Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: bolovanje,otkaz,prava

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno bolovanje,otkaz,prava

Pokušavam nači odg. na ono što me muči al mi nejde pa da pitam ovako.ukratko:nakon ivf postupka ostala trudna,otišla odmah na komplikacije,nakon 2 mj. imala spontani,prebacila se dakle na "obično" bolovanje za koje sam dobila 2 tj.No,nakon tjedan dana sam se htjela vratiti na posao jer sam bila fizički spremna da bi mi šef fino rekao da me osobno više ne treba i da ima dvije nove radnice.A kad mi završi bolovanje da ču morati doći potpisati sporazumni otkaz te da će mi ići na ruku i dati mi otkaz kao tehnološki višak tako da imam pravo na naknadu s biroa.otkazni rok od mjesc dana neću morati odraditi ali ću imati plačeno sve..ok.ja sam se odmah informirala o svojim pravima,s obzirom da sam u toj firmi provela više od 8 godina i to je bilo moje prvo bolovanje.i tako saznala da u biti imam pravo i na neku otpremninu za što ću biti zakinuta ako potpišem sporazumni otkaz.ali ono što me najviše zanima je sljedeće,prije 4 god. je umro vlasnik firme,naslijedio ju je njegov sin,dakle u jednom danu sam prekinula radni ugovor i potpisala novi.u biti ni to nisam,moja šefica je potpisala umjesto mene.dakle,firma ista,naziv isti,samo drugi vlasnik.Dali ja imam pravo na naknadu s biroa za svih 8 god.,pravo na otpremninu za 8 ili samo 4 godine??krajem ovog tjedna nosim doznake u knjigovodstvo firme da zaključim bolovanje i voljela bi se pripremiti na ono što me čeka i znati se postaviti,pa bi molila ako itko zna nešto da mi da neki savjet.unaprijed zahvalna!

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ovako kako si opisala, to je neprekinuti radni odnos i imaš pravo na otpremninu za 8 god (8 x 1/3 tvoje bruto plaće), i otkazni rok od dva mjeseca ( i naknadu hzz za min 8 godina-možda i duže ako od prije imaš radni staž za koji nisi koristila naknadu hzz ). Ovo (osim hzz) su prava iz Zakona o radu, moguće da u tvojoj firmi postoji i pravilinik o radu ili kolektivni ugovor koji ti garantira i veća prava, uvijek vrijedi pravo povoljnije za radnika.
    ne potpisuj nikakav sporazumni, vrati se na posao kad ti istekne bolovanje.
    možeš mu odmah sad reći da ti ne želiš prestati raditi, pa samim time nećeš potpisati otkaz, i pokušati vratiti razgovor u normalu.
    možda se on predomisli i ponudi ti smislen sporazumni otkaz - a to bi bilo nešto na obostrano zadovoljstvo/korist, a ne ovako, oduzme ti većinu tvojih prava i "nagrađuje" te naknadom sa hzz, na koju ti svejedno imaš pravo. obzirom na datume -radni odnos ti dok ispucaš otkazni rok mora završiti nakon 01.07., što znači da imaš pravo na čitavi godišnji odmor za 2012 god.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

hvala puno na odgovoru!otprije imam staž oko godinu i pol ne više i nikad nisam koristila naknadu s hzz-a.ugovor koji sam sklopila s firmom je dosta jednostavan i osim osnovnih stvari piše i da u slučaju bilo kakvog raskida postupamo po ZOR-u.otpremnina se tamo ne spominje,dakle nije određena ugovorom i imam pravo tolko kolko spominješ.kolektivni ugovor ne postoji.o mom vračanju na posao nema govora jer on ima radnice,ja više tamo nemam mjesta a najiskrenije i jedva čekam da se sve to skupa završi i da dobijem radnu knjižicu.a što se tiče godišnjeg to je isto klimavo jer svih ovih godina ja sam imala 2 tj. godišnjeg na godinu.ono što želim i od čega ne mislim odustati su SVA moja prava i ako sve to nebude stajalo u otkazu koji mi bude nuđen na potpis,nemože.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

žužy, jedno od tvojih prava je i korištenje punog GO za 2012. (i to ne 2 tjedna nego u skladu sa ZOR-om) ili isplata za isti (u visini prosjeka 3 posljednje mjesečne plaće), zašto bi mu to prepustila...

Najbolje je da se pokušate mirno dogovoriti. Očito je tvoj poslodavac namjeravao izvući maksimum za sebe, ali kad vidi da su ti poznata tvoja prava i nemaš namjeru od njih odustati, možda promjeni stav.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj žužy prvotno napisa Vidi poruku
    ...o mom vračanju na posao nema govora jer on ima radnice,ja više tamo nemam mjesta a najiskrenije i jedva čekam da se sve to skupa završi i da dobijem radnu knjižicu.a što se tiče godišnjeg to je isto klimavo jer svih ovih godina ja sam imala 2 tj. godišnjeg na godinu.ono što želim i od čega ne mislim odustati su SVA moja prava i ako sve to nebude stajalo u otkazu koji mi bude nuđen na potpis,nemože.
    moraš biti spremna vratiti se na posao, a poslodavac ti tvoje radno mjesto koje si imala i prije odlaska na bolovanje mora osigurati.
    nedolazak na posao nakon što ti istekne bolovanje je poslodavcu opravdan razlog da ti uruči izvanredan otkaz ugovora o radu i tada nemaš pravo ni na otkazni rok, ni na otpremninu, ni na naknadu sa biroa.
    ako te vrati kući, bez da ti uruči otkaz-pismeno traži povratak na svoje radno mjesto.
    ako ti uruči otkaz kojim ti krši bilo koje od tvojih prava-pismeno ih zatraži od njega, pa dalje već ovisno o njegovoj reakciji.
    imaš pravo na 4 tjedna godišnjeg odmora za 2012. ako je posao organiziran u 5 dana u tjednu = go je 20 radnih dana,
    ako se rade i subote ( odnosno 6 rdanih dana tjedno ) go = 24 radna dana.

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Potpisujem sve gore navedeno i samo još jednom upozoravam da dobro čitaš što potpisuješ - nikakav sporazumni otkaz ne dolazi u obzir jer onda nemaš pravo na naknadu s burze! Meni se prije nekoliko godina dogodila slična stvar (nakon vanmaterične) kod privatnog poslodavca i nažalost nisam imala pojma o svojim pravima pa nisam dobila ništa - ni naknadu s burze, ni otkazni rok, ni otpremninu, čak sam ostala zakinuta za jedan radni dan koji mi nije upisan u radnu knjižicu, ma prestrašno! Šefica me uvjeravala da je to sporazumni koji je za mene najpovoljniji a ja o tome nisam ništa znala i glupača potpisala. Sad kad o pravima radnika znam puno više, ja bih se borila za sve na što imam pravo. Samo se ti lijepo pojavi na poslu i ne daj da te smulja. Ne potpisuj ništa, dok god si na poslu ne može te optužiti za povredu radne dužnosti. Ja sam nažalost nasjela ucjenama poslodavca, bila sam mlada i bojala se, ali više mi se to ne može ponoviti.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

žalosno je da se nakon tolko godina ponašaju prema tebi ko da si niko i ništa i još moraš biti zahvalan jer ti "idu na ruku".a cijelo vrijeme kao ti si dio obitelji,bla bla..pred 2-3 tj. mi je šefica namatala da se samo ja odmaram,da pazim na bebicu i ništ se ne brinem,da me posao čeka kad se vratim.fuj.dvoličnost.sad dve cure(tek izašle iz škole pa im valjda ne pada na pamet skori brak,trudnoča)rade posao koji sam ja do sad radila sama.ali dok pogledam kolko samo ljudi radi puno više od mene pa dobe otkaz i ne ostvare ni osnovna prava a kamoli detalje kao otpremnina i sl.sad znam da se u ponedjeljak moram pojaviti na poslu jer mu inače dajem osnove za izvanredan otkaz a onda fakat gubim sve.u nedjelju ga zovem da pitam kad da dođem raditi,ujutro il popodne.veselim se tome.

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

žužy ako potpišeš sporazumni ugovor apsolutno nikakvih prava nemaš na burzi što se tiče novčane naknade.Šef ti je stvarno lukav,nadam se da češ dobro razmisliti i pročitati prije potpisivanja istog.Ako on tebi daje otkaz onda to nije sporazumni,mora navest razlog(gospodarski,tvoja nemarnost prema radnim zadacima itd.>)
    Ako ti daje otkaz iz gosp.razloga,po zakonu nesmije primiti novog djelatnika 6 mjeseci.U slučaju da se posao poveča dužan je prvo tebi ponuditi posao i ti mu onda prihvačaš,ili odbijaš posao,to se mora potpisati.
    Kod tebe je druga situacija,i pametno...imaš prednost i bori se za sebe!
    Posljednje uređivanje od Nitenaja : 16.05.2012. at 05:57

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

fala vam puno na savjetima,dobro mi dođe dodatna podrška.nekak mi je lakše sad kad sam se malo pripremila i znam kaj je najbolje za mene.jedino,poznavajuči njih moram biti spremna na probleme..al nedam se!

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

fala vam puno na savjetima,dobro mi dođe dodatna podrška.nekak mi je lakše sad kad sam se malo pripremila i znam kaj je najbolje za mene.jedino,poznavajuči njih moram biti spremna na probleme..al nedam se!
    Ne,nego jednostavno,imaš prava kao radnik i zašto bi to nekome poklonila!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i žužy, po Zakonu o radu, nemaš pravo samo na 2 tjedna godišnjeg odmora na godinu, već barem 20 RADNIH dana (ako radiš pet dana u tjednu). Zakon o radu uvijek je iznad potpisanog ugovora o radu, ako je isti povoljniji za radnika.

nadalje, poslovno uvjetovani otkaz, poslodavac mora i obrazložiti. ako si i višak na tom radnom mjestu, može ti ponuditi izmjenjeni ugovor o radu sa mogućnosti otkaza (znači nudi ti prelazak na drugo radno mjesto, drugu plaću a ako to ne prihvatiš dobivaš otkaz). I u tom slučaju imaš pravo na sva radna prava (otkazni rok, godišnji odmor, otpremnina).

Osobno uvjetovani otkaz - mora biti dobro obrazložen. I ako dođe do spora (jer recimo radnik smatra da je bezrazložan), teret dokaza je na poslodavcu.

I kao što su ti cure rekle, NE POTPISUJ NIŠTA!

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

da,on je meni najavio sporazumni otkaz gdje bi me navel kao tehn. višak,dal bi mi mj. dana otkaznog roka koji nebi morala odraditi,i to je to.inače,radi se o maloj trgovini gdje sam,osim vlasnika,do sad bila jedini zaposleni,radila sam od 11 do 7 i nije bilo potrebe za drugim radnikom.nakon mene je promjenil politiku jer mu nove cure nisu htjele tak raditi i uvel je normalno radno vrijeme.mene ne želi natrag ni u kom obliku,navodno je izjavil da će me se riješiti.haha.sad dok ja njemu zreferiram ono kaj me ide i kaj mi mora dati,mislim da bude blago rečeno šokiran..pogotovo kaj se tiče go.radila sam 6 dana u tj. po 8h,pisalo mi se po 6h.da slučajno nebi imala preveč sati.I nikad nisam tražila normalni go,niti bi ga dobila.to je tak,dok tražiš posao pristaneš na sve uvijete samo da te uzmu,a s vremenom skužiš neke stvari a onda je kasno.jedva čekam da vidim kak se budu stvari razvijale.i neema šanse da me prevesla.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

ajme,svašta se izdogađalo.kad sam ga nazvala da pitam kad da dođem na posao,rekao je da nemoram,da je to stvar dogovora i njegove odluke.a on je odredio mjesec dana otkaznog roka kojeg neće da odrađujem i dat će mi gospodarski otkaz kao tehnološki višak(par put mi je naglasio da mi time daje pravo na prava na birou).i to je to.ja sam mu na to rekla da sam mu dužna odraditi 2mj. otk. roka s obzirom na staž od 8god,dalje nisam stigla,i tu je krenulo..rekao je (sam) da kaj se tiče tog mog staža,ja imam pravo i na neku otpremninu.ja kažem da znam,a on meni da se ja slobodno posavjetujem sa kim god želim,pitam koga god hoću ali ako mu budem komplicirala i tražila neka svoja prava da će me prisiliti da sama dam otkaz a onda da gubim sve i nemam pravo na ništa.kaže da će mi raditi takve neugodnosti na poslu da neću izdržati raditi u tim uvjetima.suprug je poludel i otišli smo do njega ,pital ga je zašto mi prijeti,ja sam ga lijepo pitala zašto se nemremo kulturno raziči,ko normalni ljudi.ništa,rekao je da mi neče reči ništa.ujutro me šefica zvala da se sutra pojavim na poslu da im odradim otkazni rok od mjesec i pol dana,ok pristala sam.da bi me opet začas zvala na kavu da se probamo dog. normalno.hvala bogu,pristala sam i pričale smo više od sat vremena..njoj je žao ali nemože mi pomoći.uglavnom,on ne želi da se ja vratim raditi,pod nikakvim uvjetima.neka pustim mjesec dana otkaznog roka da prođe,nemoram odraditi i to je to.jer inače,ako budem komplicirala rekao je šef da mi bude zagorčal tako da će me vratiti na posao,i prvo mi smanjiti plaću na minimalac,a zatim me ubrzo optužiti za krađu novaca.i dobit ću izvanredni otkaz odmah,a u radnoj knjižici ćemi pisati razlog otkaza krađa.pa nek procijenim dali mi se splati navlačiti s njime po sudu i tamo tražiti svoja prava.bila sam šokirana mada sam mogla očekivati tako nešto od njega.rekla sam joj da pristajem na gospodarski otkaz ako unutra uvrste i otpremninu,pristala bi na mj. dana(plačenog) neodrađenog otkaznog roka.rekla je da razumije da imam pravo na neku otpremninu i da me nebi zakinuli za tako nešto(?),i da će sutra sastaviti otkaz i zvati me da dođem.uzet ću to doma,pročitati i ako unutra ne stoji otpremnina pitat ću ju da tako nismo dog.a ako budu odlučni u tome da mi nedaju,odlazim sa svim papirima u državni inspektorat da me inspektor rada savjetuje što da učinim.ako treba angažirati ću odvjetnika,ali tamo se ne vračam.takve pretnje,najave "kaj me čeka ako budem komplicirala",to nemrem tolerirati.užasno nemočno se osječam,a najgora od svega je ta nepravda..on meni predbacuje što sam ja sad odlučila imati bebu,a on je zbog mene potrošio deset tisuća kuna i puno živaca da nauči poslu ženu koja me zamijenila da bi ona nakon 4mj.dala otkaz.pa nisam ja kriva što žena nije htjela trpjet njihove hirove,otišla je tamo gdje joj bude bolje.ponekad mislim,bolje da prihvatim takav otkaz samo da ih se riješim.a opet veliki dio mene ne želi mu dati da se izvuče samo tako.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

uzmi poslovno uvjetovani otkaz ( ma mislim, uzmi bilo kakav, na način da preuzmeš papir koji ti daju, poštom ili osobno)
    možeš potpisati da ti je uručen otkaz ( uzmi i sebi primjerak takve izjave, neka i on potpiše i pečatira), ali nemoj potpisivati da se slažeš sa tim otkazom, ili da nemaš potraživanja ili nešto slično.
    dok ste u kakvim takvim odnosima traži od njega i OP obrasce ( za sve neisplaćene plaće i za period otkaznog roka i za otpremninu),
    kad jednom budeš u ruci imala neki konkretan papir otkaza, osporavaj ga redovnim putem- najprije pismeno njemu, pa poslije prijavom državnom inspektoratu.
    sve što nije u otkazu napisano po zakonu ti osporavaj, bilo kraći otkazni rok, bilo manju ili nikakvu otpremninu...
    jednom kad imaš poslovno uvjetovan otkaz u kojem piše da ne moraš odrađivati otkazni rok, pa makar i sa kraćim otkaznim rokom, on ti više ne može dati izvanredni otkaz.
    ( a inače - na poslodavcu je teret dokazivanja ovakvog izvanrednog otkaza kakvim ti prijeti, i neosnovan otkaz bi mu se mogao obiti o glavu, i u radnoj knjižici nema rubrike za razlog otkaza )

i nemoj se osjećati nemoćno, ti u ovom momentu nemaš ništa - izgubila si posao. svaka aktivnost koju poduzmeš u cilju ostvarivanja svojih prava može te samo dovesti u situaciju da imaš ipak nešto

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

ponekad mislim,bolje da prihvatim takav otkaz samo da ih se riješim.a opet veliki dio mene ne želi mu dati da se izvuče samo tako.
    naravo da ti dođe ovakav impuls, upravo je to bio cilj njegova zastrašivanja. muka mi je od takvih poslodavaca :/

držim fige da ipak skupiš snage i živaca i izboriš se za svoja prava; otkazni od 2 mjeseca, isplatu za puni godišnji, otpremninu...

Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Evo i ja bih te samo ohrabrila da ustraješ jer takvim poslodavcima treba stati na kraj. Treba živaca za to, ali mislim da nemaš što izgubiti.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

malo me brine i ovaj rok od 3 dana kolko imam da se vratim na posao nakon bolovanja.i ako ja ne prihvatim to što oni budu meni ponudili sutra,prekosutra,on može reči da jednostavno nisam došla raditi i dati mi osobno uvjet. otkaz.a mogao bi.zato moram sad pažljivo odigrati.ako nebudu spominjali otpremninu,obavezno se žalim pismenim putem.i želim razgovor s insp. rada za savjet što dalje.hvala puno na savjetu i podršci prima ,kavofob!

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Citiraj Tattoo prvotno napisa Vidi poruku
    Evo i ja bih te samo ohrabrila da ustraješ jer takvim poslodavcima treba stati na kraj. Treba živaca za to, ali mislim da nemaš što izgubiti.
    samo se sjetim svega što mi je rekao,svih pretnji i njegovog stava "ja sam bog i ja odlučujem",i odmah dobim volju za dalje...hvala na podršci!

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

eto ovako.zvali su me da se nađem s šefom kod knjigovođe,tamo mi je ponuđen otkaz ugovora o radu.gdje stoji ..otkazuje se ugovor o radu na neodređeno vrijeme sklopljen dana 19.6.08.,stoga što je zbog gospodarskih razloga prestala potreba za obavljanjem poslova na kojem radnik radi.radniku prestaje radni odnos istekom otkaznog roka od 1mj.otkazni rok počinje teći od 22.5.12.radnik ima pravo na otpremninu u iznosu od 4.613,64 kn.
    Nisam htjela potpisati odmah,rekla sam mu da se želim posavjetovati s suprugom i pravnikom,na što je rekao da mi nikako neće dati potpisani i poštambiljani primjerak u ruke jer zna da ga time imam u šaci(pametan je on,nije badava pohađal pmf).napravili smo novi,isti, samo bez ikakvih potpisa.otišla sam suprugu u firmu,gdje je on razg. sa svojim poslodavcem(inače,pametan čovjek,živa suprotnost mojemu) i čovjek je rekao da je to što mi nudi u redu.jer se od gore navedenog datuma ja vodim u toj firmi,i otpremnina koju mi nudi odgovara za tih 4god.razlog zašto nemam prava na otpremninu za svih 8god. je taj da je 19.6.08. moj prvi radni dan u novoj firmi,sa novim vlasnikom,novim oib-om i novim matičnim brojem firme.i to je to.a moja prava na birou su druga priča,tamo imam pravo na 300 dana naknade,za svih 8god. staža i to ne ovisi o mom šefu.bitno je da mi je ponuđen gospodarski otkaz.pročitala sam čl. 110-125 zor-a na koje se moj poslodavac poziva i nisam naišla na nikakve nepravilnosti.što se tiče go,s obzirom da će se sve završiti prije srpnja,imam još pravo iskoristiti lanjskih neiskorištenih 10 dana i to ću nakon što istekne otkazni rok.posavjetovala sam se s još par ljudi i svi su mi rekli da prihvatim.vratila sam se u knjigovodstvo i potpisala,dobila kopiju otkaza i to je to.nadam se da sam dobro postupila.

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

joj žužy koji poslodavac.Ma dobro si napravila,nemoj se brinuti ije vrjedno živaca,drži se...

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

uf...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

draga žužy, možda nisi izvukla SVE što ti pripada, ali si ipak sačuvala puno živaca koji više vrijede od tog novca i eventualne zadovoljštine. važno da se ti sama u sebi osjećaš dobro i da možeš krenuti dalje bez grča u želucu.

ne znam možeš li i u kojem roku tražiti prava koja su ti uskraćena ovakvim otkazom. najbolje da se posavjetuješ s pravnikom kad se malo smiriš i vidiš imaš li energije i volje za dalje.

sretno

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

da,vidjet ću kako će se stvari odvijati sad u narednih mj. dana,ako će me ičim maltretrirati ili kompl. oko davanja mi radne knjižice,zbilja bi željela razgovarati s nekim u inspektoratu.nadam se da me bude pustil na miru.

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali ono što me najviše zanima je sljedeće,prije 4 god. je umro vlasnik firme,naslijedio ju je njegov sin,dakle u jednom danu sam prekinula radni ugovor i potpisala novi
    pogledaj si ovo:

http://www.moj-posao.net/Savjet/7141...otpremninu/13/

po meni ti imaš istog poslodavca svih 8 godina neovisno o promjeni vlasnika i imaš pravo na otpremninu za svih 8 godina

ja bi tražila zaštitu svojih prava i potraživala otpremninu za svih 8 godina

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U slučaju da se mijenja samo vlasnik poslodavca, a ne sam poslodavac (dakle podružnica (matično trgovačko društvo) u kojoj ste zaposleni ostaje ista, ali se vlasnik promijenio), tada se radni staž koji ste ostvarili u podružnici ne prekida, tj. sva Vaša prava teku i dalje, do drugačijeg dogovora između Vas i poslodavca, izmjene kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu. Naime, u skladu s odredbama članka 133. Zakona o radu, ako se statusnom promjenom ili pravnim poslom na novog poslodavca prenese poduzeće, dio poduzeća, gospodarska djelatnost ili dio gospodarske djelatnosti, a koji zadržava svoju gospodarsku cjelovitost, na novog se poslodavca prenose svi ugovori o radu radnika koji rade u poduzeću ili dijelu poduzeća koji je predmet prenošenja, odnosno koji su vezani za obavljanje gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti koja je predmet prenošenja. Radnik čiji je ugovor o radu tako prenesen, zadržava sva prava iz radnog odnosa koja je stekao do dana prenošenja ugovora o radu.
    izvadak od gore

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

da,mislila sam da zadržavam prava za svih 8 god. jer je moj šef pravni nasljednik,al mi je rečeno da bi tako bilo da je ostao stari matični br. firme.a pošto je novi matični,vrijedi sve od tog datuma.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •