Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Javnost, mislim da ne treba šutjeti

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno Javnost, mislim da ne treba šutjeti

Mene zanima kako i na koji način,odnosno gdje i kome se obratiti kad zakonski znate da ste u pravu,a država na temelju "neopravdanih" izvora traži dokaze i izjave da potvrdite svoj status,odnosno misli da je došlo do fiktivnog zapošljavanja!
    Naime moj slučaj je vezan za isplatu minimalne naknade na komplikacijama,iako zakonski ispunjavam uvijete za veću naknadu.Osobno mislim da je ne ljudski,ne humano dokazivati vrijeme zatrudnjivanja,pa da na temelju toga neka komisija odlučuje dali ste u pravu.Zakonski ispunjavam uvijete,a i naravno datum zaposlenja koji dokazuje da nisam znala za trudnoću,inače nebih mogla mirne savijesti tražiti savjet! Dok čekam rješenje boli me i plače mi se od takvih situacija!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kad dobiješ rješenje i vidiš to o čemu pišeš crno na bijelo žali se, ima rok za žalbu
    tu se nema što pretpostavljati, sve mora datumski štimati

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Slažem se i duboko sa nadam da če lječnik u povjerenstvu brojati tjedne trudnoće i uvidjeti da nema šanse znati za trudnoću 3 dana nakon začeća,okvirno.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Nitenaja, baš mi je žao zbog tvoje situacije i držim fige da ne čekaš još dugo na pozitivno rješenje.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ovo je apsurdno! Kaj ne bi trebali oni dokazivati tu svoju tvrdnju, a ne tebe optuziti pa da se ti sad moras žaliti i braniti. Smiješno. Nadam se da ce se naci netko razuman u toj komisiji

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Mene je danas jako iznenadilo što sam tamo morala pod materijalnom i krivičnom odgovornošću potpisati da se nisam namjerno zaposlila zbog trudnoće.Ja slušam i nemogu vjerovati...

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ma koma. Sve naopako

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nitenaja, a jesi li prije toga bila u radnom odnosu? Prepoostavljam da jesi??
    Ajdi mi pliz napiši kako je došlo do toga obzirom da sam i ja nedavno ne znajući zaposlila trudnicu a isto tako i ona nije znala. Došla je s drugog radnog mjesta gdje je bila oko dvije godine! Pa nije valjda da će i nas sada kaćiti makar ona će raditi dokle može, barem je takav dogovor?!!
    Posljednje uređivanje od mlukacin : 14.05.2012. at 22:28

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Jesam,bila sam u radnom odnosu,no nažalost prestala sam raditi u 11 mjesecu,iz gospodarskih razloga.Onda sam tražila posao,i krajem 1mj.ove godine dobila posao,kad sredinom veljaće hvala Bogu trudnoća!Krajem mjeseca odlazim na bolovanje,točnije 27.2,počinju mučnine,malaksavosti, nisam mogla odraditi 7 sati jer mi je stvarno bilo uf...Nakon toga sam prokrvarila,hematom,pa sad alergija,hitma me vozila...no eto tužna sam što to sve moraš dokazivati,ali sve piše na papirima kad sam koji put primljena na hitnu u Petrovoj,više puta sam jače krvarila.Na svim papirima piše točni tjedni trudnoće,te da sve odgovara tjednima trudnoće.To mi je utjeha i nadam se da će lječnik u komisiji to uvidjeti.
    Stvar je u tome što sam ja zakonski u pravu,18 mjeseci staža s prekidima,sada sam prijavljena na neodređeno,a ukupno imam 14 godina staža...i sad ove zezancije s hzzo-om!
    Što se tiče tvoje situacije po meni nebi trebalo biti apsolutno nikakvih problema,jedino ako je imala prekid između bivšeg poslodavca i tebe!U slučaju bolovanja,a malog staža kod tebe oni misle da je riječ o fiktivnom zapošljavanju!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nitenaja, dešava ti se na žalost ono što se dešava i velikom broju drugih trudnica a zbog nekih internih uputa u hzzo-u o tome kako se treba tretirati mlada trudnica ako odlazi na bolovanje a tek je "friško" (ponovo) zaposlena.
    Naime, oni se pozivaju na neki članak iz Zakona o obveznim odnosima kojim proglašavaju ugovor o radu ništatnim jer je radnik u trenutku zaposlenja "znao da je nesposoban za rad".

Dakle, savjetujem ti ono što sam savjetovala svima koji su me ikad na ovaj ili onaj način pitali za savjet u ovom problemu: ŽALI SE I TUŽI IH!

Jer, ovom svojom odredbom KRŠE:
    1. odredbe Zakona o radu - čl. 67. - Poslodavac NE SMIJE odbiti zaposliti ženu niti joj otkazati ugovor o radu zbog njezine trudnoće, niti joj smije ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu, osim u nekim slučajevima.

2. Zakona o suzbijanju diskriminacije - osnovne odredbe - kopiram

Svrha zakona
    Članak 1.
    (1) Ovim se Zakonom osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, stvaraju se pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti i uređuje zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije.
    (2) Diskriminacijom u smislu ovoga Zakona smatra se stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovi iz stavka 1. ovoga članka, kao i osobe povezane s njom rodbinskim ili drugim vezama.
    (3) Diskriminacijom se smatra i stavljanje neke osobe u nepovoljniji položaj na temelju pogrešne predodžbe o postojanju osnove za diskriminaciju iz stavka 1. ovoga članka.

Također, s obzirom da ti NISI bila trudna u doba kad si potpisala ugovor o radu, omalaovažavjuća, diskriminirajuća i uvredljiva je uopće njihova insinuacija da si ugovor o radu zaključila s ciljem iskorištavanja poslodavca odnosno stjecanja materijalnih koristi bez prave osnove.

Evo ti elemenata i napiši što si postigla. Nemoj biti frustrirana, jednostavno se izbori, jer imaš apsolutno pravo na sve. I ne samo na to da ti isplate razlike za bolovanja (ako si imala pravo na pune iznose), već bih ih tužila i za mobbing i moguće loše posljedice za trudnoću.

Iskreno smatram da je u redu da se provodi kontrole bolovanja i kontrole poslodavaca, ali apsolutno sam protiv ovakve jednostrano prihvaćene redovne sheme rješavanja problema. Jer na žalost, veliki broj trudnica se ne žali na ovo rješenje, već je prestrašeno i uplašeno optužbama.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 16.05.2012. at 11:51

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I moram nadodati.. prilikom ovog "proglašenja ugovora o radu ništatnim" od strane HZZO-a, bilo bi jako lijepo da se javi poslodavac kojemu je HZZO vratio uplaćene doprinose na plaću radnice.

Ukratko, sve ovo nije u redu.

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

mamma san hvala ti na ovome,svakako neću odustati,kroz radni staž imala sam prekrasne poslodavce,i ova poslodavka koja me je jedva poznavala i na prvu primila zastalno,kao imam iskustva,i neće zavlačiti,bio joj je šok kad sam joj rekla,ali je to razumno i lijepo prihvatila,i ono najvažnije a to je Obitelj,sama je rekla,i sad ta država...Ma ja sam prijavljena na 2180 kn,sram ih budi.
    Očekujem odgovor od hzzo-a...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •