Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Sirup smrekovih vršaka

  1. #1
    oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    grad gdje spavaju anđeli
    Postovi
    237

    Početno Sirup smrekovih vršaka

    Do sada sam ga kupovala, ali kako mu je cijena paprena a i vrijeme je za branje vršaka, probala sam napraviti domaću verziju.
    Pa da podijelim sa vama.
    Ubiru se vršci smreke, jele ili bora ne duži od 1 cm.
    U veću staklenku stavlja se red opranih i ocijeđenih vršaka, red šećera i tako do vrha s time da se završi šećerom.
    Staklenka mora stajati na suncu nekih 3-4 tjedna tj. dok se sav šećer ne pretvori u sirup a iglice posmeđe.
    Procijedi se i drži u hladnjaku.
    Koristi se protiv suhog kašlja i iziritiranog grla.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    437

    Početno

    joj to radi i moja mama...odlican je.

    imam jednu bocicu u fruzideru. kako nam nije trebao, koliko dugo se moze cuvat u frizideru?

  3. #3
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    mislim da su to moji radili s medom. Nastane jako rijetki med s okusom borovine. Nije loše.

  4. #4
    oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    grad gdje spavaju anđeli
    Postovi
    237

    Početno

    Baš sam razmišljala čime ga oplemeniti.
    Med, propolis ...
    Pomikaki, koriste li tvoji med umjesto šećera?
    Nika, mislim da može stajati dugo, šećer ga konzervira.

  5. #5
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Imam uvijek u frižideru. Fercera. Dobijem od MŽ-ine strine koja živi kraj šumetine u divljini.

  6. #6
    kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    1,263

    Početno

    Meni je taj sirup preporučila dr. opće prakse jer sam bila trudnica.
    Također, savjetovala mi je da ako ću sama raditi sirup od borovih vršaka s šećerom, onda se sirup može davati i maloj djeci (to ću još provjeriti kod pedijatra).


    U ovom kupovnom od smrekovih vršaka ima 41%meda.

  7. #7
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Citiraj oriel prvotno napisa
    Baš sam razmišljala čime ga oplemeniti.
    Med, propolis ...
    Pomikaki, koriste li tvoji med umjesto šećera?
    da, koliko sam vidjela samo su nabrali staklenku punu tih vršaka i zalili preko medom. Ne znam jedino koliko dugo je to trebalo stajati. Vršci su se skroz posušili unutra, valjda su pustili sok u med, a med je postao jako tekuć.

  8. #8
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Udio vode u medu jako ovisi o vlažnosti zraka gdje ga se skladišti. Već malo povećanje vlage će ga prilično razrijediti.
    Osobno mislim da je za ovaj sirup bolji izbor šećer, jer med zapravo vrlo lako započne fermentaciju. A onda to baš i nije nešto.

  9. #9
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    pa što se tiče fermentacije, moji ga nisu dugo procijedili i držali su ga sigurno 2 godine jer im se nije sviđalo što je toliko tekuć, dok ga nisam na kraju ja smlatila, i nije se pokvario.

  10. #10
    oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    grad gdje spavaju anđeli
    Postovi
    237

    Početno

    Možda napraviti mix kad šećer i iglice odrade svoje pa pomiješati sa medom ?
    Probam kad prođe prva faza.

  11. #11

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    hrvatska
    Postovi
    171

    Početno

    Koja vrsta bora ili smreke mora biti?

  12. #12
    oriel avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    grad gdje spavaju anđeli
    Postovi
    237

    Početno

    Svejedno, bitno da izdanci nisu duži od 1 cm te da se uberu čim dublje u šumi, daleko od ceste.

  13. #13
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Uzgred, probaj naučiti razlikovati tisu od ostalih vrsti crnogorice prije nego kreneš u šumu.

  14. #14
    fakinTin avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    203

    Početno

    Moja mama mene liječila tim prirodnim pripravkom, također i sa crnom rotkvom i drugim biljčicama.
    Da, da na tisu treba pripaziti - OTROVNA!

  15. #15
    tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010
    Postovi
    910

    Početno

    ja dizem ovu temu jer mi je vrijeme za raditi sirup a ne znam razlikovati smreku od bora
    znaci, svejedno koje?
    gdje drzim pripravak, na suncu ili u hladu?
    za berbu da pricekam sunce ili ne?
    jel moze bor iz dvorista ili moram negdje daleko od civilizacije?

  16. #16
    meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,599

    Početno

    pa bor ima one dugacke iglice, meni ga nije tesko raspoznati. bor se obicno ne kiti, tako da gledaj da trazis ono sto slici necem sto si kitila


    a gle i tu http://www.blog.hr/print/id/16215024...-ili-jela.html

    moja svekrva isto radi taj sirup sa secerom

  17. #17

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    I ja ga radim, sa smeđim šećerom. Prošle godine sam se malo poigrala pa sam, nakon cjeđenja u par bočica stavila grančice majčine dušice. Svi smo bili zadovoljni rezultatom. Jedna bočica je uvijek na dohvat ruke u frižideru, a zalihe su u podrumu na hladnom.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •