Results 1 to 36 of 36

Thread: muke po Macaronsima

  1. #1
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default muke po Macaronsima

    evo sinoc sam radila Macaronse pa jednom receptu sa coolke
    Međutim, oni popucali...
    Presten su imali ali popucali su, unutra su ostali suplji a dno je nekima ostalo zaljepljeno za pek papir (raspali se)

    Tko ima iskustva sa njima?
    Kako ih radite?
    Kazem, recept sam sljedila do u najmanji detalj...inace su ukusni ful

  2. #2
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    pricam o ovom sorry da nebi bilo zabune

    http://www.coolinarika.com/pretrazivanje/?upit=macarons

  3. #3
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ne bi mi palo na pamet raditi macaronse, to je za mene nedostižno kulinarsko umijeće, ali nedavno sam ih jela u Amelie - i ajme meni, kako su fini!!

  4. #4

    Default

    ovako na prvu mi se cini da je mozda bila prevruca pecnica. Ali nije ih bas sam tak za napraviti, pa tko zna sto je otislo krivo

  5. #5

    Default

    a onda ima tu jos i kakvi su bili bademi i kako si ih mjesala, i jesi ih ostavila da se malo prosuse prije pecenja i....ma svasta nesto. Link mi otvara sve recepte od macarons pa ne znam po kojem receptu si radila?

  6. #6
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    Quote Originally Posted by sophie girafe View Post
    a onda ima tu jos i kakvi su bili bademi i kako si ih mjesala, i jesi ih ostavila da se malo prosuse prije pecenja i....ma svasta nesto. Link mi otvara sve recepte od macarons pa ne znam po kojem receptu si radila?

    radila sam po receptu DajaneD, s obzirom da je stvarno detaljan... pustila sam ih da se prosuse sat vremena
    ma nebi sad odustala - nema sanse .D, napravit cu ja njih - danas na popravni
    Vic je sto su stvarno neki (citaj ukupno 5 komada od 40 )))) ispali savrseni

  7. #7
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Kako sam ja čula, za njih je bitno da ti je temperatura u pećnica točna u stupanj, ne možeš se pouzdati u kolo na pećnici kojim namještaš temperaturu, nego je moraš termometrom izmjeriti kolika je unutra.
    Sasvim sigurno nije nedostižno, ako ti je napeto, nema druge nego da isprobavaš dok ne skužiš šta ti najbolje uspijeva. Sretno!

  8. #8
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Ovaj ovdje recept sam ja mjerkala, ali moram proći detaljnije psihičke pripreme prije nego se odlučim upustiti u izradu macarona.
    http://damijenestoslatko.com/slatko/...aljniji-recept

    Detaljnije od ovoga ne može.

  9. #9
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Quote Originally Posted by dunja&vita:-))) View Post
    Ovaj ovdje recept sam ja mjerkala, ali moram proći detaljnije psihičke pripreme prije nego se odlučim upustiti u izradu macarona.
    http://damijenestoslatko.com/slatko/...aljniji-recept

    Detaljnije od ovoga ne može.
    ja sam po tom radila- ispali su super. vizualno su jako efektni, mada ja nisam fan samog kolačića baš. ali po tom receptu ne može se fulat.

  10. #10

    Default

    probaj staviti secer u prahu umjesto kristal secera.
    javi kak je ispalo
    sad si i mene podsjetila
    idem pripremiti bjeljanjke
    vidi na youtube kako se mjesa smjesa
    pazi na temperaturu pecenja i vrijeme, mozda da ih ostavis malo krace nego sto je u receptu
    u nekim receptima se snijegu doda malo cream de tartre (moze i malo limunovog soka)

  11. #11
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    ja sam po tom radila- ispali su super. vizualno su jako efektni, mada ja nisam fan samog kolačića baš. ali po tom receptu ne može se fulat.

    ok, idem po ovom receptu probat...javim se

  12. #12
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Radila sam baš prošli tjedan po ovom istom receptu, po prvi put i savršeno su ispali! Sve sam radila po receptu, sušila sam ih oko 45 minuta (na zraku) i stavila peći na 140 st. jer pečem u ventilacijskoj pećnici. Treba im jedno 8-9min, dakle mrvicu manje nego je u receptu. Važno je ostaviti ih iza da se potpuno ohlade, tek ih onda skidati sa papira. Također, boju je bolje odmah staviti dok mutiš bjelanjke, ja sam posli jer sam radila u 2 boje, pa mi je jedan dio smjese bio malo rijeđi. Ti su macaronsi bili mrvicu suši od ovih prvih. Također, kupila sam mljevene bademe u Lidlu-najbolji su!
    Last edited by Smajlich; 23.05.2012 at 14:37.

  13. #13
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Radila sam po receptu DajaneD. Ona je baš stručnjak u ovome. I važno je da bjelanjaka ima oko 70g. Kristal šećer ne smeta.
    Last edited by Smajlich; 23.05.2012 at 14:38.

  14. #14
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Ima li kakav recept za utuci zutanjke?
    Imam recept za kuglof, ali bih nesto jednostavnije.

  15. #15
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    ja sam po tom radila- ispali su super. vizualno su jako efektni, mada ja nisam fan samog kolačića baš. ali po tom receptu ne može se fulat.
    Pa ovo je zapravo isti recept po kojem si radila.

  16. #16
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Stavi ih u kremu za Tiramisu ili u kremu s mascarponeom za piškota-tortu s jagodama.

  17. #17
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Evo npr.ovo: http://www.coolinarika.com/recept/to...godica-bobica/ samo što ja skuham na pari žumanjke sa šećerom i hladno umiksam sa šlagom i mascarponeom ( umjesto tog skupog sira, možeš stavit obična dva milsića ).
    BP, javi kako je ispalo. Ja novu turu radim popodne, u ponedjeljak sam odvojila bjelanjke, sad ih izvadila iz friž. Nadam se da će i drugi put biti jednako dobri. Okus im je božanstven

  18. #18
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    Smajlich onda kako po Dajani ili po damijenestoslatko? MIslim sve je to tu negdje..ali ti si znaci probala obadva?

  19. #19
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Ne, probala sam Dajanin. A prije koju godinu iz nekog časopisa, ali išao je ocat. I bili su katastrofa. Ovo mi je uspjelo od prve!

  20. #20
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlich View Post
    Stavi ih u kremu za Tiramisu ili u kremu s mascarponeom za piškota-tortu s jagodama.
    Hvala, bacam se na proucavanje.

  21. #21
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Evo taman ih nafilovala i spremila u fižider. Ovaj su put nježno zelenkaste boje i samo jedan mi je ispao malo tanji. Sve sam radila ko prošli put.

  22. #22
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    i kazes usjpjeli ha?
    koliko dugo su bjeljanjci stajali ti vani?
    meni stoje od ujutro pa pretpostavljam da je to prerano?

  23. #23
    MarijaP's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Twin Peaks
    Posts
    2,066

    Default

    Kako spremate razdvojene žumanjce? Samo u posudu i u frižider? Koliko dana može stajati?
    Bila sam uvjerena da se to mora isti dan potrošiti ili zamrznuti.

  24. #24
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Odvojila sam bjelanjke još u ponedjeljak, piše u receptu 2-5 dana ranije, a iz frižidera sam ih izvadila jedno 3-4 sata prije. Mislim da je jako bitno da ne umutiš bjelanjak prečvrsto, te da paziš da ti smjesa kad umiješaš bademe i šeć., ne bude ni prečvrsta ni prerijetka. Nisam mogla čekat do vcrs, pa sam probala jedan sad uz kavu-oduševljena sam! Sreća pa radim za uru vremena do večeras inače bi pojela sve
    A žumanjke čuvam do dva dana u frižideru, nikad duže. Većinom ih ispečem isti dan ili skuham sa šećerom na pari i umiješam u tučeni šlag pa nafilujem piškote ili tortu.
    Last edited by Smajlich; 24.05.2012 at 08:32.

  25. #25

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    10,989

    Default

    http://kuhari.com/recepti/tarte-od-j...jele-cokolade/
    ideja za zumanjke, moje proslotjedno otkrice.

  26. #26
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    evo mene sa prijavkom, moji macaronsi su USPJELI!
    u cijelom plehu su 2 popucana
    imaju prsten i nisu suplji....prekrasne su plave njezne boje.
    radila sam po DajaniD opet.
    jedino sto imaju onaj vrsic na kupoli neki znaci da je smjesa mozda mrvu bila prekruta ali to je to
    drugi put ce bit bolje

    i da...ovaj put sam ih treskala da izadje zrak
    kako je prikazano na ovom linku
    http://www.youtube.com/watch?v=jeEDs...eature=related

  27. #27
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Bravo, baš mi je drago! Sad lipo guštaj

  28. #28
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Jutros sam na Coolki vidjela sliku na kojoj su vjerno preslikani moji macarons, ista boja i isto punjenje:
    http://www.coolinarika.com/slika/1049277/

  29. #29

    Default

    baš ste me zaintrigirali
    morat ću ih probati napraviti

    a koliko bjelanjaka bacim kad radim kuglofe, pince...
    Last edited by aleksandra70vanja; 25.05.2012 at 15:21.

  30. #30
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    Quote Originally Posted by Smajlich View Post
    Jutros sam na Coolki vidjela sliku na kojoj su vjerno preslikani moji macarons, ista boja i isto punjenje:
    http://www.coolinarika.com/slika/1049277/

    aha tu smo znaci )))) hahahah kako je svijet mali. jedino sto na ovoj slici izgledaju malo zelenkasto a ustvari su plavi )))

  31. #31
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    e da, od silnog iscitavanja na netu oko makarona naisla sam na podatak da vadjenje bjeljanjaka danima prije se jednostavno moze zamijeniti ako se bjeljanke stavi u mikrovalnu na 15-10 sek, da je efekt isti..hm, mozda ima smisla...mogli bi i to jednom isprobati

  32. #32
    Smajlich's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,136

    Default

    Quote Originally Posted by BP View Post
    aha tu smo znaci )))) hahahah kako je svijet mali. jedino sto na ovoj slici izgledaju malo zelenkasto a ustvari su plavi )))
    Ma zamisli
    Još jednom: predivni su ti! Sljedeći su znači s kavom!

  33. #33
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    o jes

  34. #34
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    malo podizem...je netko probao italian meringue verziju macaronsa?

  35. #35
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    svaki komentar je suvisan..Macaronsi iz praha! No bademi, no bjeljanjak. Samo prah. Rezultat - fantazija. Mos mislit!

    skinuto se jedne web stranice:

    Priča o tim malim okruglim pečenim proizvodima, topljivim u ustima, stara je nekoliko stotina godina. Priča se da su kraljevsku obitelj u dvoru Versailles posluživali macaronima.
    Danas, potpuno nova mješavina MACARON omogućava svim pekarima efikasnu proizvodnju izvanrednih macarona s mogućnošću brojnih varijacija. Najbolje od svega je što svatko tko peče macarone može napraviti individualnu kreaciju prema svojoj želji. Pokušajte i Vi!

    Glavne prednosti upotrebe mješavine MACARON su:


    • efikasna proizvodnja
    • dobra podatnost tijesta u obradi
    • direktno pečenje bez sušenja prije pečenja
    • moguće je pečenje u konvektomatu kao i u etažnim pećima
    • mogućnost brojnih varijacija

    Prednosti kvalitete MACARONA su:


    • glatka i pravilna vanjska površina
    • karakterističan oblik pečenih proizvoda
    • topljiv u ustima
    • uravnoteženi okus badema

  36. #36
    suncokret's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    1,089

    Default

    bjelanjci su već u frižideru
    recite mi samo, moraju li bademi biti blanširani ili mogu i neoguljeni?
    sumnjam da će mi uspjeti, ali moram probati.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •