Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: žutica-beba 1mj

zvekavac avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno žutica-beba 1mj

Poštovane,
    molila bih nekoga sa sličnim iskustvom da mi napiše nešto više o ovome, jer gdje god čitam svugdje pišu o žutici koja je bila na bebi dok je još bila u bolnici ili o žuti koja se je produžila do trećeg tjedna bebe, a i nigdje ne pišu kako se liječi ukoliko beba više nije u bolnici.

Naša priča ide ovako.....
    U bolnici moja curica koja je rođena u 38 tjednu NIJE IMALA ŽUTICU...
    Odmah nakon poroda je uspješno dojena i tako sve do sada.
    Rođena je s 3050 kg a prilikom izlaska iz bolnice nakon 2 dana je imala 2970...znači nije puno pala...
    Tek nakon 10 dana pojavljuje joj se žuti nosić, čelo i bjeloočnice. Patronažna savjetuje da ju stavljam na svijetlo što smo i radili.
    Na pregledu s 1mj. doktorica odmah uočava žutilo i šalje ju na vensko vađenje krvi zbog bilirubina i kompletne krvne slike, te mokraću. Krv smo na kraju izvadili iz prstića, jer su ju boli više puta i naravno nisu mogli pogoditi venu ((((
    Nalazi: mokraća - uredu, krvna slika - nepotpuni rezultati, jer krv nije iz vene, ALI ono najbitnije bilirubin je 180 (što god to značilo...napišite mi što znate o ovome).
    Doktorica je telefonski javila isti dan rezultate i savjetuje slijedeće...
    1. za sada ne treba poduzimati NIŠTA, jer je beba dobro dobila na kilaži iako je "bilirubin na granici" (nisam se niti snašla na brzinu da je pitam na granici ZA ŠTO),
    2. stavljati ju na svijetlo i
    3. dojiti čim više zbog tekućine
    i to je sve te ukoliko nakon 3 tjedna bude još žuta opet vađenje krvi (((((

Sada ima 1mj i tjedan dana i dalje je dosta žuta u okicama i po čelu i zato sam malo počela dublje čeprkati po internetu i na većini tekstova piše da je to od mlijeka i da bi trebala prestati dojiti na 48 sati???????????????????????????????? Ako je to istina ja ću se izdajati da ne izgubim mlijeko, ali što kasnije???
    Pitanja...
    Da li se žutica vraća s ponovnim dojenjem?
    Zašto je kod nas žutica došla tek kasnije kad smo došli kući?
    Što znači bilirubin 180 kod malih beba?
    Do kada sve to MORA proći?
    Što ako ne prođe kako se to liječi i da li se liječi?
    Zašto bi uopće majčino mlijeko izazvalo ovako nešto (kod prvog dijeteta mi nije bilo ni malo žutice iako je dojeno do 1g)?
    Molim Vas sve koje znate nešto korisno ali konkretno u svezi mog slučaja da mi napišete.
    HVALA PUNO.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pokušavam naći nešto o 'zakašnjeloj' žutici i naišla sam na podatak da se žutica ponekad može vratiti i da može trajati tijekom cijelog dojenja. Istina je da dojene bebe mogu imati žuticu nešto duže i to zato što neki sastojak u majčinu mlijeku uzrokuje da se bilirubin ponovno apsorbira u organizam. Ne zna se zašto je to tako, još jedan misterij majčina mlijeka. Čitam i o iskustvima produžene žutice koja je trajala i do 3. mjeseca.

U svakom slučaju, nastavi dojiti, više zbog pražnjenja crijeva nego zbog mokrenja jer se bilirubin nalazi u stolici i njenim pražnjenjem se eliminira bilirubin iz organizma. Nemoj davati ni zašećerene vode niti išta drugo. Kako stojite s pelenama? Je li stolica žuta?

Kaošto ti je pedijatrica rekla, važno je i da je dijete izloženo neizravnom suncu. Znači, kad imaš prilike, skini je koliko možeš i budite negdje na osvijetljenom mjestu, sunce pomaže razgraditi bilirubin.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovdje imaš nešto o tome
    http://forum.roda.hr/threads/21680-zutica-iza-1-mjeseca
    http://forum.roda.hr/threads/49246-beba-jos-uvek-zuta

Ovako na brzinu, 180 još nije zabrinjavajuće. To je na granici normalnog i povišenog.
    Drži ju na suncu, pokrivene glavice, a ručice neka se sunčaju. I nožice ako je toplo. Ne dugo, dva-tri puta po najduže pet minuta. Ja sam svoju bebu držala u polusjeni, ali bebu rođenu ljeti.
    Vjerojatno je pospana pa ju budi za dojenje. Vjerojatno ćeš za 2 tjedna na kontrolu bilirubina. Ako je manji od 180 onda ćeš tako nastaviti, a ako ne, vjerojatno će te poslati specijalisti na pregled u dječju bolnicu.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jako je bitno da beba učinkovito prazni dojke (treba paziti da je položaj na dojci pravilan i da beba dobro hvata bradavicu) i trebalo bi čim češće dojiti (10-12 puta u toku 24 sata). češći podoji osiguravaju i veći broj stolica, a bilirubin se iz tijela izbacuje stolicom.

je li beba uspavana? koliko podoja imate u 24 sata? koliko mokrih i pokakanih pelena?

u ovom tekstu http://pediatrics.about.com/library/...stfeedingh.htm sam našla da tzv. laktacijska žutica može trajati i do 2. ili 3. mjeseca.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moji su oboje bili žuti i to jako do 3. mjeseca. Curka je jedino bila prva 3-4 dana uspavana pa sam je morala stalno buditit da bi jela, ostalih problema nismo imali. Čak je dr komentirala na kontroli s 2.5 mjeseca kako je dosta žuta ali nije nas slala vaditi krv, rekla proći će brzo. I prošlo. Mislim da je važno samo da dijete ima dovoljan broj podoja i da dobro napreduje.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Samo da ti kazem sa je moj M imao do iza drugog mjeseca zuticu. Patronazna mi je rekla da ne brinem, pedijatrica isto, rekla je da je to normalno kod iskljucivo dojenih beba. Nikakve pretrage nismo radili, puno se setali i proslo samo od sebe.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zvekavac, pokušaj uvesti još više podoja, bez obzira što je dijete i do sada dobro napredovalo
    što više stolica, to više bilirubina se izlučuje

dodatna tekućina ne bi ništa pomogla, stolica je ta koja je važna

cure do sada su ti sve rekle, a i ti radiš sve što treba

možda te malo utješi i ovaj topic: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-21680.html

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sad sam išla gledati u otpusno pismo, moj je otpušten iz rodilišta s bilirubinom 248,
    prema tome ovaj 180 nije zabrinjavajući.
    bio je žut 2,5 mjeseca, cijelo vrijeme sam ga dojila,
    a to je bila i preporuk dr. stanojevića kada smo zbog nekih drugih stvari bili na kontroli s mjesec dana,
    samo dojenje, dojenje i dojenje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    sad sam išla gledati u otpusno pismo, moj je otpušten iz rodilišta s bilirubinom 248,
    prema tome ovaj 180 nije zabrinjavajući.
    bio je žut 2,5 mjeseca, cijelo vrijeme sam ga dojila,
    a to je bila i preporuk dr. stanojevića kada smo zbog nekih drugih stvari bili na kontroli s mjesec dana,
    samo dojenje, dojenje i dojenje.
    Slično je bilo i kod nas, samo je još dulje žutica trajala (dijete je rođeno u 35. tjednu). Preporuka - izlaganje dnevnom svjetlu i dojenje bez kraja i konca. Morala sam ga buditi jer je bio sitan i uspavan ali se sve uspješno završilo.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i ja bih preporučila što češće dojenje da se bilirubin što brže izluči

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Pedijatrica te dobro savjetovala.

Takva žutica može trajati i do 4 mjeseca, nije opasna ukoliko bilirubin pada, dapače uglavnom je bezazlena. Nakon 2 tjedna bi morao biti barem malo manji (bilirubin inače sporo pada).

Važno je da dijete čim više doji, pogotovo da dolazi do masnijeg mlijeka, jer se bilirubin u najvećem postotku izlučuje stolicom. Praksa prekidanja dojenja na 48 sati je uglavnom napuštena, osim u slučajevima jako visokog bilirubina (a vaš to sada nije).

Pogledaj pod "laktacijska žutica".

zvekavac avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Cure HVALA vam svima na brzim odgovorima...
    Što se tiče dojenja - na prsima je često koji puta i svakih sat i pol, a koji puta svaka 2 i pol sata. Po noći jede svaka 3 sata tj. kad ona traži.
    Stolica je žuto - zelenkaste (više zelene) boje i čini mi se kao rijeđa (onako ju pelenica upije i jako malo ostane kašastoga) to me također zabrinjava, jer stalno mislim da je gladna. Ima ih od 2-3 dnevno.
    Prvo dijete sam dojila bez problema i nikada nisam sumljala u sebe, a s njom sve nekako klimavo. Po meni nedovoljno otvara usta kod podoja pa više usisava bradavicu umjesto da ju zahvaća i to nikako ne mogu promjeniti. Dok jede ispušta puno zvukova, cvokće, čuješ kako guta, stenje... ma ludilo. Čini mi se da dobro isprazni prsa. Jede od 10-20min isključivo jednu dojku. Koji puta je već nakon 1h gladna i želi joššššš. S njom nema nikakvoga reda niti za spavanje, niti za hranjenje. Pitate me da li spava, a ja ne znam što da Vam odgovorim, jer ima dana kada je doslovno budna od 8h ujutro do 9h navečer (gleda ko sova) i onda po noći se budi svakih cca 2-3 sata, a ima dana kada prespava cijeli dan samo se probudi za dojenje i opet spava da ju ne stignemniti presvući. Pelena je stalno jako mokra...znači piški super.
    Od prijateljica sam čula isto različitih komentara (sve su dojile)... nekima su vadili krv, nekima nisu i rekli su da je to normalno... Ali mi nije jasno kako neki doktori mogu reći da je sve ok i da je to normalno dok nije vidio vrijednosti bilirubina? Nama npr. su na granici i povišeni dosta i ja sada ne znam da li pada ili raste i što bih trebala riskirati i čekati da prođe samo od sebe??? U bolnici su nam bilirubini bili uredni a sada više nisu. Čovijek bi pomislio da je drugi puta sve lakše i da više znaš a izgubljena sam s ovim dijetetom skroz....a usput sam i nervozna jer me pucaju hormoni i jer još uvijek krvarim (danas idem kod gin i strah me je da ću završiti na čišćenju)...eto sada sam vam se malo izjadala...
    Hvala svima.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Evo, rekle su ti cure da su otpuštene i s višom razinom. Osim toga, vaša pedijatrica vam je isto savjetovala, znači ok je, pod nadzorom ste.

Pokušajte ipak malo popraviti položaj. Probaj je staviti na prsa kad nije još jako gladna i ima strpljenja za namještavanje. Trebala bi jako zinuti, ti je onda primakni sebi tako da je što veći donji dio areole u ustima, brada i nosić bi trebali takoreći dodirivati tvoju dojku. Kad uspori sa sisanjem možeš joj malo pomoći kompresijama da dođe do masnijeg mlijeka.

Pokušaj se opustiti, znaš da je svaka beba i svako dojenje drugačije, cura je neka spontana duša bez reda i pravila i pokušaj plesati s njom u njenom ritmu. Bit će lakše.

Ako ti je zaostala posteljica, pokušaj vidjeti s ginekologom da ti da nekakvu terapiju kopmatibilnu s dojenjem prije kiretaže ili ako ideš na kiretažu, raspitaj se mogu li ti je obaviti pod nadzorom ultrazvuka. Znam nas previše koje zbog kiretaže nakon poroda, za sada, ne možemo imati još djece.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zvekavac, ovdje možeš pročitati o tome kako bebi pomoći da pravilno uhvati bradavicu (pri dnu stranice)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •