Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Teletina iz mesnice ili iz trgovine?

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Teletina iz mesnice ili iz trgovine?

Eto pade žučna rasprava M.M. i mene oko teletine.
    Dakle koju bi teletinu bilo pametnije kupovati za dohranu 7 mjesečne bebe,
    onu u mesnici koja se dobavlja od malih proizvođača ali ne znamo kojih ili onu od npr. Pivca ili neke veće industrije čije ime poznajemo?
    Naime ne znamo dali kod manjih proizvođača netko kontrolira kako oni hrane životinje(koštano brašno , antibiotici) ili samo kontrolira dali je meso zdravo, u smislu ima li trihinele, ludila.... :?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čuj, ja sam meso uvela nakon godine dana. i to piletinu i puretinu. teletinu još ne jede (možda je probala 2-3 puta kod baka...).
    ali ja sam ekstremna

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa zar već mora jesti teletinu ili meso općenito?!

Znam da će uskoro morati i to probati, ali j abih sa 7. mjeseci još malo pričekala s mesom i mesnim pripravcima.
    Ima toliko raznovrsnog povrća, voća, žitarica koje zasigurno nije još probala...

Inače, ja pretežno kupujem u trgovinama...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ispada da je najbolje kupovati u trgovinama jer to meso barem mora proći kontrole tj. ima potvrde i ne nabavlja se na crno.

Početno

Mali prilog temi. Uvijek kad imam priliku pokupim neku informaciju o mesu, pa eto. Nisam iz biotehnološke struke pa možda nešto nije sasvim sukladno istini, ali joj je vrlo blisko.

Intenzivni uzgoj mesa uključuje cijelu gomilu proizvoda za povećanje volumena mišićne mase i ubrzanje rasta jer na životinji treba zaraditi, a to se ne može bez ubrzavanja njezinog rasta i korištenja hrane koja to omogućava.

Kod piletine su to steroidi koji "napuhavaju" mišićne stanice. Baš su jednom na TV-u (RAI1-emisija Occhio alla spesa-izvrsna emisija namijenjena zaštiti potrošača) uspoređivali meso prsa kokice uzgojene na farmi na "Galofaku"(umjetnoj hrani) i mesa prsa kokice hranjene zrnjem kukuruza i čime li se već prirodno hrani. Ova industrijska prsa izgledala su ko od bildera, a ova prirodna..ko da su ispuhana.

Svinjama se daju supstance koje zadržavaju tekućinu u stanicama, pa kad se takvo meso spravlja, dođe na pola volumena, osobito izraženo kad se rade šunke i/ili pršuti.

Tovljeno juneće meso može se prepoznati po tome što ne pušta krv kad odleži neko vrijeme i stoga je jako ljepljivo, bezukusno i izrazito se pjeni kad se krene dinstati. I još jedan faktor kvalitete mesa: žensko govedo uvijek ima bolje i slasnije meso od muškog. Jedna stvar koja me razljutila..gledala sam nekidan pakirano mljeveno meso konzervirano nitratima...pa ništa više nije sveto..katastrofa

Ja imam sreću da kupujem domaće meso od MM rodbine iz jednog sela na obroncima Učke gdje kravice svaki dan šeću i pasu isključivo travu. Ali kad mi usfali - biram juneće-teleće meso po kriteriju "puštanja krvi". Po velikim trgovinama tipa superkonzum, billa, getro rijetko sam vidjela meso koje bih poželjela konzumirati. Na Dolcu i na Trešnjevci već se može naći. No isto tako mogu reći da su mesari izuzetno vješti u obmanjivanju hebiga, nema više manevarskog prostora za nas izbirljive.

Baš me zanima što li se u tim institutima za kontrolu kontrolira, dali samo bakteriološki ili i na štetne supstance? Koliko znam, jedino se antrax i ludilo može dobiti iz kravljeg mesa. Sve ostalo ubijemo kuhanjem.

O da. Bijah i na uzgajalištu pastrva pod Žumberačkim gorjem. Idilično. Pitamo tamo zaposlenog čime hrane pastrve...pa eto ....svinjske slezene, dijelovi iznutrica i hormoni za rast. Dobar tek.
    Dok ima lokardi, skuša, srdela, inćuna i ostale divljači...ćao ribo iz uzgoja.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa uvijek bih rekla - iz dućana, ali nakon ovog posta od virgo30, više ni u to nisam baš tako sigurna.
    Baš si nešto mislim naručiti pile od Severa ili Zlate, ali otkud znam da tamo npr. nije pokupilo ptičju gripu. A ovi na farmama su bar zatvoreni. Kao i uvijek, negdje dobivaš, negdje gubiš

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, u Francuskoj je to što su purice bile zatvorene puno pomoglo

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma dobro, to i kažem. Više ne znam što da sutra kupim za ručak

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    Ma dobro, to i kažem. Više ne znam što da sutra kupim za ručak
    "zdravo" povrće uzgojeno na padinama zagrebačkog Jakuševca

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam meso isto tek sa godinu dana...i opet bih tako pogotovo s obzirom na sve te bolestine. a jednako se bojim i kupovnog u ducanu i mesnicama. malo manje onog u ducanu.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[/quote]O da. Bijah i na uzgajalištu pastrva pod Žumberačkim gorjem. Idilično. Pitamo tamo zaposlenog čime hrane pastrve...pa eto ....svinjske slezene, dijelovi iznutrica i hormoni za rast. Dobar tek.

o ovome nikada nisam razmišljala

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

O da. Bijah i na uzgajalištu pastrva pod Žumberačkim gorjem. Idilično. Pitamo tamo zaposlenog čime hrane pastrve...pa eto ....svinjske slezene, dijelovi iznutrica i hormoni za rast. Dobar tek.

o ovome nikada nisam razmišljala
    [/quote]
    fuj, bljak!! nisam nikada jela ribu iz uzgoja a sad znam da sigurno ni necu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi danas piletinu jedne poznate domaće marke.
    Što ću? valjda je dobra.
    Kad pred koji mjesec nismo jeli piletinu i puretinu, malo smo se više prebacili na teletinu. A sad? Jest da kao nema kravljeg ludila, ali nekako se ne mogu opustiti. Za ovo barem znam da u piletini mogu uništiti beštije dobrom termičkom obradom (valjda :/ ).
    A ne možemo stalno jesti svinjetinu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bse barem ima duži period inkubacije

(btw. nije zabilježen slučaj da bi telad bila bolesna)

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

meni treba koji dobar argument za što kasnije uvođenje mesa?Maureno još ne jede voće i povrće kako treba,a grozim se pomisli da mu guram meso u usta :shock:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Super. Pa ćemo se razboljet za 15 godina.

Ali, viš, viš, ovo za teletinu možda i ima smisla, ha?

Početno

Koliko znam, ako se jedu mišići i dijelovi mesa "udaljeni" od koštane srži, mozga i drugih želatinoznih masa gdje žive prioni nema velike opasnosti ni od BSE. Ja ću prva ispaštati. Ja obožavam koštanu srž....s malo soli...

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Navali bez straha jer koštana srž je krvotvorno, a ne živčano tkivo. Prioni su u živčanom tkivu: mozak i leđna moždina. Ja uz sol dodam i papra....

Ja imam sreću da kupujem domaće meso od MM rodbine iz jednog sela na obroncima Učke gdje kravice svaki dan šeću i pasu isključivo travu.
    Ipak ne bi bilo zgorega odnijeti komadić na veterinarsku kontrolu ako oni tamo to ne rade.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

To je sve vjerojatno tako. Ali što ako....?
    Kako možete biti sigurni da baš ništa neće biti u mišićima?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Btw. čujem da su jučer na vijestima rekli da su u London poslali krvi uzorak, ne onaj zaražene krave, i da je zato bio negativan.
    Ako je to istina, stvarno su nesposobnjakovići

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, nesposobnjakovići su jer su ih otkrili :/

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Btw. čujem da su jučer na vijestima rekli da su u London poslali krvi uzorak, ne onaj zaražene krave, i da je zato bio negativan.
    Ako je to istina, stvarno su nesposobnjakovići
    ne kužim ovo.
    pa namjerno je poslan krivi uzorak.

melanija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A ja se razmišljala kad sam od poznatog čovjeka trebala kupiti tele uzgojeno na planini koliko da uzmem. Ima drugi put da kupim sve što bude imao ili ćemo svi preći samo na ribu dok i riba ne poludi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa to je još najopasnije

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    Ipak ne bi bilo zgorega odnijeti komadić na veterinarsku kontrolu ako oni tamo to ne rade.
    A zašto?
    Inače. Kravice imaju markice. Originalne. I pod vet. nadzorom su. Međutim, drugo je pitanje, da li bi ti veterinari uspjeli otkriti bilo koju bolest, s oproštenjem.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    ne kužim ovo.
    pa namjerno je poslan krivi uzorak.

Sad ja ne kužim. Pojasnite malo. Nisam sama gledala vijesti, nego su mi prenijeli pa ne znam kontekst

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

To je sve vjerojatno tako. Ali što ako....?
    Kako možete biti sigurni da baš ništa neće biti u mišićima?
    Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    A zašto?
    Inače. Kravice imaju markice. Originalne. I pod vet. nadzorom su. Međutim, drugo je pitanje, da li bi ti veterinari uspjeli otkriti bilo koju bolest, s oproštenjem.
    Dovoljno sam sigurna da nam ne prijeti opasnost od BSE da i dalje normalno imamo teletinu i junetinu na meniju. Možda se ja ne bojim jer vjerojatno zbog svoje struke o tome znam nešto više od prosječne osobe, ali s druge strane, ne bih nikoga uvjeravala da je 100 % sigurno jer teoretski postoji mogućnost da se nađe u mišićima (npr prilikom rezanja se prenese na mišiće...)

Ovo o čemu pišeš je vet. nadzor životinja. Nakon klanja je potrebno veterinarski prekontrolirati svaku polovicu i ako je u redu, dobiva onaj plavi žig. Kontrolira se na parazite, svinja na trihinelu, govedo na trakavicu, a svako govedo se testira i na BSE (uzima se uzorak moždanog tkiva). Nisam veterinar, pa ne znam rade li još kakve testove ali ovo što sam napisala znam pouzdano da se radi.

Osobno mislim da je sigurnije uzimati iz trgovina jer onda je sigurno prošlo kontrolu, i u tom slučaju ne dovodim u pitanje kompetenciju veterinara. Jest da su to onda umjetno hranjeni telići, ali nekako mi je važnija ta sigurnost, nego da je teletina „domaća“.

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    Osobno mislim da je sigurnije uzimati iz trgovina jer onda je sigurno prošlo kontrolu, i u tom slučaju ne dovodim u pitanje kompetenciju veterinara. Jest da su to onda umjetno hranjeni telići, ali nekako mi je važnija ta sigurnost, nego da je teletina „domaća“.
    Meni je važnije da je teletina domaća i hranjena travom i majčinim mlijekom nego što je vjerojatno da je bolesna od BSE-a. Ma riskirat ću i trakavice i trčkavice. Na tom području nikad nije bilo incidenata s mesom, a kravice su već generacijama iz iste obitelji i pare se s susjedovim bikovima, drže se u dražesnoj urednoj štalici. Čista ljubav.

Osim ovih virtualnih certifikata kvalitete tipa HACCP ili ISO 9001 nema onog jedinog pravog certifikata, a taj je OŽNNJSNKBSDJŠTGŽ ("ova životinja nije nikad jela smeće ni koštano brašno, svaki dan je šetala, to garantiram životom")

A recite vi meni...gdje je nestalo svo ono silno brazilsko svježe meso konzervirano dušikom?..Pa u trgovine i preradu... Mislim da je dilanje mesa previše unosan posao da bi svi u lancu bili savjesni...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •