Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Otplata kartice , kamate i sl. pomoć

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Otplata kartice , kamate i sl. pomoć

Palo mi s neba nešto sitno keša, ali upotrijebila bih da negdje smanjim dug. Da li se više isplati srezati jednu karticu do kraja (što bih mogla s tim iznosom) ili po pola iznosa uplatiti na obe (obe su onaj horor od minimalnih uplata i nikako da ih se riješim) ili smanjiti minus na tekućem?
    Netko tko profesionalno barata financijama, molim pomoć.
    Možda ipak tu jednu zatvoriti do kraja i prerezati?

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

samo sam došla pružiti potporu i popratiti temu
    ovako bi i ja trebala sve što ti pišeš
    samo šta meni ništa ne pada s neba

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj EvaMONA prvotno napisa Vidi poruku
    Palo mi s neba nešto sitno keša, ali upotrijebila bih da negdje smanjim dug. Da li se više isplati srezati jednu karticu do kraja (što bih mogla s tim iznosom) ili po pola iznosa uplatiti na obe (obe su onaj horor od minimalnih uplata i nikako da ih se riješim) ili smanjiti minus na tekućem?
    Netko tko profesionalno barata financijama, molim pomoć.
    Možda ipak tu jednu zatvoriti do kraja i prerezati?
    Da.
    Prvo napravi to.
    Onda svaki mjesec se sjeti koliko si izdvajala mjesecno za tu karticu i toliko vise podmiri onu preostalu. Dok ne zatvoris dug. Onda prerezi i tu.
    Minus po tekucem probaj sanirati zadnje...

Revolving je meni osobno koma, to je pravo karticarsko ropstvo...
    Kad se financijski oporavi uzmi neku pravu kreditnu karticu (Mastercard, American, Visa Classic i sl) i ako vec trebas nesto uzmi na rate (jer su beskamatne - to ide na max. 12 mjeseci ovisno o ugovoru s karticarem).

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

E da, savjet je ne vise od dvije takve 12-mjesecne otplate na rate istovremeno, probaj stalno imati na umu koliko si vec mjesecno duzna po ratama, da se ne "zaletis" previse (rece netko tko ima malo previse tih "na rate" izdataka - ali bar znam da nece trajati dulje od par mjeesci... a revolving je de-facto kad udjes do svog maksimuma beskonacan)
    Posljednje uređivanje od sillyme : 02.06.2012. at 06:49

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sva sreća nisu neke ogromne cifre , al bez obzira sam luda je nikako te rate pošteno istopiti , a već par mj. ništa ne kupujem na njih. Zaletila sam se prošle godine za blagdane, pa ono zatvaranje Turbo limača s povoljnim igračkama i knjigama + smanjenje prihoda ove godine. Nekako me uspjelo snaći iako sam znala da će se primanja barem na neko vrijeme smanjiti, ali nekako nisam mislila da ćemo to odmah prvi mjesec tako osjetiti.
    Jednom mi se to desilo prije dosta godina, prije djece s ljetnim siženjima , ali tada sam stvarno plandovala (pruno robe, puno kozmetike i sl- gluposti) i radilo se o puno više love, i trabalo mi je oko 12 mj. da otplatim, nadam se da će sad biti dosta 6.
    Rođeni optimist.
    Hvala na savjetima.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Najbolji savjet i najblji lijek je otplatiti dugove i prerezati kartice, za veće izdatke štediti i baratati samo gotovinom.
    Minus na tekućem je najskuplji zakonski kredit što postoji, sa maksimalnom zakonskom godišnjom kamatom od 14 %.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nema svatko iste kamate.
    Otplati onaj kredit (revolving, minus po tekucem) na koji su najvece kamate. U troskove po kartici uracunsj i godisnju clanarinu, ne samo kamate.
    Revolving nudi minimalnu uplatu, ali nista te ne sprecava da svaki mjesec otplatis sve i koristis takvu karticu kao i bilo koju drugu.
    Ako zelis imati kreditnu (revolving ili obicnu), odluci se za jednu. Usporedi clanarine, kamate, pogodnosti.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj ivanas prvotno napisa Vidi poruku
    Najbolji savjet i najblji lijek je otplatiti dugove i prerezati kartice, za veće izdatke štediti i baratati samo gotovinom.
    Minus na tekućem je najskuplji zakonski kredit što postoji, sa maksimalnom zakonskom godišnjom kamatom od 14 %.
    Lako je generalizirati - a tesko predvidjeti stvarne siguacije u zivotu.
    Za pocetak, kamata za minus po tekucem nije svima 14%, ima i nas i s nizom, zavisi sto smo ugovorili u banci.
    Drugo, minus i kreditna kartica su meni osobno uvijek izvor sigurnosti i osiguranja da ako mi nesto zatreba a nemam toliko gotovine ili ustedjevine, onda uzmem to na rate ili odem u minus (zavisi o situaciji - ako je veci iznos koji necu moc pokriti kroz dulje vrijeme, onda radije uzmem na rate pa ne placam kamate na minus, a ako je privremeni minus koji cu pokriti za par dana novim priljevom, onda radije odem u minus nego da rastezem otplatu kroz dulje vrijeme).
    Ja osobno uvijek kombiniram otplatu na rate i paralelno imam stednju, stednju se trudim ne dirati, a na rate se trudim uzimati stvari na nacin da otplata rata traje minimalno koliko i koristenje te stvari (npr. osiguranje auta - to je nesto sto vrijedi godinu dana pa mi je ok da ga placam malo po malo tu cijelu godinu i sl.)

Stednja mi sluzi za to da ako (nedajboze) opet ostanem bez posla imam rezervu za placati kredit za stan i zivotne troskove bar dva-tri mjeseca, dok otplata na rate sluzi tome da imam i za kredit i za kruh i za novu vesmasinu jer je stara krepala (moj najsvjeziji neplanirani izdatak...) pa da ne perem ves na ruke jer nisam ustedjela na vrijeme...

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

da malo uletim u temu,sto je sa dozvoljenim minusom u RBA? Ima preko mj dana da sam (pretpostavljam svi) dobila poruku da se sukladno novim pravilima dozvoljeni minus smanjuje i da mole da sukladno tome uskladimo racune....a nisu rekli za koliko ce smanjit,meni jos uvijek stoji isti iznos za dozvoljeni minus,a vama?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •