je to cjepivo toliko iskomercijalizirano da je jako jako tesko doci do objektivne informacije. Vecina populacije ga uzima pod normalu, da ne kazem da se cude ako netko ne uzme.
    Onda ti jedino preostaje cackati po stranicama koje su antivakcinski nastrojene. Ali opet, tesko je onda objektivno odluciti koliko u cemu istine ima.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja svaku zimu razmišljam cijepiti ili ne djecu,puno smo vani i kad dodjemo doma dobro ih pregledam,ne mogu se odlučiti

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i Zg spada u rizičnu područje, je li tako?

Mi zato ne idemo na Sljeme gotovo uopće u proljeće ali nisam razmiljala cijepiti B.

Jednom smo šetali kroz neki šumarak u K. Kraljevcu i ja i suprug došli doma puni krpelja, to je grozan osjećaj - ali ovi su bili dobroćudni...

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probaj naci neke opcenite info, nevezane uz bas vase podrucje. Koliko je opcenito u rizicnijim krajevima ucestalost krpelja-prijenosnika, kolika je sansa da izlaganjem na mjestima gdje ih ima zaradite pokojeg krpelja i sl.

Za MMR ti ne mogu puno pomoci ovaj tren. Pretpostavljam da postoje takodjer godisnja doba u kojima su bolesti vise rasprostranjene ili prijemljive na ljude.
    U odluci bi se prije svega vodila zastitom i dobrobitima vlastitog djeteta, a onda okoline. Kad posumnjas da je dijete bilo izlozeno nekoj od bolesti, uvijek mozes izolirati dijete ili postupati s malo opreza prema odrasloj okolini. Medjutim, sad sam zbunjena... zar cjepivo ne daje dugotrajnu zastitu i u odrasloj dobi u kojoj je vecina bolesti iz MMR-a opasna?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne daje MMR dozivotnu zastitu, mislim da se vec npr. zastita od rubeole izgubi kad zena udje u produktivnu dob. Mislim pod tim na vrijeme nakon puberteta, kad postane punoljetna. Ospice je tako i tako bolje preboliti u djetinjstvu. A zausnjaci, za njih ne znam..
    U svakom slucaju sad sam bila u vrticu i tamo su mi rekli da cijepljenje ili necijepljenje je licna stvar roditelja pa mi oni ne bi uvjetovali ostanak ili upis djece s takvim stvarima.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Koliko odraslih oboli od ospica, rubeole ili zaušnjaka, a djece?
    S obzirom da je procijepljenost velika virus se nema preko koga širiti. Ne znam kako je u Austriji, čim vam je to ostavljeno na izbor vjerovatno je bolje nego u Hrvatskoj, a kod nas su te bolesti na rubu iskorjenjenja.
    Moja cura ima 4 godine i još nije dobila MoPaRu, nastojala sam ga odgodit maksimalno, a hoćemo li se cijepit ovisi o pritisku doktorice.

Ja za sebe znam sa sigurnošću da sam preboljela rubeolu (radili su mi krvne pretrage) kao dijete, ali da nisam cijepila bih se prije trudnoće.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ne znam. Ima dosta tih izvjestaja o ospicama. Citala sam jedan o epidemiji ospica u Svicarskoj prije par godina. Kad je dosta njih oboljelo, sve odrasle osobe, cijepljene u djetinjstvu. Ne znam tocno gdje mi je taj link, potrazit cu veceras kad djeca zaspu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako ih i cijepiš protiv meningoencefalitisa, moraš i dalje kod odlaska u prirodu koristiti repelente i pregledavati za krpelje, jer oni prenose i boreliu (bar kod nas) koja se istina lako liječi s penicilinskim injekcijama, ali ako je ne primijetiš može napraviti puno štete na srcu, bubrezima, slično kao streptokok (ona je čini mi se spiroheta).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E pa to je to sto se i ja mislim. Tako i tako oprezan moras biti. Cijepis se protiv jedne bolescure, a sta je sa svima drugima?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i pred dvije tri godine je bila epidemija ospica u RH...po medijima je stalno slučaj trudnice koja se zarazila u zatvoru...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Istina je za boreliozu, ali ona se uglavnom primijeti? Moja nećakinja je imala groznu reakciju na ugriz krpelja i dobivala je antibiotik. Ja sam isto u jako velikoj dilemi oko KME cjepiva, mi živimo pod zapadnom Medvednicom i kod nas djeca i u parkovima zarađuju krpelje (uostalom tako je u cijelom Zagrebu). A i voljeli bi ići u prirodu sa Leom. MM i ja smo cijepljeni.
    Mi smo inače jako puno hodali po Medvednici i nikada nismo imali krpelja, uvijek koristimo repelente, dugačke hlače i rukave, tuširamo se nakon planinarenja i pregledavamo. Ali ti nesretni krpelji kao da baš idu na djecu :shock: u mojoj familiji svaki čas neko dijete ugrize krpelj.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

pre par godina sam odvela svog psa veterinaru, bilo je tetoviranje u pitanju, i pitam je za cepivo protiv krpelja, jer i pas se moze zaraziti od tih gadosti. a ona mi kaze pa to ti je cist otrov, nemoj trovati psa. i posle par minuta tip dovodi psa na bas to cepljenje. bilo mi je strasno za gledanje kako se taj jadni pas uvijao, cvilio, valjao se posle dobijenog cepiva. veterinarka kaze da ga jako boli i pece, pa da je cepivo pored toga sto je "otrov" jos i nesigurno, mozda nekih 40%. e tad sam pocela da sumnjam u sve vrste cepiva.
    zorana i ja se dvoumim zbog moparu, jos i to da smo poziv vec dobili, a kod nas "zamene" za moparu NEMA, mislim na priorix ili od nekog drugog priozvodjaca, jednostavno ga nema. nadam se da cu uspeti da odlozim do leta, kad ce malom biti 18-20 meseci.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da se psi cijepe protiv piroplazmoze, ne meningoencefalitisa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uglavnom, jutros su mi u vrticu rekli da oni to ne gledaju, tko je cijepljen, tko ne. Pa ce mi to biti jedna briga manje, za slucaj da ne odlucimo cijepiti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Annabel koja ce ove godine biti sedam godina jos nije docjepljivana sa MMR a Noah uopce nije cjepljen s MMR. Par puta sam ispunjavala razne formulare sto za skole sto za ljetne programe i nitko me nista niti ne pita.

Pedijatra nismo vidjeli pa sad ce godina dana :D Tome se toliko radujem.

Bila sam se prepala oko gripe i razmisljala i razmisljala i skontala da se vise bojim reakcije na cjepivo nego mogucnosti da mi djeca dobiju gripu. Ni ja ni muz nismo uzeli a prosle sezone jesmo. Pravilno se hranimo i koristimo jako puno homeopatskih pripravaka i svi smo za 5.

Znaci moras sama odvagnuti.

Moj primjer:

Sad idemo u Domenicansku Republiku na sedam dana pa onda u Mexico sedam dana i tamo je visok rizik za Hep. A. Cak se i bilo kakvim picem, sokom moze prenjeti pa u bazenima, jednostavno mjesta gdje je rizik veliki.

Razmisljam vec par mjeseci sta da napravim i na kraju smo se svi cetvoro cjepili prvom dozom. Moja odluka i s njom zivim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Natasa, a kakva je u Kanadi "atmosfera" oko MMR cjepiva?

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Nisam bas proucavala ovo, ali cini mi se da nije bas svaki krpelj nositelj. Mozda grijesim...
    ne griješiš,zaraženi su u manjini.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma kakvi svaki zaražen.
    evo s http://zagreb.hrsume.hr/contents/opasnosti/krpelji/
    Krpelji i zarazne bolesti
    Svojim ubodom krpelji kao što je poznato mogu na ljude prenijeti neke zaraze. No na sreću svi krpelji nisu zaraženi mikroorganizmima koji mogu naškoditi čovjeku, već samo njihov vrlo malen dio, a takodjer to nisu niti na svim područjima.
    Krpelji o kojima je ovdje pretežno riječ su šumski krpelji vrste Ixodes ricinus. Oni u našem području mogu na ljude prenjeti dvije bolesti: virusni krpeljni meningoencefalitis (KME, ili meningoencefalitis ranog ljeta, ili srednje-europski krpeljni meningoencefalitis) i infekciju uzrokovanu bakterijom Borrelia burgdorferi, poznatu pod imenom bolest Lyme (ili Lyme-borrelioza, ili kronični migrirajući eritem (crvenilo kože) - latinski: erythema chronicum migrans).

Rasprostranjenost virusa - uzročnika krpeljnog meningoencefalitisa u Hrvatskoj dobro je poznata, na temelju viroloških istraživanja i na temelju dugogodišnjeg praćenja podataka o lokalitetu na kojem je došlo do uboda krpelja u osoba koje su oboljele od te bolesti. Tako se za zagrebačko područje zna, da u urbanoj zagrebačkoj zoni sve do podnožja Medvednice iako krpelja ima, opasnosti od krpeljnog meningoencefalitisa nema. Medvednica pak predstavlja zonu u kojoj postoji krpeljni virusni encefalitis. No to je prirodno žarište razmjerno niskog intenziteta i rizik zaraze je vrlo malen. To se ogleda u svega nekoliko oboljelih (raspon od 0 do 5) godišnje, od golemog broja zagrepčana koji posjećuju Medvednicu, a mnogi od njih su pri tome "pokupili" krpelje.
    O rasprostranjenosti Lyme-borelioze zna se manje jer se ta nedavno razjašnjena bolest sustavno prati tek desetak godina. No, prema raspoloživim podacima čini se da je njena rasprostranjenost šira nego za krpeljni meningoencefalitis (veća je i vjerojatnost nastanka bolesti nakon uboda), a mogućnost zaražavanja postoji i na Medvednici i u gradu. I opet, srećom, radi se ipak o razmjerno maloj vjerojatnosti, sa stotinjak oboljelih Zagrepčana (od gotovo jednog milijuna) godišnje

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma kavi=ma kakvi

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovak ja ću reć svoje mišljenje i iskustvo;
    Što se tiče krpelja ja imam grozno iskustvo sa lokalnim infektom, pa gnojnim čvorom duuugooo dugo, pila antibiotike nisam mogla sjest...
    Djete mi je imalo često krpelja čak i u vrtiću- u središtu grada, tak da o rizičnom ponašanju mi je opće glupo govoriti, jer gdje ima drveća, lišća trave ima i njih.
    Da, nekoliko puta sam već razmišljala cijepiti T. na -kme- jer se zna da nije šala i ostavlja gadne posljedice, pa bi ga ja svakak zaobišla, i da se javilo bilo kakovo priopćenjei li sl. info -da se javilo zaraženih krpelja sigurno bih ga cijepila odmah.
    Što se tiče MMR- mislim da ne cijepe djecu bez veze, R docijepljuju djevojčice u osmom razredu, dakle ne bi baš išćezla imunost no preporuća se i prije trudnoće upravo zbog posljedica koje nosi,
    Mums iliti zaušnjaci poznato je česti su kod djece i kod dječaka mogu izazvati sterilitet, dalje uple parotidnih žljezdi i sl. no često nas vodi zabluda da djete uopće neće oboljeti od neke bolesti ako je cijepljeno- ono može oboljeti no sigurno neće doći do razvoja najtežih oblika bolesti... tako sam ja imala Hripavac iako se djeca cijepe... ali su isto tako nekada djeca od njega umirala, dok ja eto me s vama
    Moje dvojbe su uvijek u korist cijepiva jer kao što je jedna vrlo cijenjena dr. rekla- s time smo došli do situacije da smo neke bolesti gotovo iskorijenili.
    I nemojte zaboraviti do pred deset godina strašno se vikalo da šta će nam cijepivo protiv tbc- ostavlja ožiljke , bla..bla..a onda u ratu eksplozija bolesti a da ne govorimo da su neki tvrdili da smo ju iskorijenili :shock: pa otkud nam onda i dalje.
    Ja sam za cijepljenje apsolutno no pokušati ću izabrati ono od kojeg mi dijete ima manje reakcija.
    A da sjetite se i v. kozica odraslima se preporuča cijepljenje ako nisu preboljeli . Večini se to čini banalnom i dosadnom bolešću, no nije baš - pogotovo u odrasloj dobi i u trudnoći...

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Ja sam kao mala samo ejdnom imala krpelja,a bilo me po svuda i to van grada.Penjala sam se po gustom drveću, puzala kroz grmlje bila kraj vode...Očito da nečiju krv vole više od drugih.
    I čisto sumnjam da je ijednu bolest moguće potpuno iskorijeniti jer su one većinom posljedica stanja tijela u određenim uvjetima.Ipak su to ljudske bolesti.Do sad bi već bile iskorijenjene da je to moguće.I potrebne su djeci,a dobe ih kad za to dođe vrijeme,a ne kad se medicina sjeti.Al to je samo moje radikalno razmišljanje.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo još jednog radikalnog razmišljanja, a potječe još od Pasteura, znanog kao oca miikrobiologije, koji je pred kraj života izjavio
    "It's not the germ, it's the condition."

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Sorry bebibranka ali ne mogu se složiti s tobom,
    naime radije ne bi da moje dijete ikada i ikako dobije neke od bolesti i nikako ne mogu prestati misliti da nam je medicina donijela puno spašenih dječjih i ljudskih života pa i sa cijepljenjem , naravno ne mora se netko sa mnom slagati. [/u]

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, nestale su jedne bolesti, ali ne zbog cjepiva negop zbog sve boljih uvjeta života, smanjila se smrtnost zbog sve jačih lijekova, ali zato imamo:
    AIDS
    ebola
    ptičju gripu
    kravlje ludilo
    epidemiju autizma, AD(H)Da, multiple skleroze, dječjeg dijabetesa...........

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Svako doba u ljudkoj evoluciji donosi svoje bolesti, probleme, teškoće,ali i saznanja, ne znači da su vezane uz samo jedan faktor, ili da su tek nastale već su sad došle do izražaja. Ja ne želim okrenut leđa bilo ćemu od navedenog, već dapaće... iako bih najradije na otok...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj plavi aneo prvotno napisa
    Svako doba u ljudkoj evoluciji donosi svoje bolesti, probleme, teškoće,ali i saznanja
    kakva evolucija u 100 godina?? :shock:

neću se uplitati u raspravu, ali nemojte spominjati evoluciju...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne, ali u 100 godina možemo govoriti o utjecaju na prirodnu selekciju, što će imati utjecaja na evoluciju.

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Sorry ali ja vjerujem u kumulativnu inteligenciju čovjeka- to je način za objasniti toliki ljudski napredak, a ako je tako svka slijedeća generacija je inteligentnija i obdarena već našim znanjima- a to mislim da ipak ima veze sa evolucijom...

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Sorry ali ja vjerujem u kumulativnu inteligenciju čovjeka- to je način za objasniti toliki ljudski napredak, a ako je tako svka slijedeća generacija je inteligentnija i obdarena već našim znanjima- a to mislim da ipak ima veze sa evolucijom...
    I znanje se može temeljit na krivim pretpostavkama.¸Povijest je dokaz toga,a pogotovo u medicini. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citala sam sada opet onu drugu diskusiju o vodenim kozicama. Cure, koliko je blesava ili dobra ideja ne cijepiti dijete, a cijepiti sebe? Mislim na npr. ospice i rubeolu koje su dio MMR cjepiva? A sto je sa zausnjacima? Dijete ne cijepim, a muz ih nije prebolio?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Citala sam sada opet onu drugu diskusiju o vodenim kozicama. Cure, koliko je blesava ili dobra ideja ne cijepiti dijete, a cijepiti sebe? Mislim na npr. ospice i rubeolu koje su dio MMR cjepiva? A sto je sa zausnjacima? Dijete ne cijepim, a muz ih nije prebolio?
    Ja svog nisam ni pitala jel prebolio Nek se cjepi muz

Zorana pitala si me za Canadu i MMR.
    Nemam pojma. Ja nemam problema iako mi je receno od strane ljudi koji su bas ZA vakcine da nemoze se bas samo reci ja nedam i to je to.
    Eto ja sam primjer da se moze. Javim sta ako ped sta upita sljedeci put.
    Fakat moram Noah odvesti na onaj godisnji pregled. Iskreno on je mene zadnji put upitao jel nam vrjeme za kakvo cjepljenje a ja rekla ne on rekao ok.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kumulira se znanje, a ne inteligencija. Ona je nešto sasvim različito, ne znam točnu definiciju, ali nešto kao sposobnost rješavanja problema. Jedan od naroda s najvišom inteligencijom su Eskimi - a sigurno ne znaju višu matematiku (osim ako su je naučili u školi) ni atomsku fiziku. Ali da nisu bili sposobni rješavati probleme ne bi preživjeli.
    A znanje se kumulira od pronalaska pisma, što se strašno ubrzalo početkom tiskanja knjiga, a o umnažanju znanja (ali i gluposti) na internetu da ne pričamo.

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Točno je, inteligencija definira sposobnost snalaženja u novim situacijama, no nije to baš samo to, a na Eskimima je dokazano upravo kako nije moguće inteligenciju testirati univerzalnim testovima inteligencije, nego oni moraju biti prilagođeni populaciji, dobi, mjestu, regiji kontinentu...
    No naravno da to ne znači da su Eskimi neinteligentni :/ samo im se pripriteti razlikuju od naših ili od onih kod npr.Pigmeja...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sta je s magarecim kasljom i haemoph. infl. tip B? Za djecju paralizu znam da je vec dugo nema kod nas i u Americi.
    Za vas koji ne cijepite ili izbjegavate cjepiva, planirate li djecu cijepiti u pubertetu protiv tetanusa, Hep B i djevojcice protiv Rubeole?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorana, one step in time .

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

one step in time =one step at a time

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj Karlo sa svoje tri godine još nije cjepljen. A i ne planiram ga zasada cjepiti.

Bez obzira od ugroženosti Austrije i Hrvatske od krpeljnog meningoencefalitisa mislim da baš zbog nosača kojeg možeš naći lako na slabo odlakavljenom dječijem tijelu i skinuti ga uopće nije potrebno cjepiti djecu. Pretraživanje tijela i repelenti sasvim su dovoljni za dijete.

Navodno od početka sisanja krvi krpelja imamo šansu od neka dva sata skinuti krpelja bez da on kroz svoju slini pusti mikroorganizme u našu krv.
    Bitno je neomamljivati krpelja i neokretati ga nego ga trzajem izvući. Ako i ostane "strašna" glava u mjestu gdje se on uborao, nema veze jer je krpelj bez tijela na mjestu mrtav i ne može ništa pustiti, a čovječje tijelo će to mjesto organizirati upalom i odvojiti od našeg krvotoka.

Ako nekome ovo zvuči naivno, neka se zapita zašto ljudi u ugroženim područjima nisu već svi cjepljeni ili obolili.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •