-
apri dear, do not fear, I am here 
rješenje je prosto ko - pekmez :hihihi: obična kuhinjska rerna (pećnica)
voće u tepsiju od rerne, u jednoj ili više njih odjednom, 100-150°C i ventilator (ili poluotvorena vrata, za one koji ne posjeduju ventilator u rerni)
i tako dok se voćke ne ispeku i bar pola vode ispari
poslije toga na plin/struju na šporet u najširu moguću šerpu (ili onu istu tepsiju od rerne) na najjaču vatru i miješanje dok se ne dosegne gustina koju hoćeš
ovdje može da se upotrijebi štapni mikser, ko voli
tek kad je dovoljno gusto dodaje se šećer! (ko dodaje)
ruka koja drži kuvaču se umota krpom, jer pekmez od tog momenta počinje da prska, i to jako
ukuhati još kratko, sipati u čiste tegle, zatvoriti čistim i novim čeličnim zatvaračima i okrenuti naopačke; pokriti jastukom/dekom/nečim da se sporo hladi do sutra
nepokvarljiva konzerva je gotova 
disclaimer - ne važi za jagode, kupine, maline i slične voćke, one se kuhaju drugačije
P.S. i OffT - otkad to apri ima (i koristi!) pretis lonac?
:Fcking anbilivabl:
očekujem nadugačko i naširoko izvinjenje kad napravi bolonjez u njemu
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma