Ja pročitala da problematična hrana ne smije biti više od 2 sata na temperaturi ispod 60 i iznad 5 stupnjeva C.
Ja pročitala da problematična hrana ne smije biti više od 2 sata na temperaturi ispod 60 i iznad 5 stupnjeva C.
u teoriji, onako golim okom-nikako.
Kod salmonele je stvar u koncentraciji , množi se na sobnoj temperaturi. Kad su jaja friška i dobro skladištena tada se ne može razmnožavati.
Moji susjedi su pekli roštilj i otrovali su cijelo društvo od 20 ljudi sa filetino štapićima koji su proveli nekoliko sati u vrućem autu prije pečenja.
i obogati crijevnu floru i faunu.
Ali neće grom u koprive.
A sad ozbiljno, moram reći da niti na jednoj stranici koja se bavi pripremom billjnih pripravaka nisam našla da vodu treba prokuhati ako se rade macerati.Nisam skužila u ćemu je problem : vodi iz pipe , bilju koje nije podvrgnuto termičkoj obradi (ili alkoholu) ili kombinaciji te dvije stvari ?
npr.evo receptić :
Tipičan način primjene je macerat od 10 do 15 g plodova piskavice. Sjemenke piskavice stave se u litru vode i puste da odstoje barem 4 sata. Cijelu smjesu treba podijeliti u 3 do 4 doze i konzumirati tijekom dana (sjemenke i tekućinu zajedno).
sirius ne znam sto te tocno zanima, ali voda koja se prokuha je mekanija, dakle maknes dio tvrdoce oli ces kamenca. ako radis mjesavinu alkohola i vode, voda obavezno mora biti destilirana ili deionizirana jer inace dobijas zamucenje.
sto bi rekao moj dida, ako hoces rakiju razrijediti onda moras ici na benzinsku po vodu![]()
Trenutno sam jadna i frustrirana, osjecam se strasno lose i glupo.
Dijete (najvece) je danas pojelo par dana star komad pohane puretine koju je nasao u frizideru. Ostao je na drugom tanjuru, ostalo sam bacila, ovo sam previdjela.
Kriva sam, znam... on je moju nepreciznu uputu da je meso pripremljeno za danasnji rucak ocito lose protumacio i pojeo sto je nasao (i sto mu je po gustu,budimo realni).
Sad se ja brinem trovanja... da idem na hitnu s njim? Sto oni uopce mogu sad? Rucao je oko 4.
Kaze da ga malo boli trbuh, podriguje, ali nema proljev i ne povraca, zasad.
Ja znam cime se moze otrovati, radim u mkb labosu, ali ne znam sto da ocekujem jer nemam stvarnih susreta s trovanjem.
Molim vas savjete, a onda moze i osuda zbog traljavog ciscenja frizidera.
Ne znam kako izgleda bilje kad ga ti beres, susis... ali znam kako izgleda caj iz filter vrecice, u rinfuzi, od travara...
Mislim, nece ti biti nista.Nece grom u koprive
![]()
http://www.stilltasty.com/
evo, pa si proucavajte![]()
Ma bit ce me uvijek briga za povracanje. Ovo drugo, bas me briga.![]()
Idem sad gledati litalin link.
Pet dana pohana piletina iz hladnjaka. To sigurno nije pokvareno ako je cijelo vrijeme bilo u hladnjaku .
( Jela sam koji put meso 5 dana staro iz hladnjaka i jos sam ziva. Najcesece mu strada samo okus, nikad drugih problema.)
U hladnjaku je cijelo vrijeme, 5-6 dana. Od tog 4 dana hladnjak nije ni otvaran jer nismo bili doma. Ne znam ni kako sam ovo previdjela
Ako nakon par sati ne povraća i nema proljev, trebalo bi biti ok.