Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Vjestine potrebne za jaslice

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno Vjestine potrebne za jaslice

Na razgovoru za upis u vrtic se naravno poteglo pitanje navika spavanja i hranjenja.
    Sa Sisuljkom stvarno nemam nikakvih problema ni s jednim ni s drugim. Jede sve sto mu se da, spava odlicno i po danu i po noci. Po danu spava dva puta, nekada i tri, ali ga treba uspavati. Kad ga ja uspavljujem vecinom zaspi dok sisa, ali tata samo lezi s njim i mazi ga po ledjima, teta ga malo nosi... Svatko tko ga je cuvao ima svoju metodu i sve su uspjesne.

Receno nam je da se do kretanja u jaslice malac treba sam nauciti uspavati, a po mogucnosti nauciti i sam jesti.
    Da li je to istina? Znam da tete nemaju vremena posvetiti se svoj djeci, ali iz sadasnje perspektive mi se ne cini da bi mogao uskoro nauciti ni jedno ni drugo. Da li da forsiram, jesu li ta ocekivanja uopce realna?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo moje najfriškije iskustvo je Elica koja uspješno privodi kraju svoju prvu godinu "jasličevanja"

Nije trebala naučiti zaspati sama prije kretanja u jaslice i nije trebala znati sama jesti. Čovječe, pa imala je 13 mjeseci !!!

Nije bilo problema ni s čim, u početku bi tete bile pored nje, malo je mazile po leđima dok ona ne bi zaspala, taj početak je trajao možda tjedan dana.
    A vrlo brzo je naučila i sama jesti i ooooodavno ne dozvoljava nikome da je hrani (eventualno je uspijem nahraniti večerom i to tek odnedavno, ni to nam nije dala, ali valjda lijenost malo ).

Sjećam se da je starija cura kad je krenula uvijek spavala u nekakvoj visećoj vreći, dok se nije naučila.

Ne brini. Meni su govorili da ih (svo toje, dakle tri puta sam to slušala, ajde treži put nekako ipak najmanje) moram odviknuti od sise jer kako će to ovo i ono....
    I sretno!
    Posljednje uređivanje od ana.m : 26.05.2012. at 07:04

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Sjećam se da je starija cura kad je krenula uvijek spavala u nekakvoj visećoj vreći, dok se nije naučila.
    U kakvoj visećoj vreći? U hammocku?

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajoooooooooj onda se ja pitam gdje radim????

kako će dijete od godinu dana samo jesti? ono može znati i pokušavati izvršiti proces hranjenja ali se ne može nahraniti samo ipak je tu teta jako bitna spona

najprisniji susreti između odgojitelja i djeteta u jaslicama su: hranjenje, presvlačenje, uspavljivanje i odvajanje od roditelja - ako teta u tim stavkama ne odradi svoju ulogu kako treba....neće iči kako treba...

kako da dijete nauči samo spavati u novoj sredini, na novom krevetiću, u novom okruženju među još 10-15 djece????

pa tome služi vrijeme adaptacije i za dijete i za odgojitelja da odgojitelj uz pomoć roditelja osluhne potrebe djeteta i malo po malo navikne dijete na novonastalu situaciju u novonastalim uvjetima

roditelju tu igraju jako bitnu ulogu u prenošenju informacija odgojitelju - kad i kako spava, s ćim spava, kako najlakše zaspi..... a onda odgojitelj u skladu sa svojim mogućnostima pokušava i pokušava dok ne uspije priviknuti dijete na "novo spavanje"

jedino što je nekako bitno naglasiti je da bi do polaska u jaslice bilo dobro naučiti dijete da ide na dnevni odmor 1x dnevno i to oko podne (barem je tako u vrtićima splita) najkasnije podne i trideset

treba pratiti dijete i njegove potrebe....ispočetka, ako dijete ima potrebu i 2x dnevno odspavati u kraćim razdobljima treba mu to omogućiti.... sve je stvar dogovora, prilagodbe i suradnje....

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

i ja sam to cula- od jedne tete u penziji i jedne koja radi u vrtiću- sto je po meni smijesno i nerealno za ocekivati. mislim da vise od 90% djece ne odlazi s takvim "vjestinama" u jaslice, to tamo nauce. meni je to kroz jedno uho unutra kroz drugo van

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja je krenula sa 12 mj. Nije niti hodala.
    Hranile su ju tete, kuharice, cistacice.
    Sad ima skoro 3 i pozna po imenu kompletno pomocno osoblje iako jako rijetko ide jer smo stalnooooooo bolesni.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

A ono nije rekla da mu nece pomoci, nego je pocela "pa znate, puni je djece, samo su dvije tete, s tim da je ranije ujutro i kasnije popodne samo jedna"... Okolo kole mi je to zvucalo da oni nemaju vremena sjedit s njim dok jede ili dok zaspi.
    Ne bi htjela da ostane gladan.

Znaci trebali bi ga dovest do jednog spavanja dnevno. On prvi put spava oko 10, drugi put oko 13, i onda opet oko 17 ako se izmorio..?

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Moji dečki su imali 14 i 15 mjeseci kada su krenuli u vrtić i nisu se uspavljivali sami niti samostalno se hranili i sve je prošlo super. Isto su imali po dvije tete samo što su one u početku bile cijelo vrijeme po dvije dok se grupa nije uhodala, u početku su pomagale spremačice u hranjenju dok se djeca nisu naučila samostalno jesti. Sa spavanjem isto nije bilo problema navikli su se s vremenomm sami uspavljivati. Sigurna sam da će sve biti ok, ne brini.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

moj je krenuo sa 15 mjeseci i nije znao nista osim ponekad se sam nahranit...

sad sa dvije godine teta jos uvijek legne pored njega za spavanje (a ima ih 17 u grupi), a samostalno hranjenje je naucio kroz tjedan dana... samo se izmotavaju i straše te, bez brige

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

U ispunjavanju formulara za upis u jasluce prosle godine, isto sam naisla na takva pitanja- kako se uspavljuje, koliko spava i hrani li se sam. U doba pisanja formulara imao je manje od godinu dana (mislim 10 mj).
    Nit se sam uspavljivao, nit je poznavao zivot i spavanje bez cice
    Pitala sam tetu koja mi je dala formular da li ce me odbiti ako upisem da malac spava 2xdnevno po 15 minuta, onako kroz zezanciju. Ona mi se nasmijala i rekla da upisem da spava od 12-14h
    Jedino sto smo do polaska u jaslice promjenili (spontano) je to da smo ta dva mini spavanja od 15 minuta spojili u jedno dnevno spavanje u podne koje je rezultiralo krmljenjem od puna dva sata
    U vrticu se vrlo brzo naucio sam jesti (uredno), zaspe sam bez problema... Ma sve super.
    Kad sam pitala tetu jel ga tesko uspavati ona mi kaze da on zagrli medu i kaze teti da ga pokrije. I to je to. Ni dan danas ne vjerujem. Mislim vjerujem, al cudno mi.

Zato se ne brigaj puno s tim. Ako doma primi puno ljubavi i paznje lakse ce se prilagoditi i u vrticu. Ne znaci da nece biti boljih i losijih dana, ali uglavnom to sve bude dobro i bez velike pripreme i treniranja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •