imate li neku dobru recepturu za bijelo vino
imate li neku dobru recepturu za bijelo vino
Nemoj se ljutiti, ali nije to torta da je izmiksaš ili ne.
Gdje ga misliš raditi? (u čemu?)
Posljednje uređivanje od Anemona : 08.09.2012. at 17:21
ma malo bu toga zato i moram smislit kak i kako
inače imamo malo pradjeda chardoneya pa da ovo ne pojedemo mislila sam malo pretočit u vino, a kako baš nemam trenutno nikog starijeg za pitat pitam mlađe očito.
Inače moj posal oko grožđa je uvijek bio branje i nošnja, tak da i baš nisam radila vino.
Mi radimo vino godinama, moram malo i hvaliti - dobro vino. Svake godine osvaja medalje i zato mi je pitanje smiješno.
Ne radi se vino na način imam 10 kg grožđa, pa da napravimo.
ja bi baš od takve i slične količine, jer dio je pobrano i ošlo ča, ostalo je još malo
http://www.forum.hr/showthread.php?t=580130
Što se žena ne bi poigrala? Samo od 10kg...ne znam što će ispasti, možda 3-4 litre.
Moj tata je tako počeo, ne znajući baš ništa (imao je odrinu kardinala i dvije odrine muškata) pa je nakon par godina eksperimentiranja počeo raditi, za garažnu radinost, zaista solidno vino (oko 70 lit.). Iduće godine bi ostatak postao odličan ocat.
Oooo, pa to je prava proizvodnja!
Ali slažem se s čokoladom - zašto ne bi žena probala? BIt će fini ocat na kraju (i ne zezam se, bar ne jako). Kad je svojevremeno naš kum, inače iskusni vinar, pokušao napraviti vino od kupina prvi put, ispao mu je sjajan voćni ocat, he he he...
čokolada radi li s vinobranom ili ipak ne?
Moji isto rade dobro vino! I nisam upucena u postupak do detalja, ali u nekim fazama sudjelujemo!
Branje, mostanje, vrenje pa pretakanje, vise puta, sa 10 kg grozda ne zam kaj bi, vjerovatno kupila dve vrhunske butelje i gustala a ovo pojela! To je mala kolicina a posla treba i znjanja poprilicno! Ako bas imas volju, uvjerena sam da postoji negdje na netu procedura!
Moji baš jučer započeli
isto bijelo, samo od 1600 kg,
prvo se izmelje, ima neka baš drobilica za to
pa se ocjedi i ostatak bobica ide u prešu da se sve dobrano iscjedi
bobe i peteljke idu u smeće
sok (buduće vino jel) ide u plastične ili inox bačve na taloženje
ubacuje se led u bocama da ostane hladno i ne provrije prije negoli se istaloži i pretoči
onda u datom trenutku (ja nemam pojma kad se dovoljno istaloži) pretoči se u inox bačve, dodaju se gljivice
i igre započinju, vrenje, pračenje situacije i tako to
ovo sve pišem kako sam vidjela sa strane, kako tata radi
vino je preodlično, svi ga vole i hvale
nagrada nema jer tatu to ne privlači, samo voli dobru kapljicu![]()
Posljednje uređivanje od kahna : 09.09.2012. at 10:45
Imam jedno pitanje, naime ja sam pocetnik pri pravljenju vina, pa cu pokusat da obajsanim svoj problem kroz objasnjenje kako sam ga sparvio :
Znaci kao prvo obrao sam svo svoje grozdje (kojeg je bilo mozda nekih 15 kg ) i ocistio bobke, zatim sam ga ostavio nekih 7-8 dana.
kao drugo sam uklonio sloj koji se formirao na povrsini i promjesao ga
kao trece ostavio sam ga tako nekih 7 dana
zatim sam ga pretocio i ubacio malo vinobrana i zatim sam ga ponovno ostavio nekih 7-8 dana
na poslijetku sam ga pretocio i dodao malo secera i polije toga sam trebao ga procijediti u boce nakon 7 dana, ali na moju veliku zalost sam morao na put i ostalo mi je tako nekih 15-17 dana. sad kada sam ga posao da pretocim u nada da je sve proslo OK, ugledao sam sloj na povrsini kojeg sam uklonio, ali vino na moju veliku zalost ima blagi okus, al blagi okus sirceta.
Sto dolazi do mog pitanja : da li moguce da ubacim nesto, nebi li se taj blagi okus kiselostio unistio, ili je to propalo.
Moram da napomenaem da ovo radim tek 2-gu godinu za redom, a da sam ovakav isti postupak primjenio prosle god i da sam dobio nekoliko litara ukusnog i slatkog vina.
Hvala bilo kome na bilo kakvoj pomoci.
Dobio si ocat. Ne znam da postoji reverzni proces :/
Odlična stranica za početnike i pravljenje manje količine svih vrsta vina...
http://winemaking.jackkeller.net/basics.asp