Za otprilike dva tjedna idem na pregled na kojem, izmedju ostalog, autorizirani doktor mora prokopati po mojem kartonu i knjizici cjepiva i ustanoviti sto sam sve primila u dosadasnjem zivotu te me potjerati na cijepljenje protiv svega i svacega. Postoji popis cjepiva koji vrijedi za sve potencijalne imigrante, a trazi ga americka vlada. Autorizirani doktor (nas, hrvatski zdravstveni djelatnik) ima pravo i mogucnost odluciti koja cjepiva pojedina osoba ne treba primiti - zbog dobi i/ili zdravstvenih razloga.
Moj osobni stav je - cega nema, bez toga se moze i ne bih zeljela primiti 1001 nepotrebno cjepivo. Vjerojatno necu imati prilike bas doslovno birati (jelte, vjerujem da mogu reci ne, ali mi je isto tako bitno dobiti ciste papire za daljni razvoj imigrantske situacije), ali voljela bih barem znati.. vise nego sada znam.
Popis koji traze glasi ovako:
- acelularni hripavac
- hepatitis B
- hepatitis C
- HPV
- influenca
- influenca tip B (HiB)
- ospice
- meningokok
- zaušnjaci
- pneumokok
- hripavac
- poliomijelitis (djecja paraliza)
- rota virus
- tetanus i difterija
- vodene kozice
- zoster
Dakle, doktor ce imati uvid u moj karton cijepljenja, obican karton i, uz to, razgovarati ce sa mnom.
31 mi je godina i u kartonu imam sva redovna cjepiva, od prvog dana zivota do kad god sam morala (mislim da je zadnje TBC cjepivo, tj. onaj test, bio na prvoj godini faksa). Uz to, imam nekoliko dodatnih tetanusa jer sam bila malcice razuzdano dijete. Preboljela sam vodene kozice. Za HPV bih trebala biti prestara. Gripu, mislim, mozemo preskociti jer je sezona cijepljenja, mislim, prosla (a to je vrlo jeftino i jednostavno za obaviti u SAD-u, ako cu morati nekad kasnije).
Kako da izbjegnem sto vise mogu, ako uopce moram primiti bilo sto od ovih stvari?