Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 67 of 67

Thread: Kuhanje bez vode i soli na 90 stupnjeva...

Vjerujem da LeiA nema postotak od prodaje rajngli i vjerujem da se s njima fino i zdravo kuha, ali ja bi za 20 000 kn sebi radije priuštila neku edukaciju. Takva sam. A i zato što sam od osobe koje je autoritet za zdravo kuhanje čula da su AMC lonci super, ali potpuno nepotrebni.
    Inače, ako narežete povrće na veće komade, stavite vode tek toliko da pokrije dno posude, poklopite i od početka kuhate na najslabijoj vatri, za 40-ak minuta imat ćete jako fino i jako zdravo povrće fenomenalnog slatkog okusa. Funkcionira u svakoj rajngli.

Quote Originally Posted by mommy_plesačica
    ja bi za 20 000 kn sebi radije priuštila neku edukaciju
    Nisam htjela da ovaj topic zađe u krive vode, ali kad već je: ja sam izdvojila za svoju edukaciju sumu još veću od te. Isto s radničkom plaćom od 3 milje i roditeljima na birou.
    Dakle - ja vam samo učim i jedem a moj muž sprema po stanu :D !

momtobe's Avatar

Samo za informaciju, ne košta jedna rajngla 20 000kn, već set od neznam koliko dijelova. Prosječnoj obitelji dovoljne su 2-3 takve rajngle, a to ne košta niti blizu ovog vrtoglavog iznosa.
    Samo da ne mislite da su svi koji kupe taj AMC sišli s pameti...

Quote Originally Posted by ~lex~
    Quote Originally Posted by LeiA
    Tehnologiju su osmislili NASA-ini znanstvenici i načinjeno je od Alfa metala kao i space shuttle-ovi. Skroz je netoksičan.
    Koliko sam ja shvatila s njihove web stranice, to posuđe je napravljeno od nehrđajućeg čelika (Edelstahl, Stainless Steel), kaj ne? :?
    "Karoserija" Space shutlle-a je napravljena od ugljičnih vlakana, a ja takva imam u bubnju mašine za pranje veša s kojom ću uskoro u orbitu ko prof Balthazar.

Ove posude su konstruirane od nehrđajućeg čelika. Koliko sam vidjela kod susjede koja ih ima- pretpostavljam da su to posude koje rade ko ekspres - Papinovi lonci, ali bez oduška, odnosno, samo sa sigurnosnim oduškom, pa se hrana, silom prilika, priprema na manjoj temperaturi i većem tlaku. A to je u praksi primijenjem običan Boyle-Marrioteov zakon (ako se ne varam). U svakom udžbeniku termodinamike možete vidjeti princip rada.

Na jednu stvar ne upozoravaju dileri takvih posuda. Da ilustriram. Želim pripremiti fini kokošji batak. Ubacim u svoju posudu. Natlačim. Prekinem kuhanje jer je gotovo. Gdje je problem? Može biti u temperaturi. Kad se visoko diže tlak, hrana se priprema na manjoj temperaturi, nego u klasičnom loncu s poklopcem. Može se desiti da vam meso uz kost bude slabo zagrijano, odnosno zagrijano do jedva 60 stupnjeva. A to je temperatura na kojoj patogene bakterije preživljavaju. Stoga malo opreza.

Inače su posude super. A sustav za vakuumiranje je genijalan. A 20000 kuna (zastaje dah)...ma ja sam zadovoljna i sa svojim ekspres loncem...

Quote Originally Posted by Virgo30
    Na jednu stvar ne upozoravaju dileri takvih posuda. Da ilustriram. Želim pripremiti fini kokošji batak. Ubacim u svoju posudu. Natlačim. Prekinem kuhanje jer je gotovo. Gdje je problem? Može biti u temperaturi. Kad se visoko diže tlak, hrana se priprema na manjoj temperaturi, nego u klasičnom loncu s poklopcem. Može se desiti da vam meso uz kost bude slabo zagrijano, odnosno zagrijano do jedva 60 stupnjeva. A to je temperatura na kojoj patogene bakterije preživljavaju. Stoga malo opreza.
    To sad pričaš o Secuquick poklopcu za brzo kuhanje. Ima dvije razine: soft i turbo. Na soft je temperatura 110 stupnjeva, a na turbo 120. Imaš i mjerač koji ti pišti kad temperatura naraste previše ili padne. On nije za kuhanje na 90 stupnjeva već za brzo kuhanje - poput ekspres lonca.
    S običnim poklopcem se ne postiže temperatura viša od 90 stupnjeva jer se kuha na laganoj vatri a voda iz namirnica unutra kruži (para-voda-para-voda) a unutar same namirnice nije temperatura viša od 90 jer se ne kuha u vrućoj vodi niti pod tlakom, niti iznad vruće pare.
    Meso nisam nikad kuhala/pekla pod brzim poklopcem. Samo u juhi, grahu, rižotu i sl. tako da nije bilo opasnosti da ostane nedopečeno.
    Kad s meso peče ono se stavi u zagrijanu posudu par minuta na svakoj strani, a onda se poklopi običnim poklopcem i peče na laganoj vatri. Tu meso pusti svoj sok pa se još malo u tome i skuha. Ako se želi sočnije ostavi se stalno poklopljeno, a ako se hoće hrskava korica onda se otklopi da malo tekućne otpari ili se još okrene taj rešo i stavi se NA POSUDU da zapeče odozgo poput pećnice.

Lu's Avatar

Inače, ako narežete povrće na veće komade, stavite vode tek toliko da pokrije dno posude, poklopite i od početka kuhate na najslabijoj vatri, za 40-ak minuta imat ćete jako fino i jako zdravo povrće fenomenalnog slatkog okusa. Funkcionira u svakoj rajngli.
    ovako i ja kuham. da imam novaca viska kupila bih te posude jer vjerujem da su dobre. ali samo da imam viska. na otplatu sigurno ne bih. iako su mi dosta ljudi rekli da je to genijalan sistem kuhanja.

Bravo! :D
    Pozdravljam svaku ideju za zdraviju prehranu! Ova je jako dobra!
    Pogotovo jer je teško uspjeti da bude i zdravo i fino!
    Ja se finog nikad ne bih željela odreći!

To sad pričaš o Secuquick poklopcu za brzo kuhanje. Ima dvije razine: soft i turbo. Na soft je temperatura 110 stupnjeva, a na turbo 120. Imaš i mjerač koji ti pišti kad temperatura naraste previše ili padne. On nije za kuhanje na 90 stupnjeva već za brzo kuhanje - poput ekspres lonca.
    O tome ja govorim. Na reklami za te lonce piše da skraćuju vrijeme pripreme mesa za skoro 70%. Recimo, umjesto 40 minuta- 12 minuta. Kako možemo biti sigurni da je meso u dubini dobro termički obrađeno?
    (Ne napadam tvoje posuđe, samo sam razmišljala o tom sustavu-turbo, a na prezentacijama to nikad nitko ne pomisli kao mali bug.)

S običnim poklopcem se ne postiže temperatura viša od 90 stupnjeva jer se kuha na laganoj vatri a voda iz namirnica unutra kruži (para-voda-para-voda) a unutar same namirnice nije temperatura viša od 90 jer se ne kuha u vrućoj vodi niti pod tlakom, niti iznad vruće pare.
    Ovo je definicija dinstanja. Skoro u svakoj posudi, kojoj ne dižeš poklopac je to tako. Probaj kako je fino u glinenom loncu.

Quote Originally Posted by Lu
    da imam novaca viska kupila bih te posude jer vjerujem da su dobre. ali samo da imam viska. na otplatu sigurno ne bih. iako su mi dosta ljudi rekli da je to genijalan sistem kuhanja.
    Svaka posuda iz inox-a je dobra ako ima deblju stijenku, široku i tešku podlogu ispunjenu aluminijem, za ravnomjerno širenje topline te malo teži poklopac, da se stvori kakav takav tlak u posudi koji ubrzava omekšavanje.

Meni su genijalne i tave i lonci iz lijevanog aluminija, prekrivenog teflonom. Možda teflon i nije bogomdan, ali je svakako praktičan i ne trebaju velike količine ulja za pripremu.

~lex~'s Avatar

Quote Originally Posted by Virgo30
    Meni su genijalne i tave i lonci iz lijevanog aluminija, prekrivenog teflonom. Možda teflon i nije bogomdan, ali je svakako praktičan i ne trebaju velike količine ulja za pripremu.
    Mislim da nešto slično ja imam. Kupila sam u Mercatoru dvije takve duboke tave i jednu za palačinke od Akzo Nobela. U onu za palačinke nisam nikad stavila ulje. A palačinke savršene.
    Preostale dvije posude koristim svakodnevno i nema šanse da nešto zagori ili se zalijepi.

rula's Avatar

LeiA, molim te pomogni mi.
    AMC tavu sam dobila od mame na poklon koju je ona uredno i brizljivo cuvala (citaj: nije uopce upotrebila) duuuugih godina. Tava je zaista velika i ima poklopac na kojem je nekakav regulator sa kazaljkom koja postepeno "raste" od lijevo na desno: veliko zeleno polje prema crvenom ili , ne daj boze, crnom polju. Mozes li mi malo bolje objasniti kako da je koristim i sta znace ta polja?
    Hvala ti unaprijed

Quote Originally Posted by rula
    LeiA, molim te pomogni mi.
    AMC tavu sam dobila od mame na poklon koju je ona uredno i brizljivo cuvala (citaj: nije uopce upotrebila) duuuugih godina. Tava je zaista velika i ima poklopac na kojem je nekakav regulator sa kazaljkom koja postepeno "raste" od lijevo na desno: veliko zeleno polje prema crvenom ili , ne daj boze, crnom polju. Mozes li mi malo bolje objasniti kako da je koristim i sta znace ta polja?
    Hvala ti unaprijed
    Hej, drustvo!
    Nije me dugo bilo i sad sam malo navratila da vidim sto se dogadja . Otkad radim nemam vremena vise za forum
    Mogu ti objasniti kako se koristi (akp te jos zanima):
    Tavu stavis na stednjak na recimo 6 (od 9). Poklopljenu. Cekas da ti pakzivac dodje do prve crvene oznake. Onda stavis meso, npr. koje je odmrznuto i obrisano s kuhinjskim papirom da nije mokro. Meso stavis u tavu. Ono se, kao, zalijepi. Poklopis tavu i nakon 30-tak sekundi otklpois ponovo i vidis da li se meso moze odvojiti. Ako moze, okrenes ga na drugu stranu i ponovis isto. Ako ne, pricekas jos malo. Nakon 30 sekundi maknes poklopac i meso TEK SAD posipas solju, biberom i cim god zelis, dodas vrhnje, vino ili ralcicu ako zelis dinstati i poklopis.
    sad stavis stednjak na 2 (od 9), tj, jako malu jacinu.
    Ostavis tako sve dok pokazivac ne dodje do crvene oznake. Ugasis stednjak i ostavis jos malo poklopljeno.
    Nemoj skidati poklopac dok to sve traje!
    Meso ce uspustiti prekrasan sok.
    Tako mozes ispeci i cevape! Oni ostanu jednako veliki kao sto su bili (ne smanje se) i zadrze super puni okus! A imas i u cega umociti lepinju, bez da si dodala imalo ulja!

Quote Originally Posted by Sanjica
    20 000 kn zvuči jako puno, ali samo zvuči. Kad se stvari stave na papir u konkretnim brojkama dođe se do jako zanimljivih saznanja...
    Meni je ljetna potrošnja plina oko 50 kn, neka je od toga 30 kn za kuhanje (ostalo je topla voda) i nek mi ovaj lonac skuha bez plina, za 20 godina uštedim 7200 kn
    Ulje koristim maslinovo i stavila bih ga radi okusa i da koristim ove lonce, al nek uštedim 1 l običnog ulja mjesečno po 10 kn, to je za 20 godina 2400 kn
    Običan lonac od inoxa traje jako dugo ako se ne strgaju plastične ručke i ne košta puno
    Što se tiče zdravlja mislim da je teško dokazat da je u odnosu na lešo povrće i meso iz običnih lonaca ovo puno zdravije
    To što se komad mesa ne smanji (i Zepter se time hvali) ne brojim, to je samo isparena voda
    I to što se plaća na rate koje "ne osjetim" isto nije neka fora

Gdje bi još bila ušteda?

lubenica

Pa ne mora se kupiti cijeli set. Ja sam kupila samo jednu malo veću tavu (sa poklopcem) i u njoj najviše kuham povrće. Sa povrćem stavim par žlićica vode i znači kuha se na pari. I puno je ukusnije nego kad se puno sastojaka odlije sa vodom kod klasičnog kuhanja.

Ja uopće ne vidim prednost tog posuđa...
    Pa to radim i u puuuuuuuno jeftinijim loncima...

rula's Avatar

Hvala ti LeiA. Sad ga mogu koristiti napokon - da ne istrune

Ja čula da je taj AMC još prije 30-ak godina ZABRANJEN u Americi, pa sad prodaju po svijetu?! Zabranjen zbog kancerogenosti materijala. Slično je bilo i sa teflonom kao 'svemirskim' materijalom.

Page 2 of 2 FirstFirst 12