Popnite se na svetog Duju, ako se nitko ne boji visine (usko stubište priljubljeno uz zidove zvonika, prazni prostor u sredini. Gore je vjetrovito i predivno.
Palača je cijela atraktivna, čini mi se - katedrala (puna sarkofaga i grobnica), sfinge, Peristil (očišćen i bijel), Jupiterov hram, Vestibul, iza Vestibula je Etnografski muzej koji se mojoj djeci sviđa - većinom nošnje (originalne ili replike), oružje, nakit, novac, kopče..
Prođite kroz podrume pa pogledajte gore - u svodovima su rupe kroz koje su stanovnici palače stoljećima bacali smeće i koristili ih kao zahode. Zatrpali su potpuno podrume, koji su otkopani većinom u 20. stoljeću. Odvratna, ali zanimljiva pričica

Ako vam ne bude prevruće, obiđite Marjanske crkvice (sv. Jerolima posebno, tamo je i špilja pustinjaka, meni je kao djetetu bilo jako zanimljivo), i galerija Meštrović je na Marjanu i može djeci bit atraktivna. Marjan je i inače lijep za višesatnu šetnju, ali ne baš kad je pripeka.
Kupat se možete bilo gdje u Splitu, more je čisto, ali gužve su u ovo doba velike. Djeca redom vole Bačvice - deseci metara plićine i mekog pijeska.
Imate zvjezdarnicu na Mosoru, pa mlinove na okolnim rječicama (Žrnovnica, Jadro), uz Žrnovnicu je uređena šetnica od izvora do ušća (taman mi pričao kolega, nisam bila) duga dva-tri kilometra. Salona je već predložena (opet, po vrućini možda i neće bit ugodno), a i centar Solina je lijep (Gospin otok, Jadro i mreža kanalića, patke, vrbe...).
Više mi sad ne pada napamet...