Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Otvaranje samostalne djelatnosti tijekom obveznog porodiljnog dopusta

Datum pristupanja
    May 2012

Početno Otvaranje samostalne djelatnosti tijekom obveznog porodiljnog dopusta

Krenula sam na porodiljni dopust kao nezaposlena majka. 2 dana nakon poroda, dakle tijekom obaveznog porodiljnog dopusta dobila sam rješenje o otvaranju samostalne djelatnosti (privatna zdravstvena praksa). To rješenje je dostavljeno i Poreznoj upravi i HZMO-u te sam se na njihov poziv morala odazvati i promijeniti status iz nezaposlene u samozaposlenu osobu bez obzira na obvezni porodiljni dopust. Na HZZO-u nisu htjeli ni razgovarati do isteka 70 dana obveznog PD-a, a sada nakon isteka su mi rekli da nije moguće promijeniti moj status iz nezaposlene u samozaposlenu majku retrogradno. Predložili su mi da im se pismeno obratim i navedem što bih htjela, a oni će mi pismeno odgovoriti, pa ako ne budem zadovoljna odgovorom neka uložim žalbu.

Htjela bih ostati na porodiljnoj i roditeljskoj poštedi od rada do navršene godine dana života djeteta, jer imam zamjenu za rad u privatnoj praksi.
    Da li netko ima ideju na koji bih način mogla u ovoj situaciji regulirati svoj status te da li imam pravo na poštedu od rada?

Hvala!

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Donosim vam novosti. Nazvali su me iz hzzo-a da će mi poslati negativno rješenje za rodiljni i porodiljni dopust koje stupa na snagu retrogradno od 29.02.2012., dakle 2 dana nakon rođenja djeteta. Naravo uputili su me da napišem žalbu na to rješenje. Kad mi ga uruče javit ću što točno piše. Pozdrav!

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Dakle, dobila sam gore navedeno rješenje u kojem stoji da mi pravo na rodiljni dopust prestaje s 29.02.2012., dakle 2 dana nakon rođenja djeteta. Žalila sam se na prvostupanjsko rješenje te je drugostupanjski postupak također donio negativno rješenje. Odlučila sam da se više neću žaliti. Radni odnos u statusu samozaposlene osobe mi teče od 1.03. 2012. g.

Sada sam našla rješenje u članku 29. Zakona koji kaže da roditelj može radi zaposlenja ili samozaposlenja prekinuti korištenje prava na roditeljsku poštedu od rada te nastaviti njegovo korištenje, ako je proveo na radu najmanje 9 mjeseci neprekidno prije mjeseca u kojem namjerava započeti koristiti preostali dio pripadajućeg prava, kao zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj.

Time sam dobila mogućnost korištenja roditeljske poštede od rada koju ću moći iskoristiti u cijelosti, dakle svih 6 mjeseci.

Ostaje samo dilema kada mogu početi koristiti roditeljsku poštedu: 1.12.2012. ili 1.01.2013 s obzirom da moram raditi najmanje 9 mjeseci prije mjeseca u kojem namjeravam započeti koristiti roditeljski dopust. Počela sam raditi 1.03.2012.

Ako netko bolje razumije članak 29. stavak 3. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, molim da mi pojasni jer pravnik u područnom uredu HZZO ne zna točno s kojim bi datumom mogla početi koristiti svoje pravo.

Hvala!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kao samozaposlena osoba, koja je provela na poslu 9 mjeseci koristit ćeš roditeljski dopust (potporu za zaposlene osobe) koji možeš iskoristiti u cijelosti ili dijelovima do 8. godine života djeteta.

Slobodno provjeri na HZZO.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •