Zadnjih dana sam imala priliku vidjeti do koje su mjere moja djeca ponekad nespremna na kompromise, pa me zanima kako to izgleda kod vas.
Situacija je kod obje izuzetno slična: Florina grupa u vrtiću priprema predstavu za kraj godine. Ona je htjela glumiti glavnu ulogu, ali teta je rekla da je glavna uloga muška i da će je dati nekom dečku, pa je djetešce odbilo glumiti bilo što drugo i zadovoljilo se stajanjem u pozadini i grupnim recitiranjem dvije-tri rečenice (iako zna cijeli tekst, tj. sve uloge napamet). Kad sam je pitala zašto nije htjela glumiti neku drugu ulogu, rekla mi je "ili glavnu, ili ništa".
Kod Fione se dogodilo nešto slično, ali na nešto drugačiji način. Njih nekoliko se, naime, razgoropadiloza glavnom ulogom, pa je učiteljica napisala njihova imena na papiriće, ubacila ih u šešir i na taj način podijelila uloge. Fiona je bilo toliko nesretna što nije dobila glavnu ulogu da je taj dan plakala cijelim putem od škole do kuće i zatim rezolutno zaključila "onda uopće neću nastupati". Na sreću, učiteljica ih je sve "natjerala", priredba je bila jučer i odlično je prošla, a ljutnja zbog nedobivene uloge prošla je već idućeg dana nakon podjele.
Nije to uvijek tako, ponekad se uspijemo lijepo dogovoriti oko toga što je moguće, a što nije, ali u ove dvije situacije mi je bilo zaista neobično da su radije odlučile na svoju štetu (ok, Fiona nije, ali samo zato što to učiteljica nije dozvolila, ali Flora je), nego pristale na kompromisno rješenje.
Imaju li vaši klinci takve "sve ili ništa" situacije?