Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Porod kao ljudsko pravo - važna konferencija sljedeći tjedan u Haagu

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Porod kao ljudsko pravo - važna konferencija sljedeći tjedan u Haagu

RODA će na toj konferenciji imati svoju predstavnicu, na što smo iznimno ponosne.

Izvještaj ćete odbiti nakon konferencije, do tada možete pogledati ovaj kratki film i pogledati link na samu konferenciju.

Sloboda za porode

What are the Rights and Responsibilities of Birthing Women?
    Who decides how a baby is born? Who chooses where a birth takes place? Who bears the ultimate responsibility for a birth and its outcome? What are the legal rights of birthing women? What are the responsibilities of doctors, midwives and other caregivers in childbirth? What are the rights and interests of the unborn, and how are they protected?

This international conference will convene for discussion and clarity on the scope of birthing women's human rights to authority, support and choice in childbirth. In December, 2010, the European Court of Human Rights issued the first holding of a high human rights tribunal addressing the legal authority of birthing women as a human rights issue. In Ternovszky v. Hungary, the ECHR addressed the criminal prosecution of midwives in Hungary for supporting out-of-hospital births.

Aim of the Conference

1. To discuss, debate, explore and clarify the practical implications of the European Court of Human Rights’ 2010 holding that women have a human right to choose the circumstances and location in which they give birth.
    2. To convene stakeholders in the obstetric system of the Netherlands for meaningful dialogue about the legal status, efficacy, and future of birth options in this country.
    3. To publish a collection of legal and scholarly materials on human rights in childbirth, authored by conference participants.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Pogledala film i prosljedila ga, dira u srce i izaziva ljutnju.
    RODE svaka vam čast, i hvala vam što se borite za sve nas

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pogledala sam filmić i zasuzila na Where's my Midwife?

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    pogledala sam filmić i zasuzila na Where's my Midwife?
    i ja...i proslijedila..

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i ja..

baš sam uzbuđena i zanima me kako je proći konferencija!!

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Mene zanima kad će više film, baš sam nestrpljiva. Već je nekoliko najava izašlo, a filma nigdje...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mislim da su odlučili malo promijeniti koncept filma obzirom na konferenciju u Haagu, a u kolovozu nadam se Rivendell da ćemo moći na par mjesta u Hrvatskoj organizirati male premjere

Jaako sam uzbuđena, jer na konferenciji će biti jedna Roda , samo mi je žao što Haag nije bliže i što si i sama ne mogu priuštiti put, smještaj i konferenciju, no bit će prilike vjerujem da je to prvi korak u nizu koraka. Pokret se zahuktao, puno će se stvari promijeniti, puno ljudi rade na promjene i mislim da kako se zakotrljalo sada, promjene su neminovne.

Jedna moja prijateljica je bila u dijelu Where's My Midwife iz Kanade... tamo se vodi borba jer puno žena žele roditi uz svoju samostalnu primalju u bolnici, a neke bolnice ne daju primaljama tu mogućnost (privelages odnosno hospital privelages), što nije tolki problem u većem mjestu gdje imaš puno bolnica ali je problem u manjim mjestima gdje postoji samo jedna ili dvije bolnice. Dakle te žene su na neki način prisiljene roditi doma uz licenciranu primalju, a žele tu istu primalju imat uz sebe u bolnici a administracija bolnice ne da ili odobri premalen broj "privelages" (premda im država kaže da moraju).

Tako da, imaju primalje, imaju licence, ali ih kači administracija na drugi način. Pošteno? I think not.

Canaj avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

bravo za sve!
    jedva čekam

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Može li mi neko od upućenih objasniti, ova babica iz Mađarske koja je osuđena na kućni pritvor, da li je to po tužbi neke porodilje, ili su je prosto osudili zato što je pomagala ženama da se porode kod kuće, bez da je bilo bilokakvih neželjenih događaja?
    Jedva čekam da pročitam izveštaj sa konferencije!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj IvanaR prvotno napisa Vidi poruku
    Može li mi neko od upućenih objasniti, ova babica iz Mađarske koja je osuđena na kućni pritvor, da li je to po tužbi neke porodilje, ili su je prosto osudili zato što je pomagala ženama da se porode kod kuće, bez da je bilo bilokakvih neželjenih događaja?
    Jedva čekam da pročitam izveštaj sa konferencije!

KOliko je meni poznato, nju se kazneno goni po 4 točke: dvije su preveliko poslijeporođajno krvarenje (i mame i bebe su ok), a dvije su smrtne posljedice (jedna je smrt bebe zbog distocije ramena, a druga smrt jednog od blizanca 7 mjeseci nakon poroda jer je u toku poroda ostao bez kisika).

Samo jednu točku optužnice podupiru roditelji (smrt zbog distocije ramena), drugi su svi podržali Agnes.

Ali pozadina svega je pokušaj države da eliminira porođaj kod kuće. Mislim, žena je doktorica, ginekologinja i primalja, ima iskustvo rada u bolnici i preko 3.500 kućnih poroda iza sebe. U tako dugoj karijere, događaju se, nažalost, i loše stvari. Statistički je nemoguće da se ne dogode. Razlika je jedino u tome da kad se dogode u bolnici, doktora nitko ne izvede pred sud u okovima, na bace ga u zatvor na dvije godine i ne oduzmu mu licencu za idućih 5. A njoj su to sve učinili.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nightswimming je točno sve rekla.

Ja bi dodala činjenicu da u 3.000 poroda na kojima je Agnes Gereb bila, po statistici o perinatalnoj smrti u Mađarskoj trebalo se desiti 17-18 loših (smrtnih) ishoda na porodu - ona je imala 3 (statistika iz članka dolje, The Guardian).

I nije "samo" primalja, Agnes Gereb je po struci i porodničarka, liječnica, koja se prekvalificirala kao primalja. Ona bi trebala biti Michel Odent istočne Europe, a eto vidite gdje je :/

http://www.thestar.com/news/article/...th-home-births

http://www.guardian.co.uk/world/2012...me-births-jail

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Slična situacija je bila sa Albany Midwives u Britaniji, naime ta primaljska praksa je imala ugovor sa NHS (njihov HZZO) i radila u jednoj iznimnoj siromašnoj četvrti, sa ženama svakakvih profila, svakakvih problema i "rizika".

Postotak kućnih poroda je bio 45%, perinatalna smrt za cijelu praksu je bila UPOLA NIŽA od one koja u lokalnoj bolnici, % komplikacija također.

Zatvorili su praksu, glavna primalja je pod istragom. Zašto? Dobro pitanje.

Izvještaj iz Haaga ćemo staviti na portal, ovdje budem stavila link. Do tada, imate na engleskom:

http://rixarixa.blogspot.com/2012/06...h-panel-1.html

http://rixarixa.blogspot.com/2012/06...h-panel-2.html

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Vidi se da mi je tema jako zanimlijva, dajem detalje za praksu Albany Midwives (s drugog linka)

At the end of the panel presentations, Robbie Davis-Floyd spoke how health care models that are too successful often get shut down. She presented the case of the Albany Practice in London, an all-risk NHS midwifery practice with fantastic outcomes--perinatal mortality rates were 4.9/1000 in the practice, compared to 11.4/1000 in the overall borough and 7.9/1000 nationwide. Remember, this group took on women from all risk factors in an underprivileged area; these were not cherry-picked wealthy white women by any means. The Albany Midwifery model also had a much lower cesarean rate and a very high home birth rate. Despite--perhaps because of--these excellent outcomes, the practice was shut down in 2009 by King's College Hospital.

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Hvala na odgovoru, nisam par dana palila računar, pa ću sad natenane da pročitam linkove.
    Naravno da se i ružne stvari događaju, njih je, nažalost, nemoguće u potpunosti izbeći u bilo kojoj oblasti medicine. Sama činjenica da od 4 oštećene porodice samo 1 podupire optužnicu, dosta govori sama za sebe. Zaista sramotan odnos države.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

http://www.youtube.com/watch?v=K105F9o3HtU&sns=tw
    Break the silence: Respectful maternity care

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •