Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: dali raditi ultrazvuk ili ne?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno dali raditi ultrazvuk ili ne?

Tko ima savjet šta da radim. Trudna sam cca 6 tjedana i imam konstantno bolove slične menstrualnim. Znam da je to normalno ali ja bih zbog nekih okolnosti(bolesti) puhala na hladno pa idem sutra ginekologu.

E sad, zanima me dali je nužno da mi doc radi ultrazvuk s obzirom na bolove ili može samo na osnovu vaginalnog pregleda odrediti dali je sve u redu i dati možda potrebnu terapiju? Ja bih svakako željela odbiti ultrazvuk do otprilike 11 tjedna ali sad sam u nedoumici.

I još nešto me zanima: mogu li se ikako u ovakoj ranoj trudnoći zabilježiti otkucaji bebinog srca(ako je počelo kucati) osim ultrazvukom?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A zasto ne bi ultrazvuk :?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ti bolovi slični menstrualnim su normalni, jer ti se maternica prilagođava trudnoći. Ja ne bih išla na UZV prije 8. tjedna, jer sam bila sa 6+2, nije bilo otkucaja, užasno su me isprepadali (spominjali blighted ovum i kiretažu), a morali su mi ga tada napraviti jer sam bila malo prokrvarila. Sa 8+3 je sve bilo ok.
    Ako iz bilo kojeg razloga "pušeš na hladno", ipak mislim da je bolje napraviti UZV, pa si mirna.
    Sa punih 6 tjedana otkucaji se mogu, ali i ne moraju vidjeti, ovisno kad je bila ovulacija.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo, čiko danas na tečaju rekao da je najbolje prvi pregled i UZV napraviti sa 10 tjedana. Pa tko izdrži

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivancice, najbolje da nazoves i pitas svog ginekologa, ali ja na tvom mjestu bi pricekala sa uzv-om (ako ikako mozes a da se ne pojedes )
    mozda da izvadis koji put betu, ona bi trebala rasti ako je sve ok (znat ce cure s potpomognute koliko)

ivonna, ima mnogo tekstova i na portalu a i na forumu o mogucoj stetnosti cestog i ranog uzv-a

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Martina, baš zato se jako dvoumim jer mislim da mi je ovulacija kasnila i da mi neće vidjeti otkucaje srca pa će me samo zavlačiti još dobra 2 tjedna. A i protiv toga sam da se radi ultrazvuk, što bez razloga, što u tako rano trudnoći ako ne postoje indikacije za to. No, nisam sigurna dali je kod mene nužno učiniti pa zato i pitam za savjet.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

janoccka ja sam i tako mislila prvi napraviti tek s 11 .

zrinka, zvala sam ginekologa danas i rekla mi je da dođem sutra pa će vidjeti. Želim se zato pripremiti da znam što ću. Betu još nisam vadila ni jednom, samo sam napravila test za trudnoću. Jel za betu trebam uputnicu od svog doca opće prakse ili?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam prvi ultrazvuk napravila u 18 tjednu i nis mi nije falilo.
    mislim da ti je dobra ideja da odes izmjerit betu.

osim toga, ginic moze opipati maternicu i reci kojem tjednu odgovara. meni je ginic tako napravio u 7. i u 14. tjednu i to mi je bilo i vise nego dovoljno da znam da je sve ok.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ivancice, samo da ti cestitam :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ivančice , čestitam!
    Još dva tjedna i onda na ultrazvuk..

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: dali raditi ultrazvuk ili ne?

Citiraj ivancica prvotno napisa
    E sad, zanima me dali je nužno da mi doc radi ultrazvuk s obzirom na bolove ili može samo na osnovu vaginalnog pregleda odrediti dali je sve u redu i dati možda potrebnu terapiju?
    Ja sam u 7. tj. imala grčeve (koji mogu biti potpuno normalni, ali i ne moraju), mrvicu sam prokrvarila - doslovno 1-2 kapi. Na uzv-u mi je otkriven popriličan hematom uz sami plod i dijagnosticiran prijeteči pobačaj. Određeno mi je strogo mirovanje i terapija Dabrostonima.
    Hvala Bogu sve je dobro završilo, ali pitam se što bi bilo da ta kapljica krvi (smeđe- što znači stara krv) nije izašla, a mogla se komodno ne pojavit, ja sigurno ne bih otišla na uzv, smatrala bih da su grčevi normalni i ko zna kako bi to završilo.
    Kod prijetečeg pobačaja u pravilu nema neke terapije osim mirovanja i Dabrostona. Iako od "bezpotrebnog" uzimanja progesterona nema štete, mislim da ti ga nitko neće dati onako preventivno.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da si možeš uštediti dosta brige ako ga obaviš, prvenstveno zato što nisi sigurna koliko je stara trudnoća. Ali čini mi se da je 11 tjedana (od z.m.) još uvijek dosta. Ako ga radiš kasnije već varira veličina djeteta pa ćeš pred porod imati pritisak da ideš na indukciju, vodit će te kao prenesenu i sl.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesi li sigurna za to sto velis, mamazika? koliko znam, fetusi manje-vise jednako rastu sve do 18-20. tjedna i do tada se moze sa prilicnom sigurnoscu odrediti koji je tjedan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    jesi li sigurna za to sto velis, mamazika? koliko znam, fetusi manje-vise jednako rastu sve do 18-20. tjedna i do tada se moze sa prilicnom sigurnoscu odrediti koji je tjedan.
    Hm. Meni su čak tri ginekologa rekla da se, kad datum ZM nije pouzdan (kao u mom slučaju, ZM mi je bila dobra 2 mjeseca prije začeča), gestacijska dob najpreciznije može utvrditi do 12. tjedna, a već nakon toga počinju varijacije i izračunavanje termina postaje nepreciznije.

Ja sam si (okvirno) zamislila da ću u drugoj trudnoći (ako mi opet bude totalno pošemerena menstruacija) ići na uzv u 12. tjednu, pa onda u 20. i nekojem i eventualno na zadnji oko 34.-35. tjedna. No, kad bi mi ZM bila pravi pokazatelj, išla bih na samo dva - kao i ti, u 18. tjednu, a zatim u 34.-35.

Btw jesi li ti bila na kojem uzv-u nakon toga, kakvi su ti planovi?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Jel za betu trebam uputnicu od svog doca opće prakse ili?

Trebaš uputnicu od ginekologa. Samo da te upozorim kod nas u Osijeku se beta vadi u istom hodniku gdje se obavljaju rendgenske snimke tako da moraš ući unutra iako na ulazu piše kako se trudnicama ne preporuča ulaz

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ivančice čestitam :D
    Ja sam s F. radila UZV sa 6+2 tj., bilo je otkucaja srca. Kako sam shvatila ima nekih sumnji ili problema. Mislim da bi je UZV predviđen baš za te stvari (a sad što je tvoj problem sa 6 tjedana :/ ) bolje je pregled nego mučiti se još mjesec dana. Nadam se da će sve biti u redu.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A sad slušajte ovo :

ne samo da me draga gospođa doktorica nije niti pregledala, nego me nije niti primila u svoju ordinaciju. Uz to je njena prva rečenica koju mi je prozborila već s vrata nakon što sam došla bila "jel vi mislite zadržati ovo dijete?", upravo kao da sam došla s izrazom lica da želim odmah na abortus. Ja sam bila ostala u totalnom šoku od te rečenice. Onda mi je samo rekla da će mi dati uputnicu za kompletnu krvnu analizu i urinokulturu jer možda od kakve bakterije imam vrtoglavice :? (noćas sam ih imala, probudio me strašan bol u potiljku). Nije se i udostojila da mi izmjeri tlak. Ma apsolutno ništa, već je na moje pitanje dali će me pregledati rekla da ćemo to sutra kad dođemo s nalazima. Nije se udostojila posvetiti mi 5 minuta svog vremena, pa makar na hodniku.

(Nisam vam ispričala zašto me već tjednima nema ni na forumu, ali sad ću vam u kratko da vidite koliko jedna liječnica može biti besćutna. Ja od doslovno samog dana začeća(kad vrtim unazad film imam užasne vrtoglavice, mučnine, bolove u glavi, čude vizualne probleme. 3 puta mi je dolazila hitna, išla sam na sto pedeset pretraga-krv, štitnjača, color dopler vratnih žila, neurolog...čak sam naručena i na magnetsku rezonanciju glave jer su sumnjali na neki tumor zbog nekih oslabljenih refleksa kod neurologa. I ona se nakon svega toga što sam joj nabrojala nije udostojila uzeti minutu vremena da me primi u ordinaciju i posluša?)

Defiitivno ne idem više kod nje, već kod privatnog ginekologa koji mi je vodio i prvu trudnoću. Misila sam, kod njega se moram naručiti, a ova socijalna kod koje sam isto povremeno išla mi je isto mogla vidjeti jel sve u redu i to već danas. Očigledno nije. A bogme više ni neće.

Danas me niti malo nije bolio trbuh, čak sam i 2 sjedalice namontirala, dočekat ću ja termin kod moga privatnika iza nedjelje. Valjda je sve ok.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I da, hvala cure!

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kako da te hrabrim kada si ti hrabrija od mene, ali ipak mislim da je to sve u najboljem redu Navijam za tebe i javljaj što ima novoga

loris

Početno

Mislim da ti je rano za uzv,jedino ako ideš kod privatnika koji imaju vrhunske uređaje.
    Nisam sigurna ali čini mi se da dok. obično na prvom pregledu naprave vaginalni pregled i uz to ako je bilo u povjesti nekih spontanih ili prekida trudnoće provjere vag. uzv jeli sve ok.

Ali mislim da je kod tebe sve ok,nemaš krvarenje probadanje u leđima,oštru bol u stomaku ili nešto slično tome.
    Sve žene na drugačiji način nose svoju trudnoću tako ako je meni ovako tebi može biti 10 puta bolje ili gore.

Dok. mjenjaj.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam s Dorom bila na uzv sa 6 tjedana i nije bilo otkucaja srca nije radio moj dr nego zamjena i dobro me isprepadao da to nije dobro...sa 8 tjedana prokrvarila došla kod dr a srce radi kao ludo,prema tome ne mora ti se još vidjeti

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Cestitam od srca i jedva cekam izvjestaj s pregleda kod drugog, ovaj put normalnog ginekologa

Nadam se da ces cim prije poceti uzivati u trudnoci!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj vise ici kod te dr, mislim stvarno...
    do iduceg tjedna samo moze biti bolje, u smislu da ce se vidjeti srce na uzv-u a ovaj tjedan se mozda jos ne vidi, pa da ne radis nepotrebnu paniku. (ali nemoj da te stavi na 3d ili neki jos vise high-tech, ti jaako zrace i ne preporucuju se prije 12. tjedna)

malo da uzurpiram topic, odgovor luni rocco: bila sam na tom uzv-u u 18. tjednu i idem opet iduci ponedjeljak, bit cu 30. tjedan. to je sve. nadam se i zelim da to bude i zadnji uzv u ovoj trudnoci.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Grčevi su mi stali, malo me jedino boli glava u zatiljku i imam ponekad vrtoglavice, to je zasad sve. Stigli su mo nalazi krvi i urina, sve je super osim što imam malo više pločastog epitela i koji leukocit više u urinu. No to je valjda ok. Nisam se još naručila kod ovog privatnog, za iza nedjelje ću. On nema 3d već obični ultrazvuk, ali i tako ga sad više ne želim raditi do 11 tjedna, otišla bih samo na razgovor i pregled da potvrdi trudnoću i da se malo s njim popričam o tim glavoboljama. Mada vjerujem da to sve ide u trudnički staž.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Tako su i meni samo odjednom stali grčevi i tu i tamo su se još koji put pojavili, ali samo na koji momenat.
    I ja imam leukocite i taj pločasti epitel

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Daj Ivančice molim te priušti mi to zadovoljstvo i "ispljucaj" tu dr.
    Mislim stvarno !
    Znam da ti ne triba sad još i nerviranje i sve to..sli njeno ponašanje stvarno zaslužuje bukvicu (čudi me da je nisi oprala odmah :? )

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Joj Majo Majice nisam imala živaca se natezati se s njom, mada mi je mm rekao da on najradije slao protesno pismo njenom nadređeno(inače je tip koji mrzi svađe) jer kaže da otkud njoj pravo pitati me jel želim zadržati dijete ili ne.

Idem u utorak kod privatnog, naručila sam se.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

joooj, mogu misliti kako si se osjecala.

dozivjela sam nesto puno puno blaze, a na slicnu foru, kad sam isla kupiti test da potvrdim svoju zeljenu i planiranu trudnocu

teta apotekarica mi je usput poklonila i menstrualni kalendar "da mi se sljedeci put ne dogodi samo tak!" ?!?!?!?!?

pa sam joj rekla da se upravo nadam da necu imati menstruaciju narednih 8 mjeseci, pa joj je bio mali neugodnjak. nazalost, tu sam trudnocu izgubila u 11. tjednu

inace, tad sam imala 33 godine, nisam bas izgledala kao siparica, CAK i vjencani prsten uredno nosim

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ivančice, ja sam ti isto na početku trudnoće imala česte glavobolje (a inače me glava boli dva puta godišnje) i vrtoglavice. I stalno neke bolove, ali više probadanja, no imala sam i neki iscjedak pa mi je ginekolog dao da pijem Utrogestan. Čim sam ušla u 4. mjesec sve je prestalo, i osjećala sam se super!!! Sad sam u 9. mjesecu i ponovo me povremeno muče te vrtoglavive, i ja sam obavila dopler vratnih žila, vađenje krvi, tlak, i sve ok. Ne znam ti odgovor na tvoja pitanja, ali barem da znaš da je nekom bilo slično kao i tebi!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ivancice,čestitam :D i želim ti da sve prođe u najboljem redu.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

jesi bila kod doca?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam trenutno u 11 tjednu trudnoce.Imala sam losih iskustava sa drzavnim ginekologom i sad iskljucivo idem kod privatnika koji ima dosta kvalitetnu opremu.Prvi put sam bila u 6 tjednu trudnoce i odmah mi je napravio ultrazvuk i jasno su se vidili otkuzaji srca moje male zabice :D Rekao mi je da je vazno napraviti ultrazvuk da se odma na pocetku utvrdi jeli je trudnoca uredna.I obavezno preporucujem napraviti bris!Meni su otkrivene bakterije cija upala moze uzrokovat spontani.Dosta ginekologa to ne kontrolira pa uglavnom dode do pobacaja,to se desilo mojoj prijateljici.Puno pozdrava od vesele trudnice

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ivancice, tek sad ovo vidim, cestitam draga, nadam se da ce sve biti ok s trudnocom i da ce glavobolje i ostalo prestati .

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivancica je trudna nekih 5.5-6 tjedana, srceko kuca samo simptomi i dalje traju pa i dalje obilazi doktore.

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ivančice, kako je bilo kod dr.?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kao što Felix kaže, trudna sam danas 6 tjedana. Bila sam kod doca, ipak smo napravili ultrazvuk jer sam ja procijenila da ću se tako mirnije. Uglavnom, vidio je jako slabo ali otkucaje srca, trudnoća je manja nego bi po zadnjoj m. trebala biti ali je to vjerojatno zato što mi je dosta kasnila ovulacija.

Još uvijek imam neki čudan pritisak u glavi i bolive u vratu pa sam išla na daljnje pretrage i vjerojatno se radi o promjenama na vratnoj kralježnici koje utječu na cirkulaciju u glavi pa mi je zato loše. Budući da ne mogu koristiti nikakve dodatne dijagnostičke pretrage niti lijekove, preporučena mi je masaža i grijanje vrata i glave. Primijetim da mi to jako godi i simptomi nestaju.

Hvala vam svima na podršci!

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slatko srce

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Puse malom

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Jupi za malo srčeko! Bit će još jedna bebica u našem kraju i jedna nova mamica :D

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivančica je "stara" mamica

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

bravo za i staro-novu mamicu!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bravo

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

preporučena mi je masaža i grijanje vrata i glave. Primijetim da mi to jako godi i simptomi nestaju.

Hvala vam svima na podršci!

Oho fino i meni bi godilo samo mi to nitko nije preporučio Ajde baš mi je drago da si pronašla nešto što će ti ukloniti tegobe i da si se malo smirila. Uživaj u trudnoći i masaži

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •