
Originally Posted by
Peterlin
E, idemo od repa - u pekmez se ocat ne stavlja. Ocat se stavlja u džem, zato da šljive sačuvaju lijepu crvenkastu boju. Osim toga, dodavanje octa ubrzava proces kuhanja voća. U džem ide puno više šećera (1 kg šećera na 2 kg šljiva), cijelo voće (nemljeveno) i kraće se kuha.
U crni pekmez od šljiva ne stavlja se skoro ništa osim vrlo malo šećera i žličica soli (služi za otpuštanje tekućine).
Evo ti kako ja radim - nije to neki recept, ali može poslužiti.
5 kg šljiva - samljeti na flajšmašini ili u multipraktiku
do 1 kg šećera - ovisno o tome koliko je slatko voće, a taj šećer služi kao konzervans (sprečava kvarenje)
1 žličica (čajna) soli
Šljive očistiti od koštica i samljeti i posipati na njih šećer i sol, pa ostaviti da stoji nekoliko sati ili preko noći da otpuste tekućinu. Drugi dan staviti na vatru i kuhati (miješati kad počne kipiti) dok ne postigne odgovarajuću gustoću i ne potamni. Volumen se treba smanjiti na pola, čak i manje. Gotovo je kad se zgusne toliko se može potegnuti ravnom kuhačom po dnu da se vidi trag. Priča gotova!
Vruće puniti u sterilizirane staklenke (iz suđerice ili pećnice).
* * *
Ako želiš raditi pekmez u pećnici, sve ti je isto, samo se manje miješa (ali to šprica pa poslije imaš muku čistiti pećnicu).