Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: med

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno med

Ja sam svojim klincima počela stavljati malo meda u čaj kad su imali nekih godinu i nešto. I tako svakodnevno. Tada sam imala info da djeca do 1 godinu ne smiju med, a sada se čak spominje i 3 godine. Meni se samo činilo da mi je bolje zasladit im čaj medom nego šećerom. Oni nikad nisu imali nikakvu alergijsku reakciju, probava im je više nego odlična, pa me zanima vaše mišljenje o djeci i medu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara još nije probala med.
    nije mi to toliko bitna namirnica da bih riskirala botulizam (to je glavni razlog što je med zabranjen prije 3. godine, a ne alergije i probavne smetnje).

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja dajem med od 7 mjeseci i nikad nije bilo problema.Svaki dan jedna zlica ujutro nataste.Starijima sam davala isto i nemam negativnih iskustava.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako mu ne dajem čaj jer ne vidim koja mu je funkcija, nisam došla niti u situaciju da moram nešto zaslađivati, ali sam mu med dala s nekih dvije godine i nešto kad je bio bolestan. Svejedno ga ne konzumira previše, možda nekoliko žličica mjesečno, kad mu dođe volja.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dora je nedavno bila promukla pa sam joj stavljala med u čaj,pa zar nije zabranjen do 1. godine kako do treće nemojte me strašiti!!!!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Cure, u srijedu na Portal ide tekst o botulizmu.
    Svašta ćete pročitati

narednice, naravno da je realno da se u većini slučajeva ništa ne dogodi (kuc-kuc), ali bi bilo bolje izbjegavati takve taksativne odgovore.
    činjenica da tvojoju djeci nije naškodilo nimalo ne umanjuje rizik da će se dogoditi mojemu.
    to je samo statistika.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Molila bih vas da mi odgovorite odakle vam informacija za botulizam u medu. :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sabaleta, ja ti mogu staviti linkove na tekstove iz kojih smo radili tekst za portal.
    barataš engleskim?

http://www.kidshealth.org/parent/inf.../botulism.html

http://www.kidshealth.org/kid/watch/house/botulism.html

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lut, apri, nemojte se ljutit, ali ja moram stavit i ovaj link, kao protutežu panike oko botulizma
    http://www.guardian.co.uk/life/featu...555326,00.html

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ja javljam samo Sireni da cajevi, ljekovito bilje itd. itekako ima svoju funkciju

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

It was only in 1978 that honey became a forbidden food for infants. Two years earlier, a very rare syndrome called infant botulism had been diagnosed for the first time, after some sick babies in California were found to have traces of botulism spores in their stools. Then, in 1978, an epidemiological study was done by the California Department of Health Services, which tested more than 550 samples of food, drugs and miscellaneous environmental substances for botulism. They found botulism organisms in five samples of soil, one of dust from a vacuum cleaner and nine of honey. Immediately, honey became an official danger for infants, because it was the only variable in infant botulism that could be controlled. You can't put a label on soil saying "do not eat"; but with honey, you can.

This universal warning, however, makes the risks for infants in eating honey seem much greater than they are. The very word "botulism" is terrifying, summoning to mind either bioterrorism or that classic 1930s detective novel, Malice Aforethought, where murder is committed by smearing botulism on some meat paste sandwiches. But that is adult botulism, not infant botulism. Although they are caused by the same Clostridium botulinum spores, the two illnesses have widely differing effects.

Food-borne adult botulism occurs when preformed toxins enter the system in food. Hours after the contaminated food is eaten, the patient will have difficulty with walking and swallowing. Their muscles may become paralysed. In up to two-thirds of cases, patients will die. Infant botulism, while still nasty, is much less extreme. The baby consumes botulism spores which in themselves are not harmful, only becoming toxic in immature intestines. (If an older child ate the same spores, they would be fine). As many as 30 days after ingesting the botulism, he or she will become constipated and listless, unable to suck as strongly or to cry as loudly as usual - all the symptoms of "floppy infant syndrome". If taken to hospital in good time, the odds are strongly in favour of them recovering. The mortality rate is about 1.3%.

Obviously, when you are an anxious parent, the mere phrase "mortality rate" is frightening, but the current advice on babies and honey does seem over-cautious. For one thing, botulism almost exclusively affects those under six months, who, on current advice, shouldn't be consuming anything other than milk. Epidemiological evidence suggests that both honey and soil from California have higher incidence of botulinum spores than elsewhere; and even in California only 10-13% of honey samples do contain botulinum spores. In the UK, there have only ever been six cases of infant botulism, none of which implicated British honey. In the most recent case, in 2001, contaminated formula milk was to blame. You can see why beekeepers might feel a bit disgruntled.

In other words, there is something slightly crazy about the blanket warning against honey as a baby food in a world which sees little wrong in feeding babies rusks thick with vegetable oil and yoghurts laced with sugar. There is also an irony in our current view that honey is unsuitable for infants, given that for most of human history, honey was seen as the most suitable food for newborns, after milk. As it says in Isaiah 7, "Behold, a virgin shall conceive, and shall bear a son, and shall call his name Immanuel. Butter and honey shall he eat, that he may know to refuse the evil, and choose the good."

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

narednice, naravno da je realno da se u većini slučajeva ništa ne dogodi (kuc-kuc), ali bi bilo bolje izbjegavati takve taksativne odgovore.
    činjenica da tvojoju djeci nije naškodilo nimalo ne umanjuje rizik da će se dogoditi mojemu.
    to je samo statistika.
    Ja sam rekla sto sam radila ja,obicna razmjena misljenja i iskustva.svatko odlucije kako zeli sam i procjenjuje rizik.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Linkam na raspravu od jesenas, stavljam akcent na pismo prof Kezića

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...646&highlight=

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    A ja javljam samo Sireni da cajevi, ljekovito bilje itd. itekako ima svoju funkciju
    Može biti, ali kak se ja u to ne razumijem niti baš ne želim proniknuti u tajne ljekovitosti bilja, i dalje ignoriram čajeve u korist vode

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sabaleta, jesmo o tome već razgovarali i poštujem što je prof. Kezić napisao.
    Svejedno, osobno mislim da ga ne treba davati do godine dana (a zašto i bih), a dalje... neka svatko odluči.
    Moje dijete do navršene godine nije probalo ni šećer ni keks niti išta zaslađeno bilo čime osim vlastitim sladorom (voće) pa ne vidim zašto bi med uopće bio potreban.
    Naime, da bi bila neka korist od njega, morao bi se jesti u jako velikim količinama, a to nam nikome nije potrebno.
    Ipak, vjerujem u Petrovićev med i ostale "namjenske" medarske prouzvode.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja sam noi od godinu dana davala mlijeko sa medom prije spavanja i to činim još uvijek.kod nas to služi za smirenje prije spavanja. ovo o botulizmu čujem prvi put i stvarno sam iznenađena.možda griješim ali nije ni svaki med isti.bez obzira na otvorene činjenice mi nastavljamo s konzumiranjem meda

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Za botulizam sam naravno čula, ali kažem, kad sam B i K počela davati med jedina dobna granica na koju sam ja naišla je bila 1 godina. A sad me bode ova od 3 godine.
    I da razjasnim, čaj je u mom slučaju nužno zlo, naravno da preferiram vodu, ali u početku im je on puno pomogao kod odlaska na dnevno spavanje, pa nam i dan danas spada u taj ritual, s tom razlikom da ga sad piju iz čaše.

Citiraj narednica prvotno napisa
    Ja dajem med od 7 mjeseci i nikad nije bilo problema.Svaki dan jedna zlica ujutro nataste.Starijima sam davala isto i nemam negativnih iskustava.
    Ne znam sad jel' ja imam pravu ili krivu informaciju, ali eto, jedan susjed od mojih roditelja je jednom prilikom mojim malcima poklonio teglu meda "iz svoje radinosti" i naglasio "nikad natašte". Možda je moja mama krivo shvatila, pa ako netko zna 100% što je ispravno neka ovdje kaže.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj sabaleta prvotno napisa
    Linkam na raspravu od jesenas, stavljam akcent na pismo prof Kezića

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...646&highlight=
    sabaleta, hvala ti, ovo me prilično smirilo.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Bdina, drago mi je ako sam malo pomogla. Jaaako volim med (smajlić se oblizuje) zato sam tako gorljiva zagovornica meda. Ali kao i u svemu, ni u medu ne treba pretjerivati ( ni kao u hrani ni kao u lijeku). Što se tiče onoga nikad med natašte, možda ovisi o vrsti meda.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

jest off topic, ali... savjet za medoljupke: probajte zasladiti kavu medom.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Cure,

pitanjce:Nije li med i botulizam isključivo ovisan o načinu pakiranja meda? Tj. ova opasnost od botulizma proizašla iz činjenice da se u USA med uglavnom pakira(o) u aluminijske konzerve? Naime, ta bakterija uglavnom "bukne" u proizvodima pakiranim u metalne konzerve?

A, kad sam već tu, a da ne "roštam" po starim topicima, ajde pls. i jedan savjet: Od kad se djeci može davati Petrovićev i med i gdje se može nabaviti?

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Petrovićevog meda ima u svim malo bolje opremljenim ljekaranama. Nije ga problem nabaviti... ja ga koristim, Ivanu još nisam davala. Mislim da kad se odlučiš uvesti med u jelovnik da tad možeš dati i Petrovićev med.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da, i mi smo kupili Petrovićev med i na pakiranju piše-djeci od 6 mj. pol čajne žl., pa me isto zanima da li smijem dati mojoj bebi-9 mjeseci taj med?

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

prijatelj od mojih staraca ima svoje pčele i zna od a do ž sve o medu. rekao je do 3. godine ne med, a nešto najgore i najnezdravije je, nama odraslima, a tek pogotovo djeci, med jesti na žlicu!!!!!!!!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nisam mogla odoljeti da nepošaljem ovaj link gdje nešto piše o kvaliteti i ljekovitim svojstvima meda.

http://www.jutarnji.hr/slavonija_i_b...epica,15253.jl

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj blondie prvotno napisa
    prijatelj od mojih staraca ima svoje pčele i zna od a do ž sve o medu. rekao je do 3. godine ne med, a nešto najgore i najnezdravije je, nama odraslima, a tek pogotovo djeci, med jesti na žlicu!!!!!!!!!!!!!!!
    A zašto?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

upravo na tv-u, govorimo o zdravlju- tema ove i iduće emisije je med i pčelinji proizvodi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •