Slažem se da je slow cooker za ovo najbolje rješenje, ali išlo bi to i djelomičnom obradom u ekspres loncu (samo džemovi i želei) ako koristiš želin poslije za zgušnjavanje. Uostalom, industrijski tehnološki postupci su baš takvi. Kuhanje pod tlakom pomoglo bi da voće puno brže zakipi. Ide sa želinom i bez ekspres lonca za puno manje od 4 sata. Za one koji izbjegavaju želin postoji onaj austrijski šećer s pektinom (baš se spremam u Sloveniju po to, ima u njihovom Mercatoru). Ja ipak više volim klasiku kad su marelice u pitanju, a želin koristim samo za jagode i eventualno još neku egzotiku koju mi je žao kuhati u beskraj jer imam osjećaj da sagorim sve što vrijedi u tom voću. Kuhala sam lani mandarine sa želinom, neku malu količinu i bilo je ok.
Sama nisam nikada kuhala pekmez u ekspres loncu, ali je kolegica nedavno opisivala zanimljiv trik kako se kuha džem od cibora (onih okruglih divljih šljiva). Teško ih je čistiti, pa ekspres lonac iskoristiš da ih raskuhaš cijele, a onda koštice isplivaju i samo ih pokupiš cjedilom ili rešetkastom žlicom. Dalje se džem kuha na klasičan način. To namjeravam ove godine isprobati, a u ozbiljnoj sam napasti da probam i s višnjama.