Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Puno pitanja o raznim cjepivima

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Puno pitanja o raznim cjepivima

Za otprilike dva tjedna idem na pregled na kojem, izmedju ostalog, autorizirani doktor mora prokopati po mojem kartonu i knjizici cjepiva i ustanoviti sto sam sve primila u dosadasnjem zivotu te me potjerati na cijepljenje protiv svega i svacega. Postoji popis cjepiva koji vrijedi za sve potencijalne imigrante, a trazi ga americka vlada. Autorizirani doktor (nas, hrvatski zdravstveni djelatnik) ima pravo i mogucnost odluciti koja cjepiva pojedina osoba ne treba primiti - zbog dobi i/ili zdravstvenih razloga.

Moj osobni stav je - cega nema, bez toga se moze i ne bih zeljela primiti 1001 nepotrebno cjepivo. Vjerojatno necu imati prilike bas doslovno birati (jelte, vjerujem da mogu reci ne, ali mi je isto tako bitno dobiti ciste papire za daljni razvoj imigrantske situacije), ali voljela bih barem znati.. vise nego sada znam.

Popis koji traze glasi ovako:
    - acelularni hripavac
    - hepatitis B
    - hepatitis C
    - HPV
    - influenca
    - influenca tip B (HiB)
    - ospice
    - meningokok
    - zaušnjaci
    - pneumokok
    - hripavac
    - poliomijelitis (djecja paraliza)
    - rota virus
    - tetanus i difterija
    - vodene kozice
    - zoster

Dakle, doktor ce imati uvid u moj karton cijepljenja, obican karton i, uz to, razgovarati ce sa mnom.

31 mi je godina i u kartonu imam sva redovna cjepiva, od prvog dana zivota do kad god sam morala (mislim da je zadnje TBC cjepivo, tj. onaj test, bio na prvoj godini faksa). Uz to, imam nekoliko dodatnih tetanusa jer sam bila malcice razuzdano dijete. Preboljela sam vodene kozice. Za HPV bih trebala biti prestara. Gripu, mislim, mozemo preskociti jer je sezona cijepljenja, mislim, prosla (a to je vrlo jeftino i jednostavno za obaviti u SAD-u, ako cu morati nekad kasnije).

Kako da izbjegnem sto vise mogu, ako uopce moram primiti bilo sto od ovih stvari?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ima cjepivo protiv hepatatisa C? Nisam znala.

Jesi ko klinka primila Mo-Pa-Ru i Di-Te-Per + polio?
    to bi trebalo pokriti većinu s ovog popisa (koji je btw. :shock: )

HiB, pneumokok i rota su opasni za malu djecu, za odrasle baš i ne
    mislim da ti ne gine eventualno hep B, što i ne mora biti tako loše

U svakom slučaju, držim ti fige da što lakše prođeš kroz taj mulj administracije i imigracijskih zakona.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Re: Puno pitanja o raznim cjepivima

Citiraj Kaae prvotno napisa

Popis koji traze glasi ovako:
    - acelularni hripavac
    - hepatitis B
    - hepatitis C
    - HPV
    - influenca
    - influenca tip B (HiB)
    - ospice
    - meningokok
    - zaušnjaci
    - pneumokok
    - hripavac
    - poliomijelitis (djecja paraliza)
    - rota virus
    - tetanus i difterija
    - vodene kozice
    - zoster

Kako da izbjegnem sto vise mogu, ako uopce moram primiti bilo sto od ovih stvari?
    ko sto se vec reklo, tetanus, difterija, hripavac, polio, i rubeola (nije na listi), sigurno si cijepljena

zausnjaci i ospice nisu bas relevantni, kao ni hpv(redoviti papa je bolji), vodene kozice si preboljela, ali protiv zostera sne znam kako i koliko cjepivo djeluje...ospice nisu bezazlene, i nisam sigurna da si cijepjena protiv njih, ali nisam sigurna da postoji pojedinacno cjepivo...

pneumokoki, rotaa, hib, su vazni kod male djece

influenca je sezonsko cjepivo, i cudno mi je da spada u ovu grupu, mijenja se svaku godinu...

twinrix (hepatit b+c) se preporucuje u zemljama gdje su rasireni, nisam sigurna da usa spada u takvu zemlju...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

djizus
    ja ću samo zapjevati staru đoletovu
    "ja nisam nikad bio u ameericiii i ne namjeravam!"

moja sestrična nije niš spominjala cjepiva kad je išla u USA, sigurno bi spomenuta tako ogroooooomnuuuuu hrpu

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja mislim da njih nije briga za tvoje zdravlje nego koliko si potenijalno opasna za ostatak pučanstva u zemlji u kojoj boraviš.
    Prema tome oni će odlučiti da li se trebaš docijepljivati i za cjepiva koja si primila u djetinjstu i mladosti.
    Osim naravno onih koja mogu potvrđeno biti štetna u ovoj dobi(npr.hripavac).

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to je bilo malo čuđenja, a mujica će ti reć i koju pametnu

ali misim da se nećeš morat ništa cijepiti, možda hepatitis b

većinu si procijepljena u djetinjstvu, za zoster ne znam da postoji cijepivo :? to ti je isti virus kao kod vodenih kozica, njih si odradila

si sigurna da je to baš popis cijepiva ili moraš donjeti potvrdu da ne boluješ od tih bolesti?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A vjerojatno će se sjetiti i onog za TBC makar nije na popisu,ali ti dolaziš iz potencijalno opasne sredine.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Eto mene doma s mojom knjizicom cijepljenja iz davnih dana. Nekom rozom.

Popunjena su polja:
    Di Te Per
    Polio Koprovski (taj kaze trovalentni)
    BCG (pored pise neki MORO)
    Morbilli (pise pored nesto MPR ili slicno, malo se obrisalo)

Onda ima jos, kasnijih godina:
    ANA-TE
    DiTe

Pa ono TBC pikanje iz 1996, s prve godine faksa. Ta cudesa su nam radili i kroz cijelu osnovnu skolu. I bilo je rubeole u osmom razredu, samo za cure, bar se tako nesto sjecam. Mozda onda opet i u srednjoj. Valjda postoji sve to zapisano u mom kartonu. Znam da sam ga nosala simo-tamo.

Ima toga jos, ali to mi je u kartonu kod doktorice opce prakse i to cemo skupa prekopati u ponedjeljak.

Sluzbene upute za pregled, koje mi je dala ambasada, kazu:
    "Americki imigracijski zakon obvezuje sve kandidate za useljenicke vize da prime odredjena cjepiva (navedena dolje) prije izdavanja useljenicke vize. Lijecnici koji obavljaju preglede kandidata za useljenicke vize moraju potvrditi da su kandidati ili primili sva propisana cjepiva ili da medicinski nije opravdano da prime jedno ili vise od navedenih cjepiva" - svih onih iz prvog posta.

Onda pise da kandidati trebaju donijeti na pregled kopiju kartona primljenih cjepiva, a ako isti ne postoji, lijecnik ce kroz razgovor odluciti koja sve cjepiva kandidat treba primiti. Neka odstupanja od propisa za primitkom svih cjepiva moguca su samo uz lijecnicku preporuku. "Samo lijecnik moze odluciti koja od navedenih cjepiva mozete primiti, s obzirom na vasu dob, bolesti koje ste preboljeli i trenutno zdravstveno stanje."

Lista cjepiva je stvarno takva, imaju je i na sluzbenim stranicama, na engleskom.

Cula sam se s tim autoriziranim doktorom i kaze covjek da donesem tu knjizicu i kopiju stranica iz kartona gdje su mi cjepiva. Ili cijeli karton, ali to mi ne da dr. opce prakse, kaze da mi ga ne smije dati da ga okolo setam. Nikakve druge potvrde ili dokaze ne moram nositi (mogu, ako hocu, ili smatram da je vazno).

Mulj administracije i zakona je tek poceo... odnosno, bas i nije, a ja se vec gubim, haha. Svejedno, hvala na figama, Imga.

Influenca je potrebna za ostanak u Amerikama, ne za vizu (to ide kasnije, kad vec jednom dodjem tamo, tako da stvarno vjerujem da ce me pustiti na miru s tim cudom).

a70v, za turisticku vizu ne treba nista od ovoga, a ako se zateknes tamo pa ostanes trajno, posalju te na sve ovo u Amerikama. Bez toga nista od zelene karte i, na kraju, drzavljanstva.

Sirius, definitivno se oni ne brinu za moje zdravlje, vec za svoje riti. Nije ni cudo, pretpostavljam, s obzirom na broj imigranata iz raznih zemalja u kojima nitko nista ne prima. Filipinci stalno padaju na TBC testu, navodno. Kod nas slikaju pluca i vade krv za HIV i sifilis.

Sad mi se vise sve izmijesalo u glavi. Nadam se da veliku vecinu ovih cudesa vec imam, a da mi nista dodatno nece nakalemiti.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja sestrična je mislim išla na imigracijsku, a ne na turističku, ali nisam sigurna,
    pa išla je mužu, jer su se oženili kod nas 3 mjeseca prije nego je ona otišla gore, on ima dvojno državljanstvo

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    moja sestrična je mislim išla na imigracijsku, a ne na turističku, ali nisam sigurna,
    pa išla je mužu, jer su se oženili kod nas 3 mjeseca prije nego je ona otišla gore, on ima dvojno državljanstvo
    Onda je kad tad ovo morala proci.. ne daju dozvolu za boravak, zelenu kartu i drzavljanstvo bez ovih cudesa (ili potvrde doktora da ti neki ne trebaju). Viza se jos i da dobiti. Ako vec moram, ja bi radje tu, jer je jeftinije. Odnosno, jelte, najsretnija cu biti ako izbjegnem sve sto mi, evenutalno, fali.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mujiceeeee, gdje si?

Upomoc!

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kako da ti pomognem?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    a kako da ti pomognem?
    Nekom pametnom, kao sto je a70v rekla negdje u topicu?

Ili drugim rijecima, kako izbjeci ili ne izbjeci sva ova silna cjepiva koja trebam, ili ne trebam, s obzirom na dob i sta sve vec ne? Ukratko - ne bih da me bezveze napikavaju i pikaju. =/

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Vidim da imaš si našla neku dokumentaciju.
    Prvo ju trebaš pokazati tom "Panel physician" doktoru.
    Naime, na njemu je odluka hoće li vjerovati što mu se kaže ili ne. Ali ako imaš dokumentirano, mora prihvatiti.
    Pa ako mu nešto nedostaje, uputit će te na cijepljenje.

Kad budeš išla na cijepljenje, ponesi sve to sa sobom, jer , možda na cijepljenju ljudi otkriju da si ipak primila dovoljno, pa on previdio.

A, ako ne, nema ti druge nego se docijepiti (npr. Td ako je prošlo više od 10 godina) ili početi cijepljenje npr. hepatitis B

Ako ti doktor opće prakse ne da karton, mora ga fotokopirati i dati fotokopiju ili ti mora izdati potvrdu o tome da si primila ta cjepiva u te i te datume i mora to potpisati.!!!!!

I meni se čini da je najvjerojatnije da će samo tražiti da počneš cijepljenje hepatitisom B i da se eventualno docijepiš tetanus i difteriju (ovisno o tome kad je bila zadnja doza)

Hrpa drugih cjepiva koje nisi primila su dobno-specifična (rota, pneumo, zoster, Hib......), a ako budu tražili cijepljenje acelularnim cjepivom protiv hripavca, to ćeš lijepo dobiti potvrdu da takvo cjepivo kod nas nije registrirano za odrasle, pa je to - to.

Ako "panel physician" nije u stanju dešifrirati tu dokumentaciju koju imaš, može ti na temelju dokumentacije za njega napisati potvrdu bilo koji dr. Idealno bi bilo a ti to obavi tvoj izabrani liječnik.
    Može ti ti A70V to napisati.
    Ako ništa od toga ne uspije, pošalji mi pp, pa ću ti reči kamo da dođeš.....

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mujica je moj idol!

Hvala jos jednom, sad mi je lakse. =)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Proslo je i ovo cudo. Malo me masakrirala teta na zavodu za transfuziju, ali ta je uvijek neugodna. Plucica su zdrava i za kuhanje na kiselo, a HIV i sifilis stvarno ne bih trebala imati. Rezultati ce biti tek za osam dana, ali ako je sve u redu, necu ih niti vidjeti.

Ono sto mi je bilo, valjda, najbitnije- nije mi trebalo niti jedno dodatno cjepivo, yay!

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bravo.
    Baš se oni nas moraju bojati da im dovedemo HIV!
    Jadni amerikančići, koji ne bi uopće imali HIV da im nisu Hrvati donijeli.....

Nisu tražili hepatitis B?
    Onda si fakat stara

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa
    Bravo.
    Baš se oni nas moraju bojati da im dovedemo HIV!
    Jadni amerikančići, koji ne bi uopće imali HIV da im nisu Hrvati donijeli.....

Nisu tražili hepatitis B?
    Onda si fakat stara
    Skuzio je da nemam hepatitis B nigdje na papiru pa je za svaki slucaj pitao... Rekoh, jelte, to nemam. I odmahne on rukom i kaze da nema veze.

Sto se starosti tice, kaj sad.. kaj ima netko rodjen sedamdesetsedme da mu je vise od sedamnaest?? :shock:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •