Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 263

Tema: Pekmezi, najbolji, provjereni recepti i savjeti i trikovi za olakšati pripremu

  1. #201
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    13,629

    Početno

    Ma ja ja ću onu crnu rajnglu u kojoj inače kuham pekmez frknuti u pećnicu, napuniti šljivama, jesu sitne, nisu bas smeđe iznutra... a nisu ni žute.. aaaah.
    Pa kud stignemo. Ako podivljam, staviti ću šećera...
    Nabavila sam Peterlin i onaj tvoj želirni šećer, o kojem smo lani pričali... eno ga stoji... mogu li i njega staviti ako se ne bude zgušnjavalo?

    I mene muči problem s vinogradarskim breskvama.. u njih bi išao želirni šećer?

  2. #202
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,342

    Početno

    ja sam ih sinoć još očistila, natrgala i mrvicu pošećerila. kad se vratim doma pokušat ću ih skuhat. ako mi dopi*di mješanje, uvijek mogu napravit neki kolač od polugotovog proizvoda

  3. #203
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    meni taj želirni šećer nije baš nešto pomogao (kod pekmeza od jagoda, ali one su pune vode pa njima baš treba nešto jače za stisnuti
    srećom moja V baš voli da je tekuć, kao preljev, pa onda ne stavljam ništa)
    ja sam taj svoj pekmez od prije 2 godine, koji mi je super ispao, gusti, crni, najprije izvadila par teglica tako, bez ičega
    onda sam u ostalu masu stavila nekoliko vanili šećera, radi mirisa i malo ruma
    tako da mi dio nije baš bez kapi šećera, ali tih par vanili šećera (nije ispao ni cijeli vanili na jednu teglicu) mislim da se može tolerirati
    on je bio malo aromatičniji, ali i onaj čisti je bio sasvim fin

  4. #204
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ma ja ja ću onu crnu rajnglu u kojoj inače kuham pekmez frknuti u pećnicu, napuniti šljivama, jesu sitne, nisu bas smeđe iznutra... a nisu ni žute.. aaaah.
    Pa kud stignemo. Ako podivljam, staviti ću šećera...
    Nabavila sam Peterlin i onaj tvoj želirni šećer, o kojem smo lani pričali... eno ga stoji... mogu li i njega staviti ako se ne bude zgušnjavalo?

    I mene muči problem s vinogradarskim breskvama.. u njih bi išao želirni šećer?
    Za šljive ti vjerojatno neće trebati, a za breskve hoće, ako ne voliš ovako rijetko kako je a70v opisala. Ovisi u kojem trenutku su ubrane. Ako su brašnaste, može ispasti ok. Moja prva runda bresaka BEZ želirnog šećera ispala je prerijetka, morat ću ih ponovno zavrtiti. Ufff, dugo mi nisu tak loše ispale. Imam novu kuhinju pa mi još traje period adaptacije na istu - ne znam ispeći paprike, ni orehnjaču, ni pekmez - treba mi vremena da savladam sve iznova.

  5. #205
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,305

    Početno

    ma ne rabi želirni šećer, naribaj koju zelenu jabuku i sve prođe

  6. #206
    MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Twin Peaks
    Postovi
    2,066

    Početno

    Vinogradarke pecem u pecnici cca 4 h na 160 C. Zgusnu se bez iceg.
    Promijesati svakih cca 45-60 min. U dubokoj crnoj tepsiji (dodje s pecnicom).
    Kaze kolega da on sljive na 200 C tako pece. Stavio je samo secer. Ispalo super.

  7. #207
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    danas skuhala pekmez od 2 kg jagoda
    nisam zadovoljna
    jagode su tako pune vode, inače su pune vode, ali ove godine nije bilo sunca i nema slatkoće, sama voda
    dušu sam im iskuhala, na kraju sam stavila jednu naribanu jabuku da malo stisne
    vidjet ćemo ujutro za doručak kakav je okus
    nadam se da će ovo sunčano vrijeme napraviti sa jagode budu malo slađe i aromatičnije, pa će pasti još jedna tura

  8. #208

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    712

    Početno

    alex, onaj sok koji dobiješ nakon noći u šećeru
    odvoji za sok za razrijeđivanje,

    uguste ti se jako brzo bez ikakvih želina

  9. #209
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    danas skuhala pekmez od 2 kg jagoda
    nisam zadovoljna
    jagode su tako pune vode, inače su pune vode, ali ove godine nije bilo sunca i nema slatkoće, sama voda
    dušu sam im iskuhala, na kraju sam stavila jednu naribanu jabuku da malo stisne
    vidjet ćemo ujutro za doručak kakav je okus
    nadam se da će ovo sunčano vrijeme napraviti sa jagode budu malo slađe i aromatičnije, pa će pasti još jedna tura
    X

    Ja pribjegla kemiji (to i inače znam napraviti s jagodama koje su pune vode, ne samo ove godine).

    Ove godine kad u 11 navečer nije bilo šanse da završim džem, zafrljila sam unutra želin (iako se po ps-u to tako ne radi) i spasila stvar. Dobar je! Moji su već skoro umlatili polovicu bočice koja nije bila puna do vrha.

    a70v, ako ti vjera izričito ne brani, a džem i ujutro bude prerijedak - prokuhaj ponovno sa žlicom pektina i žlicom šećera i gotova si za 15 minuta.

  10. #210
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj studena prvotno napisa Vidi poruku
    alex, onaj sok koji dobiješ nakon noći u šećeru
    odvoji za sok za razrijeđivanje,

    uguste ti se jako brzo bez ikakvih želina
    e viš, ove godine ih nisam pustila da prenoće, nego direkt s lonac

    ne može poprijeko i gotovo


    Peterlin, nebi ih više kuhala da su zlatne
    bit će za preljev
    ali kažeš pektin, ima li gdje za kupiti baš sam pektin, ne želin, nego čisti pektin?

  11. #211
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,230

    Početno

    Želin je 96% pektin ili otprilike

    Kažu da čisti pektin možeš kupiti u: http://www.zitnica.hr/
    Posljednje uređivanje od Jurana : 26.05.2014. at 09:32

  12. #212

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    712

    Početno

    ja nisam našla čisti pektin,
    ali stvarno se uguste i bez njega dovoljno
    dodala sam samo sok jednog limuna,

    i stavila sam na 6 kg jakoda 2 kg šećera,
    idući puta bi stavila manje, još mi je preslatko

  13. #213
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,305

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    e viš, ove godine ih
    a kaj si napravila s onom zalihom od par godina?

  14. #214
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    a kaj si napravila s onom zalihom od par godina?
    jagoda nema zaliha, to se pojede, to V najviše voli
    a ovih drugih raznih ima u podrumu

  15. #215
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,706

    Početno

    i moji najviše vole džem od jagoda, ali sam isto, zbog te vode odustala od kuhanja. ionako im je finiji kupovni

    No moja mama je prošle godine napravila od šumskih jagoda - prefin. Naravno, djeci je i dalje bolji kupovni.

  16. #216
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    a moja je tu lojalna, njoj je finiji moj

  17. #217
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    e viš, ove godine ih nisam pustila da prenoće, nego direkt s lonac

    ne može poprijeko i gotovo


    Peterlin, nebi ih više kuhala da su zlatne
    bit će za preljev
    ali kažeš pektin, ima li gdje za kupiti baš sam pektin, ne želin, nego čisti pektin?
    Ja sam redovito za jagode iz Slovenije donosila želirni šećer s pektinom http://trgovina.mercator.si/market/z...3-051d74091b14, ali ove godine nisam imala - uvalila vrećicu običnog želina iz Konzuma.

  18. #218
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Ont. i moji muški svi najviše vole te jagode, a ja ih baš ne volim kuhati (jer nemam svoje nego su s placa) pa onda me baš briga za te 2 kile jagoda što još dodajem unutra...

    90% zimnice mi je od voća iz poznatog izvora (vlastito i od susjeda) oko kojeg si dam više truda, a i lakše je: ribizli želiraju sami, višnje tretiram 2u1 - napravim sok i džem, od šljiva pečem pekmez, od kupina kuham džem (tada bude i mojih zelenih jabuka pa primiješam koju). Vinogradske breskve, kao i marelice (njih dobijem od kolegice) se isto lijepo ukuhaju, ali jagode...ufff....a uvijek se prve pojedu. Možda zbog kemije koju stavim unutra, he he he....
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 26.05.2014. at 11:58

  19. #219
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ja nemam ništa domaće
    sve voće kupujem na placu
    a opet se tješim, koliko god da je tretirano kemijom, ja u to stavim samo šećer, pa je opet manje kemije nego u kupovnom pekmezu

  20. #220
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,706

    Početno

    niti ja nemam domaće. pokušavam na placu kupiti nešto od toga, ali nikada nisam sigurna. ponekad mi netko od prijateljica koje imaju vikendice pokloni nešto.

    Ali zato bih rado išla brati šumske jagode - proščle godine ih je baš bilo puno. No baš svaki put me napadnu krpelji, pa nisam sigurna hoću li ići. čak je jednom krpelj bio i zarazan (ona neka lajmova... ali sam relativno dobro prošla - kuc, kuc)
    i još na GO naberem kupine pa od njih napravim - ali tamo gdje mi ljetujemo j obično suša, pa je taj džem stvarno gust. E da - tam se pak bojim zmija

  21. #221
    mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    916

    Početno

    Imam pitanje (ili 2): je l previše 24h držati jagode sa šećerom u hladnjaku? Neću večeras stići išta napraviti.

    Je li netko pekao takav pekmez u pećnici? Nekako nisam stajaći tip.

    Prošle godine sam tako pekmez od šljiva napravila i ispalo je odlično (dobro - mužu je bilo odlično, a djeca naravno vole kupovno :/)

  22. #222
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    1. nije previše
    2. nisam nikada probala jagode, samo šljive
    ali probaj, nemaš što izgubiti, jedino da ne bi previše špricale po rerni, šljive nisu tako vodenaste

  23. #223
    mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    916

    Početno

    Hvala, a., ipak sam ih sinoć stavila u pećnicu. Zbilja su vodenaste, ali nisu špricale. Pred kraj sam dodala 1 naribanu jabuku i ocijedila 1 limun, zgusnulo se fino. Nisam probala kako je ispalo, samo se nadam da ne bude preslatko, ne čini mi se da sam dodala previše šećera, ali tko bi ga znao.

  24. #224
    Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,545

    Početno

    Citiraj mrkvica05 prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala, a., ipak sam ih sinoć stavila u pećnicu. Zbilja su vodenaste, ali nisu špricale. Pred kraj sam dodala 1 naribanu jabuku i ocijedila 1 limun, zgusnulo se fino. Nisam probala kako je ispalo, samo se nadam da ne bude preslatko, ne čini mi se da sam dodala previše šećera, ali tko bi ga znao.
    koliko si šećera dodala?
    i koliko je bilo jagoda ako je 1 jabuka bila dovoljna da ih zgusne?
    Posljednje uređivanje od Zara1 : 27.05.2014. at 10:13

  25. #225
    mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    916

    Početno

    Bilo je cca 2 kg jagoda, a mislim da nisam dodala više od 0,5 kg šećera (nisam mjerila, više onako odokativno), i to sam dodala šećer nakon cca 1 sata pečenja. Nakon toga sam još 1-1,5 sat ih pekla na 200c. I još uvijek nisam probala , ali budem večeras pa javim.

  26. #226

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,389

    Početno

    ja sam skuhala tocno ovako kako je studena rekla. Studena hvala
    ali za pokus sam samo od dvije kg jagoda skuhala, stavila sam jednu jabuku i sok od limuna i zgusnulo se fino.

    druga tura ce biti puuuuuuuuuuuno veca

  27. #227

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Postovi
    712

    Početno

    super da ti je uspio,

    a ja u šoku gledam kako moje teglice nestaju,
    mislim da ću morat kuhati još jednu turu

  28. #228

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,389

    Početno

    koliko mogu teglice stajati sa toliko malo secera a da ne se ne pokvare i jel moraju stajati u frizideru?
    planiram i ja drugu malo vecu turu jel ova je odlicno uspjela

  29. #229
    mrkvica05 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    916

    Početno

    Ja sam ovu svoju teglu stavila u hladnjak, čak i prije početka konzumacije. Za svaki slučaj.
    I da, nije ispalo preslatko, baš mi je ok.

  30. #230
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ma nije još vrijeme za pekmez od jagoda, stigneš
    još su i skupe, a i nisu još ono pravo zrele
    ali imala sam cijeta bazge, a baš sam htjela napraviti taj džem jagode-bazga
    napravila sam malu količinu, od 1250 gr očišćenih jagoda, 7-8 cvjetova bazge
    i stavila sam prvi put džemfix
    inače to ne stavljam, ali mi se žurilo
    zapravo stavila sam (to sam od tebe prvi put čula)
    šećer sa džemfixom
    250 grama običnog šećera i 200 toga
    e kad ne čitam sebe
    išla raditi bazgoladu
    i po receptu stavila šećera (na 1 kg 750 grama, ok ja sam stavila 1300 jagoda)
    šerbet
    šerbet
    ljuta ko pas

  31. #231
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,135

    Početno

    Gdje kupujete voće za pekmez, naravno vi koje nemate domaće kao ni ja?
    Kuhala bih od marelica, gdje je najbolji omjer kvalitete i cijene?

  32. #232
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Nije ti jos vrijeme od marelica

  33. #233
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,305

    Početno

    marelice su krajem 6.
    "moj" dostavljač iz baranje ima inače super marelice

    ja malo toga kupim za radit pekmez, jer napravim turu-2 murvi ( evo baš pripremam drugu turu), možda ću malo višnji, marelice ću kupit za jest ( imali smo na tone toga dok smo bili mali, a sad u cijelom kraju samo jedna mala marelica ostala, nama se ni jesda nova sorta nije uspjela održati, a prastare ošle), taman tan dođu ringuče ( divlje šljive) pekmez sličan ko da su marelice.

  34. #234
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,305

    Početno

    došle su ti marelice!!!!

  35. #235
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    došle su ti marelice!!!!

    gdje su došle?
    i ja bih finih marelica za džem.
    al moraju biti narančaste, ukusne i mirišljave

  36. #236
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,305

    Početno

    Špansko plac

  37. #237
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    taman tan dođu ringuče ( divlje šljive) pekmez sličan ko da su marelice.
    Sličan je samo po boji , ali okus ni blizu....
    Džem od divljih šljiva ima daleko viši udio kiseline. Ja čak znam posipati žličicu sode bikarbone na te šljive ali kisele su čak i kad su najzrelije i mekane ko (cenzura). Nema te količine šećerakoje to može ispraviti.

    To je zahtjevan džem jer se okrugle šljive teško čiste. Kolegica iz Dalmacije mi je prodala foru - kuha ih s košticama, a kad seraspadnu, cjedilom pokupi koštice koje isplivaju na površinu.

    Puno posla, a nije taj džem bogznakaj. Baš si mislim probati napraviti sok od njih. Nisam nikada.

    za džem ću radije pričekati kupine, mljac!

  38. #238
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,305

    Početno

    Meni je pekmez sasvim ok, danas radila i sok i pekmez

  39. #239
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Radila sam marmeladu (oprostite, nama su ovdje to sve marmelade) od jabuka i dunja, pola-pola.
    Pa baš je super ispala. D. to zove "kašica", jer stvarno nije onako ljepljivo, nego više kašasto. Ali ne razlijeva se, drži formu.
    Po ovom receptu:http://sweetheartsweets.com/2012/11/...nce-apple-jam/
    samo s manje limuna i od začina još cimet i zvjezdasti anis.
    Posljednje uređivanje od vertex : 04.11.2015. at 14:14

  40. #240
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Radila sam marmeladu (oprostite, nama su ovdje to sve marmelade) od jabuka i dunja, pola-pola.
    Pa baš je super ispala. D. to zove "kašica", jer stvarno nije onako ljepljivo, nego više kašasto. Ali ne razlijeva se, drži formu.
    Po ovom receptu:http://sweetheartsweets.com/2012/11/...nce-apple-jam/
    samo s manje limuna i od začina još cimet i zvjezdasti anis.

    Mljac!

    Super zvuči!

  41. #241
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Sad vidim da u receptu piše da se oguli voće...valjda sam onda kombinirala recepte, jer ja nisam gulila ni dunje ni jabuke. Zato sam možda mrvu dulje kuhala nego što piše.
    Dakle - bez guljenja, slobodno.

  42. #242
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Sad vidim da u receptu piše da se oguli voće...valjda sam onda kombinirala recepte, jer ja nisam gulila ni dunje ni jabuke. Zato sam možda mrvu dulje kuhala nego što piše.
    Dakle - bez guljenja, slobodno.
    Super! Baš sam to mislila pitati. Nisam dugo kuhala dunje (nemam svoje), ali kad jesam, obično sam ih procesirala bez guljenja, baš kako kažeš. Fala!

  43. #243
    vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    7,562

    Početno

    Ništa
    Mi smo bili dobili poziv na berbu u Vrliku, bilo nam je divno...i vrali se s previše voća i svega, trebalo je nekako reagirati :D

  44. #244
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,884

    Početno

    Radi li tko džem/pekmez od šipka? Ako da, kako pasirate šipak? Odnosno, čime?

  45. #245
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,305

    Početno

    Ja radila s stiskalicom za cvarke ali ima i pasirka za kupit

  46. #246
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    11,884

    Početno

    Uzela jednu u Pevecu. Mama javila da je beskorisna. Sada sam vidjela u Šumoopskrbi pasirke, ali bojim se da bi to opet bili bačeni novci.

  47. #247
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,305

    Početno

    Kad se skuha prvo se udrobi s stiskslicom za pire. Onda ozes i prek cediljke
    Jedan dio sam tak

  48. #248
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,706

    Početno

    Prvi put sam radila dzem od sipka. I odlican je - ali je pricedura prestrasna. Najgori dio je pasiranje- pasirku sam posudila. Jeduna sreca je da je dio ubranog sipka bio velik - krupnih plodiva. Tako da sam dibila dista teglica. No pasiranje me dotuklo. Nakin njega jos sam i kroz sito isla s ostacima. To mi nije bilo tak naporno

  49. #249
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Prvi put sam radila dzem od sipka. I odlican je - ali je pricedura prestrasna. Najgori dio je pasiranje- pasirku sam posudila. Jeduna sreca je da je dio ubranog sipka bio velik - krupnih plodiva. Tako da sam dibila dista teglica. No pasiranje me dotuklo. Nakin njega jos sam i kroz sito isla s ostacima. To mi nije bilo tak naporno
    Moja kolegica koristi sokovnik. Ja ga nemam pa nisam probala.

    SJećam se da je moja baka to radila s pasirkom za paradajz, ovakvom: http://www.ledinski.com/wp-content/u...01/pasirka.jpg ali nakon toga još ide procedura protiskivanja kroz gazu. Komplicirano. Sva sreća da nemam dovoljno šipka za tako nešto. Na gruntu imam jedan grm - taman za čaj, a ako je rodna godina bude čaja i za susjede s brda.

    Kupine i ribizle z grunta pasiram u ovakvoj pasirki, koju koristim i za paradajz: http://i306.photobucket.com/albums/n...en/pasirka.jpg
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 05.11.2015. at 08:01

  50. #250
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,706

    Početno

    Peterlin, takvu drugu sa slike sam ja posudila.
    Upustila sam se u to jer nisam jela pekmez od šipka otkada mi je baka umrla. Kako mi je glupo kupovati pasirku, jer mi rijetko treba, tak sam ovu posudila.
    Mi šipak beremo na Krku - ovaj put sam naletjela na par grmova s krupnim plodovima - to je divota, em ga je lakše brati, pa i čistiti i na kraju ima i više mesa tako da sam jako zadovolnja količinom koju sam dobila.
    Možda me prođe "ljutnja" pa opet sljedeće godina napravim - jer džem je stvarno najbolji od svih vrsta - barem meni. U stvari, možda mi i nebi bilo tak naporno da sam ga radila vikendom, a ne radnim danom - pa je sve trajalo do duboko u noć. MM mi je puno pomagao, tak da je na kraju sve ispalo dobro.

    Mogla bih sljedeće godine probati s drepalicom za krumpir/čvarke - to mi nije palo na pamet, a nju imam doma

    Baka je pak imala ovu prvu sa slike. nisam pasirala niti kroz gazu niti kroz najlon čarapu, samo kroz sito .

Stranica 5 od 6 PrviPrvi ... 3456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •