ribizli

ŽELE OD RIBIZA
na svaku litru soka dobivenu od protisnutih ribizla dodaje se 1 kg šećera

oprane ribizle sttaviti u posudu i zgnječiti vilicom (ili malo, malo štapnim) dodati čašu vode pa kuhatidok ne počne šumiti, pa još 10 minuta na laganoj vatri. tada procjedite , pa na svaku litru dodajte šećer postupno dok se kuha, kada zakipi , kuhati još 10 minuta. skinuti s vatre, obrati ojenu i naliti u staklenke

SOK OD RIBIZA
1 kg ribiza
1 l vode
2 dkg limunske kiseline
šećer ide 1,5 kg na litru tekućine, ali može i manje ako hoćete kiselije

zgnječiti rinizle , pa dodati limunsku kiselinu i vodu, ostaviti na hladnom dan i pol (povremeno promješati), pa proicjediti, dodati šećer i opet ostaviti na hladnom dan-dva, povremeno miješati da se šećer rastopi, pa rastočiti u boce i pasterizirati.

đem radim ovako kako kaže peterlin, a step by step sam već pisala kod trešanja, sve isto. očistiš voće, dodaš šećer i kuhaš kratko, za marmeladu dulje (ribizli su ti za max pol sata gotovi. pektina tona u njima)