Results 1 to 15 of 15

Thread: Hitna pomoć! Krizna situacija :)

  1. #1
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default Hitna pomoć! Krizna situacija :)

    Stavila sam svježi kvas sa zobenim mlijekom na dizanje i ništa.
    Je zbog mlijeka ili kvasa, da samo radim sa time ili da odustanem na vrijeme ?
    Last edited by oka; 02.06.2012 at 19:31.

  2. #2
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by oka View Post
    Stavila sam svježi kvas sa zobenim mlijekom na dizanje i ništa.
    Je zbog mlijeka ili kvasa, da samo radim sa time ili da odustanem na vrijeme ?
    Jesi stavila malo šećera i ugrijala mlijeko?

  3. #3
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Jesam šećer i mrvicu ugrijala, ali mrvicu

  4. #4
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Trebalo bi se za 5-10 minuta nešto događati. Spusti tu šalicu u drugu posudicu s vrelom vodom, da se malo zagrije, ako za 10 minuta ne bude ništa, ne valja kvas.

  5. #5
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    A kv...., friški kvas, znači nije zbog zobenig mlijeka
    kad me od starta ovakO krene

  6. #6
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Ma ne u vruče ništa stavljati!!!! Vručina će pobiti kvaščeve gljivice, više šanse imaju u hladnom mlijeku/vodi nego u VRUČEM!!! Ne, ne, ne...
    Ostavi još malo, pa zamijesi tijesto s tim s čim imaš, meni je jučer tako isto bilo s friškim kvascem u kravljem mlijeku (nije reagiralo) ali je tijesto o.k. ispalo.

  7. #7
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Evo umješano je pa ćemo vidjeti, ak ne uspije morat ću ispočetka ali sa suhim

  8. #8

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    meni se svježi kvasac uvijek digne, u bilo kakvoj tekućini (čak i kad mu prođe rok). najbojlje se to vidi ak mu dodaš malo brašna.

  9. #9

    Default

    Da, stavi brasna

  10. #10
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Ošlo nebu pod oblake, ko bi rekao! Jupi!

  11. #11
    oka's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    3,305

    Default

    Gotovo je i ukusno, baš mi je zanimljivo da
    je sve ok unatoč kvasu, a ovo Gita da tebi uspjeva uvjek unatoč stanju kvasa svaka čast.
    Ovo mi je bila stvarno dobra lekcija o tome

  12. #12
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    Quote Originally Posted by winnerica View Post
    Ma ne u vruče ništa stavljati!!!! Vručina će pobiti kvaščeve gljivice, više šanse imaju u hladnom mlijeku/vodi nego u VRUČEM!!! Ne, ne, ne...
    Ostavi još malo, pa zamijesi tijesto s tim s čim imaš, meni je jučer tako isto bilo s friškim kvascem u kravljem mlijeku (nije reagiralo) ali je tijesto o.k. ispalo.
    ma kako,ja kad ugrijem mlijeko to raste ko ludo,uvijek mi dok pripremam ostale sastojke iscuri preko kikare....i ne stavljam secer....

    ja sam neki dan visak dizanog tijesta zaledila i jucer radila kiflice....kad sam ih oblikovala stale su tako u plehu jedno 2-3h,nisam ih odma stavila peci i kad su se ispekle tijesto je popucalo i nije bilo mekano kao inace nego vise hrskavo....jeli to zato sto je tijesto bilo zaledjeno ili sam pogrijesila sto nisam odmah stavit pec? jeli bolje zaledit onako tijesto u kugli ili vec oblikovane kiflice? neznam kako bi ih zaledila da se sve ne zaljepe jedne za druge....

  13. #13

    Default

    ne znam odgovor ni na jedno pitanje osim zadnjeg
    staviš ih na tacni u zamrzivač
    i kad se zalede prebaciš ih u vrećicu
    tako se neć slijepiti

  14. #14
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by winnerica View Post
    Ma ne u vruče ništa stavljati!!!! Vručina će pobiti kvaščeve gljivice, više šanse imaju u hladnom mlijeku/vodi nego u VRUČEM!!! Ne, ne, ne...
    Ostavi još malo, pa zamijesi tijesto s tim s čim imaš, meni je jučer tako isto bilo s friškim kvascem u kravljem mlijeku (nije reagiralo) ali je tijesto o.k. ispalo.
    Nisam rekla u vruče mlijeko, nego toplo mlijeko, a ako staviš u hladno, možeš posudu (kod mene je to obično šalica) u kojoj je kvas i mlijeko staviti u drugu posudu s vrelom vodom.
    Vrelo i kvas nije u direktnom kontaktu i diže se 100 na sat.
    Ja stalno tako radim.

  15. #15
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Meni je bolje zalediti oblikovane kiflice. Zalediš ih na tacni i onda kad su smrznute izvadiš tacnu i kiflice staviš u vrečicu za škrinju. Kad ih trebaš samo ih posložiš na papir za pečenje.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •