-
Napadi bijesa kod četverogodišnjaka
Nemam pojma kako da naslovim temu...
Imam bebu od skoro 4 mjeseca i starijeg sina koji će za 2 mjeseca navršiti 4 godine. Uglavnom sam preko dana sama s njima i do sada sam triput sama s njima izašla u šetnju
Uglavnom kad mi mm dođe s posla, a ima vremena, pričuva bebača dok sa starijim odem do parkića. Ili zamolim mamu da mi dođe pa zajedno izađemo, ma svakakve kombinacije... ali ne mogu svaki dan moliti mamu da mi dolazi, a mm često popodne ima različite obveze, trebala bih ih sama voditi barem do parkića, ali imam jedan problem- stariji sin mi još uvijek zna imati napade bijesa. Dva puta je bilo ok, išla sam kolicima do parkića,beba je spavala cijelo vrijeme, ja sam se igrala sa starijim i kad sam rekla da je vrijeme za odlazak, nije radio previše drame. Ali zadnji put- katastrofa! Srećom, baš mi je mama došla u posjet pa je došla u parkić da mi pomogne odvući ga kući... Beba njurga u kolicima, a ovaj trči po parkiću, moram ići za njim jer je blizu cesta- uspio mi je čak i istrčati na nju ( cesta prolazi između dva parkića, nije jako prometna, ali opet je cesta ), ja sam pustila kolica i trčala za njim, nisam ga stigla... Dugo sam se igrala s njim, stvarno se naigrao,ali kad je bilo vrijeme za odlazak kući, bacio se na pod, valjao po pijesku i drečao iz sveg glasa- strašno je zvučalo, i nema šanse da se smiri... Mama je preuzela kolica, a ja sam ga doslovno vukla do kuće, jer se otimao i vrištao, udarao... i nikako se smiriti... Svi su nas promatrali, a taj osjećaj da nemam pojma što učiniti, da sam izgubila kontrolu nad situacijom, totalno me je izbezumio, a on je možda i osjetio moju nesigurnost i još je više bjesnio. Inače je zlatno dijete, stvarno je dobar, ali kad ga uhvati... Jednostavno poludi!
Ima li tko iskustva s tim, što učiniti u tom času? Tako bih htjela sama s njima izaći van, sad su prekrasni dani, ali što učiniti u ovakvim situacijama, a mala beba sa mnom? Da mama nije došla, uopće ne znam što bih napravila. Osjećam se tako glupo i nesposobno, badava sve knjige što sam pročitala kad ih ne znam primijeniti u praksi...Mame s više djece, kako ste to riješavale? Help
-
E da mi je biti ova teta iz mog avatara, ona bi to bez problema riješila
-
ja ne bi izbjegavala potencijalno opasnu situaciju, znaci ne bih sjedila u kuci ako nemam rijeseno cuvanje drugog djeteta, ali bi mu prije toga objasnila sto je prosli puta bilo i da ne zelim opet da tako bude zbgo toga i toga (tu navedes ono sto je tebi problem). ne mozes zabraniti djetetu da reagira kad je frustrirano, ali mozes nekako ublaziti njegovu reakciju ako prije toga razgovarate o tome. i onda kad ga uhvati siza mozes mu spomenuti taj razgovor. i recimo motivirati njegovo kontroliranje necim sto mu je vazno, pa ak histerizira nece to dobiti. vec sami neodlazak u park mu moze biti dovoljna motivacija. ja bi mu prije rekla da ce on ostat doma ako ce biti svaki puta takva drama, a ja da cu otici s bebom u park.
s tim da mozes kombinirati odlazak sama s njim i odlazak s oboje. mora se nauciti da je sad beba tu, i to je tak. al moras mu dati i neko vrijeme samo s tobom.
ja imam jedno dijete, ali i moj je imao u toj dobi size zbog velikih promjena u kuci i izvan nje (vrtic, baka mu umrla i tak). nemoj da ti bude neugodno zbog drugih ljudi, znam da je to tesko, ali najvaznije je da ti ostanes smirena i prisebna, a kad ti je neugodno to ne mozes biti. kad ga uspijes uhvatiti, nemoj vikati, ni glasno govoriti, nego cucni do njega i tiho mu govori blizu uha, to ce biti ucinkovitije nego da se nadvikujes s njim.
-
Mogu ti samo reći da ti pružam podršku.
Meni je bilo puno lakše odgajati stariju kćer kad je bila sama i dok je mlađa još bila beba (Bog mi podario da je bila kao bubica u toj dobi).
Imala sam vremena svaki put sve u miru s njom razjasniti, a sada imam problema jer kad mlađu uhvati ludilo starija jedino želi da ona što prije prestane plakati i nudi joj štogod samo da prestane.
Ja bih ju sa sadašnjim roditeljskim stažem puno lakše pustila da malo divlja i plače kad osjeti potrebu, ali to stariju izbaci iz cipela= dvostruka scena, ako smo vani. I da, jako je teško ne doživjeti sve te poglede i komentare koje ljudi sipaju bez ikakvih problema.
Tako da poslušaj medu a vrijeme će napraviti svoje.
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma