Guglam, ali nikako ne mogu doći do ovih informacija.. pa, zna li ovdje netko- kolika je iskoristivost kalcija iz namirnica koji nisu samo mlijeko i jogurti.
Mala odbija jogurte i sireve, kravlje mlijeko joj ne dajem.
Pije rižino i zobeno mlijeko sa dodatkom kalcija, uguravam parmezan, sezam, brokulu, kelj..gdje god stignem, grickalice su nam orašasti plodoi većinu vremena.
ali, ne znam je li to dovoljno?

Uopće ne znam kako i u kojoj količini se iskorištava kalcij koji je naknadno dodan u neku namirnicu, kao npr, taj kalcij u rižinom/zobenom mlijeku... mala ga voli piti i jako je zdravo, samo me muči taj kalcij.

Jede maslac na kruhu (ne margarin) i voli pojesti šlag, tj- tučeno slatko vrhnje. voćne jogurte ne preferira, a i ja joj ih ni ne dajem, radije napravim svoj miks voća i vulgaris jogurta, ali već duže vrijeme neće to da jede.

Kako da znam jel unosi dosta kalcija. S obzirom da najviše konzumira baš to zobeno i rižino mlijeko- zanima me kakav je taj dodani kalcij i kako se iskorištava , u kojem omjeru..
naravno i za druge namirnice bi bilo jako dobro imati taj podatak ako netko zna..

Ono što znam- jest da šećer izvlači kalcij iz organizma, pa stoga treba jesti što manje slatkog, a pogotovo zaslađenih mlijeka, jogurta i koječega što se smatra velikim izvorom kalcija. jer onda taj šećer poništi sav taj kalcij..
i tako to.. dajte još koje zgodne informacije o kalciju. hvala