Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Povratak na posao - a ako zapne nazad na roditeljski dopust

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno Povratak na posao - a ako zapne nazad na roditeljski dopust

Trenutno sam u velikoj nedoumici i moram smisliti dobar plan i razmotriti mogućnosti. Radi se o tome da mi 28.06.2012. ističe porodiljni dopust i pravo na veću naknadu. Plan je da MM ode na porodiljni, a ja nazad na posao jer naše kućne financije ne mogu podnijeti primanja od 2600 kn + plaća od MM-a. Da bi stvar bila još gora MM-u prijeti premještaj na drugo radno mjesto (ne znamo ni koje) koje možda zbog svog AD-a neće moć radit - dakle možda mu prijeti i otkaz
    Ja imam ugovor na neodređeno, ali u firmi je obim posla smanjen i nadređeni su mi otvoreno rekli da moje staro radno mjesto više ne postoji. Priča se o totalnoj reorganizaciji poduzeća i smanjenju moje plaće. Sve bi bilo podnošljivo da zbog te reorganizacije ne moram na službeni put u inozemstvo, na 4 dana i to odmah na povratku s porodiljnog. Malci će imat 6 mjeseci D_R_A_M_A

Uglavnom trenutno važem svoje mogućnosti pa bih vas molila da mi pomognete s vašim odgovorima
    1. Može li mi poslodavac dati otkaz ako odbijem otići na službeni put?
    2. Štiti li mene i bebe ikoji zakon koji bi poslodavcu onemogućio da mi naloži odvajanje od šestomjesečnih beba?
    3. Ako se vratim na posao (recimo da bolovanjem izbjegnem odlazak na sl. put) i stvari krenu loše (mobing ili kako se već na fino kaže kad te počnu maltretirat kako bi sam dao otkaz) imam neiskorišten GO iz 2011. i 2012. (dva puta po 25 dana) to je cca dva mjeseca - da li mogu nakon ta 2 mjeseca GO ponovo na porodiljni?
    4. Ima li koja mogućnost koju sam previdjela?

Unaprijed vam hvala na prijedlozima i odgovorima

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Znam samo da GO iz 2011 moras iskoristiti do 6. mjeseca inace propada.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako se ne varam za šestomjesečne bebe bi trebala imati pravo na stanku za dojenje, pa po toj logici imaš pravo ne ići na put. (Ovo je samo moja logika, ne znam kako je stvarno u zakonu).

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku
    2. Štiti li mene i bebe ikoji zakon koji bi poslodavcu onemogućio da mi naloži odvajanje od šestomjesečnih beba?
    Službeni put od 4 dana bih nazvala prekovremenim radom. Ja sam odbila službeni put kad je beba bila stara godinu dana (bez posljedica).

članak 41.
    "(6) Trudnica, majka s djetetom do tri godine starosti i samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti može raditi prekovremeno samo ako dade pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad."

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

[QUOTE=Sumskovoce;2150525]

Može. U mojoj firmi je to uobičajeni scenarij nakon povratka s porodiljnog. Čak ne mora biti nikakvog odbijanja putovanja, prekovremenog rada itd. Naravno, nikad se ne kaže da je majčinstvo razlog. Zapravo, nisam primijetila da je potrebno ikakvo opravdanje.

3. Ako se vratim na posao (recimo da bolovanjem izbjegnem odlazak na sl. put) i stvari krenu loše (mobing ili kako se već na fino kaže kad te počnu maltretirat kako bi sam dao otkaz) imam neiskorišten GO iz 2011. i 2012. (dva puta po 25 dana) to je cca dva mjeseca - da li mogu nakon ta 2 mjeseca GO ponovo na porodiljni?

Možeš prekinuti roditeljski dopust pa se poslije vratiti (tako su mi objasnili na HZZO-u), ali ne znam kakva je procedura ako ti istekne rodiljni, a roditeljski nisi otvarala. Najsigurnije je da ih nazoveš i pitaš. Ako su ti djeca rođena prije navršenih 40 tjedana trudnoće, možeš produžiti rodiljni za toliko koliko su ranije rođeni.

Nadam se da ćeš uspjeti razriješiti dramu u svoju tj. vašu korist. Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Pandora Aura Monroe prvotno napisa Vidi poruku
    Citiraj Sumskovoce prvotno napisa Vidi poruku

Može. U mojoj firmi je to uobičajeni scenarij nakon povratka s porodiljnog. Čak ne mora biti nikakvog odbijanja putovanja, prekovremenog rada itd. Naravno, nikad se ne kaže da je majčinstvo razlog. Zapravo, nisam primijetila da je potrebno ikakvo opravdanje.
    Mislim da je pitanje može li dobiti otkaz, a da je razlog otkaza odbijanje službenog puta - ne može.

Naravno da je potrebno obrazloženje otkaza, prema zakonu otkazi se ne mogu dijeliti kako se kome sprdne. Sramotno je što je u praksi često puta drugačije :/ (i žalosno što zaposlenici često šutke prihvaćaju neutemeljene i nezakonite otkaze)

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Znam samo da GO iz 2011 moras iskoristiti do 6. mjeseca inace propada.
    Meni u firmi rekli da ga moraš početi koristiti u lipnju, dakle, možeš taj godišnji od 25 dana iz 2011. započeti 29.06. (prvi dan nakon porodiljnog), to trošiš do 02.08., a onda 25 dana godišnjeg iz 2012. do 07.09.

I... šaljem veliki zagrljaj. Zbilja ružna situacija. I preslatki mališani. Ljubim vas.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    članak 41.
    "(6) Trudnica, majka s djetetom do tri godine starosti i samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti može raditi prekovremeno samo ako dade pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad."
    nisam ziher ali cure su pričale da taj zakon ili taj članak ne važi po novome
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 27.05.2012. at 14:11

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    nisam ziher ali cure su pričale da taj zakon ili taj članak ne važi po novome
    Ovo je bio citat iz zakona iz 2004., ali isto stoji i u ZOR-u iz 2010., samo drugi članak. Ne znam postoji li neka novija odredba koja to pobija.

članak 45.
    "(6) Trudnica, roditelj s djetetom do tri godine starosti, samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti i radnik koji radi u nepunom radnom vremenu, može raditi prekovremeno samo ako dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile."

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, članak 19., stavak 1- po njemu ne možeš ići na put jer dojiš dijete - je li tako da dojiš
    .
    i to je to.

p.s. ja sam se vratila raditi kad je mali imao par dana manje od 4 mjeseca. ona 2 mjeseca rodiljnog sam "poklonila" državi. drugih 6 mjeseci je ostalo meni ili sam samo tako mislila. uspjela sam iskoristiti 2 mjeseca roditeljskog dopusta (dva ljeta za redom sam uzela po mjesec dana toga dopusta) i tu je završila moja balada. premještena sam na drugo radno mjesto, drugi šef kojega ne zanima zakon (po njemu je ovaj zakon nakaradan i stupidan) i jasno mi je dao do znanjada preostala 4 mjeseca također "poklonim" državi jer da mi on neće odobriti odlazak na roditeljski dopust.
    ima kvaka gdje poslodavac mora dati suglasnost za odlazak na roditeljski dopust, a on je sebe vidio kao poslodavca (iako mi je on samo prvi nadređeni. iznad njega ima još jedan, pa glavni u Zagrebu, a onda država koja mi je ustvari poslodavac). i on mi neće dati suglasnost.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Dvije digresije na gore napisano.

Produzenje porodiljnog za prijevremeno rodenu djecu vrijedi ako su rodena prije 37 tjedana trudnoce.

Zakon stiti dojilje ali samo do prve godine djetetova zivota. Kasnije ne.

To su moja saznanja kad sam se prosle godine raspitivala. Za svjezije ne znam je li bilo promjena.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Loryblue, mozda ti se posreci jednog dana, imas vremena za to iskoristiti do djetetovog osmog rodendana

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Puno hvala na odgovorima, najavit ću godišnji (Mojca ) i pravo na odbijanje sl. puta (kavofob ) i da dojim (Loryblue )
    pa ćemo vidjeti kako i šta dalje kad iskoristim go iz 2011. Počela sam proučavati i naknade za nezaposlene

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Samo da javim - malo sam se uspaničarila bez razloga - moj poslodavac je lijepo reagirao kad sam javila da ne idem na sl. put. Izgleda da će bit sve dobro...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Super vijest

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke