Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: spremanje kašica

  1. #1
    zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,204

    Početno spremanje kašica

    Ima li neki načim da se može recimo pripremiti neka količina kašice za bebu od voća, povrća, mesa pa da se "konzervira" tj spremi za upotrebu kao i ove kupov ne, ali bez nekih konzervansa. Ma moja malena pojede recimo količinu kašice od jabuke ili mrkve za onu malu staklenku, ali mi je problem kuhati tako malu količinu hrane, pa mi je palo napamet ako bi se kako moglo pripremiti recimo na pari voće i povrće, usitniti i staviti u staklenke pa trošiti u roku recimo tjedan-dva a da ne smrzavam. Ili je smrzavanje jedina opcija za čuvanje?

    Ako postoji tema molim premjestite, ja nisam uspjela pronaći.

  2. #2
    ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    790

    Početno

    pa ja se isto to pitam, u stvari ja sam mislila staviti u male flašice od kašica ovo što skuham i staviti u perilicu za suđe na najveću temperaturu, ne bi dodavala konzervans...
    ne znam da li je netko probao...???
    Posljednje uređivanje od ardnas : 29.05.2012. at 12:47

  3. #3

    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Lokacija
    Istra
    Postovi
    3,790

    Početno

    meni je palo na pamet napraviti isto konzervranje kao sa domaćom salsom od rajčice - staviti kašicu u staklenku kupovnih kašica, dobro zatvoriti, omotati u tkaninu i prokuhati u vodi jedno 10-15 minuta. Tako moji rade salsu i konzervira se bez ikakvih dodataka, a bude dobra čak i godinu i pol.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    ja sam to radila i spremala u flašice od kašica vruće. princip je ko sa zimnicom.
    flašice steriliziraš u pećnici, nekih 15 min na 120 i napuniš vruće staklenke s vrućom kašicom. začepiš s poklopcem od staklenke i ostaviš da se polako ohladi (najolje u pećnici).
    poklopac primi vakum i kašica stoji bez problema koliko ti treba.

  5. #5
    LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012
    Postovi
    953

    Početno

    Pa kaj vam nije to prekomplicirano? Dosta je to posla i onda jos nisi ziher dal je ispravno ili ne.. Lakse mi se cini naribat malo jabuke i mrkve..ono minuta posla

  6. #6
    zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,204

    Početno

    Dakle može se kao zimnica skuhati, sipati u vruće, poklopiti, pustiti u pečnici da se dodatno pasterizira + hlađenje zamotano recimo u deku kroz 24. Ja tako radim pekmeze i nikada nisam imala problema, ali u sve osim šljiva stavljam šećer koji je ujedno i konzervans osim što zgušnjava.

  7. #7
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6,874

    Početno

    Baš i ja to misli. Ja maloj u 10 min napravim što treba




    Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Pa kaj vam nije to prekomplicirano? Dosta je to posla i onda jos nisi ziher dal je ispravno ili ne.. Lakse mi se cini naribat malo jabuke i mrkve..ono minuta posla

  8. #8
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Ili jednostavno staviti u zatvorenu plastiku pa u frižider za sutra? Tako ja radim...

  9. #9
    zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,204

    Početno

    Ma baš sam razgovarala s nekim mamama koje se moraju vratiti na posao već nakon 6 mj i došle do toga da bi bilo recimo OK da se skuha određena količina klope za recimo 7-10 dana za bebu, pa tako dvije-tri vrste za cijeli tjedan vikendom kada se ima vremena, pa da osoba zadužena za bebu joj to daje uz naravno svježe voće i slično. Ili kada se ide na more u hotel ili nekamo gdje baš i nismo u mogućnosti nakuhavati za bebe, pa da se od doma ponese nešto što je pouzdano prirodno a ne da se kupuju bezobrazno skupe kašice u kojima niti znamo je li to što piše i tko zna kakvim je konzervansima tretirano.
    Osobno, imam vrt i uskoro će u njemu biti puno toga za malenu, ali voljela bih da mogu recimo spremiti tokom ljeta nešto kašica sa svježom tikvicom, graškom, mrkvom, kruškama i slično koje znam da nisu ničime tretirani, tako da joj mogu davati kasnije tokom jeseni i zime kada toga nema za ubrati svježega a ovo iz trgovima je upitnog porijekla.

  10. #10
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,293

    Početno

    Ne bih se ja usudila ništa takvo. Eventualno smrznuti.

    Ja ne jedem ni hranu kuhanu jučer, a kamoli 7-10 dana.

  11. #11
    rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    3,328

    Početno

    a zašto ne smrzneš to svježe povrće/voće pa od njega malo po malo radiš kašice? to mi djeluje kao bolja varijanta.

  12. #12
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    za pripremu dječjeg obroka ne treba više od 10 minuta ni u najgorem slučaju
    čemu onda sve te zezancije i sumnje može li se ovo ili ono
    naribaš mrkvu za dvije minute
    jabuku isto
    zašto mora biti kuhano?

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    riba se skuha za maksimalno 4 minute
    sitni komadići mesa za desetak minuta
    a meso se ionako ne jede svaki dan
    pa ga kuhajte kad imate više vremena od 6 minuta koje su potrebne za pripremu boćnih, povrćnih ili pahuljičastih obroka

  14. #14

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    Ja ko apri i Beti mislim. Detetu tek sad, kad ima punih pet se povremeno usudim da dam jelo koje je stajalo dva dana u frizideru. A povrce koje je stajalo sedam dana nema sanse da bih jela. Nikad joj nisam davala kupovne kasice, radije kupim vocku.

  15. #15
    ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    790

    Početno

    mi govorimo o voću i povrću kojeg sada ima, a kojeg neće bit na jesen, i oodlasku na more i hotel itd...a da ne moramo kupovati gotove.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    meni je ovo bio postupak za iznimne periode (ljetovanje, odsutnost od kuće par dana...) a ne redovito hranjenje bebe dok sam na porodiljnom.
    onda sam imala vremena za nabavku i spremanje friške klope svaki dan. to bi obično bio nekiručak koji bi i mi jeli samo skuhan "po bebečki".

  17. #17
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj ardnas prvotno napisa Vidi poruku
    mi govorimo o voću i povrću kojeg sada ima, a kojeg neće bit na jesen, i oodlasku na more i hotel itd...a da ne moramo kupovati gotove.
    ne znam gdje idete na more, ali uvijek ima nešto za kupiti
    ili za ponijeti

    mi smo išli na skijanje kad je dijete imalo 9 mjeseci
    ribala sam voće ili povrće koje može sirovo, nasula zobene, ječmene pahuljice i natočila vrelu vodu
    najčešće tražila od konobara u kafiću da mi naspu iz kafe aparata onu kipuću

    danas svi hoteli imaju ponudu lešo povrća kuhanog na pari, čak i bez soli
    voća svugdje ima

    a sve je to bolje od staklenki koje mijenjaju temperature

  18. #18
    LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012
    Postovi
    953

    Početno

    U svako doba godine ima nečega..
    Kuzim ja tebe..ti bi htjela ovu bogatu ponudu sa placa/vrta "sačuvati" za kasnije
    Meni se to nije dalo i kad vidim koliko se neke mame trude oko prehrane, sve me bude sram. Mi smo jeli ono čeg ima
    Posljednje uređivanje od LolaMo : 29.05.2012. at 22:04

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •