U posljednje vrijeme se sve više pitam stagnira li moja curka u razvoju. Iskreno, ne znam koja je donja i gornja granica normalnog razvoja za ovu dob pa me zanimaju vaša iskustva.
Curka ima 2 godine i 8 mjeseci. Motorički je sve u najboljem redu, spretna je i jako živa, stalno u pokretu. Dio koji me brine je vezan za komunikaciju. Relativno rano je počela pričati, rečenice od 2-3 riječi je slagala debelo prije 2 godine, ali od tada mi se čini da nije mnogo napredovala. Unazad 6-8 mjeseci je sve isto...
I dalje upotrebljava rečenice od 2-3 riječi, o sebi uvijek govori u 3. licu i naziva se "Curica"; "Curica hoće papati", "Curica hoće van" isl.
Vrlo često ne odgovara na postavljena pitanja, ne zato što ne zna odgovor, nego ju u tom trenutku ne zanima komunikacija...ne znam kako da to objasnim, ponekad mi se čini kao da je u svom svijetu.
Prije par tjedana je razvila neki svoj jezik i od tada većinu dana brblja po svom, posebno kad se zaigra ili kad psima nešto objašnjava...na svom jeziku proživljava i emocije.
Nadam se da se bespotrebno brinem, ali me neki crvić sve više kopka...
Do sada nije išla u vrtić, a nije imala prilike niti svakodnevno se družiti s djecom. Nadam se da je ovakvo ponašanje rezultat nedovoljne stimulacije i izazova s naše strane i da će nastaviti s normalnim razvojem kad bude više u kontaktu s drugom djecom.
Kakvi su vaši mališani (bili) u ovoj dobi?