Jel netko zna zasto se to dogadja da su stopirani upisi u Dugave?????
Jel netko zna zasto se to dogadja da su stopirani upisi u Dugave?????
Bas sam trazila podatak o stopiranju, ali ne vidim nigdje. Nasa tajnica mi je danas objasnila da do daljnjeg nema potpisivanja ugovora zbog "provjere zaposlenja roditelja jer su imali fiktivno zaposlene roditelje". Rekla je da su dobili takvu naredbu iz grada, da se do daljnjeg stopira potpisivanje.
U više vrtića je tako. To su trebali ranije provjeravati, još i prošlih godina.
pa zar su tek sad to shvatili? zato se kod nas traži ovjerena preslika radne knjižice od strane poslodavca - osobni podaci i podaci o zaposlenju i stažu sa otvorenim radnim odnosom
ne znam baš tko se usudi nešto lažno prćkat i štembiljat po javnoj ispravi kao što je radna knjižica
kod nas se nosi potvrda od poslodavca.
smiju li oni to provjeravati uopće?
dobar mi je bio komentar tete iz računovodstva kad je rekla da su kod upisa svi imali potvrde o zaposlenju a kad su se nosili papiri za plaćanje vrtića kad je bandić uvodio dohodovne razrede, hrpa je bila nezaposlena i bez primanja.
mogu provjeravati, nigdje nije zabranjeno da se ne smije nazvati poslodavac, lako je pronaći firme i brojeve telefona
da li će poslodavac surađivati i reći što treba, ne znam
zašto ne bi smjeli?
u banci kad daješ zahtjev za neki kredit ili šta već nazovu poslodavca da provjere da li osoba zaista radi tamo gdje je napisala iako je sve ovjereno
kažem, druga je stvar da li će taj poslodavac išta reći
ne znam zasto. samo kazem sta mi je rekla.
a i zvanje poslodavca nije nikakva garancija - ako ti je netko napisao laznu potvrdu onda ce to i potvrditi.
provjera bi trebala ici sluzbeno - putem hzmo-a.
Ja mislim da je to kupovanje vremena (kao i kad država osnuje neku komisiju ili povjerenstvo koje nikad ništa ne riješi), a vezano je sigurno uz masu žalbi koje su primili od onih roditelja čija djeca nisu upisana. I mislim da nemaju prava provjeravati, tj. da nemaju gdje provjeravati, zapravo me baš zanima i kako bi to provjeravali. Još bolje da idu provjeravati i one koji su već potpisali ugovor, pa kad vide da npr. nisu zaposleni onda će - ŠTO? riskirati da ih ovaj tuži, ili ispast glupi?!
A tko garantira da netko nije bio zaposlen npr. do 30.5.2012. i da mu se do npr. 17.6.2012. neće raskinuti radni odnos kod privatnika, a vrtić će baš zvati 18.6.2012. da provjeri i shvatiti da je osoba nezaposlena zapravo?! Svašta! Nek radije smisle neku drugu provjeru za iduću godinu (porezna uvjerenja ili nešto tog tipa).
koliko ce im trebati da svakog provjere? to je duplo ljudi od prijava (ako svatko ima 2 roditelja)
jel to provjerena informacija ili rekla-kazala?
Posljednje uređivanje od mala-vila : 06.06.2012. at 23:20
Mene isto zanima kako ce to provjeriti. Iako mi je drago da nekako probaju provjeriti. Ali ce na kraju vjerojatno ispasti cirkus - kao i sa svime sto radi Banditova uprava i njegova podobna ekipa (sjecate se samo "genijalne" ideje da se prebivaliste ne dokazuje osobnom, kako inace rade svi, nego je natjerao n-stotisuca penzionera u red u Petrinjsku da vade potvrdu o prebivalistu... itd)
I bas me zanima kako bi mm-u provjerili potvrdu o zaposlenju kad ne radi kod Hr poslodavca (u natjecaju samo pise potvrda da je roditelj zaposlen, ne i da mora biti zaposlen u Zg ili u Hr)... Ali moje dijete nije "upalo" jer je rodjeno na "krivi" datum, tako da ovo gledam samo sa strane, mene muce druge muke, gdje upisati dijete kad vec nije dobilo isti vrtic gdje ide i starija...
Naravno da nije u tome razlika, radi se o provjeri da li je dokumentacija (koja je podloga za natjecaj) tocna ili krivotvorena. Kao kad na natjecaju za posao predas preporuku nekog poslodavca, i onda potencijalni poslodavac nazove i pita da li ste dali preporuku i da li stojite iza nje. Pa nije sve u pecatu i potpisu, nesto je i u sadrzaju dokumenta, uostalom pecat firme se ne smije koristiti bilo kako, svi pecati moraju biti numerirani i propisno zaduzeni kod osoba koje su onda odgovorne za njihovo koristenje. Krivotvorenje nije sala...
sillyme slažem se, poanta je u krivotvorenju i koliko se netko usudi daleko ići sa tim
lažnu potrvdu sigurno nećeš dobiti sa pečatom tipa Doma zdravlja, škole ili nekog velikog sistema
ja bi rekla da se tu radi o manjim poslodavcima, obrtima, trgovinama, pekarama i slično
mislim da je dovoljno da im u priči spomeneš inspekciju i mislim da bi sve izlajali jer ih je strah, neće nitko sa tim ići predaleko ( ne da se prijetiš, ali dobra priča bi ziher rezultirala istinom )
ne vjerujem opet da toga ima puno
neće provjeravati nekog tko radi u policiji, vojsci, bolnici....
možda su im neki sumnjivi
ne znam doduše tko bi imao vremena za takve stvari i koliko bi to sve skupa trajalo, možda oni imaju bolje ideje
možda će službeno i tražiti nešto od hzmo-a
ja sam smatrala da neće provjeravati sve
Zbog tih lažnih prijava kod nas se u vrtiće donosi potvrda iz državnog penzijskog fonda u kojoj piše da li su ti u predhodnom periodu uplaćivani doprinosi i penzijsko osiguranje. Tu onda nema muljanja sa poslodavcima.
Meni je najžalije roditelja koji rade na crno jer moraju da prehrane porodicu (kod nas najčešće prodavci i radnici u kioscima) a nikakvu potvrdu ne mogu da dobiju.
Uz zahtjev se predaju osobne i OIB pa se lako može provjeriti da li je netko zaposlen ili nije i kod koga (nama su i tako rekli da usnose sve podatke prije izlaska liste u nekakav centralni program koji vjerojatno služi i za provjeru).
i ne mislim da uopće moraju zvati poslodavca, sigurna sam da prema OIB-u mogu provjeriti da li je osoba na listi zaposlenika kod dotičnog poslodavca.
...i, šta će se dogoditi u ovom slučaju, zar onda i ti roditelji nemaju pravo na upis djeteta?A tko garantira da netko nije bio zaposlen npr. do 30.5.2012. i da mu se do npr. 17.6.2012. neće raskinuti radni odnos kod privatnika, a vrtić će baš zvati 18.6.2012. da provjeri i shvatiti da je osoba nezaposlena zapravo?!
Također, smatram njihovim velikim propustom što se zbilja ova provjera nije radila još prije dvije-tri godine, i od tada svaku godinu. I samo me zanima, šta će se dogoditi s djecom roditelja koji su i tada upisivali djecu u vrtić, i podnosili lažnu dokumentaciju, i temeljem te dokumentacije stekli pravo na prijem djeteta u vrtić? Da li će se ova provjera odnositi i na njih, ili samo na aktualno primljenu djecu/roditelje?
A gdje je tu pravo i pravda ako se samo neki vrtici prime provjera??!!
Mm je promijenio firmu i potvrda koju je predao vise ne vrijedi jer ima novog poslodavca.
Takodjer znam za dosta ljudi koji su dobili otkaze nakon sto su predali legalne papire i dobili mjesto. Pa zar ce njima ispisivati djecu??!!
Mislim da vrijeme kad ljudi dobivaju otkaze i ciste i skupljaju boce da plate kredit i rezije nije vrijeme kad djecu sluzbeno nezaposlenih roditelja treba ispisivati. Ili da zamolimo bandica da podijeli male partvise pa da djeca sluzbeno nezaposlenih ne zuje okolo, vec da i oni prionu poslu?
Najavili su obnovu onog prokletog stadiona. A da se lova prelije u montazne vrtice? Zasto godinama ne grade vrtice, a onda sagrade premalo i preskupo zdanje?
Potpis na sve cure! Kao što rekoh, liči mi na mazanje očiju i igru živaca u kojoj će možda neki koji su doista krivotvorili papire odustati od upisa i pokupiti papire još sad, pa tako osloboditi pokoje mjesto onima koji nisu upali. Sve stoji što ste napisale.
Navodno da ipak grad Zg. nije stopirao upise u sve vrtiće nego samo u one na koje su se ljudi pritužili za nepravilnosti. Svaki DV ipak vodi svoju politiku izgleda!
ne kužim, smeta vam što napokon (možda) nešto i provjeravaju.
naravno da se zna jesi zaposlen ili ne, pa plaćaju se doprinosi i porezi i prirezi.
ako si zaposlen na crno, zadiremo u druga *ranja u našoj državi, nažalost![]()
mislim, ima situacija i situacija
od onih da se mami koja nikad nije radila i nikad neće raditi baš ne da doma biti s djecom (ne, ne kritiziram njen komoditet, nego "slažem" listu "potrebitih" za vrtićem)
do onih u kojima roditelji bjesomučno traže posao, ako dijete izvade iz vrtića onda tek posao neće naći...
koma je što, eto, nema načina da to dvoje možeš razlikovat. nema papira za to.
i na našem je osvanula ta obavijest
zanima me da li se poništavaju ugovori koji su već potpisani ili? mi potpisali prvi dan kad je bio termin, uredne potvrde o zaposlenju (ako će provjeravati), da li sad sve ide iznova ili?
Zamisli da ostanes bez posla, a oni ti storpediraju djecu iz vrtica
Neuplata doprinosa ne znaci Da osoba nije zaposlena.
Ja se slazem s uvodjenjem reda. I moja djeca su bila odbijena, dok su primljena djeca sa laznim potvrdama samo mislim da ovo nije rjesenje. Toliko je nezaposlenih i ljudi kojima neuplacuju doprinose pa cak i place![]()
Ja radim, puno radno vrijeme, ne uplaćuju mi doprinose, nego me drže na nekom honorarnom ugovoru koji je zakonit, ali podrazumijeva povremeni rad, a ne 8 sati svaki dan bolje da ne spominjem za koju mizeriju koju trenutno više od pola dajem na čuvanje malog. Tražim drugi posao već 2 godine i ne mogu ga naći... Neki dan su mi rekli da je ovo zadnji mjesec da me mogu plaćati.
Mali mi je upao u vrtić, donijela sam potvrdu s posla, nije lažna, sve piše kako je, stalni angažman, osam sati dnevno, ali na autorski ugovor, bez prijave... Ako ga sad skinu s liste, dogodit će se upravo ovo što cure pišu. Ne može u vrtić jer ne radim, ne mogu raditi jer mali nema vrtić...
mislim da svako dijete treba imati pravo i moži biti upisano u vrtić, da to dali roditelj radi ili ne nebi trebao biti najbitniji podatak...puno je ljudi danas koji su dobili otkaze i ne rade ali traže posao i varijanta da nemaju mjesto u vrtiću im nije dobra opcija jer im otežava poziciju pronalaska novog radnog mjesta (ovo se naročito odnosi na žene)...
a šta bi vam više odgovaralo: više djece u grupi ili odbijanje djece da nemogu upisati vrtić?
kad nas su u vrtiću počeli preslagivati grupe da bi još neka mjesta otvorili...Dali je to uredu prema dijeci koja već duže idu zajedno u vrtić ili jaslice da ih se sad odvaja?
ništa, ali ništa ne bi bio problem da u vrtićima ima mjesta
ni da li tko radi, ni koliko, da li je nezaposlen, traži/ne traži posao
naravno da djeca imaju pravo na socijalizaciju
ali u današnjim uvjetima data je prednost zaposlenima koji nemaju kuda sa djecom dok su na radnom mjestu iako bi vrtić trebao sam po sebi biti svrha, a ne smještaj djeteta jer roditelj nije u mogućnosti biti sa njim, dakle ne da ispada da je čuvalište djece
trebao bi pružiti ono što sam roditelj ne može djetetu ponuditi na način na koji to dobiva u vrtiću
ali to danas nije moguće
neće niti biti u nikakvoj skoroj budućnosti nažalost
razumijem situaciju kada je roditelj kod kuće, nezaposlen, traži zaposlenje i kada ga dobije nema kuda sa djetetom
ali opet u ovakvoj situaciji prenatrpanosti vrtića nema načina da se čuvaju mjesta za takve roditelje, pat pozicija
Grad ima u vlasnistvu puno praznih poslovnih prostora i njih bi se moglo preurediti.
Djeca bi imala mjesto. Nova radna mjesta bi se otvorila.
Grad i Holding su prepuni uhljebljenih besposlicara. U vrticu svako svoju placu zaradi. Moze se svasta kad se hoce, ali se nece u tome je problem.
Ljudi koji su ostali bez posla su ljudi koji ocajnicki traze rjesenje da bi mogli uplacivati poreze. Samo sto glavonjama nije jasno pa misle da je svejedno da li oni imaju kud s djecom ili ne.
slažem se, nikada mi neće biti jasno zašto otvaranje vrtića predstavlja toliki problem
kad se trebaju izgraditi kojekakva druga zdanja niknu u trenu bez puno kompliciranja
Problem je jer je tu interes mase, a masa ne podmazuje kovertama. Da je interes pojedinca, sva djeca bi imala mjesto u maloj grupi.
na našem je osvanuo novi dopis sa potpisom Lovrića - nastavlja se potpisivanje ugovora