Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: pravo na zdravstveno osiguranje i pravo na rodiljne naknade

Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno pravo na zdravstveno osiguranje i pravo na rodiljne naknade

Molim ukoliko je netko imao sličnu situaciju.
    Trudna sam 5 i pol mjeseci. Kako do sada nisam imala zdravstveno osiguranje, prije tjedan dana zaključila ugovor o radu na određeno vrijeme (3 mjeseca). Prije toga sam bila na burzi 2 god.
    Ugovor mi ističe početkom 9. mj. te mi do poroda ostaje još svega 30-tak dana. Da li će to biti problem ili bih sa poslodavcem trebala vidjeti mogućnosti otkaza, raskida i sl.
    Da li nakon toga trebam da se prijavim na burzu zbog zdravstvenog osig. i da li ću imati pravo na rodiljnu naknadu?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Svi nezaposleni građani Hrvatske imaju pravo na zdravstvenu zaštitu ( kad ispune određene uvjete) pa mi je čudno da ti nisi imala ove dvije godine. Zdravstveno osiguranje nema veze sa prijavom na Zavod za zapošljavanje.

Kao trudnica imaš potpuno besplatnu zdravstvenu zaštitu bez obzira na sve drugo.
    Porođajni dopust ti počne 45 dana prije poroda i traje do 6 mjeseci djeteta, bez obzira na radni odnos. Valjda je to i sada tako. I imaš pravo na naknadu kao nezaposlena do djetetove 1 godine.
    Naravno, stupanje na porođajni može biti do 28 dana prije poroda, zavisi kakvo ti bude zdravstveno stanje.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ako se ne varam, ako je nezaposlena porodiljni ide od dana rođenja djeteta, osim ako na porodiljni ode prije nego joj istekne ugovor.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Tako i ja mislim, a rekla je da joj je radni odnos do 30ak dana prije poroda. Tako da se može otvoriti porođajni prije otkaza.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja ne razumijem kako nisi imala zdravstveno osiguranje? Hzzo i hzz više nemaju veze jedno s drugim tj. ne trebaš biti prijavljena na burzu da bi imala zdravstveno.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zdravstveno nema veze sa burzom.
    Nakon isteka ugovora imas rok od 30 dana da se javis na hzzo da dobijes zdravstveno na teret drzave.
    Za dobiti naknadu za majke van sustava rada, moras imati zdravstveno osiguranje i imati prebivaliste u RH bar 5 god.
    Javi se na mirovinsko za djecji doplatak.
    Takodjer ces kao nezaposlena imati pravo na godinu dana staza. Upisuje ti se u knjizicu. Idi na mirovinsko.
    Neke opcine i gradovi daju jednokratnu ili visekratnu naknadu za opremanje djeteta. Raspitaj se o tome.
    Hzzo daje jednokratnu naknadu za opremanje od 2000 i jos kusur kuna.
    Naknada za nezaposlene majke je 1663 kn. Dobiva se od rodjenja do prvog rodjendana. Moras predati zahtjev na hzzo.

Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Hvala za savjete u ponedjeljak idem u hzzo pa ću vidjeti.
    Brine me ukoliko dobijem otkaz da li bi to moglo biti što opasno za mog poslodavca (provere i sl.) jer mi je čovjek izašao u susret. Vidjet ću sve u ponedjeljak puno hvala.

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Zdravstveno nema veze sa burzom.
    Nakon isteka ugovora imas rok od 30 dana da se javis na hzzo da dobijes zdravstveno na teret drzave.
    Za dobiti naknadu za majke van sustava rada, moras imati zdravstveno osiguranje i imati prebivaliste u RH bar 5 god.
    Javi se na mirovinsko za djecji doplatak.
    Takodjer ces kao nezaposlena imati pravo na godinu dana staza. Upisuje ti se u knjizicu. Idi na mirovinsko.
    Neke opcine i gradovi daju jednokratnu ili visekratnu naknadu za opremanje djeteta. Raspitaj se o tome.
    Hzzo daje jednokratnu naknadu za opremanje od 2000 i jos kusur kuna.
    Naknada za nezaposlene majke je 1663 kn. Dobiva se od rodjenja do prvog rodjendana. Moras predati zahtjev na hzzo.
    to se trazi na hzzo ili...? koja je procedura?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nakon poroda (rok je 6 mjeseci), odes na hzzo sa rodnim listom djeteta, tvojom domovnicom i vasim knjizicama zdracstvenog osiguranja.
    Naknada je 1663 kn.
    Usput ispunis i zahtjev za jednokratnu naknadu za opremanje djeteta cca 2300 kn.

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Nakon poroda (rok je 6 mjeseci), odes na hzzo sa rodnim listom djeteta, tvojom domovnicom i vasim knjizicama zdracstvenog osiguranja.
    Naknada je 1663 kn.
    Usput ispunis i zahtjev za jednokratnu naknadu za opremanje djeteta cca 2300 kn.
    to znam, nego sam mislila dali imam pravo na nesto tipa "jednokratna pomoc" kao nezaposlena a da nije DD, ja tako shvatila post
    Posljednje uređivanje od Traveller : 07.06.2012. at 09:34

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nabrajala sam mami-mamici sta sve može ostvariti. Nešto je vezano za nezaposlenost, nešto dobiju svi.

Inače, staž može dobiti majka ili otac, ovisno o tome tko je nezaposlen.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •