Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Koliko trosite na igracke? Kakva su ogranicenja?

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Koliko trosite na igracke? Kakva su ogranicenja?

Vec smo raspravljali o ovome na podforumu 3-6 godina ("Djecja potrosacka groznica"), no ja bih malo ozivio ovu raspravu ovdje sa dva potpitanja.

Naime, zanima me koliko po vasoj procjeni vi trosite na igracke, koliko na knjige i slicno, a koliko na nekakve slatkise i grickalice?
    Imate li kakva ogranicenja (vrijednost, kolicina itd) ako vas klinci masiraju sa cestim zahtjevima tipa "kupi ovo, kupi ono"?

Vedran ima taj shopping fever unazad nekoliko mjeseci sto ga je pretvorilo od nekada ugodnog suputnika u kupovini (koji je tako povremeno usput dobio ovu ili onu sitnicu) u shopping monstera koji bi kupio i ono sto mu se svidja i gomilu drugih gluposti koje valjda osim u ducanu ne bi ni pogledao.

Nakon kupnje jednog (lijepog) smetlarskog kamiona za cca 350 kn uveli smo u dogovoru s njim 3-mjesecni moratorij na kupovinu igracaka (knjige iskljucene). Naravno, moljakanja i zahtjevi za ukidanje te mjere stizu svaki dan a i meni se cini da je to malko predrasticno (vjerojatno bih mu inace kupio tu i tamo neku sitnicu za 20-30-50 kn), no dogovor je dogovor i sad ga se drzimo do isteka roka.
    No, definitivno ce nam trebati nekakav drugi dogovor pa sad treba smisliti nesto sto ce biti najprikladnije. Stednja, vremensko ogranicenje tipa "x necega u y vremena" ... nismo jos odlucili.

Slicno imamo i za slatkise. Sitnarije tipa zivotinjsko, bananice, tortice su OK jednom dnevno, no uveli smo po samo 1 kinder jaje tjedno jer su poceli stizati svakodnevni zahtjevi ...

Knjige i slicno zasad nisu limitirani i vjerojatno nece ni biti.

S jedne strane ne bismo zeljeli da se krene putem kupovanja bilo cega sto se vidi u ducanu,a sa druge malo su nam se i smanjili prihodi u zadnje vrijeme pa treba malo i stegnuti remen.

Sta vi kazete? Kak je kod vas?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa, i ja bih se rado priključila ovoj temi. Do sada zaista nismo imali problema s kupovinom i nismo razmišljali i "cenzuri", mada i nismo baš u odličnoj financijskoj situaciji, jer: "sve za naše malo zlato".....
    Ali, opako ćemo morati nekako kontrolirati, jer zadnji posjet Turbo Limachu, bio je prava noćna mora za mene i MM. Mali je doslovno p o l u d i o u carstvu izobilja (sada neću komentirati koliko kvalitetnog )
    ne znam ...

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anka prvotno napisa
    Pa, i ja bih se rado priključila ovoj temi. Do sada zaista nismo imali problema s kupovinom i nismo razmišljali i "cenzuri", mada i nismo baš u odličnoj financijskoj situaciji, jer: "sve za naše malo zlato".....
    Ali, opako ćemo morati nekako kontrolirati, jer zadnji posjet Turbo Limachu, bio je prava noćna mora za mene i MM. Mali je doslovno p o l u d i o u carstvu izobilja (sada neću komentirati koliko kvalitetnog )
    ne znam ...
    Meni i MZ je onaj Turbo limach na Zitnjaku koma i kad idemo bez djece.
    Jest da ima gomila igracaka (vrijednih i ne-vrijednih), svega i svacega na jednom mjestu ... no, katastrofa mi je sve to sarenilo (jos pojacano time sto nema prozora i sto je umjetna rasvjeta nekako blijesteca) i obicno me zaboli glava nakon 5 minuta.

Kaj se tice kupovine igracaka, za to mi je zakon odjel igracaka u IKEI - tamo me nije strah pustiti ni Vedrana, isprobamo sve i izigramo se, kupimo nesto i idemo dalje.
    A u TL-u nije bio vec godinu i pol.
    Steta, imaju jednu od najboljih i najoriginalnijih igraonica u ZG-ducanima.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zasad nekako uspijevamo sve to držati pod nekom kontrolom - dogovorimo se prije ulaska u dućan s igračkama da ćemo samo pogledati, a ako mu se baš nešto bude svidjelo da ćemo kupiti ako nije preskupo. Nedavno smo bili u TL i MM i ja zapeli za neki autić na daljinsko kao za utrke za 200 kn, a malac si odabrao neku ubodnu pilu za 30 kn ili je zapeo za mač od 10 kn i sl. tak da ispada kako je dijete štedljivije od nas (naravno da smo kupili i ono smeće od 200 kn koje je doslovno smeće, a tak je super izgledalo upakirano u kutiju :smajlić koji prevrće očima)

Od slatkiša dobije povremeno lizalicu (zadnjih mjesec-dva, ali mislim da ćemo ukinuti jer je na kraju ne liže zato što mu ne valja pa je uvali nama, a meni lizalice baš i nisu neka sreća), puding, čokoladno mlijeko ili sok, životinjsko carstvo i to par puta u dva tjedna, ne sjeti se on, a mi ne nudimo...

Bilo je par situacija gdje se pomamio i počeo grabati sve po redu, ali smo onda otišli iz dućana i objasnili mu da takvim ponašanjem neće ništa dobiti i onda uveli ovakve dogovore. Nadam da ćemo uspijeti to nekak tak održati, on je još ipak mali...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi vec dugo ukljucujemo dijete u razgovore i obavljanje kupovine namirnica i slicnih potrepstina. I u razgovoru uvijek ukljucimo i pricu o cijenama, kvaliteti proizvoda i sl. Pa tako pricamo u ducanu...sta nam je dobro, sta nije zdravo, sta nam je skupo, sta cemo kupiti kad budemo imali love (ako je kraj mjeseca npr. ) Nama to pomaze i kod kupovine igracaka. U ducane koji prodaju samo igracke u pravilu zalazimo rijetko i ciljano. Dakle, ako bas mislimo da ce nam nesto koristiti (neka knjiga) ili ako bas ima neku zelju, ko nedavno npr. set za doktora onda to odemo kupiti. Ali opet ukljucimo u igru razgovore o cijenama, kvaliteti itd. Dakle, ne padam pod utjecaj nerealnih zahtjeva. A jako mi je vazno da se ne kupuje nesto samo zato sto je to nesto dobro izreklamirano. Jednom sam na to nasjela. U pitanju je bila lutka iz tv reklama. Pa iako ima vec neke lutke doma rekli smo kao ok, kupimo i tu lutku. Naravno da je nakon deset minuta vise nikad nije ni pogledala. A ja sama sebi skocila usta. Al takve ispade pokusavam izbjeci.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam je li moje dijete još premalo (bubice, ne zaboravi opet koliko ima godina), ali ona uopće nema nikakvih zahtjeva.
    mislim, "zagolica" je svaki odlazak u dućan s igračkama, zatraži nešto, ali nikada ne inzistira ako joj se lijepo kaže da ili nemamo novca ili da joj to ne treba...
    nikada nije histerizirala zbog nečega, nikada nije vrištala niti se bacala po podu...
    dopustimo joj da se u dućanu poigra s tim nečim, i to je uvijek zadovolji.
    ili joj ja na odvratno starački način objasnim koliko je ta igračka, zapravo, glupa (npr, onaj robot u TL koji je koštao 600-700kn).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Apricot, docaraj nam neko od tih svojih starackih objasnjenja.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ne znam je li moje dijete još premalo (bubice, ne zaboravi opet koliko ima godina), ali ona uopće nema nikakvih zahtjeva.
    mislim, "zagolica" je svaki odlazak u dućan s igračkama, zatraži nešto, ali nikada ne inzistira ako joj se lijepo kaže da ili nemamo novca ili da joj to ne treba...
    nikada nije histerizirala zbog nečega, nikada nije vrištala niti se bacala po podu...
    dopustimo joj da se u dućanu poigra s tim nečim, i to je uvijek zadovolji.
    ili joj ja na odvratno starački način objasnim koliko je ta igračka, zapravo, glupa (npr, onaj robot u TL koji je koštao 600-700kn).
    I Vedran je u Orkinoj dobi bio jako nezahtjevno dijete u ducanima.
    No, tamo negdje pred 5. rodjendan se povampirio ... :shock:

Ne znam koji je tome razlog, no vjerujem da barem dio lezi u ekipi iz vrtica u kojoj decki redovno stizu sa novim cudima od igracaka i pricama tipa "znas kaj su mi tata i mama kupili ..." (cuo price na svoje usi i u prepricanoj verziji od Vedrana).

Dakle, apri, uzivaj dok mozes ...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prvo kucam u drvo, jer naši za sada ne gnjave previše, i mi redovito idemo na igranje u TL u King Crossu i nikad ništa ne kupimo u dućanu.

Franu smo jednom vodili u Toys i tamo je bio izbezumljen od količine igračaka da nije znao što bi si izabrao, pa sam mu na kraju ja izabrala.

Najskuplju igračku mu je kupio ujo (450 kn), a on je i svojoj djeci kupovao puno i skupo.
    Ja sam po tom pitanju dosta škrta i mislim da niti jednu igračku nismo platili više od 200 kn (tatek, kamion za smeće smo kupili u Austriji za cca 160 kn).

Meni osobno nije žao dati za legiće, ali na moju žalost malac ih još ne voli.

Vjerojatno će naši troškovi a i cijene igračaka rasti s njihovim godinama.
    Ja pokušavam paziti dok još mogu - isto tako radim i sa njihovom odjećom. Čak i u H&Mu kupujem samo ono sa narančastom etiketom (sniženo!!!)

Kada ide s nama u špeceraj uvijek dobiju slatkiš, a kada počnu natrpavati moraju izabrati samo jednu ili max dvije stvari.

E da, nije mi žao dati novce za bicikl, pa jednog dana role, skije i slično, ali igračke stvarno brzo izguštiraju.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Apricot, docaraj nam neko od tih svojih starackih objasnjenja.
    Pa ono: pogledaj kako je ružan! Ima tako neke čudne zle oči, kao Mrazomor (lik iz crtića koji voli gledati).
    ili, vidi kako su ovi bridovi oštri. i, zamisli, ti ili netko od tvojih prijatelja se možete ozlijediti. zato je bolje igrati se s onim igračkama koje imaš kod kuće.

i onda nadovežeš priču dovoljno dugu da se zainteresira za nju, a igračka postane nevažna.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Staracka prica se kod nas zove prodavanje magle....Al pali!

Početno

Kod nas (skoro) nikad nije u djeci problem. Nego u meni. JA nemam mjere. Sve bih pokupovala, od puzzli, preko legica, playmobilea, do DYI igracaka i knjiga (slikovnica)... Sve, osim plisanaca...

I ne znam kako se izlijeciti... :/

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Predji na radnje s cipelama! (Jer ti to zasluzujes)

Zenskim cipelama, a ne djecijim

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

uopste se ne sjecam kad smo Editi nesto kupili. Ustvari, 2-3 igracke godisnje s tim da mnogo toga dobije od drugih.

Eto ja volim plisance, a voli i ona.
    Sad smo joj za rodjendan planirali kupiti biciklo, jer bas vidimo da je zagrijana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja trošim previše.

Sad sam JA zakačena na životinjske minijature od Schleiha koji i Irma obožava, pa se mogu vaditi na nju.

Njoj je svejedno, a i izbjegavam je voditi po TL i sličnim mjestima

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Prodavanje magle na gotovo identičan način kao kod apricot prolazi i nama (još uvijek), ali sam i ja jedna od onih koji ne mogu otići u grad a da mu nešto ne donese. U zadnje vrijeme se pokušavam kontrolirati ali mi je teško. Pa se tješim da će mu brzo rođendan i da ću se onda isprsiti.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja se jedva kontroliram. jučerašnji skor - 3 slikovnice. baka se požalila da su mu dosadile slikovnice a ja trk u prvu knjižaru.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vecu igracku kupimo 2-3x godisnje. Manje, sitnije, ponekad i cesto od njene ustedjevine.
    Knjige kupujemo na kile, hrvatske i, osobito, na engleskom jer nam je TeddyB odavno otkrila sajt na kojem su knjige uzasno, uzasno jeftine i tamo nabavljamo slikovnice, radne biljeznice i sl. skoro pa 1x u 2 mjeseca po 5-6 komada.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A da i nama otkrijete taj sajt

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    I mi bismo do njega! :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I nama, i nama :D

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Upomoooooć!!!

Moji su tek godinu dana a MM se zagrijao za "autić", onaj veliki za nekih 900kn, što sam vozi(skoro veći od našeg TICA u kojemu se vozimo svi četvero) Sumnjam da ima puno nade da ga odgovorim, ali nada umire zadnja. Ma nije mi toliko zbog cijene, da je i za 100kn meni to nije igračka iz snova. Ima li to čudo tko od vas ili znate nekoga tko ima? Možda to i nije tako loše?! Prosvijetlite me.

Pomagajte ako znate! Hvala i pusa od Vjeverice i vjeverića.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vjeverice, reci ti njemu da ti auti straaaaašno zrače i da su jaaaako opasni za djecu.
    (nisi rekla da se ne smije lagati)

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni su ti auti/motori sa akumulatorom totalna glupost. Ja se prvo kod igračke pitam koja joj je svrha.
    U takvom autiću ja prva dijete ne bih pustila van, a o vožnji u tome u kući da ne govorim. Dijete u tome samo sjedi. Puno bolja investicija je tricikl, bicikl i sl. gdje su djetetu upregnuti mišići a ne da samo pasivno sjedi.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A da ne govorim o cijeni za takvu igračku. Ustvari sumnjam da bih za bilo koju igračku dala toliko novaca.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Knjige kupujemo na kile, hrvatske i, osobito, na engleskom jer nam je TeddyB odavno otkrila sajt na kojem su knjige uzasno, uzasno jeftine i tamo nabavljamo slikovnice, radne biljeznice i sl. skoro pa 1x u 2 mjeseca po 5-6 komada.
    knjige, netko je spomenuo knjige :raspamećeni smile: i ja bi link!!!

mi smo danas slučajno naletili na krasnu selecta igračkicu i kad smo vidili koliko se noa oduševio tata je kešnuo 156 kn :shock: za par drvenih kuglica na špagici.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Na igračke još netrošimo, uglavnom su dobivene. Mene je više nerviralo što na povratku iz vrtića mora u trgovinu i tamo "nešto" kupiti (uvijek su to male stvari životinjsko,žvaka...), ali je meni bio bad da li se stvara shopingoholičar jer nema ideju šta želi, mora ući pa kupiti bilo šta, a sa druge strane koma mi je to ograničavati jer su to stvarno male stvari. Ima 4 godine?

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

U današnje vrijeme smo svi toliko izbombardirani silnim reklamama koje nas uvjeravaju kako tu i tu stvar/igračku doslovno moramo imati. I meni je ponekad teško odoljeti tim silnim reklamama a kako je tek djeci koja još nisu u stanju razumijeti vrijednost pojedine stvari i samog novca.
    Mislim da ne voditi djecu u dućane s igračkama nipošto nije rješenje (barem ne trajno). Mi često prošećemo do turbo limača, tamo pogledamo igračke, malo se poigramo i ponekad nešto kupimo, ali ne kupimo uvijek. A da je bilo inzistiranja bilo je...no uvijek sam na njeno inzistiranje imala spreman ovaj scenarij:

Sonja: Mama kupi mi igračku...
    Ja: Maco nemam kuna pa ti ne mogu sada kupiti tu igračku.
    Sonja: Ali tako mi je to ljepo daj mi molim te kupi...
    Ja : Rekla sam ti već da nemam novac, pa ti ne mogu kupiti
    Sonja : Daj pliiiiz kupu, kupi...
    Ja: Kupi ti meni suknju, baš mi se sviđa i jako je želim
    Sonja: :? Ali nemam kune, kako da ti ju kupim
    Ja: E upravo ti to i pokušavam objasniti.

Tako se taj razgovor ponovio nekoliko puta i sada me uvijek pita imam li kune da joj nešto kupim i nikada ne inzistira ako velim da nemam. I još nešto Sonja nikada nije bila onaj tip djeteta koje će histerizirati u dućanima ako joj se nešto ne kupi, ni do 3 godine niti kasnije...jednostavno razumije da se ponekad doista nešto ne može kupiti. Čak mi nekada bude i žao kako to sve mirno i bez ljutnje prihvati, pa si nekad mislim da bi meni bilo puno lakše reći NE ako bi vrištala nego kad to samo tako prihvati (nije da si to želim, ali stvarno mi se sekad slama srce kad ju vidim...)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mislim da pravih problema oko kupovine nema do negdje 4. ili 5. godine, kad oni počnu puno toga željeti. Tu treba biti pravedan. Dijete mora shvatiti da se ne može sve kupiti i da mu to ne treba. Meni je najgore kad moj M. (5,5) počne tražiti nešto što uopće ne želi, samo da se kupi. Tada ne kupujemo; obično se i radi o nečem bezveze. Borimo se protiv kupovine tako da kažemo ne kad procijenimo da je nešto preskupo, da je previše dobio, da nije kvalitetno itd. Ne vodimo ga u shopping centre, jer je to kao da ga dovedeš u pećinu s blagom, a ne želiš ništa kupiti. On se buni, ali shvati. Također, izbjegavamo kupovinu jako skupih stvari. Djetetu isto ili čak mnogo više veselja može pribaviti neka sitnica, kao i kamion od 350 kuna. Mislim da je bolje tih 350 kuna raspodijeliti na dulje vrijeme i kupovati zgodne, ali jeftinije stvari. Veće stvari dobije samo za rođendan, Božić i Uskrs, a i to čak više zbog naše želje nego njegove - on bi bio sretan i s nečim manjim.

Ne treba se uzrujavati zbog toga što oni traže. Oni moraju tražiti, jer sami nemaju. NIsmo u istoj poziciji, jer mi imamo novac i odlučujemo o njemu, a oni ne, pa ih ne treba ni stavljati u tu poziciju. I treba biti pravedan - ako priuštiš sebi, nemoj trenirati strogoću na djetetu.

Sve u svemu, rezultat svega je da M. zna što je novac, da ga treba zaraditi, da je nešto preskupo, da se ne može sada kupiti, no ipak ima puno previše igračaka.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    I nama, i nama :D
    Hm, da, dok ja zalutam na neki topic gdje me se spominje... A BB bacila bombu i zbrisala.

Dakle, site je:
    www.bookcloseouts.com

Trenutno imaju akciju u kojoj, ako uzmete knjiga u iznosu od $25 ili više, možete sa njihovog popisa izabrati knjige u istoj vrijednosti koje dobijete besplatno! :D (Meni nedavno stigao oooooogroman paket, he he. Uz to se na knjige ne plaća pdv i carina, pa mi carinici niš ne mogu. )

Jedino je s(kršitelj koda)ing malo pricy, jer se računa prema težini paketa, pa je meni nekad skuplji od samih knjiga, koje su stvarno super jeftine npr. u odnosu na Amazon. Znala sam par puta računati i na Amazonu bi me neka narudžba došla više nego duplo skuplje u odnosu na BC (a radilo se o razlici između $100 i $200, ne nekih malih iznosa). :shock:

Na početnoj stranici imate "Daily Specials" gdje su svaki dan dvije knjige na dodatnom sniženju. Inače često imaju dodatna sniženja, npr u 12. mjesecu je bilo veliko sniženje dječjih knjiga, pa sam nakupovala hrpu Fisher Price prekrasnih slikovnica u tvrdom uvezu.

Ja sam jako zadovoljna i kupujem kod njih već godinama. Jedino se par puta desilo da nešto sfušaju pa mi pošalju krivu knjigu ili mi neku ne pošalju, ali uvijek su ili vratili lovu ako knjige nije više bilo ili su mi je poslali naknadno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •