Results 1 to 50 of 263

Thread: Pekmezi, najbolji, provjereni recepti i savjeti i trikovi za olakšati pripremu

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Tražim recept za pekmez od šljiva bistrica. Jedne godine sam dobila od susjede domaći i bio je savršen. Tada nisam uzela recept, ona odselila i izgubio joj se svaki trag, a tako i svaki trag dobrom pekmezu. Ono što sam ja do sada radila, bilo je ukusno i nikad nije ništa ostalo, ali to nije bilo to, od boje pa na dalje.

    Ovaj kakav bi ja je bio jako taman i nije bilo kožica, možda tu i tamo koja. Recimo, ko iz dućana. Budući da okus ne mogu prenijeti, to je sve što znam. Ako ima netko nešto....bit ću zahvalna beskrajno!

    I još neke nedoumice: zašto se po nekim receptima u pekmez stavlja ocat? I koja je razlika u izradi pekmeza u loncu i pečnici? (možda su nekom banalna pitanja, ali mene zanima)

  2. #2
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by goranka View Post
    Tražim recept za pekmez od šljiva bistrica. Jedne godine sam dobila od susjede domaći i bio je savršen. Tada nisam uzela recept, ona odselila i izgubio joj se svaki trag, a tako i svaki trag dobrom pekmezu. Ono što sam ja do sada radila, bilo je ukusno i nikad nije ništa ostalo, ali to nije bilo to, od boje pa na dalje.

    Ovaj kakav bi ja je bio jako taman i nije bilo kožica, možda tu i tamo koja. Recimo, ko iz dućana. Budući da okus ne mogu prenijeti, to je sve što znam. Ako ima netko nešto....bit ću zahvalna beskrajno!

    I još neke nedoumice: zašto se po nekim receptima u pekmez stavlja ocat? I koja je razlika u izradi pekmeza u loncu i pečnici? (možda su nekom banalna pitanja, ali mene zanima)
    E, idemo od repa - u pekmez se ocat ne stavlja. Ocat se stavlja u džem, zato da šljive sačuvaju lijepu crvenkastu boju. Osim toga, dodavanje octa ubrzava proces kuhanja voća. U džem ide puno više šećera (1 kg šećera na 2 kg šljiva), cijelo voće (nemljeveno) i kraće se kuha.

    U crni pekmez od šljiva ne stavlja se skoro ništa osim vrlo malo šećera i žličica soli (služi za otpuštanje tekućine).

    Evo ti kako ja radim - nije to neki recept, ali može poslužiti.

    5 kg šljiva - samljeti na flajšmašini ili u multipraktiku
    do 1 kg šećera - ovisno o tome koliko je slatko voće, a taj šećer služi kao konzervans (sprečava kvarenje)
    1 žličica (čajna) soli

    Šljive očistiti od koštica i samljeti i posipati na njih šećer i sol, pa ostaviti da stoji nekoliko sati ili preko noći da otpuste tekućinu. Drugi dan staviti na vatru i kuhati (miješati kad počne kipiti) dok ne postigne odgovarajuću gustoću i ne potamni. Volumen se treba smanjiti na pola, čak i manje. Gotovo je kad se zgusne toliko se može potegnuti ravnom kuhačom po dnu da se vidi trag. Priča gotova!

    Vruće puniti u sterilizirane staklenke (iz suđerice ili pećnice).

    * * *

    Ako želiš raditi pekmez u pećnici, sve ti je isto, samo se manje miješa (ali to šprica pa poslije imaš muku čistiti pećnicu).

  3. #3
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Peterlin, na pekmezu od šljiva jednog proizvođača piše da od sastojaka ima samo šljive (a posebno je naglašeno i da je bez šećera). Je li to moguće?

  4. #4
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Peterlin, na pekmezu od šljiva jednog proizvođača piše da od sastojaka ima samo šljive (a posebno je naglašeno i da je bez šećera). Je li to moguće?
    Moguće je, kako ne! Ja sam ti mladost odradila kao sezonac u Podravki... Oni imaju taj crni pekmez bez šećera. Ja to doma ne radim jer je to muka, treba dvostruko dulje kuhati da što manje vode ostane, a meni se to ne da. Šećer rastopi tekućinu iz šljiva (isto kao i sol) i tako se ubrzava proces.

  5. #5
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,226

    Default

    Ovaj je Donin. I dobar je! Puna usta okusa.

  6. #6

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    E, idemo od repa - u pekmez se ocat ne stavlja. Ocat se stavlja u džem, zato da šljive sačuvaju lijepu crvenkastu boju. Osim toga, dodavanje octa ubrzava proces kuhanja voća. U džem ide puno više šećera (1 kg šećera na 2 kg šljiva), cijelo voće (nemljeveno) i kraće se kuha.

    U crni pekmez od šljiva ne stavlja se skoro ništa osim vrlo malo šećera i žličica soli (služi za otpuštanje tekućine).

    Evo ti kako ja radim - nije to neki recept, ali može poslužiti.

    5 kg šljiva - samljeti na flajšmašini ili u multipraktiku
    do 1 kg šećera - ovisno o tome koliko je slatko voće, a taj šećer služi kao konzervans (sprečava kvarenje)
    1 žličica (čajna) soli

    Šljive očistiti od koštica i samljeti i posipati na njih šećer i sol, pa ostaviti da stoji nekoliko sati ili preko noći da otpuste tekućinu. Drugi dan staviti na vatru i kuhati (miješati kad počne kipiti) dok ne postigne odgovarajuću gustoću i ne potamni. Volumen se treba smanjiti na pola, čak i manje. Gotovo je kad se zgusne toliko se može potegnuti ravnom kuhačom po dnu da se vidi trag. Priča gotova!

    Vruće puniti u sterilizirane staklenke (iz suđerice ili pećnice).

    * * *

    Ako želiš raditi pekmez u pećnici, sve ti je isto, samo se manje miješa (ali to šprica pa poslije imaš muku čistiti pećnicu).

    Tnx! U principu sam tako obično i radila po tvojim omjerima, ali nisam ostavljala preko noći, nisam stavljala sol i moguće ne dovoljno dugo kuhala. Budem sad po tvom.


    Jurana, je moguće je da pekmez bude bez šećera. Al Peterlin će ti vjerojatno više i stručnije od mene moći reći o tome.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •