-
poriluk
dajte neki recept kako da vitaču napravim poriluk da mu bude fino,ima deset mjeseci :?
-
A mozes ga nasjeckati pa ga staviti u juhe skupa s drugim povrcem. Ili ga kuhati nasjeckanost s npr. mrkvom i krompirom. Ili samo s mrkvom. Dobro nasjeckas, kuhas na skroz malo vode, skoro pa na pari i onda kasnije sve zgnjecis skupa s to malo vode sto ostane.
Ili sitno nasjeckas poriluk i mrkvicu pa to kratko stavis da se skuha, dodas malo palente da se zgusne i gotova kasa.
Moja djeca vole kombinaciju mrkva-poriluk-malo tjestenine od cjelovitih zitarica, skuhano ko malo gusca juha, kad je gotovo ide sve skupa u mikser i onda to piju iz casica. To mi je super napitak za dorucak.
-
Meni ti je poriluk ponekad dobra zamjena za luk, kad dinstam kao za temeljac. Dobro dođe i za neku laganu juhu, staviš vrhnja i zelenja.
Na nekom od sličnih topica već sam pisala recept za pileće filete koje popržiš na ulju, pa dodaš poriluk narezan na kolutiće, dodaš malo bijelog vina, senfa i pri koncu vrhnja za kuhanje. Jelo je brzo gotovo i jako fino. Muž mi ne podnosi poriluk i ovo je jedina varijanta u kojoj ga jede.
-
ja ti poriluk kuham kako ga je spravljala moja baka
poriluk izrezes na kolutice u meduvremenu stavis vodu da ti zakuha kad bude ful vruca zalijes poriluk da omekani u meduvremnu dok to pofuris ocisti si mrkvu i krumpir i izrezi na kockice
kad to sve zgotovis u lonac stavi malu ulja i unutra stavi krumpir mrkvu i poriluk(poriluk naravno procjedis iz te vode i stavljas u lonac)
to malo dinstas stavis vegete ,crvene, paprike zalijes s malo vode da se ne zapece i pustis da krcka kad to sve skupa pusti svoje sokove zali skroz vodom da sve pliva u vodi i pusti da kuha
ja recimo stavim malo soka od rajcice i jos soli i lovorov list po zelji ako volis
po okusu bus vidjela kaj ti jos fali pa dodaj na kraju ja stavim i noklice
a da se zgusne smjesam brasno i vodu i zalijem sve to, nemoj da ti ta kombinacija bude pre rijetka a ni pregusta ocijeni sama,
i jos pusti jedno pet minuta da krcka na jacoj vatri i to ti je to :D
-
Mi smo ga uveli tek kasnije u dohranu, ali ja sam jako sporo uvodila nove namirnice u dohranu, čak ni sad Stella ne jede sve... Probaj skuhati zajedno s drugim povrćem.
Ja ga inače sad radim sa rižom i komadićima mesa (piletine) ali Stella je skoro duplo starija
Stavim izrezan na kolutiće na mrvicu ulja (gledam što manje jer još uvijek izbjegavam da Stella išta mastim) pa kad se malo zdinsta, dodam smeđu rižu, meso izrezano na što manje kockice i vode i kuham jedno sat vremena dok riža nije gotova i dok voda ne nestane...
Za odrasle možeš i mljeveno meso- ja ga Stelli još ne dajem
Možeš kombinirat i bundeve u rižoto ili napravit juhu od bundeve i poriluka
-
Mislim da je prerano. Ja sam ga počela davati oko godine dana i sjećam se da je mala dobila gadan osip. S drugom djecom sam počela puno kasnije.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma