Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
Previse i premalo davanja je subjektivna kategorija i ne mogu se sloziti s tim da se ili dajes il ne dajes.
Previse i premalo je nesto sto se javlja u obliku griznja savjesti. Vecina nas nismo toliko formirani ni sigurni u sebe i sve svoje odluke pa nam se dogođa sljedece situacije:
- dijete od nas trazi nesto sto mu mi u tom trenutku ne zelimo dati, jer zelimo napraviti nesto za sebe, ali kako to sto zelimo za sebe nije neka jako vazna stvar, pitamo se, tj. grize nas savjest jesmo li trebali dati djetetu umjesto sebi. Mislim da do toga dolazi jer mi nismo nase dijete, pa ne mozemo znati koliko mu je zapravo vazno to sto zeli, pogotovo ako je maleno pa ne moze u potpunosti jasno artikulirati. To bi bio taj subjektivni osjecaj premalo davanja, pogotovo ako se usporedjujemo s nekin drugim roditeljima za koje opravdano ili neopravdano mislim da su pozrtvovniji od nas.
- dijete nas trazi nesto, a to nas ometa u vlastitim planovima, medjutim iz istih razloga kao i gore mu ispunjavamo zelje (a mozda i potreba) i onda se nakon toga osjecamo kao da smo dali previse, odnosno cini nam se iz naseg kuta gledanja da je to sto dijete zeli pretjerano.
kuzim sto zelis reci.
moj osvrt na davanje ili ne davanje se odnosio vise na to da to nije poanta knjige.

mislim da ta odluka sto nam je premalo, sto nam je previse, a sto optimalno, je spoj vlastitog osjecaja, promisljanja o roditeljstvu, razumijevanje vlastitog djeteta, sposobnosti samorefleksije, te ucenja iz vlastitog iskustva, utjecaja okoline, bliskih ljudi, vlastitog djetinjstva....i jos mnostva drugih cinioca.