Results 1 to 43 of 43

Thread: bi li pekmez mogao u ekspres loncu?

  1. #1
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default bi li pekmez mogao u ekspres loncu?

    otkako sam poludjela za svojim "pretis" loncem, i salatu bih u njemu pripremala.
    onda mi se pekmez, podrazumijeva...

    ima li itko saznanja bih li mogla u njemu skuhati pekmez jer me srce boli što sam jutros 4 sata kuhala marelice za malu teglicu.
    ipak bi ovo ubrzalo...

  2. #2
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    Nisam probala, ali mislim da bi pekmez bio rijedak jer voda ne bi isparila. Sto ne mora biti lose. Mozda bi visa temperatura promijenila okus?
    Moja baka ( majstorica za pekmeze) bi se zgrozila na ideju. Ali ja bih na tvpm mjestu probala i vidjela.

  3. #3
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Ne bi li zagorio bez miješanja?
    Apri, jel imaš pekač kruha? Ja u njemu uspješno svarila pekmez od smokava, dunja i šljiva (je da sam za ovaj od šljiva 4x ponavljala program, ali dok on miješa, a ne ja, briga me i za struju i sve!)

  4. #4
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Nisam sigurna, mislim da bi bilo problematično zbog miješanja.

  5. #5
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Nebi mogao jer bi zagorio zbog nemiješanja. Ili ga radim u rajngli običnoj i dodam želatinu što rezultira i mogučnošću brzog spremanja i smanjenjem količine šećera; ili ga radim u pekaču za kruh. Ekspres lonac sigurno nije opcija za pekmez, na žalost.
    Prije ćeš ga moći napraviti u dubokoj posudi u pečnici npr.

  6. #6

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    ajme neee u ekspres.
    a zakaj se pekmez kuhao 4 sata? kaj je bez želina?
    ja radim samo brzopotezne, da zakipi i gotovo.

  7. #7
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    U slow cooker! Mi kuhamo i guštamo. ne treba miješati.
    Tko prvi ide u englesku, nek nam donese Meni prvoj treba još jedan - manji

  8. #8
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    U slow cooker! Mi kuhamo i guštamo. ne treba miješati.
    Tko prvi ide u englesku, nek nam donese Meni prvoj treba još jedan - manji
    Slažem se da je slow cooker za ovo najbolje rješenje, ali išlo bi to i djelomičnom obradom u ekspres loncu (samo džemovi i želei) ako koristiš želin poslije za zgušnjavanje. Uostalom, industrijski tehnološki postupci su baš takvi. Kuhanje pod tlakom pomoglo bi da voće puno brže zakipi. Ide sa želinom i bez ekspres lonca za puno manje od 4 sata. Za one koji izbjegavaju želin postoji onaj austrijski šećer s pektinom (baš se spremam u Sloveniju po to, ima u njihovom Mercatoru). Ja ipak više volim klasiku kad su marelice u pitanju, a želin koristim samo za jagode i eventualno još neku egzotiku koju mi je žao kuhati u beskraj jer imam osjećaj da sagorim sve što vrijedi u tom voću. Kuhala sam lani mandarine sa želinom, neku malu količinu i bilo je ok.

    Sama nisam nikada kuhala pekmez u ekspres loncu, ali je kolegica nedavno opisivala zanimljiv trik kako se kuha džem od cibora (onih okruglih divljih šljiva). Teško ih je čistiti, pa ekspres lonac iskoristiš da ih raskuhaš cijele, a onda koštice isplivaju i samo ih pokupiš cjedilom ili rešetkastom žlicom. Dalje se džem kuha na klasičan način. To namjeravam ove godine isprobati, a u ozbiljnoj sam napasti da probam i s višnjama.

  9. #9
    klara's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Kraljevica
    Posts
    2,362

    Default

    To s ciborima i ekspres loncem zvuci prakticno. Ja od njih radim sirup, sto ne treba biti gusto.

  10. #10
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    U slow cooker! Mi kuhamo i guštamo. ne treba miješati.
    Tko prvi ide u englesku, nek nam donese Meni prvoj treba još jedan - manji
    Ne bih o pekmezu, samo da kažem :mgreen: :
    Ifgenija došao je tvoj slow cooker na svoje!

  11. #11
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Da li je ovo slow cooker
    http://www.segar.hr/Product/Elektri%..._Kenwood_CP707

    Ima na više web dućana.

  12. #12
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by gita75 View Post
    ajme neee u ekspres.
    a zakaj se pekmez kuhao 4 sata? kaj je bez želina?
    ja radim samo brzopotezne, da zakipi i gotovo.
    Ako je pravi pekmez kuha se dugo. Ne treba svaki 4 sata, ali npr. od šljiva i još ako želiš da je bez šećera sigurno ide na 4 sata.
    Ostali nešto manje.
    Mi u pekmez ne dodajemo želin, ni nikakve dodatke i kuha se stvarno dugo.
    (Jednom sam kuhala od jagoda sa želinom, bio je fin, ali više volim prave domaće pekmeze, naravno ako imam uvjete i vremena da ga napravim).

  13. #13
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ako nećeš želin, naribaj jabuku. u njoj ima dovoljno pektina da ugusti svaki pekmez da bude divno maziv, a jedna jabuka na 1-2-5- koliko već kila voća ne mijenja ni na koji način okus.

    ove koji se dugo kuhaju (marelice, šljive) ja stavim u duboku šerpu, pa u rol na par sati, svako toliko promješam.

  14. #14
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Peterlin, ljubim te za trik sa ciburima,
    inače mi trebaju sati da očistim koju kilu jer im je mesnati dio doslovno zalijepljen za košticu, treba ga sastrugati, ostalo dio do kožice je vodenjikav.

    Ovo za ekspres konac mi je baš interesantno,
    malo sam sumLJičava zbog nemiješanja, ali možda na nižoj temperaturi...

  15. #15
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Pekmeze treba kuhati u što plicem loncu, tj. šerpi jer je tako povrsina koja isparava najveca pa se i najbrze skuhaju.

  16. #16
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by piplica View Post
    Peterlin, ljubim te za trik sa ciburima,
    inače mi trebaju sati da očistim koju kilu jer im je mesnati dio doslovno zalijepljen za košticu, treba ga sastrugati, ostalo dio do kožice je vodenjikav.

    Ovo za ekspres konac mi je baš interesantno,
    malo sam sumLJičava zbog nemiješanja, ali možda na nižoj temperaturi.
    ..
    Čuj, nisam sigurna da bi to išlo bez miješanja... Ekspres lonac koristiš samo u prvoj fazi, da se šljive brže i temeljito raskuhaju, da se možeš riješiti koštica. Dalje više ne kuhaš u ekspres loncu, ne bi isparila tekućina. Možeš ostaviti u istom loncu, ali bez tlačnog poklopca ili prebaciti u plitku posudu kako je marta rekla. Ja kuham džemove u rostfrei velikoj rajngli i miješam, ali ne puno, jer je posuda takva da se ne hvata. I ovo što kaže babyboys koristim, kuham pekmez u pećnici, ali za to imam klasičnu emajliranu rajnglu s metalnim ručkama. Pokrijem onom mrežicom za tavu da mi ne zasvinji cijelu pećnicu i svako toliko protresem. Vrijedi za šljive. Drugo nisam pokušavala.

  17. #17
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ne stavljam ni šećer ni želin
    samo voće
    i kuham do beskraja
    razmišljam kako bi bilo najbolje negdje na njuškalu kupiti "fijaker" i veliku široku šerpu, pa udri

  18. #18
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    s jabukom nećeš morat kuhat do beskraja

  19. #19
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Da li je ovo slow cooker
    http://www.segar.hr/Product/Elektri%..._Kenwood_CP707

    Ima na više web dućana.
    Recimo, mogao bi biti. Al je dosta skup za slow cooker. S druge strane, ako nema kod nas i moraš naručivati od vani, možda se na koncu i isplati.
    Za pekemeze je to spas! Ja sam napekla svega i svačega bez muke.
    Odičan je i za druge stvari, al za pekmeze - idealno! Grije se sa tri strane, keramička teška zdjela, krčka se na dugo, taman kako treba.
    Preporučam!

  20. #20
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma da ne bi kupovala nešto što bih koristila za tri teglice po 200 grama pekmeza koji ću ionako ja pojesti žlicom
    ili nekome pokloniti

    neću kuhati pekmez, i gotovo

  21. #21
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Kod nas se pekmezi jedu s takvim užitkom da bih kupila svemirski brod, da mi treba... kad skuhamo od jagoda - djeca skaču do stropa. Od marelica - puštamo himnu od sreće. Od šljiva - minuta šutnje. Od krušaka - skačemo od sreće kolektivno. Od smokava, pjevamo klapske pjesme... Pa onda za kolače... njam! Nama treba pekmeza u životu

  22. #22
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    mi po vokaciji nismo - pekmezi
    više smo putrasti

  23. #23
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    Kod nas se pekmezi jedu s takvim užitkom da bih kupila svemirski brod, da mi treba... kad skuhamo od jagoda - djeca skaču do stropa. Od marelica - puštamo himnu od sreće. Od šljiva - minuta šutnje. Od krušaka - skačemo od sreće kolektivno. Od smokava, pjevamo klapske pjesme... Pa onda za kolače... njam! Nama treba pekmeza u životu
    Posve mi je jasan vaš stav, ali posve. Mmmm, pekmezi.

  24. #24
    Pepita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    3,816

    Default

    Ajme...jesam li ja jedina koja kupi voće i proslijedi svojoj baki Tako ja kuham pekmez svake godine, isto se kuha užasno dugo, bez dodataka

  25. #25
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Moj se kuha s tekucim pektinom.

    A slow cooker i dalje trune u ormaru iz kojeg nikad nije izasao.

  26. #26
    borka's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    671

    Default

    Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
    Kod nas se pekmezi jedu s takvim užitkom da bih kupila svemirski brod, da mi treba... kad skuhamo od jagoda - djeca skaču do stropa. Od marelica - puštamo himnu od sreće. Od šljiva - minuta šutnje. Od krušaka - skačemo od sreće kolektivno. Od smokava, pjevamo klapske pjesme... Pa onda za kolače... njam! Nama treba pekmeza u životu
    Ovo se zove prava ljubav prema pekmezima

    Pekmez u ekspres lonac-nikako, pa on mora ići na dugačko i polako, nešto slično kao bolonjez

  27. #27
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    onda definitivno odustajem
    bilo mi žao 4 sata trošenja plina zbog majušne teglice
    neću više spremati pekmez, mi to ionako ne jedemo
    njime jedino lijepim kolačiće za božić

  28. #28
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,983

    Default

    Ako tako malo pekmeza kuhaš probaj u pekaču ili pećnici radit, ali obavezno dodaj jednu zeleniju jabuku.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    probala sam u pekaču napraviti pekmez od limuna
    nakon jednog programa, bio je prerijedak
    nakon drugog, gore se uhvatila korica

  30. #30
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    apri ima jedna narodna koja odlicno opisuje tvoje probleme, al nije dovoljno pristojna da bi se javno objavljivala.

  31. #31
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    misliš heben i pošten
    znam ja to
    ali sam mislila da peterlin ima rješenje, kao i za sve moje dosadašnje probleme
    zapravo sam očekivala... da, može se
    i onda bih ja napravila 3 litre pekmeza od jagoda i mirna bosna

  32. #32

    Default

    evo, njoj nitko neće prigovarati mirnu bosnu
    mrzim povlaštene

  33. #33
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ne, ne ima jedna bolja, kaze .ebala bi se, al da ti ne uđe.

  34. #34
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa to je to
    jer si poštena ako ti ne uđe
    LOOOOL

    aleks, mene amnestira bosansko podrijetlo :zubo:

  35. #35
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    jedna je eksplicitna, a druga implicitna.

  36. #36
    Pepita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    3,816

    Default



    Ja očekujem rješenje problema i mislim se kako bi i ja mogla skuhati pekmen, a umjesto recepta za pekmez dobijem recept za poštenje
    ... najjače ste

  37. #37
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    apri dear, do not fear, I am here

    rješenje je prosto ko - pekmez :hihihi: obična kuhinjska rerna (pećnica)

    voće u tepsiju od rerne, u jednoj ili više njih odjednom, 100-150°C i ventilator (ili poluotvorena vrata, za one koji ne posjeduju ventilator u rerni)
    i tako dok se voćke ne ispeku i bar pola vode ispari
    poslije toga na plin/struju na šporet u najširu moguću šerpu (ili onu istu tepsiju od rerne) na najjaču vatru i miješanje dok se ne dosegne gustina koju hoćeš
    ovdje može da se upotrijebi štapni mikser, ko voli
    tek kad je dovoljno gusto dodaje se šećer! (ko dodaje)
    ruka koja drži kuvaču se umota krpom, jer pekmez od tog momenta počinje da prska, i to jako
    ukuhati još kratko, sipati u čiste tegle, zatvoriti čistim i novim čeličnim zatvaračima i okrenuti naopačke; pokriti jastukom/dekom/nečim da se sporo hladi do sutra
    nepokvarljiva konzerva je gotova

    disclaimer - ne važi za jagode, kupine, maline i slične voćke, one se kuhaju drugačije

    P.S. i OffT - otkad to apri ima (i koristi!) pretis lonac? :Fcking anbilivabl:
    očekujem nadugačko i naširoko izvinjenje kad napravi bolonjez u njemu

  38. #38
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    prffffff, vidi ju kako upada bez da je prcitala da apri zeli kuhati upravo jagode....

    cccc...

  39. #39
    Pepita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    3,816

    Default


  40. #40
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    tako je glasilo pitanje na vrhu, dal' može pekmez da napravi u pretis loncu :ne čitaš:
    od jagoda se ne pravi pekmez, bar kod nas, samo džem i slatko
    ja pravim samo slatko, kad mi se da (a obično mi se ne da, draže su mi žive jagode)

  41. #41
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Kod mene se jagode kuhaju u loncu vulgaris, ne predugo. S pektinom, tekucim. The end. Zaboravila sam koliko je trajalo zadnji put i koja je tocno receptura. Ali koga briga, ionako uvijek eksperimentiram. Mislim da nije pojelo vise od sat, sat i pol, ako i toliko.

  42. #42
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    jedan je umro čekajući...

  43. #43
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ja sam baš jučer radila džem od jagoda, od 4kg jagoda i stavila sam oko pola kg šećera i 2 vanili šećera pri kraju, kuhala sam cca 2 sata iako mi se i to čini dugo i predugo, džem je rijedak ali za palačinke odličan.

    Što se tiče ekspres lonca, mislim da bi od one pjene koja se unutra stvara pekmez i sl. eksplodirao ili kipio, ne znam, nisam probala a i vjerojatno zagorio kako su cure rekle....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •