ma od svih razumnih opcija koje su mi sugerirane najvise nam se svida opcija iznajmljivanja (na drugom mjestu) i razgovor sa tetom u kojem cemo joj dati do znanja da moze ici tamo u petom i sestom mjesecu, da mora podmirivati svoje troskove i da nezelimo da nikako ulaze u kucu.
Lakse mi je sto sada znam da ovakvih problema ima dosta ljudi .
I stvarno ste mi pomogli u donosenju odluke.
Osjecam kao da se nazire kraj nasim ljetnim i predljetnim nervozama.
mujica-sada tek shvacam tvoj post.ima smisla itekako.
mi smo uložili u apartman
kredit, održavanje - boli glava
ali nakon svih onih nazovi-kreveta i rupa koje sam iznajmljivala na našem Jadranu (nemam ipak love za skupe i lijepe apartmane) sav ovaj uložen novac vrijedi mojih živaca i čistog samo MOG kreveta preko kojeg nije prošlo stotine ljudi prije mene
i vrijedi jer barem djecu vodim u čisto i u svoje, i nemam brige oko namještanja idealnog vremena kada ću na godišnji, mogu otići i na vikend ako mi se da
ako baš zagusti, prodat ćemo ga
računali smo da bismo bili u minusu, ali taj minus ne bi bio veći od onoga što bismo potrošili na ljetovanja (nas je sada petero, dakle iznajmljivali bismo veći apartman, hoteli ionako ne dolaze u obzir jer su nam preskupi; ljetovanja ne bi bila od tri tjedna kao sada nego max 10 dana) ... za 10 godina min. 10000 eura - što je oko 7-8000 kuna jedno ljetovanje, jeftino i kratko ljetovanje s troje djece....
anatom, ja sam isto za razgovor, iako ga niti ja sama ne bih mogla odraditi i odgađam takve razgovore - isto imam blokadu i trebalo bi mi puno snage da to odradim
možda da odradite preko telefona (tako je lakše, razgovor je kraći, ne moraš gledati u oči ako je neugodno itd. skrivaš se, ali za početak je i to dobro)
druga stvar, ja bih na tvom mjestu uredila garsonijeru i iznajmljivala ju da pokrije troškove održavanja vikendice; nastojala bih u okviru svojih mogućnosti opremiti ju i lijepo urediti s malo boje, novom posteljinom, ogradila od ostatka kuće bilo cvijećem bilo drvenom ogradom i sl. te pronašla nekoga tko bi ju unajmio na duži period (na taj način ne bih imala problema oko primanja i izmjene turista)
sretno!
osvješćivanje problema je već pola puta do rješenja
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 10.06.2012. at 17:57
Anatom, a zašto jednostavno ne zamoliš tetu da od-do vikendica bude prazna jer želite doći s prijateljima i želi doći tvoja mama. Nazoveš ju i lijepo kulturno kažeš ajmo se dogovoriti oko termina boravka, mi bi htjeli ove godine boraviti malo sami s prijateljima, ti budi sama od-do, a mi ćemo od-do i problem riješen. Ako se naljuti što te briga, a ako to nisi u stanju napraviti i ako ti je draže trpiti nego imati mir samo zato što to ne možeš izgovoriti onda...... trpiVrlo jednostavna stvar.
Nas ima četvero djece i isto jedna stara teta, baš kao tvoja, no mi smo ju smjestili u 6. mjesec kada još nitko ne dolazi. Meni nitko ne smeta jer ja volim biti dolje što duže, ali sestre i brat baš ne vole. Meni sestra mrtvo-ladno kaže da si rezervira od-do jer ona želi biti sama i da ju nerviraju drugi. Prve godine mi je malo bilo krivo, ali sad se najnormalnije dogovorimo i kužim ju. Uvijek gledamo da se koji dan malo spojimo pa budemo zajedno, a onda svatko malo sam. No najvjerovatnije ćemo to prodati jer u zadnje vrijeme nitko nije zainteresiran za nju osim mene(prvih godina je stalno bilo puno, a sad kao da su se zasitili), a ja se sama u takve financijeske podhvate ne bih htjela upuštati. Žao mi je do bola, ali brata moraš tjerat da ode dolje, sestri je dovoljno 7 dana na moru i ona počne šiziti, mama uvrh glave 2 tjedna i ne da joj se putovati, drugoj sestri muž ima vikendicu i tako....Evo kad prodamo onda iznajmi meni svoju kuću za neke razumne pare pa ćeš imati izgovor![]()
Evo još jedno gledište iz suprotnog kuta.
Meni su roditelji prije sedam godina objasnili da ne smijem dovesti psa u njihov stan na moru.
Posljedica: Zadnjih sedam godina tamo nema ni mog pesa, žene, mene ni moje djece.
Jednostavno.
I dalje smo u dobrim odnosima. Bilo bi preglupo da nam tako nešto zagorča život.
....S tim da stan uredno koriste roditelji, sestra i njezina obitelj. Svake godine dovode čak i svoje prijatelje na ljetovanje.
A za mene i moju obitelj je praktički zabranjeno jer znaju da nam je jako teško ići na ljetovanje bez psa.
Ali isto tako znam da na to imaju pravo i bio bih debil da se nafurim.
Tako i od draga muževe teteimaš pravo očekivati da razumije ograničenja korištenja kuće.
A nedostatak razumijevanja je isključivo njezin problem i krivica. Nimalo tvoj.
Posljednje uređivanje od mujica : 10.06.2012. at 20:12
Ja ne znam osobu koja na moru ima nekakvu nekretninu, a da nema ovakve probleme (naravno oni koji imaju braće sestre ili sl.). Svi bi bili sami i nikome se ne da ljetovati u đuture sa drugima. Razumljivo. meni zaista ne smetaju drugi, ali možda zato što sam do sada samo ja imala djecu(prije neki mjesec mi je jedna seka rodila, a evo svake minute treba i druga) koja skaču, ne daju spavati, a kad oni spavaju onda mora biti mirNo evo koliko god ljudi znam, doslovno svi imaju iste probleme. Ja bih rekla gdje kuća nije tijesna ni čeljad nije bijesna, ili možda obrnuto
![]()
još s velikim veseljem puštaju u stan susjedinu šugavu đukelu i hrane ju....!!!!!
a zakaj prokuhati? Kad ti se jedna vrata zatvore, druga se otvore![]()
Posljednje uređivanje od mujica : 10.06.2012. at 20:17
Čestitam za mudro rješenje ljetovanja! I drago mi je da vam je u konačnici - ljepše![]()
Posljednje uređivanje od Ifigenija : 10.06.2012. at 22:11
koja god da ti se otvore, nije ugodno kad ti se roditeljska zatvore
i sve bih shvatila i prihvatila
ali to sa susjedovim psom mi nije jasno
Ni meni to sa susjedinim pesom nije jasno (valjda se ne žele zamjeriti susjedi).
Ovo s vratima mislim na ljetovanje. Zbog toga sve te godine ljetujem na ljepšem mjestu.
Posljednje uređivanje od mujica : 10.06.2012. at 20:26
znam da misliš na ljetovanje
al ipak..
(malo sam sevdah ovih dana)
zapravo je to i dobro, sam si svoj gazda, nikome se ne prilagođavaš
samo malo smeta (bar bi mene) što to nije tvoj izbor
Sanja ja i dalje mislim da teta nema pojma da bi mogla smetati
Ja mislim da je teta u k.urcu i svih nas je previše uznemirila. Već dva dana me muči ta teta..a da je pošalješ meni?
anatom, ja bih samo napomenula da se s tetom ne bi smjeli ništa DOGOVARATI, nema tu pregovora, treba glasno i jasno reći što želite...
ne kaže se bezveze da su stariji ljudi kao mala djeca, budite vrlo precizni i jasni i dajte više pokažite da imate svoje ja![]()
ti misliš da se ni sa malom djecom ne treba dogovarati nego im samo naređivati?![]()
Mene živo zanima koji se to prozor otvorio mujici? Fakat zvuči inspirativno i kulerski,skoro pa zen.
Meni bi branjenje dovođenja vlastitog ljubimca u roditeljsku kuću,a puštanje u tu istu kuću i hranjenje susjedove đukele zakuhalo takvu paru da bi se se sve pušilo...nije da se ponosim time,al tako jest,zato mi je na cijeloj ovoj tetka-temi ovo s mujičinim psom najintrigantniji moment.![]()
Posljednje uređivanje od rosa : 10.06.2012. at 22:10
mujice! koji stav! inspirativno!
Ova tema me ohrabrila da otkažem ovogodišnje obiteljsko ljetovanje. Nisam se izjasnila zašto, jer znam da znaju zašto, ali ne bi mogli podnijeti da je izgovoreno, pa ćemo se opet izgovoriti poslom, ali eto bronhi- lakše se diše.
Sad mi ostaje samo da nađem gdje će mi to ćer grgljat mandule i luftat dišne puteve ko što su nam dr prepisali i to bez puno novaca (ili da pošteno kažem s vrlo malo novaca), ali svejedno mi je lakše- ma nije ono bezveze maskom u avionu, bome nije. Bumo lunjali po sljemenu i išli u slane sobe.
Kaj kažeš mujice jel može sljeme zamjeniti more? ozbiljno pitam.
Posljednje uređivanje od pikula : 10.06.2012. at 21:36
Mujice možda je tvoj pas neki oštar pas, možda se više linja ili ima jači vonj od susjedovog
Svaka priča ima dvije strane, no istina je da je lakše reći svom nego susjedu.
Nekada su tri generacije živjele u dvosobnim stanovima, a sada svi bježimo jedni od drugih i tražimo svoj komfor i mir, pod svaku cjenu pa makar bili zaduženi do gole kože. Tako i na ljetovanju. Ja se volim stiskati pa čak mi ni životinje ne bi smetale, što nas je više to bolje...
Beti3, evo možeš kod mene. Baš jučer razgovaram s mužem kako bi se mogli s nekim s mora zamijeniti za jedan ljetni mjesec. Imamo starinsku kućicu na selu, mir, tišina, blizina termi, ma milina, a nema ni mene u blizini.
Inače baš je i kod nas u susjedstvu na 3 mjeseca došla gđa. iz Splita da izbjegne gužvu.
pa da, usmjerite ju u garsonijeru.
još bolje, pošalji nam fotke i tlocrt kuće, pa ćemo vas rasporediti
i da, kužim blokadu da se uđe u sukob sa osobom koja je već pokazala kako se drži u sukobu, a vi ste još k tome plahi, ali probajte probiti tu blokadu, kao kad george u seinfeldu jednom napravi suprotno od onoga što mu instinkt nalaže, i odjednom mu krene u životu
čoksa, da, good point... možda i mujičini frendovi imaju svoju temu![]()
mislim da to i nije takav problem koji se neda riješiti i radi kojeg bi vam život bio u banani
skuhaš vam kavu, sjednete, pogledaš je izravno u oči, i mirno i čvrsto kažeš da može ljetovati tu od..... do
nakon tog termina nastupate vi sa svojim planovima, bez objašnjanja hoće doći tvoja mama/strina/susjeda/kolegica
to ne obrazlažeš jer je to isključivo vaša privatna stvar
i još odlučnije kažeš da ne želite nikakvo investiranje u vašu kuću, to vam sad nije u planu
najvažnije vam je da su podmirene režije, i to je dovoljno
na ovaj način nisi je otkantala, dobila je i dalje mogućnost besplatnog ljetovanja što je vrlo velikodušno od vas
ali si postavila granicu odredivši kad može iskoristiti tu velikodušnu ponudu
ako joj se to ne bi svidjelo...
hm, kod mene bi to bila vrlo lagana opcija koja glasi - uzmi ili ostavi
curke teta nemoze biti u garsonjeri dok smo mi tamo.
ona je neizdrziva cak i gada je u garsonjeri.
Moje mišljenje je da si izrazito okrutna prema teti. Dogovor s tetom oko korištenja vikendice, trebala bi prepustiti svom suprugu. Koliko sam skužila, on je jedini zakonski nasljednik te kuće. Obzirom da je ta kuća nasljedstvo, a ne bračna stečevina u slučaju rastave ti ne bi polagala nikakva prava na nju. Vjerojatno na taj način gleda i teta. Spomenula si i da je tvoj muž rano ostao bez roditelja, te da mu je teta kao mama. Možda i iz toga razloga ne može i ne želi otjerati tetu iz kuće. Možda njemu odgovara da je teta tamo, jer je doživljava kao majku. Mislim da se ti nikako ne bi smjela petljati u dogovor oko korištenja kuće, već to isključivo prepustiti njemu.
Pa draga Tetka, muž od anatom je zakonski nasljednik te kuće, a isto tako je i anatom njegova zakonita supruga; a osim toga imaju pravo na svoj zakonski mir ljeti u svojoj zakonskoj kući, za koju po zakonu plaćaju sve naknade. Isto tako su i djeca od anatom zakonski nasljednici te iste kuće bez obzira što ti ovdje već i razvod vidiš u kojem anatom nebi ništa zakonski dobila od te iste kuće ali - djeca bi!
Pa da mu je to i najrođenija majka ovo što čini nije u redu jer zakonski kuća nije njena.![]()
Posljednje uređivanje od winnerica : 11.06.2012. at 12:56
Da mu je najrpđenija majka, stvari bi zakonski ipak izgeladale drugačije. Sažem se da kuća nije tetina, već je isključivo vlasništvo anatominog supruga..djeca mogu biti nasljednici tek nakon njegove smrti. Ali i dalje sam mišljenja da samo anat. suprug može pregovarati s tetom o korištenju/ne korištenju kuće, a ne anatom. Javila sam se jer sam u sličnoj situaciji, tata s kojom sam živjela, jer sam rano ostala bez roditelja živi s nama u kući mojih roditelja i strašno smeta mom suprugu. Meni ne smeta, niti djeci. Iako ona meni ne smeta, dva su odvojena ulaza u kući, al mužu smeta i njena pojava na dvorištu i želi da izbacim tetu, ali što vrijem dalje ide mislim da će prije on letiti iz kuće nego teta. Žao mi je ako sam nekoga uvrijedila svojim mišljenjem, al to je moj očito subjektivan stav. Osjetljiva sam na tetu, koja mi je kao mama, jer živi samnom od 2 godine![]()
ja bih teti, s obzirom na novo iznjete detalje, ipak definitivno otkazala gostoprimstvo. bilo kakvi kompromisi s osobom koja mi nakon što je besplatno ljetovala u mojoj kući ostavi hladnjak sa crvima, te nakon toga podera postavljena pravila, ne bi mi bili ni na kraj pameti (samo ja ne bih bila pristojna ni toliko da pišem pravila, već bih sav sadržaj koji sam očistila iz hladnjaka obogaćen reakcijom mog tijela na isti, poslala uredno zapakiran dotičnoj uz pristojnu poruku da joj šaljem ono što joj je ostalo u kući nakon ljetovanja). "ne može više teto ljetovanje kod nas!", "zašto, pa ionako će biti prazno?" "baš zato, što iza vas kuća ne ostaje prazna, već puna neželjenih gostiju!". budući ste vas dvoje očito ljudi koji ne znaju reći ne, čini mi se pametnijim potpuni prekid, dakle nikako ni u kojem terminu, nego kompromisi kao produženje agonije, postavljanje pravila nekom tko će ih ionako stalno kršiti...
ja isto ne vidim zasto bi vi njoj trebali uredivati garsonijeru, a jos manje da ju ona sama ureduje (time ona stvarno i moze polagati neka prava na nju)
moze doci od tada do tada i to je vec jako velikodusno od vas
od mene sestra trazi da joj placam najam po danu, i jos me tjera da zovem i prijateljicu i da i ona plati! pa ja radije idem negdje drugdje na more. nemam nista protiv platiti joj za rezije i nesto dodatno jer je ona uzela kredit da uredi tu kucu, ali ja bi uz to sve jos sama morala i cistiti na dolasku i odlasku i jos ponekad uskociti za neku pomoc oko uredenja (u stilu sutra hitno treba nesto prevest do tamo iz zg-a) i cuvati njezinu djecu i mozda cak trpiti moga tatu tamo, a to ne dolazi u obzir.
anatom, mozes i na instrukcije kod moje sestre![]()
Posljednje uređivanje od meda : 11.06.2012. at 12:22
O-ho, javila se i Teta, ovaj forum stvarno čitaju ljudi svih generacija...ma mislim
.
anatom, vi uz kuću NISTE naslijedili i tetu. I to još takvu, bezobraznu. Mislim da bi si trebala osvijestiti
činjenicu da sa bezobraznim ljudima ne možeš fino, i biti na miru s tim.
S obzirom kako se do sada ponašala prema vama, ne bi bilo nimalo bezobrazno od vas da joj potpuno uskratite
boravak u vašoj vikendici.
Tek sad vidim da sam riječ "bezobrazno" upotrijebila tri puta.
pa ko je sad ova teta.?
ne slazem se s tim sto teta. kaže. muz i žena su partneri koji djele život a time i svi imovinu došla ona prije ili poslije braka. u skladu s tim zajedno i odlucuju o toj imovini, kako da djele zivot i sve sto on donosi ako ne djele imovinu. znam da postoje parovi koji cijeli zivot imaju odvojene place i super funkcioniraju ali meni to nema veze sa zajednicom/djeljenjem zivota, ja tako ne bi mogla pa gledam kroz takve naocale. ako dode do rastave onda se djeli, dok su zajedno to je njihovo, pa tako zajedno trebaju i odlucivati.
jedino se slazem s tim da je muz taj koji treba sjesti s tetom, jer je to njegova teta, ne iz drugog razloga.
glasam da svi ovo ljeto odemo kod trine na instrukcije, svako po tjedan dana u 7 i 8 mjesecu!
Što se tiče dosadnih članova obitelji, ponekad ih se ne možeš riješiti što god da kažeš jer se oni nakon nekog vremena prave da se to nije dogodilo ( možda bih o ovome trebala na traumama iz djetinjstva). Moj ti je savjet reći babi što je ide, bar ćeš tu godinu imati mir, a drugu godinu eto je dole, kao da se ništa nije dogodilo- malo će biti mirnija, ali samo tu jednu godinu.
![]()
winnerica sve si rekla!
predlozila bi da odemo kod tebe na instrukcije ali u zagrebu si![]()
Instrukcije dajem poslijepodne, Zagreb zapad.
Ma pazi Tetku, došla se neka mudrijašica nanovo registrirat samo da joj objavi da ona u biti nema ništa, ni moralno ni zakonsko pravo na tu kuću, samo da račune plaća i popravke; a još ju i razvodi bez da anatom išta zna o tome... E svašta...
slu
Btw, što je do takvih nepozvanih gostiju, jaaaako dugo sam na sebi radila (i još radim), a onda sam shvatila čemu služe vrata, brava na vratima, prikaz broja na tel. i mobitelu, i tako... Čak sam i razne navlakuše od rođendana preskočila i zaobišla neke suvišne ljude (nit su pozvani k nama, nit mi imamo više obavezu ići k njima - a komuniciramo i dalje!), no to je jedna sasvim druga tema.
Na mjestu anatom bih stvarno digla fajer, jer nema što izgubiti, možda se i iznenadi kad joj teta pokaže svoje pravo lice i kad joj ona kaže što o njima misli! Pa njoj bude malo manje teško pri srcu kad je istorpedira iz kuće... Nema ništa bez odvažnih rezova, život neki puta zahtijeva kirurška rješenja!
triba i mužu usput noge oprat i skuhat kavu, da bolje misli dok odlučuje.
Kao da vidim neku sličnost između pojavljivanje Tete. i arbeits daddyja na onoj jednoj temi![]()
Je, anatom, sad kad se teta ulogirala... drekec više smrdi ak po njemu čačkaš![]()
nisam stigla sve čitat, samo uvodni post i zadnju stranu.
samo da vam opišem našu situaciju. imamo vikendicu koja se sastoji od jedne sobe, kupaone, kuhinje. ostali bez pola kuće nakon 15 godina suda, jelte kako to već biva.
kako svi volimo biti tu u isto vrijeme, u toj jednoj sobi spavamo nas 4, moja mama, moja sestra i njen dečko. barem tjedan dana. mama zna biti s nama i duže, lani je bila 3 tjedna. svi u istoj sobi, nema kauča
rekord: tri dana, mm, ja, M, J, moja mama, moja sestra, njen dečko, svekrva i njen dečko
beat that![]()