kuham za sutra grah s repom i visim na forumu :D
danas sam imala rižu i zapečene šnicle sa vrhnjem i sirom+zelena salata
kuham za sutra grah s repom i visim na forumu :D
danas sam imala rižu i zapečene šnicle sa vrhnjem i sirom+zelena salata
Jučer žganci, umak od sojinih šnicli i kukuruza i zelena salata. Danas ćemo neku pitu.
Nisam na placu bila 2 mjeseca. Jel vidio netko špinat? Da idem tražiti ili ne? Zeljanica mi nije nešto s pasiranim špinatom.
ima, ima... I to mladoga (mi u subotu jeli na salatu).
Nemoj ga mljeti ni pasirati za zeljanicu.
Sitno ga nasjeckaj.
Odlično! Ono pasirano se odnosi na kupljeni smrznuti špinat (koji mi je dobar jedino za š. na mlijeku).
Ja jucer tjesteninu a la carbonara, a danas cu juhu, grasak varivo i pohano purece bijelo meso.
Jede mi se sirnica, al' mi se ne da razvlacit kore. Moram nesto smislit...
piletinu sa krompirom u rerni, carsko povrce
desert:samponjeze iz palme![]()
Polpete od soje, mozda kelj na pari (ako se nije smrznuo, stajao nam je na balkonu preko ovog ledenog vikenda a nas nije bilo doma) i/ili salata od mrkve.
Jučer sam radila brzinsku gibanicu s portala i mrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaak je!!!
Danas radim faširance od mljevene piletine i povrća, prilog neki (kad smislim koji), popečke od karfiola i neku salatu.
a ja sam bas tu s portala probalaMalaSirena prvotno napisa
![]()
tvoja je eto ispala jestiva 8)
Pa kaj je tvojoj falilo?ivarica prvotno napisa
A daj, MalaSirena, nemoj biti naivna!
Ako si vidjela potpis ispod gibanice, onda znaš da je ivarica jela MOJU gibanicu koja joj je bila nejestiva.
A sve zato što ja ne stavljam sol![]()
Ajme, umrla sam od smijeha!!!
Pa znaš da će ivarica meni sjediti za vratom, pa makar je i po tabanima češkala!
Ja ću danas toplo-hladnu salatu (komadići pečene puretine, nekoliko vrsta zelene salate, kuruza, male rajčice)...
a mm sinoć dofuro komad pečenog odojka (poslali moji) i stavio pored mene na stol. ma kakva mirisna svijeća!
Hmmm... pa da sam i ja jela gibanicu bez soli, bila bi mi nejestivaapricot prvotno napisa
![]()
pohana piletina, domaći tartar, zelena salata
tko to neće imam od jučer biži s mesom
za desert ima kolača s kruškama
Mozes li mi molim te napisati recepte za ove fasirance od piletine i povrca i popecke od karfiola? Zvuci jako njami... :klanj:MalaSirena prvotno napisa
Ja upravo kopam po mojoj zalihi recepata - imam filete od ribe smrznute ali mi ne ispadaju dobro pod poklopcem (zalijepe se), pa bih ih ubacila u neki umak.. Uz to salata.
Hoćeš da ti napišem recept PRIJE nego probam kakvog je to okusa ili NAKON što probam, s obzirom da to radim priv put??Elly prvotno napisa
![]()
mi danas kuhamo cuspajz od krumpira , graska i mrkvice a i od jucer je ostalo malo pohanih krmica pa ce se kombinirat
e da btw jel zna netko di ima kupit tortilja
jede mi se meksicka hrana a ne ide mi se u meksicki jel mi smetaju zadimljeni prostori pa bi si doma spravila :D
Tortilja ima u Billi, Mercatoru (to znam sigurno), a možda i u Konzumu (e, tu nisam sigurna)Rency prvotno napisa
Elly, popečke od karfiola radim tak da u smjesu jaja, brašna i mrvica (koja mi obično ostane od pohanja) dodam malo mlijeka prema potrebi, soli i na to zgnječeni karfiol (omjer karfiola i smjese oko 1:1), oblikujem popečke koji su relativno gnjecasti pa se radi s lopaticom, uvaljam ih u mrvice i pržim. Jednostavnija varijanta je vaditi smjesu žlicom i stavljati u ulje.
Nisam nista nasla pa sam nesto izmislila na brzinu:Elly prvotno napisa
BRZA RIBLJA GUSTA JUHA
- sastojci (3 porcije): 1 zlica maslinovog ulja; na vrh noza cesnjak u prahu; 2 odmrznuta fileta ribe (moze oslic, ali ne panirani; sto god da je, mora biti bez kostiju); 1 jusna zlica Tamari soja umaka; 500 grama umaka od paradajza; vrlo malo ljute paprike; origano.
- priprema: ulje zagrijati u loncu zajedno s cesnjakom. Ribu nasjeci na komadice i poprziti, dodati Tamari sojin umak, dobro promijesati, pa dodati umak od paradajza i kuhati na srednjoj vatri do vrenja. Kad zavrije, dodati ljute paprike i origana.
- ako slucajno ispadne previse ljuto, moze se dodati vrhnje za kuhanje na kraju, pa ispadne brza krem juha.
- gotovo je za 10 minuta.
E ju je upravo s gustom smazala 8).
Elly, ja ti sa smrznutim oslićem napravim brzinski odličan ručak.
Izdinstam na malo kapule krumpire izrezane na ploškice, dolijevaš vodu, malo bijelog vina, kad su krumpiri skoro kuhani ubaciš oslić, dodaš dosta češnjaka, peršina i začine..Vrlo brzo je gotovo i jako ukusno. Uz to uvijek ide neka jača salata i povrće.
Ovo zvuci super, hvala za recept (trenutno sam na dijeti pa ne jedemo krumpirMajaMajica prvotno napisa
).
jao cure, mjesecima sam snimala jednu kuharicu u Profilu /"enciklopedija talijanske kuhinje"/, koja košta "samo" 400 kn...
i ugledam ISTU knjigu na engleskom za 189 kn i kupim, jeeeee :D
..prema tome, od mene možete očekivati samo talijanske karefeke u budućnosti![]()
ETo i mene ovdje..sa jednim dami pitanjem...kod tih popečkica da li je povrće skuhano, napol skuhano ili sirovo? :? Silna mi je želja raditi ovakve majstorijeMalaSirena prvotno napisa
, ali sam jadna neuka...
Danas varivo od miješanog povrća (uglavnom smrznutog) i popečki od špinata.
Ja povrće za popečke obično skuham. Mislim da bi sirovo povrće nakon pečenja popečaka ostalo uglavnom sirovo.
Ja ga skuham, ali ne raskuham.mamma san prvotno napisa
Isto možeš raditi s brokulom, tikvicama (samo što njih prvo sirove naribam, ocijedim i pomiješam sa smjesom koja je bolja ak je malo rjeđa od one s kojom radim karfiol-popečke i to pomiješam netom prije pečenja jer puštaju vodu)
ja već mjesecima mjerkam one ledove štapiće od povrća, zamrznute. i svaki put si kažem: pa nisi luda to kupovati, to ćeš doma napraviti bolje i zdravije. i nikad ne napravim. neki dan sam kapitulirala i kupila ih. nutra samo grašak, mrkva i kukuruz, neki škrob, jaja u prahu, plus naravno panirung (koja riječ). nisu loši, ali to fakat mogu doma napraviti bolje i zdravije. baš ću probat.
ja ih radim sa sirovim povrcemMalaSirena prvotno napisa
Ajd, kad napraviš, javi kak da dobijem nekaj slično Ledovimaaleta prvotno napisa
![]()
zar se tebi toliko sviđaju?
Ne, ali ne znam kak da ih tak fino oblikujem i da se to povrće drži na hrpialeta prvotno napisa
![]()
budući da vjerojatno, kao ni ja, nećeš upotrebljavati škrob, jaja u prahu, krumpirove pahuljice, a pogotovo ne bujon od povrća s kvascem (?), nikako. naši će biti umjetnički oblikovani, a držat će ih jaje vulgaris.
Moj mali trik kad radim popečke od povrća: oblikujem kuglice, pa njih uvaljam u brašno/jaja/prezle ili neku drugu mješavinu. Nakon toga ih spljoštim u ruci, još malo prezla dodam ako treba i voila! Bez puno muke i ništa se ne raspada!
da, i ja tako. ako ih onda spremim u frižider na pol sata pa tek onda pržim, još se bolje drže, malo se prosuše.
Ja bih danas skušu. Ali ne znam kako je najbolje da je pripremim. Može pomoć?
Meni je ona najbolja na gradelamabranka1 prvotno napisa
bliz:
Možeš i na brudet.
Tnx, ali ja ti baš nemam pojma o pripremanju riba, a pdlučila sam naučiti. Znači, ovo dvoje mogu samo iz knjiga. Pa ako imaš još kakav dobar, konkretan savjet, kakav opis![]()
Brodet od skuša:
Skuše izrežeš na manje komade i uvaljaš u brašno, te popržiš na ulju da dobiju zlatnu boju. Izvadiš ih van i na tom istom ulju zapržiš nasjeckani luk, Kad je napola gotov dodaš nasjeckani češnjak, pelata ili guljene svježe rajčice (isjeckane), papar, sol ili vegetu. Ja stavim i lovorov list. Pustiš da malo prokrčaka i podliješ čašom vina (ja stavim bijelo, ali može i crno), te ako ti je jako gusto dodaš i malo vode. Pustiš još par minuta da prokuha. U međuvremenu poprženu ribu staviš u drugu zdjelu i preko nje preliješ ovaj umak, te još sve zajedno prokuhaš, ali nemoj miješati nego samo povremeno protresi da se ne zalijepi.
Na kraju pospi sa sjeckanim peršinom (suhi ili svježi) i posluži uz neki prilog. Mi volimo palentu, ali može i kuhani krumpir ili već šta volite.
Dobar tek!
E, pošto sam ja i danas na poslu, a i dobili smo neke piliće od mojih iz Zagorja (mi jednog piceka jedemo na tri puta), odlučili smo MŽ i klince odmah ujutro s jednim picekom (domaćim, žutim, mljac!) kod punice, pa ga nek ispeku i naprave neki prilog.
A tast i ja ćemo doć na gotovo i uživat!
(I oprat suđe)
ivory skuše popržiš na maslinovom ulju ili običnom? koliko treba za to sve zgotoviti-oko pola sata?
Ja danas imam rižoto s gljivama, sutra lazanje, MM me gnjavi već mjesc dana pa mu moram udovoljiti![]()
Da, na maslinovom.
Pa treba ti cca 1 sat sa svim rezuckanjima.
juneći gulaš s palentom. na salatu kiseli kupus (zakamufliran na vilici u veliki grumen palente). poslije trokuti od lisnatog punjeni skutom.
Ivory, puno hvala. Brodet je bio za prste polizat, a prvi put. Mljac! jedino možda sam mogla dodati još vode da bude tekućije, ali i ovako je bilo super. S krumpirima.
Inače, ja sam izvadila kralješnicu, ali sirovu ribu ne možeš puno očistiti od kostiju, jel da? Nije ih bilo previše kasnije u jelu. Jel ima koja fora s tim kostima i koje je još riba baš dobra za brodet?
ja danas napravila mrak riblji ručak 8);
kupila sam svježe brancine koje su mi na placu očistili i filetirali;
obarila sam svježi komorač, tikvicu, luk, mrkvu i izrezala na komade i poslagala u protvanj zajedno s ribom, nabacila i malo crnih maslina, češnjaka i peršina, zalila maslinovim, posolila i popaprila, a po povrću pobacala i male komadiće maslaca.
sve skupa pekla 30 min na 200, dok nije pozlatilo po površini.
mljc, mrak, njami-njami ...strašno fino!!
...a svemu skupa fantastičnu aromu daje svježi KOMORAČ, on je obavezan sastojak kod ovog, tak je fini kad se ispeče![]()
od vode u kojoj sam obarila povrće sam napravila juhu, i naravno još i blitvu uz sve.