Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
ja sam fakultetski obrazovana žena, u srednjoj sam bila odlikašica. nisam nikad pročitala ilijadu. lovca u žitu sam pročitala u osnovnoj školi i bila mi je genijalna knjiga, ali garant do 4. srednje nisam se više sjećala detalja. dolazim iz sustava gdje nema lektire, gdje svaka škola, svaki nastavnik/profesor odabere što će razred čitati (obično to i ovisi o tome koji "set" knjiga škola ima, ne ide se u nabavu svake godine), ali rijetko se desilo da su sve škole čitale isto, osim u par primjera Shakespeareovih drama, tu su određene bile popularne pa bi ih se čitalo u više škola.

da, razumijevanje, da, pismenost, ali ne samo banalno učenje napamet onog što je netko rekao da svi trebaju znati.

SAT, američka matura, nema ni jedno pitanje o određenim književnim dijelima nego se razumijevanje testira na druge načine. U Kanadi nema mature (bar ne još).

ova ideja o obaveznoj lektiri u cijeloj zemlji mi je malo "we are borg"... pa mi smo za lektiru uvijek sami birali knjigu koju ćemo čitati, koju god, samo je učiteljica morala odobriti da je ok prije nego smo počeli. to smo recimo 3-4 puta na godinu. onda bismo jednu ili dvije knjige na godinu pročitali kao razred (čitali doma pa raspravljali skupa o pojedinim dijelovima).
Svatko je sam odabrao što će čitati, ili...? Po kojemu kriteriju jedno dijete u OŠ može odabrati što će čitati? Kako je onda izgledao sat lektire ako su učenici čitali različite naslove?

Nažalost, u većine školaraca ne postoji želja za čitanjem knjiga. Većina će je pročitati tek ako mora; svaka čast izuzecima koji još u ranoj dobi samoinicijativno čitaju naslove izvan obvezne lektire.