Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 59 od 59

Tema: četverogodišnjak, zaostaje li u razvoju?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Off topic
    mislim da je problem danasnjice u tumacenju "kvalitetnog vremena".

Postavljanje stola je prilika za druzenje, brojanje, vjezba se motorika, pamcenje i koncentracija.
    Za mene je to kvalitetno vrijeme.
    i za mene. i slazem se s ovim gore tumacenjem problema.

i ja i frendica smo prije pola godine zakljucile da djeca imaju obicno problema sa 17. i njen i moj su ga redovito izbjegavali, ko bi znao tu djecju logiku. sad si mislim da je valjda i 4 nekako drugaciji, duzi je od 3 i 5, tezi je definitivno djetetu za izgovorit, ima TR kombinaciju...

anabanana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i ja sam svoju curicu koja sad ima 3,8 godina konstantno usporedivala sa vrsnjacima, i to jako objektivno..jako je inteligentna, na dane, ali ima dvi lijeve noge.
    Sa 2 godine je znala razlikovati 42 zastave svijeta, a sad vise ne zna. Sa 1.5 godina je znala da je Sanader premijer, i kako se zove predsjednik Italije i Francuske i slične stvari..čudno, jer ju je TO zanimalo u TOM trenutku. Sad to više ne zna ništa, jer je u drugom djiru. Igra se ratnicima i koristi riječi poput:ja sam impresionirana (a onda kaze i mislim, ugodno iznenadjena).
    Na drugu stranu, boji se ići niz 2 stepenice bez drzanja za ruku, loptu baciti pravilno,ili uhvatiti, nema sanse. Doslovno ima 2 lijeve noge. Jučer kad sam ju gledala na plazi u trcanju i skakanju sa vrsnjacima, i drugom, mladjom djecom, zamislila sam se, jer sam sigurna da zaostaje makar godinu dana u gruboj motorici.
    Ono sto hoću reći, ja mislim, da dijete ima svoje faze i dane, i mjesece kad ih nesto zanima...i onda ih to vise ne zanima.
    Tako je i sa bojanjem i brojanjem. Sa 4 godine mislim (ja) da to nije strasno, i da kad krene crtati i brojati, vise to nece zaboraviti. Pa nismo svi za sve ni sa 40, a kamoli sa 4 !

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

zguglajte montessori letters i numbers,dobit ćeš dobrih ideja za učenje brojeva i slova koje nisu "prisilne"

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

molim za mišljenje, imam sina 5god. zna brojati do deset, zna i više malo preskače, drži ok olovku, zna napisati svoje ime, zna sva slova prepoznati, prepoznaje boje, imena životinja, zna dosta engleskih riječi, e sad ne sastavlja ok rečenice, mislim sastavi je ali s brda dola,kad prepričava doživljaj ako nisam bila s njim teško ga razumijem o čemu priča, već nam se par puta desilo, maloprije isto to me ponukalo da potražim misljenje majki a evo o čemu se radi, teta nam je u vrtiću rekla da ne želi učiti pjesmice, kaže ja to ne znam i udari se rukicom u čelo, to ga frustira i oni ga ne forsiraju, onda suprug sa njim radi dan-dva i on nauči pjesmicu.. maloprije sam ga pitala nešto nije se mogao sjetiti, počeo je kroz suze govoriti ne znam, ja ne znam, i zaletio se na mene da me udari, histerij, plač, suze lete na sve strane, prepašila sam se, ne znam u čemu je fol šta trebamo raditi, jel to ignorisati, kako reagovati, probala sam mu objasniti mislim da me ne razmije o čemu pričam

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Inaja, u tvom sinu prepoznajem svoga.
    On je isto tako imao fazon - ja neznam i onda svoju frustraciju okrene u agresivu, nije se znao nositi s time niti preusmjeriti frustraciju i izventilirati ju na neki drugi nacin.
    Stanje se popravilo nakon terapije kod psihijatrice i psihologice, upisali smo ga u Suvagov vrtic (ima problema s govorom uz sve to) tako da je naucio stati na loptu kada ga jad uhvati, ali jos uvijek zna imati napade bjesa ako mu nesta neide od ruke (naravno bez bacanja stvari, zaletavanja, autoagresije) pa to izbaci suzama.
    Sada ima 9 godina i nakon Suvagovog vrtica isao je 2 razreda u Suvagovu skolu, tek sada u 3. razredu spreman je za redovnu.
    Vjerujem da te nisam bas sada utjesila, ali samo iznosim nase iskustvo

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Inaja, situacije "a ja to ne znam" smo rješavali smireno.
    Obično sam se spustila na pod (čučnula) na njegovu razinu, zagrlila ga (prilično je emotivan tip) i rekla da je u redu nešto ne znati, ni ja sve ne znam. Idemo sad zajedno, ja ću ti pomoči da naučiš.
    Pokušavam mu uvijek usput reči da uvijek treba pokušati, a tek onda odustati ako ne ide.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

veliki je emotivac, veseo, poslušan, voli ljude, pozdravlja se po ulici, pita za imena, komunikativan...mislim da izbjegava konflikte, na rođendanima sa animatorima ne želi se odmah uključiti, počne ja ne znam i plače, ode se igrati sa mlađom rajom, tek posle se malo uključi, jutros smo pitali tetu u vrtiću za njeno mišljenje, rekla nam je da ima otpor govori ja to ne znam, drami, ona mu pojasni još jedanput i onda se priključi i bude sretan, učestvuje i kaže ja sam to naučio ne znam možda nije nešto znao pa su ga djeca zadirkivala pa se sad stidi, povlači, baš nezgodno, htjeli bu mu pomoći, objasniti da je to sve ok, volila bih kad bi bar prvo probao, pa ne ide pa Bože moj nauči ćemo, a ne odmah u startu ja ne znam, plač... žao mi ga je

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Trebaš mu dati puno podrške, ljubavi i razumijevanja za njegovo "ne znam".
    Lagano ga gurati u željenom smjeru.
    Hvaliti, hvaliti, hvaliti,... svaki minimalni napredak u pozitivnom smjeru.

vlac avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Inaja kao da je opisala mog sina. Prema odraslima i koje pozna je vrlo otvoren - pozdravlja izdaleka, priča, izražava emocije bakama i djedima... a kad su u pitanju djeca - vrtić, rođendan, novi klinci - uvijek mu treba vremena, ostane sastrane... I voli rečenicu Ne znam a kad mu pokažeš i sam proba pretvori se u ozareno sunce od sreće.
    S njim sve što ga učim, sve što pričamo... sve nam je igra. Probala sam mu kupiti neku knjižicu za njegovu dob koja mu se dopala al nije imao strpljenje ni želju ispunjavati je ni 5 min. Daleko je škola, maleni je i ako ga to ne zanima ja ga ne mislim s tim mučiti.
    Vidim da zna brojeve i brojati do 10, zna i neka slova - to je naučio kroz naše igre. Ima stariju seku kojoj je sve to super zanimljivo i sa 6g može duže od sat vremena svojevoljno sjediti i raditi nešto s olovkom ili bojicama.
    Potpuno su različiti.
    Maleni je danas sam naučio voziti sekin bicikl bez pomoćnih sa svojih 3g i 9mj na što sam ostala skroz šokirana. Kuhala sam ručak kad me zvao da ga gledam. Navečer je već jurio po dvorištu gore dole!
    Klinci i njihove potrebe i znatiželje se jako razlikuju kako u količini sna i hrane tako i u svemu drugome.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •