Poštovane,
molila bih nekoga sa sličnim iskustvom da mi napiše nešto više o ovome, jer gdje god čitam svugdje pišu o žutici koja je bila na bebi dok je još bila u bolnici ili o žuti koja se je produžila do trećeg tjedna bebe, a i nigdje ne pišu kako se liječi ukoliko beba više nije u bolnici.
Naša priča ide ovako.....
U bolnici moja curica koja je rođena u 38 tjednu NIJE IMALA ŽUTICU...
Odmah nakon poroda je uspješno dojena i tako sve do sada.
Rođena je s 3050 kg a prilikom izlaska iz bolnice nakon 2 dana je imala 2970...znači nije puno pala...
Tek nakon 10 dana pojavljuje joj se žuti nosić, čelo i bjeloočnice. Patronažna savjetuje da ju stavljam na svijetlo što smo i radili.
Na pregledu s 1mj. doktorica odmah uočava žutilo i šalje ju na vensko vađenje krvi zbog bilirubina i kompletne krvne slike, te mokraću. Krv smo na kraju izvadili iz prstića, jer su ju boli više puta i naravno nisu mogli pogoditi venu((((
Nalazi: mokraća - uredu, krvna slika - nepotpuni rezultati, jer krv nije iz vene, ALI ono najbitnije bilirubin je 180 (što god to značilo...napišite mi što znate o ovome).
Doktorica je telefonski javila isti dan rezultate i savjetuje slijedeće...
1. za sada ne treba poduzimati NIŠTA, jer je beba dobro dobila na kilaži iako je "bilirubin na granici" (nisam se niti snašla na brzinu da je pitam na granici ZA ŠTO),
2. stavljati ju na svijetlo i
3. dojiti čim više zbog tekućine
i to je sve te ukoliko nakon 3 tjedna bude još žuta opet vađenje krvi(((((
Sada ima 1mj i tjedan dana i dalje je dosta žuta u okicama i po čelu i zato sam malo počela dublje čeprkati po internetu i na većini tekstova piše da je to od mlijeka i da bi trebala prestati dojiti na 48 sati???????????????????????????????? Ako je to istina ja ću se izdajati da ne izgubim mlijeko, ali što kasnije???
Pitanja...
Da li se žutica vraća s ponovnim dojenjem?
Zašto je kod nas žutica došla tek kasnije kad smo došli kući?
Što znači bilirubin 180 kod malih beba?
Do kada sve to MORA proći?
Što ako ne prođe kako se to liječi i da li se liječi?
Zašto bi uopće majčino mlijeko izazvalo ovako nešto (kod prvog dijeteta mi nije bilo ni malo žutice iako je dojeno do 1g)?
Molim Vas sve koje znate nešto korisno ali konkretno u svezi mog slučaja da mi napišete.
HVALA PUNO.