zato jer djeca rade po različitim knjigama, i u svakoj je drugi ili drugačiji redosljed.
ovo prvi put čujem da bi djeca trebala učiti slova preko besmislenih riječi
odakle ti ta ideja jelena? i još je tako gorljivo braniš![]()
Učenje slova pa ako treba i preko nepostojećih riječi?? majko milena...
Glupost na kvadrat.
Ja sam doduše u stranom jeziku,no kad podučavam početnike abecedu,ne pada mi na pamet učiti ih slova koji u hrvatskom jeziku ne postoje na primjeru izmišljenih riječi,s time da podučavam veće klince koji bi,ajmo reć', "shvatili poantu"..![]()
a meni nije jasno zašto pokretačica teme nije otišla učiteljici i rekla:
oprostite, moja kći je napisala ljek
pretpostavljam da je to krivo prepisala s ploče, čula kad ste govorili...
ili se u međuvremenu promjenio pravopis, pa se sad to tako piše, ja sam učila lijek, ali ako se promjenilo, da znam, da je ne bi učila krivo
i gotovo
(htjela sam napisat mirna bosna, ali mi je jednom netko prigovorio radi tog izraza)
U potpunosti potpisujem. Ja sam učiteljica i to slučajno isto ove godine prvog razreda, i meni bi bilo drago da mi dode roditelj i uputi me na grešku. Možda je učiteljica nehotice pogriješila ( često pišemo listiće noću, umorni i dogodi se ), možda stvarno ne zna , ali onda treba otići kod učiteljice i ukazati joj na grešku. Ne volim kad "cijelo selo" raspravlja o nekom, a taj to zadnji dozna. Otiđi do učiteljice, iznesi problem i sigurna sam da će se riješiti.
bojim se da ovo ne može biti slučajna pogreška
nije riječ "ljek" bila dio rečenice, pa da se provukao tipfeler
ona je tu riječ izdvojila, dala kao primjer
kao da učiš slovo "č" i kao primjer napišeš - kuča
ali, potpisujem drugaricu aleks, bila Bosna mirna ili ne
Ali mi zapravo ne znamo je li na ploci pisalo LIJEK ili LJEK, zar ne? Poznato je sto je dijete donijelo doma u biljeznici. Moglo je napisati i LJK.
Ja bih ipak pitala uciteljicu, ovako kako aleks kaze.
Ne znam koja je korist od toga da idem upozoriti učiteljicu na pravopisnu pogrJešku :Babić_Finka _Moguš:![]()
da se radi o učestalim greškama i da je to učiteljica koja će i dalje voditi moje dijete, razumijem,
trebalo bi porazgovarati sa njom da krivo znanje ne prenosi djeci,
ali ovako, čak i da možeš sa sigurnošću znati da je ona napisala tu krivu riječ (a ne dijete) čemu tjerati mak na konac?
Ne razumijem kako nije jasno da je učiteljica napisala LJEK, a da se ne radi o tome da je dijete pogrešno napisalo. Ta riječ je bila primjer za slovo LJ. Jedina druga mogućnost je da učiteljica misli da slovo lj stoji negdje u riječi LIJEK. To bi bilo još gore, šta ne?
ok, možda je napisala ljek
pogriješila je
bolje da je krivo napisala lijek nego dala krivi lijek
ne treba raditi veliku misu oko toga
meni ni dalje nije jasno zašto joj se to nije reklo
"oprostite, ljek nije riječ na LJ jer se piše lijek"
ne vjerujem da će ni anki ni njenom djetetu radi toga otkinuti glavu
Pa recimo primjer za slovo LJ mogla je biti rijec LJEKOVITO.
A dijete se malo zacitalo i ostao mu samo ljek.
to je i meni palo na pamet
da je učiteljica kao primjer navela ljekarna
Pa ja bi isto rekla, pitala, provjerila, već bi našla neku formu...
ja bi isto svakako provjerila kod uciteljice o cemu se radi. mozda je stvarno tako napisala, a mozda je i moje dijete krivo prepisalo pa me zanima jel i inace tako nepazljivo na satu, ili ona ima neki turbo brzi ritam ili nesto deseto
mozda stvarno ne zna zena kako se to pise, zasto joj ne ukazati na to i neka to ispravi sad kad jos nije veliku stetu napravila. sve se to moze nauciti. ili barem provjeriti svaki put kad nije sigurna.
Ja sam razmisljala da jednoj osobi iz te struke poklonim pravopis HJ... Odustala jer mi se cinilo stvarno neprimjerenim, ali sad ste mi dali misliti - mozda to i nije tak losa ideja.
a ovo o izmisljanju rijeci koje ne postoje pored toliko gotovih rijeci u jeziku je ko izmisljanje tople vode
osim toga, ako dijete jednom vidi ljek to ga moze zbunjivati jos dugo vremena, da na kraju nikad ne zna sto je ispravno
a primjera besmisla u nastavi ima sasvim dovoljno, ne treba jos uciteljica svoje dodavati. ma ne znam sto bih rekla, pa djeci treba pruziti sto vise smisla i smislenih sadrzaja, kako ce se razvijati u zdrave individue ako ne tako?!?
ovako je kako je Vertex napisala...Ne razumijem kako nije jasno da je učiteljica napisala LJEK, a da se ne radi o tome da je dijete pogrešno napisalo. Ta riječ je bila primjer za slovo LJ. Jedina druga mogućnost je da učiteljica misli da slovo lj stoji negdje u riječi LIJEK. To bi bilo još gore, šta ne?
Netko je napisao da djeca mogu vježbati pisanje na bilokakvim riječima - beznačnim, mislim da je to potpuna besmislica. To bi bilo kao da vježbaju zbrajanje, i tek toliko da se nauče kako se piše 2+2 napišu da je jednako 3.
Također, istina je da djeca ne zapamte baš sve što nauče u školi, ali mislim da je vrlo važno da učiteljica koja je diplomirana, i predaje i vodi jedan razred, niži razred, ima hrvatski pravopis u malom prstu, jer, osim matematike, prirode i glazbenog, predaje i hrvatski. Jel bi se mogla zaposliti neka osoba kao voditelj računovodstva, a da ne zna ništa o tom poslu (sad sam generalizirala s ovim "ništa", ali, opet ponavljam, da je po meni hrvatski pravopis vrlo bitan, čak i ako si učiteljica od 1. do 4. razreda).
Ovo joj nije jedina greška, meni je u informatitku napisala "donjeti", umjesto "donijeti". Možda joj ide "č" i "ć", ali joj mora ići i "ije" i "je".
Kad sam napisala post, taj dan smo imali roditeljski i prije roditeljskog, kad smo se okupili, pitala sam roditelje jesu li provjerili bilježnice iz hrvatskog od tog dana, pa su svi reagirali na to (ali nitko na roditeljskom nije pitao učiteljicu i dao neku primjedbu)
Kao suma-sumarum: svom djetetu sam objasnila da se ne piše LJEK, već LIJEK, i tako smo i ispravili u bilježnici, ali to je vidjela i učiteljica, pa je mom djetetu rekla da se može pisati LJEK, jer je tako pročitala u knjizi?!?
Da li se možda promijenio hrvatski pravopis vezano i uz tu riječ?
...a, možda previše osuđujem ...
Ako je tako, onda nema pomoći - nepismena je. U zbrci s različitim pravopisima postoje mogućnosti tipa osmijeh-osmjeh, ali lijek je uvijek bio i ostao lijek.
Možda učiteljica misli da to generalno vrijedi za ije i je![]()
A da iskoristite moju ideju i poklonite učiteljici pravopis za kraj školske godine?
(Joj, kako je to teško.... Ne znaš što učiniti... Moj sin je nosio pravopis u školu i pokazivao prstom, ali radilo se o bodovima na testu. Najžalosnije je da je u pitanju prvi razred, što znači da će biti još puno prilike za uzrujavanje...ne samo po ovom pitanju nego i brojnim drugim nelogičnostima, propustima, krivim podacima i sličnim.)
Koliko se sjećam, kod nas se prije ili poslije roditeljskog moglo održati i kratke informacije, ali ok, vjerojatno nije svuda isti slučaj.
Ali da mi tu danima raspravljamo na forumu o tome, a učiteljici od svih roditelja još nitko ni riječi, i to mi je bezveze![]()
Mislite li da bi učiteljica, nakon što bi je upozorili na pravilno pisanje riječi lijek, uzela pravopis i krenula ponavljati pravila o pisanju ije/je?
previše pregledavate bilježnice toj djeci...
a sad slijedi ona nervirajuća:
ko da je moja mama meni pregledavala bilježnice i tražila svaku grešku učiteljice
![]()
i ,šta mi fali,,,imam znanja za ljek. :sreča:
sva u paketu, a nu me
sad ozbiljno. jednom sam intervenirala u 4 razreda, za majstora trešnjića.dobio 4 iz lektire jer je na pitanje kako se zove pomagač majstora đepeta, odgovorio majstor cigliega. a učiteljica dala minus, kao točan odgovor - majstor trešnjić. j imao mog pinokia, biblioteka vjeverica, iz osamdeset i neke. svi drugi imali novi prijevod.
kaže j, ja se još potrudio pravilno napisati te c i g i l, a učiteljica prekrižila.užasno je smiješan bio onako jadan.
pa sam mu rekla, ok, ajd, ja ću reć, al drugi put brate mili, odi kod nje i reci joj. svi mogu pogriješiti, učiteljica isto može pogriješiti, lijepo dođeš do nje i kažeš joj svoje mišljenje. najgore što ti se može desiti je da si ti pogriješio. neće svijet propast.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 25.05.2012. at 15:13
ok, žena je nepismena. ali što se čekalo kraj godine? da se prelije čaša i praska na sve strane?
ovo s nepoznavanjem pravopisa od strane učiteljice 1. r. je, ni manje, ni više, nego katastrofa.
sve me znoj oblijeva pri pomisli da me strefi neka takva iduće godine...
u jednu ruku da... meni osobno se ne da ulaziti u rasprave i pamenovati, a druge strane bilo bi joj dobro napomenuti, da ipak obrati pozornost ubuduće, jer pred njom predstoji cijeli radni vijek...uciteljica je na zamjeni, pretpostavljam da zato