Pokazuje rezultate 1 do 50 od 263

Tema: Pekmezi, najbolji, provjereni recepti i savjeti i trikovi za olakšati pripremu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

peterlin, hvala na iscrpnom izvještaju

mene zanima kad stavljate šećer jer sam našla puno različitih verzija:
    - prije kuhanja na voće i to se par sati pusti da stoji da voće pusti sok
    - zajedno s voćem u lonac i na štednjak
    - pred kraj kuhanja i onda kuhati još 20-ak minuta

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    peterlin, hvala na iscrpnom izvještaju

mene zanima kad stavljate šećer jer sam našla puno različitih verzija:
    - prije kuhanja na voće i to se par sati pusti da stoji da voće pusti sok
    - zajedno s voćem u lonac i na štednjak
    - pred kraj kuhanja i onda kuhati još 20-ak minuta
    Ovako - ništa nije krivo, sve to ima svoju svrhu, svaki postupak: šećer djeluje tako da se otapa u vodi iz voća i na taj način ga smekšava i razara. Prehrambeni tehnolog bi bolje to objasnio, ali ja to nisam. Ako želiš da u džemu voće ostane višemanje cijelo i lijepo oblikovano, dodaš šećer na kraju ili onaj čas kad staviš na vatru. Ako želiš da se brže smekša i namjeravaš mljeti (npr. štapnim mikserom - to ja radim s višnjama) staviš šećer nekoliko sati prije, obično preko noći. Ne bih preporučila da sstoji dulje od 12 sati jer u vrijeme zrenja voća obično je toplo, da ne zakipi i ne počne fermentacija prije nego uopće zapališ vatru).

Ja često dodajem šećer i na kraju ako mi se učini da ga nije dosta (kod višanja i drugog voća koje jako pjeni - pjenu treba obirati), a po potrebi i želin. Treba paziti samo da se šećer otopi do kraja, a to je za 10 kg voća oko 20 minuta. Ja nikad ne kuham više od 3-4 kg u jednoj turi, pa mi je to vrijeme proporcionalno manje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sjetih se još jednog džema tj. marmelade u koju ne treba ništa osim voća i šećera, a to je marmelada od crnog grožđa (izabela ili bilo koji "direktor"). Treba samo ispasirati da se ukloni višak kožica i koštica! Ima toliko pektina da se može okameniti. Ako se ove godine ogrebem kod susjede za grožđe, napravit ću turu. Jako je tamno i krasno iizgleda u božićnim kolačićima, a još i fino miriši.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Sjetih se još jednog džema tj. marmelade u koju ne treba ništa osim voća i šećera, a to je marmelada od crnog grožđa (izabela ili bilo koji "direktor"). Treba samo ispasirati da se ukloni višak kožica i koštica! Ima toliko pektina da se može okameniti. Ako se ove godine ogrebem kod susjede za grožđe, napravit ću turu. Jako je tamno i krasno iizgleda u božićnim kolačićima, a još i fino miriši.
    Ovo je moja mama nekad znala raditi i čak je znao biti džem pretvrdi, pa bi ipak dodavala i drugog voća (marelice ili kaj već ima). Grožđe je prepuno pektina i fakat se lijepo stvrdne, a okussss... mljac!!!

Cure, pa dajte nam tu recepte i za te vaše famozne sokove guste...
    Posljednje uređivanje od winnerica : 04.06.2012. at 15:07

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo sam jučer našla i odmah krenula napraviti.

Malo se nagnjaviš dok očistiš peteljke i propasiraš. ali rezultat je čaroban.

Hvala ti, Peterlin!
    Nije mi palo na pamet ukuhavati grožđe, a već smo se svi zasitili jesti ga. Sad idem kupiti još šećera i nekoliko tegli, jer nemam u što staviti. Izabela je još na lozi, hrani sve susjedne pčele i ose (neka se i one oslade), a sad ću pobrati skoro sve i idem kuhati.

Jučer sam stavila 400 g šećera na 1l ispasiranih i procijeđenih bobica. A može i manje, jako je slatko grožđe ove godine.
    Krasan tamno ljubičasti žele je ispao.
    Stavila sam jedan Želin.

I napravila sam marmeladu ili kako se to već zove, od naranči i mandarina.
    Trebala je kila jednih i drugih za litru soka sa pulpom. I 500g šećera. I Želin.
    I već je nestala jedna teglica...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Radim još sok od bazginog cvijeta i sirup od bazginih bobica.

Od ostaloga što mi pada na pamet - ubrali smo hrpu kamilice i trenutno je sušim u špajzi (samo glavice, otelila sam se dok sam ih očerupala) u 2 protvana obložena papirnatim ručnicima. Kasnije to spremim u staklenke ali ne zatvaram patent poklopcem nego papirnati ručnik pritegnem gumicom.

Kolegica suši jabuke, šljive i drugo voće u sušilici za voće. Ja sam odustala od ideje da to kupim kad sam čula koliko dugo treba da se voće osuši, ali sam i dalje u napasti da to kupim za sušenje začinskog bilja i gljiva. Moram smisliti da li bi se to moglo sušiti u mikrovalnoj pećnici. Svakako se može u ventilacijskoj pećnici, ali moja je starinska pa (još) to ne radim.

Eto, dosta mi je za danas. Mislim da sam iscrpila sve svoje iskustvo glede slatke zimnice. O slanoj ćemo kad dođe vrijeme.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •