Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Alergije i maticne stanice iz pupkovine

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno Alergije i maticne stanice iz pupkovine

Danas sam na tecaju za trudnice na SD prvi puta cula da se maticne stanice iz pupkovine mogu upotrijebiti (zajedno s uzorkom posteljice i krvi) za alergolosko testiranje. To je neki novi projekt u suradnji s bolnicom Srebrnjak i dr. Turkalj.
    Zna li netko vise o tome i je li prosao to testiranje?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ne znam ništa o tome ali baš me zanima
    nije da bih to napravila, ne pada mi na pamet, ali me baš zanima o čemu se točno radi

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

I mene zanima... Doktorica je samo spomenula da je postupak isti kao i kad se uzimaju maticne stanice za "Anu Rukavinu". Ne mogu se stanice i donirati i alergoloski testirati pa se roditelji moraju odluciti sto im je prioritet ili naravno ne moraju nista od toga. Kod alergoloskog testiranja se navodno uzorci salju na Srebrnjak
    I negdje izvan Hrvatske na analize. To je sad nesto novo pa me zanima ako je netko nedavno rodio na SD jesu li mu ponudili tako nesto, detaljnije objasnili... Trazim po netu, ali nista ne mogu naci.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

http://www.hrt.hr/index.php?id=440&tx_ttnews[tt_news]=167660&cHash=3e5004d883 Pretpostavljam da ima veze sa ovim. Ali uopće nisam shvatila iz posta da li se krv (i uzorak posteljice ) donira za istraživanje izvan Hrvatske ili se uzorak da na istraživanje pa roditelji dobiju povratu informaciju (i o ćemu bi uopće bila ta informacija?). U svakom slučaju ako netko razmišlja o donaciji neka prije doniranja zatraži pismene detaljne informacije o svemu.

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Rekli su da kad se dodje u bolnicu se mogu preuzeti formulari vezano uz to.
    Mene zanima koju korist ima dijete od toga - jesu li te analize bolje ili sto vec od klasicnog alergoloskog testiranja? Jel stvar u pravovremenosti (odmah po rodjenju znas ima ili nema alergiju)? Jel se moze odrediti bolje terapija?
    Mozda bi trebalo nazvati Srebrnjak i pitati jer je to njihov projekt, a rodiliste obavlja samo tehnicku stranu (krv, posteljica).

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma kako uopće možeš ustanoviti dal dijete ima neku alergiju dok nije došlo u kontakt s alergenima?

Idnom avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Ne znam pa me zato zanima zna li netko vise o tome. Najvise bih voljela znati koje su dobrobiti za dijete (jer ako uzimaju maticne stanice iz pupkovine ne moze se cekati da ona odpulsira) pa da znam ima li koristi samo znanost od toga ili i dijete.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ne znam :/
    ali saznat ćemo, sigurna sam
    u međuvremenu, ako nisi, pročitaj ovo http://www.roda.hr/article/read/prik...alje-vampirice

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •