Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Astma

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Astma

Na žalost upisujemo se na popis Astmatičara, s 11 godina astma mu se vratila.

Od 8 mjeseci do 4 godine imali smo jako puno problema s astmatičnim napadajima ali smo ih sve uspijevali sanirati sa sirupom koji smo nabavljali preko ordinacije našeg pedijatra iz Njemačke. Do pumpice nismo stigli.
    Napravljena su mu bila alergotestiranja jer su prva gušenja počela s dohranom. Na žalost testiranja su pokazala da reagira na svo povrće osim mrkve, krompira i graha te na svo voće, pogotovu na citruse. Izreagirao je i na kućnu prašinu, grinje i perje.

S 4 godine, kako je izvadio angine, svi problemi su prestali kao rukom odnešeni. Ponovili smo testiranje na hranu i alergene na koje je izreagirao, ostala je bila samo kućna prašina i to jako velika reakcija.

Do prije 5-6 mjeseci nikakvih problema nije bilo. Kašljao je s vremena na vrijeme, prehlada tu i tamo, ništa posebno vrijedno.

Naši problemi su počeli ovu zimu. Svako malo je bio bolestan, svako malo je kašljao strašno puno. Probali smo sve i svašta. Malo se smiri, pa nakon mjesec dana opet bukne.
    Prije 10 dana prema preporuci naše doktorice napravili smo alergo testiranje i spirometriju. Spirometriju je uspio odraditi tek iz 7.puta. Na alergotestu (a bio je pod Rinolanom unutar 48h ga je uzeo) pokazala se velika reakcija na grinje, životinjsku dlaku, kućnu prašinu, perje i pelud.

Dobio je narančastu pumpicu Flixotide 125 2x dnevno i sprej za nos Avamys 27.5mgr

Kako smo imali pasa, morali smo ga se riješiti - srećom udomljena je kod naših prijatelja i predivno joj je, je da smo mi jako tužni ali njoj je lijepo. Stan držimo sterilno čistim.

Ima li neko od roditelja ko ima astmatičara? Imate li neki savjet kako mu poboljšati uvjete života? Sportaš je, trenira košarku intenzivno 5-6x tjedno, veliki je i snažan (165cm i 57kg) On se sa svime nosi jako dobro. Redovito uzima lijek i osim povremnog kašljanja nema nekih većih problema. Do inhalatora za sada nismo stigli a nadam se da i nećemo. U kućnoj ljekarnoj imamo Rinolan i Ventolin koje uzimamo po potrebi. Npr. prije 4 dana smo išli na selo, livada, trava, šuma.....kako je ugazio golim nogama na travu tako je krenuo ospim po nogama - srećom žličica Rinolana je sve odmah sanirala.

Sve nam je to novo...svaki savjet nam je dobro došao

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kim?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

brane, generator ovoga je možda i stres pred kraj školske godine...

Mi imamo sličnu situaciju (upravo se spremam na kontrolu na Srebrnjak, dijagnoza alergijska astma, ali dijete je na Tafenu koji mu bolje odgovara nego Flixotide - to je individualno, ali problemi su isti).

Mom djetetu se disanje oteža početkom školske godine (zapravo početkom jeseni, u desetom mjesecu, kad krenu kiše i vlaga) i obično pred kraj školske godine. Na alergološkom testiranju katastrofa - valjda nisu našli ni jednu biljku na koju moj sin nije bilo ni malo osjetljiv. Doma, kućna prašina i drugo (davno smo se riješili papige, nedavno smo odselili veliku policu s knjigama u podrum).

S druge strane, nakon par godina shvatila sam da previše ograničenja isto tako loše utječe i digla ruke.

Evo što radim - usisavanje minimalno 1x tjedno usisavačem s vodenim filterom, izbjegavanje kemikalija za čišćenje kupaonice (ne mora to biti tako za svakoga, meni se pokazalo ok jer i mm i oba sina ne trpe smrad sanitara), imamo tepihe ali minimalno, parket prebrišem mokrom krpom s mikrovlaknima isto 1x tjedno.

Dobro pazim da mi se ne skupljaju stare novine, veš ne sušim zimi u sobi gdje djeca spavaju (imam mašinu sa sušilicom, pa sušim minimalno u kući jer te krpetine su isto generator prašine).

Imam ventolin u kući, kao i Rinolan (zapravo Aerius) za nedajbože i to je sve.

Dobro nam se pokazala slana soba. Djeca idu 1x tjedno s tatom na po pol sata i od tada već godinu dana nisu bili bolesni. Ne očekujem čuda, ali mi smo davno shvatili da je djeci dobro kad su na moru (i to se trudimo odabrati malo mjesto gdje je što manje zagađenje). To je isto individualno, susjed iste dobi i sa sličnom problemima nije dobro reagirao na slanu sobu.

Ovo što Jelena kaže za kim isto je ok, ali crni kim treba uzimati dugo i prilično velike količine. Moji ga trenutno ne uzimaju, ali počet će negdje krajem ljeta.

Još nešto - moj mlađi sin je obožavao atletiku, ali nakon što sam ga nekoliko puta morala voditi na hitnu (zbog prašine u dvorani dijete se gušilo) odlučili smo ga ispisati. Od tada (prije 2 godine) nismo imali gadnih situacija. U međuvremenu su u dvorani promijenili pod, pa nekako mislim da bi mu bilo dobro opet se baviti nekim sportom, ali ne usudim se pustiti ga na treninge u dvorani. Vani - to je druga priča.

brane, nadam se da će se situacija smiriti sada sa završetkom škg. Sretno!

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Kod nas je astma dijagnosticirana sa 4 god.sada ima 10.Alergičan je na grinje i pelud trava.Iako najgori nam je zimski period kad je centralno,niske temperature.Prošli smo različite terapije od flixotida,seretida,aeriusa,tafena.Sad je trenutno na singularu do kraja peludi trava i onda ako je sve o.k.do zime bez ičega.Sportom se normalno bavi i to mu ne smeta.Slana soba nam nije pomogla,iako hrpa ljudi ima pozitivna iskustva.Mi odlazimo homeopatu i uzimamo hom.pripravke.Ventolin smo zadnji put koristili zimus....Redovno se kontroliramo na Srebrnjaku.

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

I nemojte držati stan sterilno čistim,slažem se s Peterlin da to nije dobro.Još veći šok za organizam je onda doći u školu,goste i sl.gdje nije tako.
    Mi nemamo tepihe,zavjese kod njega u sobu,madrac dubinski čistimo redovno,a usisavanje ,prašina po potrebi-od toga ne možeš pobjeći....

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Moj stariji sin je alergičan na grinje i ambroziju a ja imam dijagnosticiranu astmu, počelo je sa grinjama a sada sam već na svašta alergična.

S prašinom se borim uglavnom bezuspješno ali trudim se da je ima što manje u stanu. Tepihe smo izbacili sve osim u boravku tu smo stavili nekakav antistatik tepih. Posteljinu mijenjam obavezno jednom tjedno, po zimi pazim da nije suh zrak u stanu, obavezno stavljam posudice s vodom na radijatore.

Kada krene cvjetati ambrozija tada je mom sinu najgore sav je šmrkav i oči mu suze, zna se i osuti po tijelu, i tada koristimo terapiju obično neki sirup za alergije i Flixonase sprej za nos. Nije baš dobro da je u vrijeme cvjetanja ambrozije puno vani ali ja ga pustim i navečer ga obavezno otuširam i operem mu kosu.

Meni za astmu pomaže piti puno vode (uz tablete za alergije) tako da stalno imam čašu vode uz sebe i rijetko kada kašljem, mislim da je voda poprilično za to zaslužna.

Eto nadam se da sam bar malo pomogla.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi nemamo tepihe, jer ja nedam. zastore imamo minijaturne, ali ne na sobi gdi najmanji spava.
    Mala ima astmu, ali valjda uz kombinaciju slane sobe i kima, ove godine nije počelo gušenja na Badnjak.

Klinac je alergičan na grinje

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Jelena kakav kim koristite?Gdje ga kupujete?To nismo probali....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam prošle i pretprošle zime dečkima dajem ulje crnog kima (nigella sativa). To podiže imunitet i posredno djeluje kao preventivno sredstvo.

Ima jedan forumaš s nickom ibrahim, dosta je o tome napisao, a negdje je stavio upute za doziranje: ako se dobro sjećam, koliko dijete ima godina, toliko kapi 1 do 3x dnevno, prema potrebi. Puno alergičara to uzima, jer kim nije dobar samo za astmu nego za sve vrste alergija.

Ima u većini ljekarni - ima kapsule (Baraka se zovu, skupe su ko vrag) ali ima i u bočici od 2 dl, po biljnim ljekarnama.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 11.06.2012. at 22:51

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi od Bačlije inače ga kupim ili na sajmu ili U apoteci ili u Bosanskoj

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je brak kapsule kupovao vani. Mislim da je cijena četvrtine ove barakine cijene.

A može se pitati po nekim ljekarnama (mislim bolje biljnim), bi li htjeli kapsulirati ulje

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Može se i doma kapsulirati ulje, kupiš kapsule i slamkom ih puniš.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za kim sam čula i u obitelji imam primjer da to pozitivno djeluje na astmaše....e sad ...kako će on reagirati na to nemam pojma...

ja se uzdam u more i sunce...škola je gotova za dva dana i krećemo sa svakodnevnim kupanjem...onda će sve biti puno bolje....iskreno se nadam....

čistim puno više nego prije ali da je sterilno nije...pod perem svaki drugi dan, usisavam svaki drugi dan.....sad smo zapeli malo više jer smo imali 2.5g pasa doma pa da očistimo sve gdje je ona bila....ima dlaka na sve strane....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

gle ak moj klinac s manje od 2 godine to može pit, mogu i vaši veliki.

Nije sve u usisavanju, možda je bolje brisanje vlažnom krpom ili đamperom

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa imas topic dolje nize na milion stranica

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •