-
Osoblje foruma
Mastitis u trudnoci? :zbunj:
Trudna sam 17.5 tjedana, bole me grudi, ovo ono, nista cudno. Povecale su se valjda petsto brojeva, malo su tvrdje na dodir, tople su valjda od izostanka mjesecnice, itd. Kao sto rekoh, nista cudno. (Ponekad sve skupa boli toliko da ne mogu spavati, ali mislim si sve nesto da i to valjda ide u rok sluzbe?
)
Nista ne curi, tj. ne mogu nista iscijediti, ali nalazim tu i tamo malo skorenih bijelih (gumenastih?) naslaga medju porama bradavica i areola. To bijelo je nekako nalik na papirnatu maramicu nakon sto prodje kroz vesmasinu i onda se dobro osusi. Nema nikakvog mirisa. (Za ovo mi je danas med. sestra preko telefona rekla da je normalno.) Bradavice mi nisu bas nesto potamnile, ali su nekako natecene. I bole.
Zadnji par dana, mozda od sredine proslog tjedna, ne sjecam se, primjecujem crvenilo na podrucju od bradavice prema prsnoj kosti, s unutrasnje strane, na obje dojke. Nije bas neki 3D osip, mozda ima tek nesto malo teksture na dodir. Sve skupa je veliko nekih 6-7 centimetara u promjeru. Taj dio je kipuc, bas je osjetna razlika u temperaturi izmedju tog dijela i bilo kojeg drugog (iako je sve skupa vruce). Ne mogu otkriti boli li me vise od drugih dijelova, a mozda je nesto tvrdje od ostatka (otprilike jednako tvrda je i vanjska strana obje dojke, samo sto tamo nema crvenila).
Nemam temperaturu, osjecam se dobro, ali ovo izgleda... bljakavo. I ne povlaci se, ne mijenja oblik ili boju sve ove dane. Nema veze nosim li grudnjak, ima li on zicu, svejedno je. Malo sam googlala mastitis i slicno i ovo ovdje je nekako najvise nalik mojoj muci. Kod mene je crvenilo blaze od ovoga i ne izgleda tako sjajno (masno?). No ja sam svjetlije puti od ove zene, ako to ima ikakve veze.
Zvala sam danas doktora tj. neku tamo medicinsku sestru koja je otprilike zvucala ovako:
i rekla da pazim sto se dogadja i da se obavezno javim ako se pogorsa ili ako dobijem temperaturu. Njoj opis vuce na mastitis, ali kaze da ne zna da bih ga mogla dobiti u trudnoci, pogotovo ovako rano. Sljedeci redovni pregled je 20.06. pa cu to pokazati doktoru, osim ako ne bih trebala otici i prije da netko baci pogled na to cudo.
Jel da idem prije? Jel ovo normalno? 'ocu krepat'?
-
To na bradavicama je skroz normalno.
A ovo na dojkama - bi li mogao biti neki oblik dermatitisa? Jesi kad imala problema s kožom tipa atopija, urtikarija i sl.?
-
Osoblje foruma
Sumnjam da bi bio bas iskljucivo na tom podrucju jer tamo nikad nista nisam imala (imam neku vrstu AD-a). A i kad dobijem neki osim, ne izgleda ovako i povuce se kroz par sati (izazivaju ga obicno sapuni/samponi, a nista nisam mijenjala sto se toga tice). Oni koji mi ostaju duze vrijeme su obicno na dlanovima ruku i radi se o ranicama.
Cisto sumnjam da je AD.
-
Ne mora biti AD. Srela sam već nekoliko slučaja dermatitisa (to je jako širok pojam - bolje bi bilo reći nekakvih kožnih reakcija) kod trudnica, očito osim promjena u građi dojke dolazi i do promjena na koži. Može biti samo vruće i crveno, može biti ljuskavo, može pucati do krvi, može svrbiti, zbilja može različito izgledati (osim toga, i ono što danas zovemo AD može imati puno različitih oblika, nimalo sličnih međusobno).
-
Osoblje foruma
Da cekam jos tih 9 dana do pregleda, ili da inzistiram da netko pogleda prije?
-
Ako ti jako smeta/boli, ili ako se pogoršava iz dana u dan, nemoj čekati pregled.
-
Osoblje foruma
Vidjet cu onda sutra. Danas mi je u principu kasno za pregled, a ovo izgleda isto vec cetiri-pet dana, ako ne i duze.
-
Draga Kaee,
evo da ti napišem svoje iskustvo (fenomen sam medicinski skoro). U prvoj trudnoći u 32 tjednu, jedan mi je dan počela naticati desna dojka. Nisam pridavala neku veliku pažnju, ali sam primjetila navečer da mi postaje crvena i bolna. Slijedeću večer dobila sam temperaturu (39 C) i sve me jače boljelo, nisam je mogla dirnuti. Inače mi ništa nije izlazilo van, nikakav kolostrum. Nisam znala što da radim. Nakon što sam pričala s frendicom, ona me nagovorila da odem u bolnicu, tako da sam u 3 ujutro probudila muža i krenula prema rodilištu. Pozvonila sam na vrata, sestra otvorila i mislila da sam došlča rađati (jer sam bila krupna), a kad sam rekla razlog dolaska, samo je zakolutala očima
. Ginekolog me pregledao i priključio na ctg kad ono šok! Trudovi krenuli, a ja 7 mjeseci trudna! Priključili me na tokolizu odmah, ležala sam u bolnici 2 tjedna dok se trudovi nisu potpuno smirili. A već smo svi bili pripremljeni na prijevremeni. A što se dojke tiče, davali su mi antibiotik (Klavocin) na koji nisam reagirala, pa su mi zvali kirurga da pogleda i odluči o inciziji i vađenju apscesa iz upaljene dojke
, međutim, slijedeći dan se počelo malo povlačiti paa su ipak odlučili sačekati. Hvala Bogu, na kraju mi nisu ništa dirali, već se upala smirila nakon 10 dana uzimanja i.v. Klavocina. Sjećam se da se svaki liječnik čudom čudio da kao trudnica imam pravi mastitis. Evo, na kraju je ipak dobro završilo, a moglo je svašta biti. Moja preporuka je da ipak posjetiš ginekologa da te pogleda da se nešto ne zakomplicira kao meni (visoka temp. može uzrokovati početak porođaja, iliti bilo kakva upala u organizmu, tako su mi rekli). Eto draga, javi kako je bilo na pregledu i što su ti rekli. E, zaboravih napisati da mi se u 37.tj.trudnoće opet upalila ista dojka (krenulo istim putem) ali sam odmah reagirala i moj ginekolog mi propisao antibiotik opet, tako da nisam tada bila u bolnici.
-
možda je mastitis, a možda su i strije (koža se crveni, tek se kasnije vide pukotine)
-
-
Kod tebe ne mora ni biti da je upala, jer ona obično naglije nastane. Kažem, meni se mastitis razvio u roku jednog dana.
-
Osoblje foruma
osim crvenila, opisala si moje sise kroz cijelu trudnocu. i bradavice i "ne gledaj ih jer i pogled boli" sise.
ja sam na vratu dobila neki dermatitis. iskljucivo i samo tamo. jos vise bi se zacrvenio kako bi se uzbudila (uzrujala, naraso tlak..)
nisam s njim nis napravila tada. a bogme jos ni sada :nestigne:
-
Osoblje foruma
-
Vodi računa o općem stanju - ako se počneš osjećati malaksalo, grozničavo,... znaš što ćeš.
A da probaš hladne obloge?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma