-
dojenje na zahtjev i dohrana
uskoro ću uvesti dohranu mojoj 6-mjesečnoj bebi koja je do sada isključivo dojena, na zahtjev.
znači od samog rođenja je potpuno bez adaptiranog mlijeka, vode, čaja...
ne znam koliko podoja imamo u danu, jer jede svakako, po želji i potrebi.
ipak s vremenom je stvoren neki ritam, uglavnom vezan uz spavanje.
uvođenjem dohrane dobit će jedan obrok, pa s vremenom drugi, pa treći itd.
ako obrok zamjenjuje podoj, da li trebam napraviti razmak i ne davati mu sisati dok "čeka" neku kašicu? ili dojenje i dalje ostaje na zahtjev? hoće li biti problema s prihvaćanjem dohrane ako je sit?
ako se vratim raditi prije navršene prve godine, voljela bi da ima bar 2 kruta obroka, pa ima li potrebe navikavati ga da jede dohranu u vrijeme kad bi ja bila na poslu ili će se to samo regulirati?
kakva su iskustva drugih mama? hvala!
-
Svakako savjetujem da zadrzis i dojenje na zahtjev. Moja beba nakon svakog obroka krute hrane trazi i dojku, to joj valjda dode kao desert... zapravo je dojenje i dalje glavna hrana, a sve ostalo je samo navikavanje na okuse, mirise, teksture...
Neke bebe u kratkom roku dodu s jednog na tri obroka dohrane, a neki, kao moja, sa skoro godinu dana pojedu jedva zlicicu- dvije necega u danu.
Glede vremena hranjenja, savjetuje se da to bude onda kada je beba budna i dobro raspolozena, najcesce je to kasno jutro ili rano prijepodne. Takoder je ok da jos netko od clanova obitelji objeduje za stolom kad i beba- znaci obiteljski rucak ili tak nesto- znas i sama da se u drustvu uvijek bolje klopa
-
Trebat će neko vrijeme da kruti obrok bude pravi obrok, odnosno, moraš znati da e dijete tražiti cicu nevezano za broj žličica dohrane. Moji su cicali stalno i uvijek, pa makar se najeli ko veliki.
I teško da možeš unaprijed planirati što ćeš i kako ćeš jer ne znaš kako će ti beba prihvatiti dohranu. Evo npr mojih troje su bili prave izjelice, dohranu su prihvaćali kad da su oduvijek jeli sa žlicom..bez ikakvih problema. A ovo četvrto nit zna jesti, niti ima volju...tako da će ta valjda sa godinu dana zamijeniti mlijeko krutim
-
ja sam uvela dohranu davnih dana, ali dojenja se ne mogu riješiti, i to noćnog (ponekad po 7-8 puta)! imate kakav učinkovit savjet?
-
Lilili, pretrazi forum, imas dosta toga o odvikavanju od nocnog dojenja- ne znam koliko ce ti to koristiti, jer koliko vidim, svako dijete se drugacije ponasa po tom pitanju. Ali mozda ti neka od metoda drugih mama pomogne
-
I dalje na zahtjev, dam mu i nakon kašice da sisa. Nekad posisa više, nekad manje, sve se opet izregulira kako bebač hoće. Inače je odlično prihvatio dohranu, tako da sve skupa nema veze s gladi, nego valjda kako cure kažu - desert. Mislim da je bitno i dalje davati na zahtjev i zbog žeđi, jer je moj tek sad koliko toliko počeo piti, ova tri mjeseca od uvođenja dograne jedva gutljav vode dnevno.
-
mamast ja sam i nakon uvođenja dohrane dojila na zahtjev.
Stariji je do prve godine obavezno nakon krutog obroka tražio i dojku. Nekad bi završio sa sisanjem pa bi pojeo kruti obrok.
Nisam se zamarala redosljedom.
Mlađi je bio potpuno drugačiji. Broj podoja je bio isti ali nije cicao odma nakon krutog obroka.
Mlijeko im je glavna namirnica još dosta vremena, a tvoje mlijeko je najbolje
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma