Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 80

Tema: problem sa koli;inom mlijeka

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno problem sa koli;inom mlijeka

Prvo da vas sve pozdravim u nadi da ćete mi pomoći s mojim problemom. Želkm isključivo dojiti svoju bebu ali jednostavno ne ide. U bolnici mi je lijepo nadošlo mlijeko i dojila sam ga ali su me zadržali u bolnici 5 dana jer moj sin nje dobijao na težini. Na moju veliku žalost pedijatri su zaključili da trebam dohranjivati da bi moja beba dobijala n težini. Nikakav drugi savjet nisam dobila a mene je strah da će dohranom mlijeka biti sve manje i da nikako neću uspjeti u potpunosti izbaciti dohranu. Još uvijek i nakon 20 dana kako se maeni rodio stalno ga poslije podoja dohranjujem na flašicu jer su mi tako savjetovali u bolnici i zato što nekada mlijeka ne bude dovovljn. To zaključujem po bebi koja nikako da se smiri i kada je hranim na zahtjev, a to je u tim trenucima non-stop. Kada mlijeko nadođe onda lijepo čujem gutljaje ali opet nakon takvog podoja dajem Ad u strahu da gubi na težini. Mada, voljela bih izbaciti flašicu i isključivo dojiti.Izdajam se nakon svakog pooja, dakle na tri sata do posljednje kapi ne bi li pojačala dotok mlijeka, pijem dosta tečnosti i trudim se da što češće dojim, čak i nakon dohrane ako uspijem još podojim. Molim vas za savjet. Čitala sam dosta o ovakvim problemima na ovoj stranici dosta mi je sve to pomoglo kada sam sa prvom bebom imala isti problem. Samo mi se sada čini da nikako da se pojača dotok mlijeka, bez obzira na sav trud. Zbog toga ovdje pišem, očajna što kod nas pedijatri nemaju adekvatne savjete, samo preporuče dohranu kda beba ne dobija dovoljno na težini, a ja nikako ne želim odustati od dojenja.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zeljka, tek sad vidim tvoj post..
    Super je da ne zelis odustati od dojenja i nadam se da ce ti savjeti svih nas ovdje pomoci da ostvaris svoj cilj.

Molim te, za pocetak, da vas malo bolje upoznamo, napisi odgovore na ovo:

Kad je rodjeno dijete? S koliko grama? Zasto su vas zadrzali - koliko je tezio sinek kad su vas odlucili zadrzati? Je li stagnirao ili gubio na tezini?
    Koliko podoja imate dnevno i mozes li opisati jedan tipican podoj (koliko traje, vidis li ili osjetis li periode otpustanja mlijeka, kad malac intenzivno guta, pomazes li mu na kraju kompresijama, nudis li samo jednu dojku u podoju)?
    Koliko mu dajes dohrane i u koliko dnevnih obroka po koliko ml?
    Da li mu ti odredjujes ritam svaka tri sata ili tako on trazi jesti, ne prije? Koristite li dudu varalicu i dajes li mu ista drugo osim adaptiranog i svog mlijeka?

Kad se budes izdajala, obavezno se izdajaj i par minuta nakon zadnje iscijedjene kapi, ako je ikako izvedivo.

Evo, ovo za pocetak pa cemo dalje u hodu. I nemoj ocajavati, radis najvise sto mozes, radis puno. Sad cemo vidjeti zajedno sto bi mogla popraviti/promijeniti i vidjeti kako dalje. Drzi se!

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Jeee! Konačno vidim vaš odgovor a već sam se zabrinula da ga neće biti.
    Ovako, rodio se 17.5. dakle rije 23 dana sa težinom od 3960g. U 48 sati je izgubio preko 400g, iako sam ga dojila, i baš je nadošlo mlijeko, napio se dosta kolostruma da ga je čak i izbacivao. Nisam dala da mu daju bočicu i dojila sam na zahtjev, sa tim da je te dvije noći jednom odspavo 5 sati u komadu. Svi su mi rekli da ne ga ne budim ali sam ga ja treći dan buidila da bi ga dojila bez obzira što spava. Činio mi se dosta zadovoljan, pa sam s začudila (a i babice koje su vidjele kako dojim) bile u čudu što je toliko izgubio. radili su mu nalaze krvi i bila e neka upala, crp na nivou dozvoljenog, dakle ništa strašno. Pedijatar je rekao da se hrani na tri sata, ali ja ni treći dan nisam dala bočicu, nego hranila na zahtjev. tek naveče sam dozvolila kada je nakon nekoliko sati dojenja toliko plakao da sam morala reći sestri da ga nahrani. Taj dan je imao zastoj u dobijanju na teđini, pa su mi sljedeći dan rekli dadozvolim da ga dohranjuju. Dopustila sam ali tek nakon dojenja, dugog, sa smjenjivanjem obe strane, kompresijama i uz trud da izvuče što više zadnjeg mlijeka. Međutim, on je poslije svakog podoja pio oko 40ml AD, a nekada i 90ml. Tada je dobio na težini oko 100g. Puštena sam tek 5-ti dan. počela sam sa izdajanjima u bolnici, ručno jer na pumpu ne ide. Kod kuće se izdajam na tri sata nekada i češće i hranim ga na zahtjev. Kako sam malo juče malo više forsirala izdajanje i dojenje, ne znam kako popio je više mlijeka, za svaki podoj 60ml, a bilo ih je 10-ak. Noću imam više mlijeka pa često noć uspijem provesti na svaka 2 sata isključivog dojenja, ali noćas nije moglo ni to. Nisam zabrinuta za mlijeko jer vidim da ima, i da ga lijepo isiše jer nakon podoja uspijem izvući 10ml, a znam da ima više jer nekada u ona tri sata izdojim i punu dojku oko 70ml. KAda ima mlijeka, osjetim to jer baš se lijepootpusti onaj let down i on siše fino na jednoj pa na drugoj strani. To raje 10-ak minuta, ali ja još dojim sa komresijama dok god mogu mijenjam stane i o dva puta, nekada i tri da bi ga morivisala. Umirim ga pa opet pokušam. Tek kada vidim da je previše uznemiren dajem AD.
    Dva puta sam mu dala 10-ml čaja od kamilice zbog grčeva, ali sam i to izbacila. Ima nekada cuclu, ali tek kada vidim da je dovoljno jeo i da će mu ona doro doći da se malo umiri, mada kada god mogu umjesto cucle dojim, ali nekada se toliko uznemiri da sam posegnula i za cuclom jer imam i druo dijete, trogodišnjakinju, veoma zahtjevnu. Mada, nije problem nju izbaciti iz upotrebe ako će to pomoći.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Tek sada vidim koliko sam štamparskih grešaka napravila jutros. Nadam se da ste razumjeli većinu. uvjek je jedno od dvoje djece u naručju u posljednjih par dana tako da pišem jednom rukom i zato griješim i ne vidim dobro monitor. Nego došla sam ovdje da pohvalim mali uspjeh, mada se ne smijem unaprijed radovati, ništa još nije sigurno, idemo podoj po podoj. Znam da ima uvijek stagnacija, napretka ali i koraka unazad u ovoj borbi sa mlijekom. To sam naučila sa prvim djetetom, ali opet današnje stanje me raduje. Od jutros sam malenom morala dati Ad samo dva puta.Počela sam se izdajati tačno u isto vrijeme na 2 sata, nakon svakog hranjenja. Tako da sam izdojila u međuvremenu 90ml mlijeka. To sam zapravo skupljala u takva 2 izdajanja. To sam iskoristila umjesto Ad mlijeka kada je nastupila kriza. Evo maleni spava lijepo od podoja u 8.3. Nakon tog podoja izdojila sam jako brzo 50ml i već osjećam kao nadolazi mlijeko nakon tuširanja toplom vodom i toplog čaja za dojilje. Podoji jesu danas bili dosta dugi, ali to je zbog konstantnog buđenja, umirivanja i nosanja bebe i ponovnog vraćanja na dojku. Izgleda da je bilo uspješno jer je već 10 sati samo na mom mlijeku. Jeste da je slabo spavao, ali nije bio miran ni jutros nakon dohrane. To je vjerovatno zbog jačih grčeva, a ne gladi jer mu je prijalo masiranje stomačića. ja sam majka koja se raduje grčevima, jer oni znače da beba ne plače samo zato što je gladna, a meni je dosta više strahovanja da li je sit. Sa grčevima se nekako lakše nositi. Neću se mnogo radovati, ali ovo je za nas veliki pomak naprijed.

unadomina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Željka, evo mala podrška od srca!
    Samo hrabro naprijed!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bravo Zeljka, svaki mali uspjeh raduje i u stvari je veliki korak naprijed jer daje i samopouzdanja i dodatne motivacije za dalje.
    Idem sad detaljno citati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zeljka mum prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako, rodio se 17.5. dakle rije 23 dana sa težinom od 3960g. U 48 sati je izgubio preko 400g, iako sam ga dojila, i baš je nadošlo mlijeko, napio se dosta kolostruma da ga je čak i izbacivao.
    Ok, znači imamo:
    17.5. 3960 g
    19.5. 3560 g (ili manje?)

Jeste li ga vagali još koji put?
    Ako jeste, napiši datum/dob i težinu.

Kakav je bio porod, jesi primala na porodu ili neposredno pred porod infuziju?

Nisam dala da mu daju bočicu i dojila sam na zahtjev, sa tim da je te dvije noći jednom odspavo 5 sati u komadu. Svi su mi rekli da ne ga ne budim ali sam ga ja treći dan buidila da bi ga dojila bez obzira što spava.
    Odlično je da si ga budila jer tako maleno dijete, dok nisi sigurna da je dojenje krenulo kako treba, mora jesti svaka barem 3 sata danju i bar jednom tijekom noći, a idealno svaka 2-3 sata u 24 sata.
    Sjećaš li se možda kakve su bile pelene - jeste imali 2 mokre i jesi li vidjela da je eliminirao mekonij?

Pedijatar je rekao da se hrani na tri sata, ali ja ni treći dan nisam dala bočicu, nego hranila na zahtjev. tek naveče sam dozvolila kada je nakon nekoliko sati dojenja toliko plakao da sam morala reći sestri da ga nahrani. Taj dan je imao zastoj u dobijanju na teđini, pa su mi sljedeći dan rekli dadozvolim da ga dohranjuju. Dopustila sam ali tek nakon dojenja, dugog, sa smjenjivanjem obe strane, kompresijama i uz trud da izvuče što više zadnjeg mlijeka.
    Sjećaš li se kakve su tad bile pelene? Suhe, mokre?

Međutim, on je poslije svakog podoja pio oko 40ml AD, a nekada i 90ml. Tada je dobio na težini oko 100g.
    U koliko dana je dobio 100g? Jesu li mu davali dohranu na bočicu?
    Ovih 40 ml je gornja granica za dijete te dobi da mu daju dohrane, 90 ml nije ok jer je puno više od volumena malog želuca. Količina koju je popio ne mora uopće značiti da mu je toliko falilo nego jednostavno da je papalica i da je prihvatio mlijeko koje je lagano dostupno (ne treba se truditi da ga isiše).

Kod kuće se izdajam na tri sata nekada i češće i hranim ga na zahtjev. Kako sam malo juče malo više forsirala izdajanje i dojenje, ne znam kako popio je više mlijeka, za svaki podoj 60ml, a bilo ih je 10-ak.
    Znači, uz dojenje je dobio i 10x60 ml dohrane?

Noću imam više mlijeka pa često noć uspijem provesti na svaka 2 sata isključivog dojenja, ali noćas nije moglo ni to. Nisam zabrinuta za mlijeko jer vidim da ima, i da ga lijepo isiše jer nakon podoja uspijem izvući 10ml, a znam da ima više jer nekada u ona tri sata izdojim i punu dojku oko 70ml.
    Odlično!
    Znaš kako ga treba čuvati da se zadrže optimalno hranjivi sastojci? Ili ga potrošiš unutar 24 sata?

KAda ima mlijeka, osjetim to jer baš se lijepo otpusti onaj let down i on siše fino na jednoj pa na drugoj strani. To raje 10-ak minuta, ali ja još dojim sa komresijama dok god mogu mijenjam stane i o dva puta, nekada i tri da bi ga morivisala. Umirim ga pa opet pokušam. Tek kada vidim da je previše uznemiren dajem AD.
    ODLIČNO!

Dva puta sam mu dala 10-ml čaja od kamilice zbog grčeva, ali sam i to izbacila. Ima nekada cuclu, ali tek kada vidim da je dovoljno jeo i da će mu ona doro doći da se malo umiri, mada kada god mogu umjesto cucle dojim, ali nekada se toliko uznemiri da sam posegnula i za cuclom jer imam i druo dijete, trogodišnjakinju, veoma zahtjevnu. Mada, nije problem nju izbaciti iz upotrebe ako će to pomoći.
    Nemoj vraćati čaj, nikako. Svaka tekućina koju dijete unese, a da nije mlijeko, smanjuje potrebu za mlijekom.
    Makni i dudicu, svakako. Dok se dobro ne uhodate.

Fali mi podatak koliko dobije dohrane dnevno, uz direktno s dojke, izdojeno i adaptirano zajedno. Onih 10x60 ml ili?
    Dobiva li svaki dan istu količinu dohrane, daješ mu je na bočicu ili nekako drugačije?
    Kakve su mu sad pelene? Koliko ima mokrih, koliko pokakanih svaki dan i kakva mu je stolica (boja, konzistencija)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zeljka mum prvotno napisa Vidi poruku
    Tek sada vidim koliko sam štamparskih grešaka napravila jutros. Nadam se da ste razumjeli većinu. uvjek je jedno od dvoje djece u naručju u posljednjih par dana tako da pišem jednom rukom i zato griješim i ne vidim dobro monitor. Nego došla sam ovdje da pohvalim mali uspjeh, mada se ne smijem unaprijed radovati, ništa još nije sigurno, idemo podoj po podoj. Znam da ima uvijek stagnacija, napretka ali i koraka unazad u ovoj borbi sa mlijekom. To sam naučila sa prvim djetetom, ali opet današnje stanje me raduje. Od jutros sam malenom morala dati Ad samo dva puta.Počela sam se izdajati tačno u isto vrijeme na 2 sata, nakon svakog hranjenja. Tako da sam izdojila u međuvremenu 90ml mlijeka. To sam zapravo skupljala u takva 2 izdajanja. To sam iskoristila umjesto Ad mlijeka kada je nastupila kriza. Evo maleni spava lijepo od podoja u 8.3. Nakon tog podoja izdojila sam jako brzo 50ml i već osjećam kao nadolazi mlijeko nakon tuširanja toplom vodom i toplog čaja za dojilje. Podoji jesu danas bili dosta dugi, ali to je zbog konstantnog buđenja, umirivanja i nosanja bebe i ponovnog vraćanja na dojku. Izgleda da je bilo uspješno jer je već 10 sati samo na mom mlijeku. Jeste da je slabo spavao, ali nije bio miran ni jutros nakon dohrane. To je vjerovatno zbog jačih grčeva, a ne gladi jer mu je prijalo masiranje stomačića. ja sam majka koja se raduje grčevima, jer oni znače da beba ne plače samo zato što je gladna, a meni je dosta više strahovanja da li je sit. Sa grčevima se nekako lakše nositi. Neću se mnogo radovati, ali ovo je za nas veliki pomak naprijed.
    Ovo je odlično!

Molim te, nemoj mu ukidati dohranu (izdojeno ili adaptirano) odjednom. Najviše što smiješ samoinicijativno ukinuti je 30 ml svaka 3 dana ili 10 ml dnevno - to je količina koju dojke uspiju nadoknaditi i dodatno proizvesti.
    Ako se dogodilo da je problem bio samo u duljini podoja ili malo većoj ustrajnosti u kompresijama i izdajanju odmah nakon sisanja, moguće je da će on spontano smanjiti dohranu koju mu dodaješ, ali idemo vidjeti kako će se razvijati situacija.

Kad se budeš osjetila dovoljno uvjerena da sve ide na bolje, možeš početi ukidati količinu dohrane - svaka 3 dana u samo jednom obroku skidaš 10-30 ml (ritam od 10 ml je sporiji, ali je sigurniji za tebe, da nema bojazni da će u bilo kojem trenutku dijete biti gladno).
    Obavezno moraš pratiti pelene kojih treba biti 5-6 (jednokratnih) ili 6-8 (platnenih) mokrih i 3-4 pokakane (ili jedna vrlo obilna, zlatno žuta). Ako ćete u nekom trenutku kontrolirati težinu, tolerira se da tijekom vraćanja samo na dojke dijete dobiva minimalno 113g tjedno.

Eto, samo naprijed, odlično vam ide i javi se kako ste.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Ok, znači imamo:
    17.5. 3960 g
    19.5. 3560 g (ili manje?)
    Jeste li ga vagali još koji put?
    Ako jeste, napiši datum/dob i težinu.
    Da, upravo toliko je imao tog dana. Peti dan 21.5. je imao 3650, dakle dobio je 100g za dva dana. Vagali smo ga 28.5. 10-t dan i tada je dostigao porođajnu težinu 3960g, dakle 410g za 7 dana. Zatim još jednom za sedam dana kada je dobio još 340g i imao 4300g. Naoredak je velik kada smo uveli dohranu. U te dvije sedmice davala sam mu oko 40ml adaptiranog mlijeka nakon podoja svaka tri sata. Tada sam ga morala buditi jer je spavao. To je bilo onda 8puta po 40 ml, dakle 320ml dnevno Ad, a uz to jedno 50ml mog idojenog mlijeka koje bih nakon nakupila nakon nekoliko izdajanja. sljedeće sedmice se povećalo na 60ml po po pet puta ali samo po danu i bilo je 10-ak podoja jer sam isključivo dojila noću na dva sata. To je oko 300ml adaptiranog i opet isto oko 50ml mog. Prethodne sedmice krenuli su i grčevi i ćešća hranjenja pa sam uvela cuclu jer se teško smirivao. Pio je i po 90ml u toku dana, pa i u toku noći tako da se to negdje povećalo na 400ml adaptiranog i još opet mog izdojenog. Ove sedmice situacija se mijenja na neka skoro duplo manju količinu daptiranog 3 puta po 60ml ili više- znači oko 200ml dnevno plus 90 ili nekad više mog izdojenog prikupljenog.
    [/QUOTE]Kakav je bio porod, jesi primala na porodu ili neposredno pred porod infuziju?
    Sjećaš li se možda kakve su bile pelene - jeste imali 2 mokre i jesi li vidjela da je eliminirao mekonij?
    Sjećaš li se kakve su tad bile pelene? Suhe, mokre?
    U koliko dana je dobio 100g? Jesu li mu davali dohranu na bočicu?
    Ovih 40 ml je gornja granica za dijete te dobi da mu daju dohrane, 90 ml nije ok jer je puno više od volumena malog želuca. Količina koju je popio ne mora uopće značiti da mu je toliko falilo nego jednostavno da je papalica i da je prihvatio mlijeko koje je lagano dostupno (ne treba se truditi da ga isiše)
    Znači, uz dojenje je dobio i 10x60 ml dohrane?
    Fali mi podatak koliko dobije dohrane dnevno, uz direktno s dojke, izdojeno i adaptirano zajedno. Onih 10x60 ml ili?
    Dobiva li svaki dan istu količinu dohrane, daješ mu je na bočicu ili nekako drugačije?
    Kakve su mu sad pelene? Koliko ima mokrih, koliko pokakanih svaki dan i kakva mu je stolica (boja, konzistencija)?[/QUOTE]
    Ne znam kakve su bile prije pelene ali sada su redovno pune oko 8 puta a stolica jdna dnevno obilna ili 2-3 manje obilne žute.
    Porod je bio indukovan, dakle bila je ta infuzija sa lijekom za izazivanje bolova.
    Davali su mu na bočicu, ja sam ga nekada hranila i bila je ona što jako izlazi mlijeko. -ja mu dajem na onu najmanju ćiroku kao dojka. Da dodam da je noć proveo na dojenju dakle 5 podoja od naveče do 7sati i tada je popio 60ml Ad i nakon dva sata podoj i 60ml mog izdojenog. Imao je stolicu i mokri redovno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Porod je bio indukovan, dakle bila je ta infuzija sa lijekom za izazivanje bolova.
    Kad majka dobiva infuziju, to se odrazava i na dijete i normalno je da dijete malo vise izgubi na tezini jer je i ono puno tekucine i tu tekucinu gubi u prvim danima.
    Vjerujem da je odatle taj minimalno veci gubitak od onoga sto je normalno i ocekivano.
    Izgubio je 10,10% porodjajne tezine, a tolerira se 7-10%, uz to da se mora uzeti u obzir situacija ako je u porodu majka dobivala infuziju. Sto je kod tebe bio slucaj.
    Nakon toga, dobila si niz pogresnih savjeta.

No, to je bilo i proslo i sad cemo raditi zajedno da ispravimo sve sto mozemo.

Napisala si da ti ide ok ovakav nacin izdajanja, nakon svakog podoja, da uspijes vise izdojiti? Malac je samo na dojkama tijekom noci? (to je odlicno jer ovako rano nakon poroda, razine prolaktina su najvise nocu i osgiravaju bolju lkataciju tijekom cijelog dana)
    Koliko sad ukupno dobije mlijeka uz dojke?

Zadnji put je vagan 28.5.? Uvijek na istoj vagi?
    Ono sto bih ja sad napravila na tvom mjestu, ako je zadnji put vagan 28.5. izvagala bih ga na toj istoj vagi, da imas kontrolnu tezinu.
    Zadrzi sad kolicinu dohrane (i tvoje mlijeko i adaptirano) na odredjenoj razini, nemoj mu varirati, da on ne zna koliko ce koji dan dobiti. Dakle, ako ostavi, ok, ali ako ne ostavi, nemoj mu ti od oka dozirati, jedan dan ovako, drugi dan onako. Ok?
    I prati pelene. 5-6 jednokratnih mokrih, 6-8 platnenih i 3-4 pokakane, svaki dan.

Je li nam cilj da vas skinemo s dohrane ili je dovoljno ovo, da si dosla do situacije da izdajas vise, u odnosu na dodavanje adaptiranog?
    Da ne brzam sa savjetima, ako je ovo za sad dovoljno.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Voljela bih skinuti nas s dohrane da budemo na isključvom dojenju jer mi se čini da sam baš lijepo uspjela povećati količinu. Mogla sam ostati na onih 3 sata, pa i 3,5 sa dohranom i biti presretna jer smo nakon 5 dana imali konstantan ritam, mada mislim da je veća količina majčinog mlijeka bolja, makar ga češće hranila. Naravno, najvažnije je da se pravilno razvija i dobja na težini ali kada bi to bilo tako uz isključivo dojenje, bila bih presretna. Vaganje nije bilo stalno na istoj vagi, samo posljednja dva jesu, a za sedam dana je kontrola pa će se tada vagati na istoj vagi kao prije 7 dana. Pokušaću da to bude konstantna količina. Izgleda mi da je baš u pitanju to da je moj sin papalica jer mi se čini da će uvijek popiti sve pa makar i poslije povratio. Ovo još nisam rekla je da nakon podoja bljucka, ali kada mi se čini da je gladan i nakon tog bljuckanja ja mu dam još jer mi se ne čini sit. Znao je nekada i da povrati određenu količinu mlijeka iz flašice koju bih mu dodala. na primjer onu koju sam mu dala juče, izdojenu od 90 ml nakon podoja je povratio.
    Danas je bilo ovako: nakon cjelonoćnog dojenja na dva sata u 7.30h je popio 60ml AD mlijeka, pa u 9.3h nakon podoja 60ml izdojenog mlijeka, 11h podoj bez dodavanja, 12h podoj bez dodavanja, 13.30 podoj bez dodavanja, 16h nakon podoja 60ml ADmlijeka. Sada spava već 2 sata pa ćemo vidjeti. Budiću ga za pola sata a meni je vrijeme za izdajanje. Eh, da pelena je puna nakon svakog podoja, a jutros je stolica bila kao i prije: jedna ali obilna -žuta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemoj procjenjivati cini li ti se gladan, zeli li jos - mozda ces biti u krivu jer si umorna, nesigurna, neraspolozena.
    Uz sadasnju kolicinu dohrane, cini mi se da su pokazatelji ok - pelenice. Kakvog je stanja? Budi se sam za cicanje? Svako koliko? Ako ga ti budis, da li ga lako probudis?
    Ovo sto sad spominjes je puno, puno manje od 10x60 ml, a kazes da je svaka pelena mokra i jedna obilno pokakana?
    Ovo sve je odlicno!

MOLIM TE, ne procjenjuj vise od oka je li gladan. Kad mu das dohranu i on je izbljuje, nemoj mu davati novu dozu! Nemoj mu povecavati doze bez jasnih znakova da mu je potrebno, a to je manji broj mokrih pelena i izostanak stolice dulji od dan-dva (u kojem imas malo vremena poraditi na tehnici, ako ne valja).
    Ako te strah da je gladan, da nije dovoljno pojeo, vrati ga na dojku, pomozi mu kompresijama (ako treba objasniti kompresije, reci). Ok?

Dakle, idemo sad ovaj dan danas i jos dva (sutra i prekosutra), uzeti kao info koliko dohrane ukupno dobije pa cemo definirati iznos ukupni dodanog i dogovoriti se kako ces skidati. Jel ti se to cini ok?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Dakle, ova dva dana da mu dajem jednaku količinu dohrane, a pelene da su mi pokazatelj a ne plač i njegova uznemirenost. Često se budi sam, a ako mu dam dohranu od AD mlijeka, moram ga i buditi. Kada ga samo podojim, bez dohrane često ni ne zaspe tako čvrsto. Moram ga duže uspavljivati i umirivati vraćanjem na pdoj ili na druge načine. Mada, kako su krenuli grčevi, još od prošle sedmice, mislila sam da je gladan jer ne može da se smiri, pa sam mu zato češće davala dohranu. Sada se evo smirio na rukama nakon jednog baš lijepog podoja. Mlijeka je bilo na pretek, samo je teklo, da je čak poslije podoja izbacio dosta. Problem je što on rijetko kada ne traži da sisa. On izgleda lijepo zadovoljno, osim kada se grči i osjetim da mu radi stomačić i da je zato uznemiren. Čisti podoji su često na dva sata ili kraće, sa tim da u tih dva sata računam i početak podoja. Jutros se probudio u 5.30 i ja sam ga dojila sat vremena ( sa tim da je dvadeset minuta bilo efikasno sisanje kada sam vidjela da guta mlijeko), umirivala sam ga do 6.30 kada je zaspao. Probudio se za dojenje i to je ovaj put bilo 3 sata po mom proračnu. Sada sam ga dojila pola sata na obe dojke sa kompresijama na kraju. Miran je za sada ali čekam još vraćanje, inače po još dva puta na svaku.
    Radim kompresije ali može dodatno objašnjenje. Radim ih slično kao kada se izdajam, tražim čvoriće koji mi se često stvaraju pa ih razbijam masiranjem dok ne popuste. Mislim da je kod mene stvaranje tih čvorića problem zbog koga mlijeko teže izlazi. Ima mijeka samo treba prethodno razbiti čvoriće. Eh, šta je uzrok njihovom stvaranju to ne znam. Razbijam ih pored izdajanja, masaže, pritiska i toplim oblogama ili tuširanjem u toploj vodi, topli napici pomažu a imoja smirenost. Sve to utiče na moj dotok mlijeka. Toliko sam sretna što vidim da su sve veće šanse da ću moći isključivo dojiti. Hvala vam još jednom na ovako iscrpnim odgovorima, na vašoj odgovornosti, strpljenju i volji da prenesete svoje znanje. Mnogo mi pomažete jer je u mojoj okolini toliko različitih oprečnih savjeta da ponekad poludim od njih. Volim savjete, uvijek ih sve saslušam pa procjenim, nisam isključiva, pa u glavi često imam milion zapamćenih informacija. Vaši savjeti su mi izvodljivi, realni i istiniti. Pratim i javljam konačan rezultat za danas i još dva dana.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ću se samo ubaciti s opisom kompresija
    one koje se koriste za razbuđivanje (kad dijete zaspe na dojci) se rade tako da se kažiprst stavi s jedne strane dojke, ostale četiri prsta s druge strane (u obliku slova U), par cm dalje od areole i stiskaju jedni prema drugima (bez klizenja, samo pritiskanje). nagib ruke se može mijenjati tijekom kompresije kako bi se izvršio pritisak na sve kanaliće.

druga vrsta je otprilike ono što ti radiš - "gura" se mlijeko od vrha dojke prema bradavici.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ove kompresije ce ti pomoci da dijete, kad zaspiva, bude ipak jos zainteresirano za sisanje jer ce olaksati dotok masnijeg mlijeka.
    Osobito ova druga verzija, u kojoj kao da cijedis mlijeko prema van.

Sto se tice kolicine dohrane, nisam sigurna da je jucerasnja kolicina pravi prikaz onoga koliko si mu do sada davala. Jesam u krivu?
    Nemoj mu dati puno manje nego je u prosjeku dobivao do sada i od sad mu daj uvijek istu kolicinu tijekom dana, do trenutka kad se ohrabris poceti ukidati dohranu (tada to ide vrlo polako, maksimalno 30 ml svaka 3 dana, a bolje 10ak ml dnevno ili svakih par dana).

To sto se cesce budi je zbog toga jer je majcino mlijeko probavljivije pa ga prije iskoristi i treba jos. Sve ce se to regilirati. Gledaj na vas kao na pocetnicki par, kao da sve radite iznova i uhodavate se.
    S cvoricima odlicno radis sve. Ako bude problema s razbijanjem, probaj se postaviti cetveronoske nad dijete i dati mu tako sisati (gravitacija pomaze da se bolje isprazni dojka, a to ti treba, jer su cvorici znak da se mlijeko ne prazni kako treba).
    Imas li cvorice uvijek u istom podrucju? Mozes li ih povezati s nacinom kako nosis dijete ili grudnjakom.. necim sto uvijek pritisce taj dio dojke?

Kad mu das adaptirano i on produlji spavanje, koliko dulje spava? Ako bi to znacilo da ima jedno spavanje od 3 sata, slobodno ga pusti, neka se odmori i skupi snagu za jos snaznije sisanje. Ne moras ga cijeli dan buditi na 2 sata.

Za sve ostalo

I evo kompresija po Newmanu: http://www.youtube.com/watch?v=RymUDeCAt18 (tu se vidi i ta druga varijanta, blago, kad mama prstom usmjerava mlijeko prema dolje)

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Zaista smo postali baš pravi početnički par, opet se tek uhodavamo, a mene je strah je li to zbog grčeva ili zbog promjene, smanjenja dohrane ili gladi. Možda sam se previše brzo odvažila na smanjenje AD? To me je zabrinulo. Mada kada sam pogledala svoje zapisivanje nikada i nije bilo 10puta po 60ml, maksimalno 8puta po 60ml. Sa tim da sam nekada petjerivala i dodavala i 90ml, ali se konačni dnevni rezultat nije mijenjao jer bi to samo produžilo spavanje a time i smanjlo jedan obrok. Dakle, smanjivao je obroke 30ml na svaka 3-4 dana i tako smo došli do 3puta po 60ml i jedan izdojen čija se količina povećavala (od 40ml do 90ml dnevno- zavisi koliko prikupim). Prvi dan sa većim grčevima je bilo je previše dohrane iz straha da je u pitanju glad,to više neću raditi. Uh. Danas je baš bio vatren dan da se moje drugo dijete se unervozilo, plakao je dosta danas. Ali imao je pune pelene od mokrenja poslije svakog podoja, i opet jednu obilnu stolicu koju sam čekala sa zebnjom. Pored toga podoji su bili česti i skoro svaki sa jako puno mlijeka, osjetila bih baš lijepo LD. Dobio je do sada 2puta po 60ml dohrane AD i 30ml mog mlijeka. To sam nakupila u tako malim količinama nakon podoja jer je često sisao a opet se nije smirivao. Znači veliki je halapljivac koji jede čak i koliko mu ne treba. Od umora preskočila sam jedno izdajanje, nadam se da to neće mnogo uticati, a zaboravila sam pitati je li potrebno da se izdajam svaki put noću na dva sata. Do sada nisam svaki put jer zaspim pa kasnije i zaboravim da li jesam ustajala ili nisam. Prije je bilo tri sata spavanja, a nekada mi se činilo da bi i duže ali sam ga budila. Sada ima spavanje od tri sata samo nakon kupanja, bez obzira bilo dohrane ili ne. Danas je spavao jedva tri puta po jedan sat, ali isprekidano sa plačem i evo sada tek spava mirno nakon dohrane u 18h.
    Čvorići nisu uvijek na istom mjestu ali kada ih se riješim odmah osjetim da nam sve ide bolje. Mijenjam stalno položaje ne bi li oh se riješila. Mislim da su najviše tu kada ga dojim u položaju ležećem na boku. Gledala sam kompresije na snimku, baš onako izgleda moj maleni kada radim kompresije. Sada sam vidjela da ja kombinujem obe vrste ali su mi efikasnije one kada tražim grudvice. A to s četvoronožnim položajem i spuštanjem dojke ka dole dok dojim radim još od početka i efikasno je isto. Čak i ono naginjanje ka unazad kada LD krene u prevelikom mlazu.
    Znači preostaje mi da pratim pelene i bebača i da ponovo ustabilim redovan ritam dohrane koji sam poremetila u posljednja 4 dana. Mada mi je to jako teško zbog pojedinih podoja na sat vremena. Sada kada pogledam opet svoje zapisivanje izgleda da su ti česti podoji sada baš u vrijeme kada je prije 5 dana dobijao 60ml AD dohrane. Samo sada u tom periodu mlijeka baš ima i čujem kako lijepo guta i osjetim kako izvlači mlijeko iz začepljenih mliječnih kanala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ide vam prekrasno, baš mi je puno srce!

Nemoj robovati ničemu, osim obraćanju pažnje na položaj i hvat i na činjenicu da li guta + pelene. A meni se sve čini da je krenulo pravim, dobrim putem. I gledaj da se odmaraš kad god možeš.
    Za raspored dohrane sam ti rekla da upratiš jer ćeš tako najlakše kasnije kontrolirati kad maknuti dio dohrane i koliko. Taj korak, po meni, već sutra možeš odraditi - vidjeti u kojem obroku ćeš ukinuti 10-15 ml (ako se osjećaš posebno dobro, max smiješ ukinuti 30 ml i držati to barem 3 dana - toliko je najmanje vremena potrebno da dojke postignu novu razinu količine), ali to stvarno ti odredi kako se budeš osjećala.

Jako se veselim!

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Moram napomenuti još nešto. Trudila sam se u svemu ovome da mu izbacim cuclu, ali pored dojenja na zahtjev, pažljivog posmatranja da li mu treba dohrana ili ne i razlikovanja grčeva od gladi nisam uspjela da izbacim i cuclu iz upotrebe.Nekada uspije da se uspava bez nje a nekada ne (bez obzira je li prethodno samo sisao ili dobio flašicu). Da li nam ovo može stvoriti baš toliki problem? Ja bih je ostavila u upotrebi pod uslovom da je koristim kao utjehu kada sam sigurna da sam prethodno sve pokušala da ga smirim. Može li to ovako ili je ipak ona za nas u ovom trenu zlo?
    Ostalo je sve odlično, cijelu noć sam ga dojila i to je bilo buđenje na 3 sata. Sa tim da je jedno uspavljivanje bilo sa cuclom.
    Na momente sam toliko zadovoljna a na momente izuzetno zabrinuta pa samo u glavi vrtim prethone dane. Uskoro sam trebala dobiti steriizator za flašice, ha, ipak mi neće biti toliko potreban Mada, ne smijem se previše radovati, zbog mog iskustva sa prvim djetetom. Sve sam ovo slično radila, ali samo uz čitanje tekstova sa vaše stranice i uspjela održati dohranu i dojenje na pola pola do 6-og mjeseca. Nisam bila time zadovoljna jer je za mene dojenje, kao i porod, trudnoća čudo i blago prirode koje je divno darovano ženama (ma koliko bilo teško sav trud se isplati). Sada mi izgleda da je uspjeh na pomolu jer sam se registrovala na forum a vi ste toliko ažurni da mi odgovarate na sve moje predugčke postove. I meni je veliko srce kada vidim odgovor koji motiviše a vidim po malenom da svaki savjet pali. Kod nas u gradu nemamo dostupnu ovakvu edukaciju o dojenju, zato vjerujem da i često čujem kako su mnoge žene odustajale od dojenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zeljka, necu lagati, duda varalica moze biti veliki problem, osobito u kombinaciji s povremenom bocicom.
    Mozemo gledati s obje strane - vec je koristis i nema konfuzije, ali to nije garancija da je nece uzrokovati.
    Ja bih je maknula, bar dok ne maknemo adaptirano (ako bi mi to bio cilj).

pažljivog posmatranja da li mu treba dohrana ili ne
    Ako ces ukidati adaptirano/dohranu, onda nema gledanja i procjene. Imate xx ml dohrane dnevno. Toliko mora dobivati, ne mozes ti odlucivati da mu jedan dan das, drugi ne, to je pogresno.
    Imate ces negdje napisana (nadam se ) zadnja tri dana na kojima ce pisati:
    x sati - podoj + dohrana xx ml
    y sati - podoj + dohrana xx ml
    .
    .
    .
    i tako do kraja dana u koliko sati uz podoj dobije i dohranu.

Kad krenes skidati, izabrat ces jedan od ovih podoja (zene najcesce najvise mlijeka imaju ujutro i ono lakse tece pa je mozda dobro krenuti od tih podoja), skinuti mu 10-15 ml i sljedeca tri dana (ili dulje, kako se ti osjecas) dodavati dohrane za toliko manje. Ako su pelene ok (mokre, pokakane) nakon ta tri dana, mozes skinuti sljedecih 10-15 ml, u istom podoju, da eliminiras taj obrok dohrane, ili u drugom podoju, ako se bojis ili nisi sigurna.
    I tako 3 po 3 dana ili x po x dana, ali ne smijes vise od toga skidati.
    Kad dajes na bocicu, ako dijete samo ostavi bocu, zaspi na njoj i ne pojede do kraja, to je ok i nema frke, zabiljezi pa ako se to cesto dogadja, to je znak da u tom podoju ne treba toliko dohrane.

Ako ovo nije najjasnije, javi da ponovim na konkretnim brojevima.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Jasna su mi uputstva samo ja sam pogriješila još prije kada sam mu naglo ukinula 40ml, onaj jedan obrok, pa je on sam sa 5puta po 40ml prešao na 4puta po 60ml. Što sam opet ukinula u narednih 7 dana i bilo je 3 puta po 60ml. Na ovo sam se odlučila jer je u prvoj sedmici dobio 400g, a kada sam mu ukinula jedan obrok bilo je 350g. Sada ne znam koliki je porast težine u prethodnoj sedmici ali sljedeći utorak je vaganje pa ću znati. On izgleda da je baš lijepo dobio ali brojke će reći svoje. Ovdje ne računam dan kada sam u panici povećavala dohranu, što je velika moja greška. Sada je i dalje 3 puta po 60ml dohrane ali jedna dohrana od ove tri je moje izdojeno mlijeko. Zbog bojazni i frke oko grčeva mijenjala sam vrijeme dohrane a sada ću se čvrsto držati plana satnice dohrane. To više neću raditi. Podoji mogu da budu i dalje na zahtjev? Zbog ovoga je možda najbolje da ono do utorka ništa ne ukidam dok ne budem sigurna koliki je prirast nakon ukinuta 2 obroka od 60ml u 2 sedmice?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Podoji mogu da budu i dalje na zahtjev?
    Ne da mogu, nego moraju.
    Ako se izdajaš, kad god je moguće, izadajanje planiraj i odradi nakon podoja.

Zbog ovoga je možda najbolje da ono do utorka ništa ne ukidam dok ne budem sigurna koliki je prirast nakon ukinuta 2 obroka od 60ml u 2 sedmice?
    Ako će ti to dati dodatnu sigurnost, to je onda ok.
    (ja bih osobno isto tako napravila)

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Ima li razlike prema vašem iskustvu ako je dohrana na flašicu izdojeno mlijeko ili Ad mlijeko. Da li griješim što sam mu danas umjesto 60ml Ad mlijeka dala u isto doba kao i juče 60ml izdojenog mlijeka? Meni se činilo kao da sam ga morala češće dojiti na zahtjev nakon te dohrane. Mijenjala sam strane skoro 3 sata neprestano, da smo dočekali sljedeće hranjenje i bilo je jako malo mlijeka, ali je na kraju ipak nadošlo i on se umirio. Opet sam nakon svih tih podoja još malo izdojila, da dok on spava mlijeko više nadođe za sljedeći podoj. Možda je i zbog mog straha da neće dobiti dovoljno na težini, ali opet brojim one platnene pelene- već ih je bilo 6 i jedna jednokratna. Dok stolice još nema.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Razlika je u tome što je majčino mlijeko probavljivije i dijete će ranije tražiti ponovo jesti.

Možda je i zbog mog straha da neće dobiti dovoljno na težini,
    Moguce je da, ako si jako napeta i pod stresom, da malo kocis otpustanje mlijeka.
    Probaj ne misliti previse o tome sto radite, gledaj TV, razgovaraj s nekim... bilo sto, samo da ne mislis.

ali opet brojim one platnene pelene- već ih je bilo 6 i jedna jednokratna. Dok stolice još nema.
    Radi mu kompresije dok ga dojis, da mu pomognes da dodje do masnijeg mlijeka.
    Samo bez panike i brige.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Samo da javim da je sve OK. Juros je imao stolicu, grčići su manjeg inteziteta pa sada ima više sna u toku dana. I dalje mu dajem istu količinu dohrane kao prethodna dva dana, ne mijenjam ništa do kontrole, pa ćemo vidjeti. Mlijeka ima više čim sam se opustila, čak sam starije dijete izvela u šetnju, što je pomoglo u dotoku mlijeka. Znači smirenost najviše pomaže, a ovih dana najteže je boti opušten.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Baš je lijepo čitati kako vam ide dobro.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Još uvijek je sve super, čak i bolje jer su grčići bolje. Mislim da bi i mogli bez ove dohrane, ali ne smijem ništa izbacivati dok ne vidim težinu. On sada spava i po dva sata nakon podoja, a juče sam ga morala buditi nakon tri sata. Znači, jako se lijepo najede i onda može dugo spavati. Juče su bile čak dvije lijepe žute, obilne stolice, a mokrenja je uvijek mnogo. Presretna sam, jedva čekam kontrolu za dva dana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo je sve odlično, baš mi je drago!
    Razmisli jedino o tome hoćeš li dogovoriti s liječnikom/icom da dodđeš ponovo za 1-2 tjedna čisto provjeriti kako funkcionira skidanje dohrane.
    Možda čak svaka 2 tjedna, ako pelene budu ok.

Kad počneš ukidati, normalno je i očekivano da neko vrijeme dobiva minimalno 113g, kad skroz ukinete normalno je i da izgubi 50ak g koje će nadoknaditi u sljedećih 5-7 dana. Ovo si zapamti da ne bude panike oko dobitka na težini, ako slučajno dr. nije upoznat/a s ovim.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 16.06.2013. at 14:18

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jeste se izvagali?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Samo da javim brzo, ne stižem. Dobio je 550 g za dviej sedmice kako smo izbacili nekoliko obroka dohrane, a ukupno 1250g za mjesec dana. Doktorica je rekla da izbacim dohranu potpuno, pa da dođemo za dva dana na vaganje. Ne znam da li da je poslušam?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zeljka, ja je ne bih poslusala.
    Naime, dojkama treba neko vrijeme da se prilagode novim potrebama i novoj kolicini, nemoj si sad riskirati da ne dobije dovoljno pa da si zeznes samopouzdanje ili da si kod nje stvoris pritisak da ipak mora dohrana ostati.

Vjerujem svim srcem da ste spremni, ali preporucujem da idemo umjereno i skolski: da mu skines odmah sad, u jednom obroku, 30 ml i drzi ih do vaganja.
    Racunaj, stogod ti ona rekla, da je normalno da, dok skidate dohranu, mozete imati i blagi dobitak na tezini (113 g je minimum koji se tolerira tijekom prva 4 mjeseca zivota, prosjek u toj dobi je 170g tjedno) i kad prijedjete skroz na dojku, da moze izgubiti u prvih par dana 50ak g i onda nadoknaditi u sljedećih 5 dana.

Ovako bih ja:
    - danas odmah skinuti 30 ml u jednom obroku, ostalo raditi kao i do sad (izdojiti ili stogod da radis)
    - vaganje za dva dana, javiti koji je dobitak
    - ako je dobio 20g+ dnevno, skinuti novih 30ml
    - cijelo vrijeme, svaki dan, pratiti mokre i pokakane pelene
    - javiti se ovdje redovito

I ako se ne kuzi, JAKO se veselim. J.A.K.O. Suze radosnice i skakutanje i osmijeh od uha do uha.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Dakle, da ne otvaram novu temu, nadovezat ću se ovdje. Rodila sam 25.5. carskim rezom curicu od 2470 gr. u 35+5. tjednu. U inkubatoru je bila 6 dana, ja sam se počela izdajati drugi dan nakon carskog tako da sam joj izdojila jedan obročić kolostruma. Nakon toga je bilo sve manje mlijeka, da bi kasnije pravo nadošlo. U bolnici smo bile 11 dana, dva puta smo je probali staviti na cicu, ali nije mogla prihvatiti bradavicu, pa sam joj izdajala i mala se navikla na bočicu. Inače, jako je mirno dite. Stalno spava, sestre su je budile za hranjenje, pa bi nastavila spavati. Kad smo otišli je imala 2500 gr. Po dolasku kući sam je pokušala prebaciti na cicu, ali me bilo strah da nije gladna pa bih joj još izdojila - tako sam radila dva dana, a onda mi je došla mama i rekla da joj gurkam cicu dok ne prihvati (stara škola) ) I tako smo gurkali i gurkali, došla patronažna nakon 5 dana kad ono ona izgubila na kilaži. A niti je plakala, niti se šta bunila, vjerojatno je cuclala ovo što bi samo iscurilo - dakle jela tek toliko da preživi. Onda mi je patronažna rekla da je budim svako 2.5 sata i dajem jesti kako god, samo da pojede. Opet sam bila uporna sa cicom, ali kako me bilo strah da ne smrša još opet bih izdajala. I onda sam otkrila onaj nastavaka za bradavicu i to je bilo bingo. S time doji ko velika. E sad, u četiri dana je dobila oko 200 gr, a četiri dana nakon toga još 80 gr. Ona spava ko top, moram je buditi za hranjenje, nekad pojede više, nekad manje. Ja je pustim da odspava po 4-5 sati, po noći zna i 6 odvalit. Smijem li to radit, oće mi tako nestat mlika? Toga se sad najviše bojim. Koliko često je tribam hranit da bi količina mlijeka rasla za njezine potrebe?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Evo ukinula sam još 30 ml, sa tim da je jednu sam jednu 30-ku ukinula u međuvremenu, jer jednom nije popio tu količinu. Vidjeću sutra da ga vodim na vaganje, ili prekosutra. Danas je imao 3 stolice ali neke pjenušave. Ima li to nekakvo značenje vezano za dotok mliijeka? Nekako mi se čini da je dohrana višak ali i meni je sigurnije postepeno. Kada sam mu na početku davala redovno dohranu, pretpostavljala sam po izgledu stolice da jede više mog mlijeka (zbog dojenja nikada ne znam koliko je tačno popio). Baš vjerujem da možemo bez dohrane, ali bolje je biti oprezan. Sada smo samo na dvije flašice dnevno: jedna od 60ml, jedna od 30ml. Juče mu nisam davala ni jednu flašicu jer je zbog vakcine tražio više pažnje a nisam ni osjetila da je prošlo vrijeme dohrane. Dojenje na zahtjev mi ne dozvoljava da gledam na sat, a on je toliki halapljivac da bi uvijek mogao ručkati, kada se tu uplete i starije dijete, dan prođe u trenu.
    Krivo mi je što se nisam registrovala na forum prije 3 godine. Zapravo jesam ali nisam dočekala odgovor. Moja malena je baš toliko minimalno tada dobila u mjesec dana, a ja sam dala flašicu na nagovor ukućana i doktora (a počela sam sa dohranjvanjem na kašičicu ili kapaljku). Vjerujem da bih duže mogla dojiti da sam dobijala ovakve direktne savjete. Žao mi je samo što većina žena ima ovakve probleme, a ne dobijaju prave informacije. Zapravo svi pedijatri i sestre će reći da se doji, doji i doji, na zahtjev, češće i ostalo, ali ako im dođe neki specifičan slučaj onda nemaju drugo rješenje nego flašica. Ni ne gledaju kako dojim, niti pitaju detaljno ništa i samo se drže svoje norme (minimalno 25g dnevno). Izdajanje do posljednje kapi i duže, što češće je za njih nepoznanica. Kod mene su problem i čvorići i uspavana beba i položaj u dojenju,ma nema toga što nisam odradila da bi bilo uspješno dojenje, a sve to nisam saznala od pedijatra nego upravo na ovoj Rodinoj stranici.
    Čak i ovo skidanje sa dohrane ne bi bilo uspješno da nema vas. Moj maleni halapljivc bi samo jeo i jeo, teško bi sam prestao piti flašicu a dobio je na težini sasvim dovoljno i bez onoliko dohrane. Sada vidjećemo kako će proći vaganje sa ovako malo dohrane. naravno, javljam za vaganje čim prije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema razloga da ne bude sve ok.
    Ajmo vidjeti još sutra kakve su stolice pa ako budu jednako pjenušave, javi koje su boje i opiši jedan podoj kako izgleda od početka do kraja, koliko dugo traje, osjetiš li otpuštanje mlijeka (vidiš da guta, radi pauze u sisanju) i daješ li mu obje dojke u podoju. Te u kojem trenutku dodaješ dohranu.
    Dohranjuješ svojim mlijekom ili adaptiranim ili kombiniraš (sad)?

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Sada kombinujem svoje i Ad mlijeko. Još čekam današnje stolice pa javljam i ostalo. A vaganje bi rebalo biti sutra, samo ne znam da li ćemo uspjeti otići. Ako ne uspijem sutra onda ćemo ići tek u ponedjeljak.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije problem oko vaganja.
    Samo prati broj mokrih i pokakanih pelena.

Ako vidis da jos ostavlja mlijeka u bocici, sutra-prekosutra smijes ukinuti novih 30 ml.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Stolica iđe nije pjenušava, ali tek se jutros pojavila. Nadam se da je to OK. Izgleda da sam odlično uspostavila ritam količine mlijeka pa sam mu juče dala samo onoiko koliko sam izdojila. Tako sam izbacila još 30ml. Danas mi onda ostaje da dajem samo jednu flašicu od 60ml ili moje izdojeno. Više me nije strah jer znam šta da radim ako opet osjetim da mlijeka ima manje. Znam da i nije istina da je beba mirna ako se dobro naručka, kako mi većinom iz okoline sugerišu. Moj maleni bi uvijek mogao ručkati i flašicu i dojiti, a opet se teže uspava. Da li zbog grčića, vrućine ili nešto drugo. Ima li potrebe da na ovim vružinama dajm na kašičicu malo vode ili ne. On uvijek popije i moje prvo vodenasto mlijeko i ono masnije zadnje mlijeko tako da vjerujem da ne treba, ali opet da pitam jer ovdje doktori nekada znaju sugerisati da po vrućinama tako nešto nije loše bebama dodati.

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Cukar, novorođenčad bi trebala imati bar 8-12 podoja u danu, u tvom slučaju, ja bih radije bila bliža ovoj brojci od 12 podoja, znači da malena doji svaka 2-3 sata. Noćni podoji su važni za proizvodnju mlijeka i ne bi ih trebalo preskakati, osobito na početku i osobito ako je dijete uspavano.

Kakvo vam je stanje s pelenama-koliko ima popišanih, a koliko pokakanih u 24 sata?
    Je li imala žuticu?
    Probudi li se sama za podoj ili je svaki put ti budiš?
    Izdajaš li se između podoja?

Vjerujem da vam je lakše sa šeširićima (na to misliš kad kažeš nastavak za bradavicu?), ali često zbog njih djeca ne izvuku iz dojke koliko im je potrebno pa se onda ni količina ne povećava u skladu s njihovim potrebama.

Budi dijete za podoje, ona je još mala, k tome i uspavana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cukar, oprosti što sam te previdjela.

Zeljka,
    Ima li potrebe da na ovim vružinama dajm na kašičicu malo vode ili ne.
    Ne treba. Ljeti djeca česšće traže sisati pa sišu kraće i tako si osiguraju vodenog mlijeka.

Više me nije strah jer znam šta da radim ako opet osjetim da mlijeka ima manje.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Vjerujem da su onda vrućine razlog što moj maleni toliko često traži da sisa. Imao je 3 stolice danas. Sada skoro imamo ritam:jedan dan nema stolicu a naredni dan ima 3puta.

Optimisticna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ova tema je najbliža po naslovu mom "problemu". Moj Mali dečko je evo poslje deset mjeseci totalnog zdravlja pokupio neku prehladu, uglavnom nos curi, nakašljava se (pa tu i tamo povrača tu sluz), boli grlo, temperatura 38.7 (stavljam čepiće). Fino mi je jeo (deset mjeseci i dvanaest kila) i sada neće jer ga boli grlo, a od danas odbija i tekućinu (vodu koju inače pije i VOLI). Od danas samo cica... Kako cicamo samo ujutro, uvečer i tokom noći, oće li on navući sebi mlijeko za ovaj period boleštine ili je to dugotrajan proces? Da li da forsiram s vodom, čajem jer jer je količina mlijeka manja s obzirom na donedavni broj podoja (3-5 podoja)? Sada ga stavljam na prsa svaka dva-tri sata isvejedno se bojim da ne dehidrira...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prati mu pelene, ako ima 6-8 mokrih, sve je ok.
    Moguce je da si navuce vise mlijeka i normalno je da odbija jesti kad je bolestan.
    Odlicno je sto ga stavljas cesce na dojke, sigurno bar nesto izvuce, ako sise, tako da ne bi trebalo biti problema s unosom tekucine.

Ako budes vidjela da su pelene suhe (unutar 24h), dok si ne navuce jos mlijeka, mozes mu ponuditi zlicicu po zlicicu vode. Pomalo.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Eh, ovako. Prošli utorak kilaža je bila 4850g, a danas ponedjeljak (znači za 6 dana) 4900g. Ukupno samo 50g za 6 dana ili 5 dana ako ne računamo današnji dan. U ova tri dana posepeno sam ukidala dohranu, sa im da sam dva dana isključivo dojila. Mogu sada skratiti ona noćna buđenja na dva sata. Da ga ne pustim uopšte uda spava 3 sata. Doktorica je rekla da to nije strašno u odnosu na ukupni dobitak od mjesec dana i da isključivo dojim, na dva sata naredna 3 dana i dođem opet na vaganje. Šta mi vi savjetujete?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Probaj.
    Što češće doji, završavaj dojku kompresijama, nudi i drugu, ako želi. Prati pelene.

Moguće je da prilikom prijelaza na isključivo dojenje dijete i izgubi nekih 50ak grama, koje nadoknadi u sljedećih 5 dana.
    Vi ste čak nešto i dobili pa je ok probati vidjeti kako će ići dalje.
    Držim fige.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Odlično. Konačno i doktorica ima sličan savjet. Niša, ovih dana nastavljam i nadam se da će početi dobijati i više.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Važno je da dobiva nešto i da ima dobre pelene.
    Ovo drugo se onda da usavršiti i poboljšati kroz tjedan-dva.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Iskreno se nadam da će biti sve OK. Toliko truda ulažem u ovo, nije jednostavno ni malo. Opet sam poćela češća izdajanja, mada mi se činilo da je količina mlijeka taman tolika koliko mu je porebno. Nema čvorića, mlijeko nakon dva sata uredno nadolazi, a ko traži i svaki sat ima. Stalno pazim na hvat, na kompresije, mada podoji iše ne traju onoliko dugo. Pola sata maksimum, čak i nakon nekoliko puta sjenjivanja strana i obavezno nakon podrigivanja ponovo mu dajem i on opet jede malo, a nakon toga bljucka. Kada bljucnu vidim kako je mlijeko koje je popio bilo gusto, nadam se da je to znak da jede ono zadnje mlijeko. On vrlo dobro isprazni dojke jer nakon podoja izdojim jedva do posljednje kapi i 5ml. ek jedan mlazić ostane u jednoj i u drugoj i onda kap, po kap. I evo budi se tačno na 2 sata.

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Jutros je opet bila pjenasta solica. Zapravo, možda je i nekada prije bila pjenasta, ali nisam skužila jer vidim pelenu kada je sve gotovo. Ovo primjećujem kada skinem malenog i radimo vježbice. Nakon što ostane u peleni stolica je normalana, žute boje, možda malo vodenastija ali ništa strašno drugačija u odnosu na prethodne stolice. Naravno, kada je jeo više AD dohrane u stolici je bilo i više onih grumenčića, kao neko zrnevlje, a sada to rjeđe viđam kako je AD mlijeko isključeno. Ponovo sam iščitavala postove i koliko sam skužila bitno je da maleni ne gubi na kilaži i ako dobije minimalno na težini ovih dana mogu nastaviti sa isključivim dojenjem. Nadam se da će i doktorica tako misliti i da će maleni početi dobijati jer nikako ne bih voljela ponovo uvoditi dohranu. Nisam ga noćas budila, pustila sam da noću bar jednom prespava 3sata, ali sam ga često dojila u toku dana, nekada čak i na sat. Toliko mi je drago što sam poslušala vaš savjet i ukidala dohranu postepeno. Da sam u potpunosti,od samog početka, pratila vas vjerujem da bi se već sada riješili problem težine. No, dobro, vjerujem u uspjeh. Toliko smo napredovali u posljednih par sedmica da sam stvarno zadovoljna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko je spavao noćas?
    Nemoj samo napraviti da nema noćnih podoja jer su jako važni za podizanje razine prolaktina i buduću proizvodnju mlijeka.
    (jedan teorija kaže da se čestim, osobito noćnim dojenjem, umnožavaju receptori prolaktina koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, to se događa negdje do 3 mjeseca djeteta i pravi je ulog buduće dojenje)

Pjenasta stolica osobito ako je zelenkasta) može biti i od toga da ti je nadošlo više mlijeka i da možda ne dovršava dovoljno temeljito dojku, da mu treba malo više pomoći kompresijama ili ga u sljedećem podoju vratiti prvo na istu dojku, da posiše masno mlijeko, a onda na "novu".

Samo polako.. super vam ide.
    I prati pelene (mokre i pokakane).

Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Noćni podoji su tu. Samo odspava jednom 3 sata, a ostalo je na dva sata. Dakle, spava od 23 do 1h, pa onda ide oko 2, 4, 6... Mada, bilo je dana kada je imao i 2-3 spavanja po tri sata. To sada ne dozvoljavam, ima sada to jedno spavanje. Stolica nije zelenaste boje, a ja i dalje konstantno smjenjujem dojke i uvjek završavam sa kompresijama. Glledala sam opet i snimke i uočila da kompresiju treba raditi dok beba siše na prazno (dok pokušava navući mlijeko). Ja sam to radila i kada siše i kada pravi pauze. Samo mi sada nekako brže završi podoj, uznemiri se ako ga forsiram duže, baš se rasplače. Eh, ja posmislim da je zbog gladi, a onda uočim da bi zapravo malo gledao, traži zabavu i onda plače zbog pospanosti. Samo se nadam da nije gladan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kompresije bi trebalo raditi kad dijete ne siše, kad gubi interes ili zaspiva, da ga potakneš da još malo siše.
    Dok on samoinicijatvno siše, ne treba (nećeš mu škoditi ako ih radiš).

Moguće je da učinkovitije prazni dojku pa da podoj kraće traje.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •