Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 263

Tema: Pekmezi, najbolji, provjereni recepti i savjeti i trikovi za olakšati pripremu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Hitno trebam savjet, na 4,5 kg očišćenih krušaka vilijamovki, koliko šećera da stavim? Dodala sam i 3 ili 4 limuna da ne potamne.

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    stavi manje, pa lako dodaješ malo po malo
    limun će ti ga baš zakiseliti

  3. #3
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    a znam. morala sam.. smjehuljica je tražila spavanje ranije, a kruške spremne, nije mi drugo pala na pamet da sačuva kruške.
    krenula sam s 3/4 kg.

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kuhaj, pa probaj
    pretpostavljam da ideš bez ikakvih dodataka
    samo kruške i šećer
    ok, i limun

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja vjerujem da bih ja stavila još cca 1/2 kg
    i kuhala dok ne bude čvrsto kad se rashladi na tanjuriću

  6. #6
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Uh, nikad ovoliko soka. Kuhat će se u beskraj... a lijepo mi je rekla sestrična "stavi želin". A ja oću prirodno. Eto mi sad prirodno!

  7. #7
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, nikad ovoliko soka. Kuhat će se u beskraj... a lijepo mi je rekla sestrična "stavi želin". A ja oću prirodno. Eto mi sad prirodno!
    Ja bih stavila kruške pod šećer i ostavila preko noći da puste sok, sok. Nakon toga voće treba ocijediti (dodaš limuna i još šećera i eto sirupa, iako nikad još nisam radila od krušaka, nemam ih u svom voćnjaku). Ostatak bi se relativno brzo ukuhao bez dodataka.

    Inače, ako ne želiš staviti želin, potegni preko granice po bečki šećer (šećer za ukuhavanje, s pektinom, ali bez konzervansa). Donijela sam 1kg iz Slovenije neki dan, ali ove godine je voće tak slatko i s malo soka da ga uopće nisam trebala, eno ga - još stoji. Možda će mi trebati za breskve, one znaju biti dosta vodene.

  8. #8
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pokupi šefljom višak soka

  9. #9
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Pa da, fakat, može se višak soka ocijediti i tokom procesa ukuhavanja. Ne baciš - imaš sirup!

  10. #10
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Kasno mi je sad, već je sve na šparetu. Ali hvala svejedno, susjeda ima krušku u dvorištu, nismo sve pobrali, možda ćemo za koji dan ponoviti avanturu. (Ako prije ne padnu i njen pas sve ne pojede!)
    Bečki šećer? Nikad čula. Kako se to na slovenskom zove? Dunajski sladkor? Ili kako drugačije? I gdje ga ima? Koliko se toga stavlja? Malo, jel, kad si ti koja si majstor od marmelada kupila samo kilogram.

    Btw, 4,5 kg krušaka, 4 ili 5 limuna, 3/4 kg šećera i slatko je za poludit.

  11. #11
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Kasno mi je sad, već je sve na šparetu. Ali hvala svejedno, susjeda ima krušku u dvorištu, nismo sve pobrali, možda ćemo za koji dan ponoviti avanturu. (Ako prije ne padnu i njen pas sve ne pojede!)
    Bečki šećer? Nikad čula. Kako se to na slovenskom zove? Dunajski sladkor? Ili kako drugačije? I gdje ga ima? Koliko se toga stavlja? Malo, jel, kad si ti koja si majstor od marmelada kupila samo kilogram.

    Btw, 4,5 kg krušaka, 4 ili 5 limuna, 3/4 kg šećera i slatko je za poludit.
    Bečki šećer - evo čitam s etikete (kupljeno u Mercatoru u Dobovi, kod nas nisam našla a tamo ga uzimam već godinama):

    Wiener Zucker 1:1, želirni sladkor
    Sestavine: fini kristalni sladkor, želirno sredstvo (pektin, citronska kislina), hidrogenirana rastlinska maščoba
    Hraniti na suhom mestu.

    Proizvodi: Agrana, Wien

    ---

    Razlika između ovoga i džemfixa ili želina je u tome što ovaj ne sadrži konzervans. Ima još i extra izvedba, 2:1 i dolazi u pakiranjima od 500 g, ali taj nisam nikad probala.

  12. #12
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Nisam odgovorila na pitanje koliko ide tog šećera. Prema njihovim uputama ide 1 kg na 1 kg voća (ako je 1:1) a ja obično radim sa 1 kg tog šećera na 3-5 kg voća i bude dosta. Ovisi o voću... Ove godine ne treba ni puno običnog šećera, a pogotovo ne želirnog. Ja s tim kuham jagode i naranče, ponekad breskve, a ostalo na klasičan način.

    Evo našla sam napokon sličicu iz Mercatorovog letka - to je taj: http://www.modernakup.si/%C5%BDelirn...g-Agrana_72674

  13. #13
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku

    Btw, 4,5 kg krušaka, 4 ili 5 limuna, 3/4 kg šećera i slatko je za poludit.
    bit će bolje kad se ohladi
    i meni je svaki pekmez koma sladak kad je vruć, kukam i plačem
    i poslije bude fin



    inače kakva je situacija s šljivama?
    ja se prije 2 dana vratila u zg, pa sam ko pala s marsa
    nemam pojma što ima na placu
    ima li još šljiva za pekmez (onih malih tamno, tamno plavih, sa tamnijim mesom, ne volim one velike svjetlo plave vodenaste šljive)?
    po koliko su?
    ili mi je već kasno?

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    dobre kruške!

    ma možeš pokupiti višak soka šefljom
    ko da skidaš masnoću sa vrele juhe

  15. #15
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Jesu, Apri, baš su fine... zato mi i je grehota da ih pas pojede (ne šalim se, pas im sa svako ljeto udeblja ko mali pajcek, od tih krušaka).
    Sad je se već lagano kašasto, nemam što više pokupiti.

    Hvala Petrlin, potražiti ću, ja sam svako malo u Sloveniji. (Ako treba još kome donijeti...)

  16. #16
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Jooooj pa znam ja tu ambalažu iz špajze moje bake.
    Ali, ne pamtim što je pisalo, pamtim samo šareni papirić. Hvala.

  17. #17
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,247

    Početno

    ja stavljam koju jabuku u svaki pekmez i ispada jako pekmezasto, i jestivo.

    radila i velikom klincu od breskvi koje je kod susede skupio

  18. #18
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,247

    Početno

    apricot od kad deca smiju pekmez, dobro moji su veliki ali pitam

  19. #19
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa domaći od onda od kada počinju jesti šećer
    a ako je pekmez bez šećera i ičega, onda od onda od kada jedu to voće

  20. #20
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    kažu da je na dolcu od danas akcija (do subote, valjda)
    ko ono s jagodama i jabukama
    autohtone sorte
    pa pogledaj

  21. #21
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    daleko dolac
    i rad u smjenama i škola u smjenama (tko je ono rekao da će sva djeca u jutarnju nastavu, da mu malo rod spomenem)
    igra mi jedino branimirac ili veletržnica da pošaljem MM, al njemu je šljiva šljiva, "što radiš nauku od šljiva"

  22. #22
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    daleko dolac
    i rad u smjenama i škola u smjenama (tko je ono rekao da će sva djeca u jutarnju nastavu, da mu malo rod spomenem)
    igra mi jedino branimirac ili veletržnica da pošaljem MM, al njemu je šljiva šljiva, "što radiš nauku od šljiva"
    Reci mužu da kupi najsitnije šljive koje nađe. Te sitne su bistrice, najbolje za pekmez. Istina je, one debele (stanley i razni hibridi - imam jedno drvo toga) loše se ukuhavaju jer su pune vode, ali su bolje za jesti. Osim toga, često su te debele skuplje, pa se to može iskoristiti kao argument (barem bi kod mog muža upalilo, ali naučio je razlikovati šljive otkad imamo svoje, he he he...)

    Offt. suosjećam što se tiče škole u smjenama + rada u smjenama. To je fakat grdo. Kapa dolje ako nađeš još i vremena za zimnicu.

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja stenlijke ne volim ni jesti
    sama voda, nikakvog okusa
    a i ne da se raskoliti
    to nije šljiva, to je jad i bijeda u velikim gabaritima

  24. #24
    ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    928

    Početno

    Ima bečkog šećera u Hoferu u Brežicama.

  25. #25
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Bistrica ima na svim placevima, pa sada im je sezona. Sve ono drugo što spominjete ja niti ne zovem šljiva

  26. #26
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    na kvatriću su 8 kuna

    i, Nano, imaš pravo
    ono su neki mutanti

  27. #27
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Ne znam cijene jer sam ih ove godine dobila. Napravila dva puta džem ( u pekaču pa ga nemam puno) i dva puta kolač po receptu tu s foruma. Meni je predobar.

    Obožavam bistrice .

  28. #28

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Tražim recept za pekmez od šljiva bistrica. Jedne godine sam dobila od susjede domaći i bio je savršen. Tada nisam uzela recept, ona odselila i izgubio joj se svaki trag, a tako i svaki trag dobrom pekmezu. Ono što sam ja do sada radila, bilo je ukusno i nikad nije ništa ostalo, ali to nije bilo to, od boje pa na dalje.

    Ovaj kakav bi ja je bio jako taman i nije bilo kožica, možda tu i tamo koja. Recimo, ko iz dućana. Budući da okus ne mogu prenijeti, to je sve što znam. Ako ima netko nešto....bit ću zahvalna beskrajno!

    I još neke nedoumice: zašto se po nekim receptima u pekmez stavlja ocat? I koja je razlika u izradi pekmeza u loncu i pečnici? (možda su nekom banalna pitanja, ali mene zanima)

  29. #29
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj goranka prvotno napisa Vidi poruku
    Tražim recept za pekmez od šljiva bistrica. Jedne godine sam dobila od susjede domaći i bio je savršen. Tada nisam uzela recept, ona odselila i izgubio joj se svaki trag, a tako i svaki trag dobrom pekmezu. Ono što sam ja do sada radila, bilo je ukusno i nikad nije ništa ostalo, ali to nije bilo to, od boje pa na dalje.

    Ovaj kakav bi ja je bio jako taman i nije bilo kožica, možda tu i tamo koja. Recimo, ko iz dućana. Budući da okus ne mogu prenijeti, to je sve što znam. Ako ima netko nešto....bit ću zahvalna beskrajno!

    I još neke nedoumice: zašto se po nekim receptima u pekmez stavlja ocat? I koja je razlika u izradi pekmeza u loncu i pečnici? (možda su nekom banalna pitanja, ali mene zanima)
    E, idemo od repa - u pekmez se ocat ne stavlja. Ocat se stavlja u džem, zato da šljive sačuvaju lijepu crvenkastu boju. Osim toga, dodavanje octa ubrzava proces kuhanja voća. U džem ide puno više šećera (1 kg šećera na 2 kg šljiva), cijelo voće (nemljeveno) i kraće se kuha.

    U crni pekmez od šljiva ne stavlja se skoro ništa osim vrlo malo šećera i žličica soli (služi za otpuštanje tekućine).

    Evo ti kako ja radim - nije to neki recept, ali može poslužiti.

    5 kg šljiva - samljeti na flajšmašini ili u multipraktiku
    do 1 kg šećera - ovisno o tome koliko je slatko voće, a taj šećer služi kao konzervans (sprečava kvarenje)
    1 žličica (čajna) soli

    Šljive očistiti od koštica i samljeti i posipati na njih šećer i sol, pa ostaviti da stoji nekoliko sati ili preko noći da otpuste tekućinu. Drugi dan staviti na vatru i kuhati (miješati kad počne kipiti) dok ne postigne odgovarajuću gustoću i ne potamni. Volumen se treba smanjiti na pola, čak i manje. Gotovo je kad se zgusne toliko se može potegnuti ravnom kuhačom po dnu da se vidi trag. Priča gotova!

    Vruće puniti u sterilizirane staklenke (iz suđerice ili pećnice).

    * * *

    Ako želiš raditi pekmez u pećnici, sve ti je isto, samo se manje miješa (ali to šprica pa poslije imaš muku čistiti pećnicu).

  30. #30
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Peterlin, na pekmezu od šljiva jednog proizvođača piše da od sastojaka ima samo šljive (a posebno je naglašeno i da je bez šećera). Je li to moguće?

  31. #31
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, na pekmezu od šljiva jednog proizvođača piše da od sastojaka ima samo šljive (a posebno je naglašeno i da je bez šećera). Je li to moguće?
    Moguće je, kako ne! Ja sam ti mladost odradila kao sezonac u Podravki... Oni imaju taj crni pekmez bez šećera. Ja to doma ne radim jer je to muka, treba dvostruko dulje kuhati da što manje vode ostane, a meni se to ne da. Šećer rastopi tekućinu iz šljiva (isto kao i sol) i tako se ubrzava proces.

  32. #32
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Ovaj je Donin. I dobar je! Puna usta okusa.

  33. #33

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    E, idemo od repa - u pekmez se ocat ne stavlja. Ocat se stavlja u džem, zato da šljive sačuvaju lijepu crvenkastu boju. Osim toga, dodavanje octa ubrzava proces kuhanja voća. U džem ide puno više šećera (1 kg šećera na 2 kg šljiva), cijelo voće (nemljeveno) i kraće se kuha.

    U crni pekmez od šljiva ne stavlja se skoro ništa osim vrlo malo šećera i žličica soli (služi za otpuštanje tekućine).

    Evo ti kako ja radim - nije to neki recept, ali može poslužiti.

    5 kg šljiva - samljeti na flajšmašini ili u multipraktiku
    do 1 kg šećera - ovisno o tome koliko je slatko voće, a taj šećer služi kao konzervans (sprečava kvarenje)
    1 žličica (čajna) soli

    Šljive očistiti od koštica i samljeti i posipati na njih šećer i sol, pa ostaviti da stoji nekoliko sati ili preko noći da otpuste tekućinu. Drugi dan staviti na vatru i kuhati (miješati kad počne kipiti) dok ne postigne odgovarajuću gustoću i ne potamni. Volumen se treba smanjiti na pola, čak i manje. Gotovo je kad se zgusne toliko se može potegnuti ravnom kuhačom po dnu da se vidi trag. Priča gotova!

    Vruće puniti u sterilizirane staklenke (iz suđerice ili pećnice).

    * * *

    Ako želiš raditi pekmez u pećnici, sve ti je isto, samo se manje miješa (ali to šprica pa poslije imaš muku čistiti pećnicu).

    Tnx! U principu sam tako obično i radila po tvojim omjerima, ali nisam ostavljala preko noći, nisam stavljala sol i moguće ne dovoljno dugo kuhala. Budem sad po tvom.


    Jurana, je moguće je da pekmez bude bez šećera. Al Peterlin će ti vjerojatno više i stručnije od mene moći reći o tome.

  34. #34
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Isto ti je to. Tehnološki njima je to lakše napraviti nego nama doma. Moja baka je radila taj bez šećera, ali to se kuhalo cijeli božji dan.

  35. #35
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Isto ti je to. Tehnološki njima je to lakše napraviti nego nama doma. Moja baka je radila taj bez šećera, ali to se kuhalo cijeli božji dan.
    Ja pečem u pećnici nekoliko sati, nema muke kuhanja cijeli dan, a radim bez šećera.
    Posljednje uređivanje od anchi pp : 19.09.2012. at 14:45

  36. #36
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,247

    Početno

    viš nikad sol nisam stavljala, a u kaj ti sve stavljaš sol?

  37. #37
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    viš nikad sol nisam stavljala, a u kaj ti sve stavljaš sol?
    Ne, samo u ovaj crni pekmez od šljiva u koji ide sasvim malo šećera.

    Ali sad si mi dala misliti... mogla bih probati tak s višnjama, da izađe više soka. Nije to puno soli, ne osjeti se na okusu.

  38. #38
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,247

    Početno

    kaj ti kod višnji ne uzađe preveč soli, ja uvijek moram mislit gdi ću tak rano naćkoju jabuku da je zgusnem.

  39. #39
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    kaj ti kod višnji ne uzađe preveč soli, ja uvijek moram mislit gdi ću tak rano naćkoju jabuku da je zgusnem.
    Ja ti obično napravim 2 u 1 - sirup i džem: višnje stavim pod šećer cijele, pa sok iscijedim (i to ispadne gusti sirup u koji eventualno dodam još malo šećera + limunsku kiselinu, pasteriziram, pa stoji cijelu zimu). Ocijeđene višnje zdrobim štapnim mikserom i skuham - zgusnu se relativno dobro, ali da, treba staviti koju jabuku ili onaj bečki šećer s pektinom.

    Ne znam napamet točne omjere, ali provjerit ću pa napisati (daleko je do idućih višanja).

  40. #40
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,247

    Početno

    mi baš danas otvorili višnje, ja to radim od oka

  41. #41
    Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    2,829

    Početno

    cure, ja otvorila jedan pekmez (stoji od prošle godine) i ima malo plijesni (ništa strašno), nego smrdi nekako kao na sumpor?!?

    što se tu dogodilo? očito je pokvaren ali baš da smrdi kao na sumpor?

  42. #42
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    ja sam dobila hrpicu domaćih jabuka, dunja i krušaka, pa sam napravila pekmez/marmeladu. očišćenog voća je bilo oko 2 ,5 kg, na to sam dodala 600 g šećera i ukuhala. fenomenalno. a kako miriši...
    a na dolcu sam uzela zadnje breskve i nektarine (samo zato jer su bile ultra jeftine) i od njih napravila sirup , a od ostatka ukuhala marmeladu. na 3 kile voća sam stavila nešto manje od kile šećera. mrak.

  43. #43
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ja sam otvorila sezonu
    napravila sam džem od jagoda s bazgom
    jako mi je fin

  44. #44
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam otvorila sezonu
    napravila sam džem od jagoda s bazgom
    jako mi je fin
    Bravo!

    Ja se bojim da ću ove godine propustiti jagode, šmrc... Preuređujemo kuhinju, pa nemam gdje ni kako pripremati zimnicu. Nema veze, na gruntu su mi se kupine raspametile, bit će ih punooo, ribizli isto, pa ćemo nadoknaditi kad kuhinja bude u funkciji.

  45. #45
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Bravo!

    Ja se bojim da ću ove godine propustiti jagode, šmrc... Preuređujemo kuhinju, pa nemam gdje ni kako pripremati zimnicu. Nema veze, na gruntu su mi se kupine raspametile, bit će ih punooo, ribizli isto, pa ćemo nadoknaditi kad kuhinja bude u funkciji.
    Posudim ti ja kuhinju u zamjenu za koju teglicu marmelade.

  46. #46
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Posudim ti ja kuhinju u zamjenu za koju teglicu marmelade.
    Fala, ali nadam se da ne bude trebalo.

    Ako sve bude po planu, sutra mi dolaze majstori montirati kuhinju. Jest da će potrajati još koji dan da sve stavimo u funkciju (moram zvati ovlašteni servis radi garancija aparata, da mi pokopčaju plinsku peć i suđericu) ali brzo ću ja natrag u sedlo, tralala tralala, tralala.... Offt. mm je upravo priveo kraju zadnju prošlogodišnju teglicu džema od jagoda, taman treba krenuti s novom serijom.

  47. #47

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam otvorila sezonu
    napravila sam džem od jagoda s bazgom
    jako mi je fin
    Mmm, dobro zvuči! Imaš i recept za liker u toj kombinaciji: http://www.coolinarika.com/recept/li...agoda-i-bazge/

  48. #48
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ma nije još vrijeme za pekmez od jagoda, stigneš
    još su i skupe, a i nisu još ono pravo zrele
    ali imala sam cijeta bazge, a baš sam htjela napraviti taj džem jagode-bazga
    napravila sam malu količinu, od 1250 gr očišćenih jagoda, 7-8 cvjetova bazge
    i stavila sam prvi put džemfix
    inače to ne stavljam, ali mi se žurilo
    zapravo stavila sam (to sam od tebe prvi put čula)
    šećer sa džemfixom
    250 grama običnog šećera i 200 toga

  49. #49
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja; prvotno napisa
    i stavila sam prvi put džemfix
    inače to ne stavljam, ali mi se žurilo
    ga
    Ne treba ti biti žao. Ja sam isto napravila jednu turu i ispao mi je jako rijedak.
    ovo s bazgom zvuči odlično, ali ne znam hoću li imati prilike naći je još negdje a da nije centar grada

    i ja radim puno likera - u zadnje vrijeme su mi najdraži onaj od kadule i od rogača. Orahovica i višnjevača su mi nekak isfurani, pa tražim nove ideje. I volim u sve staviti domaćeg limuna ( i to onako bogati) pa MM kaže da su mi svi likeri isti.

  50. #50
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ma nije još vrijeme za pekmez od jagoda, stigneš
    još su i skupe, a i nisu još ono pravo zrele
    ali imala sam cijeta bazge, a baš sam htjela napraviti taj džem jagode-bazga
    napravila sam malu količinu, od 1250 gr očišćenih jagoda, 7-8 cvjetova bazge
    i stavila sam prvi put džemfix
    inače to ne stavljam, ali mi se žurilo
    zapravo stavila sam (to sam od tebe prvi put čula)
    šećer sa džemfixom
    250 grama običnog šećera i 200 toga
    e kad ne čitam sebe
    išla raditi bazgoladu
    i po receptu stavila šećera (na 1 kg 750 grama, ok ja sam stavila 1300 jagoda)
    šerbet
    šerbet
    ljuta ko pas

Stranica 3 od 6 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •