Kako uskoro kreće sezona tikvica, imam odličan recept za konzerviranje tikvica. Jedini problem je što kod nas nema šanse da flašice tikvica pripremljene
na ovakav način izdrže duže od par tjedana u smočnici
Recept je za oko 5-6 flašica i možda na prvi pogled izgleda kompliciran i da predugo traje, ali zapravo oduzme ukupno možda sat do sat i pol efektivnog
posla pripreme. Osobno nisam baš neki ljubitelj curry-a, ali u ovom receptu mi se savršeno uklapa

3 kg tikvica

5 glavica luka

100 g soli

-tikvice očistiti od koštica (raspoloviti i žlicom izdubiti koštice)

-izrezati tikvice prvo na pola, a onda na prst debele štangice, luk prerezati na pola i onda izrezati na ploškice

-u veći lonac sa poklopcem staviti tikvice, luk i sol 12 h ODSTAJATI


Nakon 12 h dobro ih oprati u hladnoj vodi i ocijediti.


SIRUP:
- 6 dcl vinskog bijelog octa
- 6 dcl vode
- Pola kg šećera
- 3-5 žličica curry-ija
- pola velike žlice mljevenog papra

- 2 male žličice cimeta

U loncu prokuhati (samo da zavrije) i preliti preko tikvica, te ostaviti ODSTAJATI 24 h.


Nakon 24 h tikvice procijediti, sirup opet prokuhati (2 minute), prelijati preko tikvica i opet ostaviti ODSTAJATI 24 h.


Nakon 24 h kuhati sirup zajedno sa tikvicama cca 2 minute. Pripremiti flašice i stavljati vruće u vruće flašice.